Sinds een jaar maakt het Slaapcentrum van Isala gebruik van de WatchPAT. Dit is handzame meetapparatuur die de patiënt zelf kan plaatsen en de slaap nauwelijks belemmert. Physician Assistant Marion Veltien: ‘Wij zijn er hartstikke blij mee en de patiënten ook. Omdat de patiënten nu zelf thuis de apparatuur kunnen aansluiten kunnen de slaaponderzoeken tijdens corona gewoon doorgaan.’

Patiënten krijgen de WatchPAT uitgereikt op het Slaapcentrum of per post toegestuurd (afhankelijk van de afstand van het ziekenhuis). Marion: ‘Veel afspraken doen wij telefonisch. Als ik vermoed dat het gaat om slaapapneu (apneu betekent letterlijk niet-ademen of ademhalingstops) adviseer ik om een nacht te slapen met de WachtPAT.’ De WatchPat bestaat uit een groot uitgevallen horloge dat de patiënt om de pols draagt. Deze meet hoe bewegelijk je bent. Daaraan zit een vingersensor die je om je vinger doet. Deze registreert de zuurstofdaling, de hartslag en de weksignalen die patiënten krijgen als hun adem stopt. Daarnaast is er nog een sensor die je op je lichaam plakt en vervolgens de ademhaling en het snurken meet, en in welke positie je slaapt.

‘Gemiddeld adviseren wij iedere week rond de vijftig patiënten om de WatchPAT te gebruiken voor een nacht’, vertelt Marion. ‘Bij zeker twee derde van de patiënten is er sprake van slaapapneu. De behandeling bestaat vervolgens bijvoorbeeld uit het aanmeten van een snurkbeugel of een slaapmasker. Een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van slaapapneu is het hebben van overgewicht. Wij stimuleren patiënten in dat geval om af te gaan vallen.