Medium/high care neonatologie (V4.3) Medium/high care neonatologie (V4.3)
- Isala
- Patiëntenfolders
- 5281-Medium/high care neonatologie (V4.3)
Informatie voor ouders en verzorgers
Op de afdeling Medium/high care neonatologie van Isala zijn baby’s opgenomen, die speciale zorg nodig hebben. In deze folder vindt u informatie over de verzorging van uw baby en over onze afdeling.
Uw baby krijgt eerst een polsbandje om de pols of enkel
Daarop staat de naam, geboortedatum en patiëntnummer van uw baby. Naam en geboortedatum staan ook op het kaartje op de couveuse of wieg. Zo weten wij altijd wie wie is. Verder krijgt u als ouder/verzorger ook een naamkaartje (badge) met uw baby’s naam. Wilt u deze zichtbaar dragen als u op de afdeling bent?
Regels voor hygiëne
De baby’s op onze afdeling zijn heel kwetsbaar. Houdt u zich daarom aan de volgende regels:
- Hang uw jas op aan de kapstok op de gang.
- Doe horloge, armbanden en ringen af.
- Was uw handen of reinig uw handen met alcohol, vóórdat u naar uw baby gaat.
- Was opnieuw uw handen of reinig met alcohol als u weer weg gaat.
- Leg maximaal 2 knuffels bij uw baby in de couveuse of wieg. Was de knuffel(s) van tevoren.
Overleg dan eerst met de verpleegkundige of het verstandig is om uw baby te bezoeken. Heeft iemand in uw directe omgeving (denk aan gezin, school of vriendjes van broertjes/zusjes) een besmettelijke ziekte? Zoals griep, de bof, rodehond, mazelen, roodvonk, waterpokken of kinkhoest? Bel ook dan eerst de verpleegkundige, voordat u uw baby bezoekt.
Op bezoek bij uw baby
Ouders zijn altijd hartelijk welkom!
- De afdeling Medium/high care neonatologie ligt niet gelijk naast de Verlos-/kraamafdeling. Als u naar uw baby wilt, brengt de verpleegkundige u van de Verlos-/kraamafdeling naar afdeling Medium/high care neonatologie. Óf de verpleegkundige brengt uw baby naar u, als uw gezondheid en dat van uw baby dat toelaten.
- Er mogen maximaal 2 personen tegelijk bij uw baby zijn. Zo zorgen we samen voor rust op de afdeling. Eventuele andere bezoekers kunnen intussen in de ouderkamer wachten.
- Er mag per bezoek 1 keer gewisseld worden.
- Komen broertjes, zusjes en opa en oma voor het eerst op bezoek? Dan passen we de bezoekregels wat soepeler toe.
- Broertjes en zusjes mogen de afgelopen 3 weken niet in contact zijn geweest met een kinderziekte.
- Andere kinderen (bijvoorbeeld neefjes en nichtjes) tot 13 jaar mogen helaas niet op bezoek komen vanwege mogelijke kinderziektes.
- Uw familie mag alleen uw baby bezoeken als u daar ook zelf bij bent.
- Op onze afdeling is het wat warmer dan op andere afdelingen. Kleedt u daarom niet te warm.
Bij uw baby zijn
- U mag altijd naar uw baby toe. Zo kunt u ook (beperkt) blijven slapen. Dat noemen wij inroomen. Helaas kunnen wij niet alle ouders tegelijk deze mogelijkheid bieden. Rooming in gaat in overleg.
- Verder kunt u ook in het Ronald McDonald huis verblijven. Het Ronald McDonald Huis ligt op 5 minuten loopafstand van het ziekenhuis: Dr. Hengeveldweg 5, 8025 AK Zwolle (088 655 46 70).
Mobiel bellen
- U mag op onze afdeling gewoon met uw mobiele telefoon bellen. Wilt u wel het geluid van uw telefoon uit doen?
Waar kunt u op onze afdeling gebruik van maken? - De Ronald McDonald huiskamer (V4.3): ouders kunnen in deze ‘woonkamer’ even tot rust komen en bijvoorbeeld een kopje koffie drinken. Broertjes en zusjes kunnen er spelen en tv-kijken.
- De ouderkamer: deze vindt u tegenover de balie, naast de Ronald McDonald huiskamer.
- Een speciale wc voor kraamvrouwen.
Verzorging van uw baby
Zelf uw baby verzorgen
Contact met uw baby en helpen bij de verzorging is belangrijk. Zo leren u en uw baby elkaar beter kennen. De vorm van contact hangt af van uw gezondheid en die van uw baby:
- U mag altijd uw baby aanraken en strelen. Dat is een eenvoudige en mooie manier om contact te maken met uw baby. Als het mogelijk is, kunt u uw baby daarbij ook op schoot nemen.
- U mag ook helpen met het verzorgen van uw baby. Denk aan luiers verschonen, temperaturen en wassen.
- U mag altijd filmpjes en foto’s van uw baby maken.
- Daarnaast kunt u ook een dagboekje bijhouden. De verpleegkundige begint hier alvast mee. Vooral in het begin komt er veel op u af en zo mist u niets. Ook uw naasten mogen in het dagboekje schrijven.
- U mag een eigen knuffel, omslagdoek en kleding voor uw baby meenemen. Denk eraan dat u dit van tevoren wel even wast.
Een vorm van persoonlijk contact is ook de kangoeroemethode (buidelen). Hierbij ligt uw baby bloot op de blote borst van u of uw partner. Buidelen kan ook als uw kind in de wieg ligt. Een handig moment is dan bijvoorbeeld nadat uw baby in bad is geweest of na het wegen.
Borst- en flesvoeding
Als uw baby eraan toe is om zelf te drinken, dan mag u borst- of flesvoeding geven. Als ziekenhuis stimuleren wij het geven van borstvoeding. U mag een eigen fles en (fop)speen meenemen. De verpleegkundige kan u adviseren over een fles voor te vroeg of te klein geboren baby’s. Verder ontvangt u van de verpleegkundige ook informatie over kolven.
Onderzoek en behandeling
Bij onderzoek van uw baby mag u aanwezig zijn
Het kan nodig zijn dat bij uw baby verschillende onderzoeken worden gedaan. Hierbij mag u aanwezig zijn. Lukt dat niet? Dan blijft een verpleegkundige of pedagogisch medewerker bij uw baby om bijvoorbeeld te troosten.
Gehoorscreening
Dit is een onderzoek om het gehoor van uw baby te beoordelen. Dit onderzoek wordt 1 keer gedaan:
- thuis door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) of
- in het ziekenhuis als uw kindje op de afdeling NICU heeft gelegen.
Het onderzoek gebeurt als uw baby slaapt of rustig is. Het duurt 5 tot 10 minuten en is niet vervelend of pijnlijk. Uw baby hoort tijdens de gehoorscreening zachte geluidjes: de signalen in de hersenen worden vervolgens opgevangen en beoordeeld door een apparaat. Meer informatie leest u in onze folder ‘Gehoortest bij pasgeborenen op een neonatale intensive care unit (NICU)’.
Hielprik
Op de 4e dag na de geboorte wordt via een hielprik bloed afgenomen bij uw baby. Dit wordt gebruikt voor onderzoek naar stofwisselingsziekten. Alle pasgeborenen in Nederland krijgen een hielprik, omdat tijdig opsporen van zulke ziektes noodzakelijk is. U kunt bij uw verpleegkundige terecht voor meer informatie.
Het behandelteam
Waar bestaat het behandelteam uit?
Het team dat voor uw kindje zorgt, bestaat uit verschillende specialismen: verpleegkundig specialisten, kinderartsen, arts-assistenten, kinderverpleegkundigen en pedagogisch medewerkers. Als het nodig is, worden ook andere zorgverleners erbij gehaald zoals: fysiotherapeuten, logopedisten, lactatiekundigen en maatschappelijk werkers.
Contact met de behandelend specialist
Wilt u alle gebeurtenissen eens rustig bespreken met de behandelend specialist? Of wilt u om een andere reden de specialist spreken? Maak dan via de verpleegkundige een afspraak.
Goed om te weten: bij spoed handelt de specialist eerst in het belang van uw baby. Daarna informeert de specialist u hier verder over.
Wat moet u regelen?
Aangifte van geboorte
U moet zelf aangifte van geboorte doen. Dat moet binnen 3 werkdagen en in de woonplaats waar uw baby is geboren.
Kraamhulp
Zodra bekend is dat uw baby naar huis mag, hoort u dit zo snel mogelijk. U krijgt dan ook informatie over de verzorging van uw baby. Heeft u vragen? Stel ze dan aan de verpleegkundige. Soms kunt u gebruikmaken van uitgestelde kraamzorg. Dat is afhankelijk van uw zorgverzekering of lidmaatschap thuiszorg.
Naar huis met uw baby
Uw baby mag naar huis als uw baby:
- geen bewakingsapparatuur meer nodig heeft
- zichzelf op temperatuur kan houden
- alle voedingen zelf drinkt.
PreVOS
PreVOS staat voor Prematuren Vervroegd Ontslag met Sondevoeding. Krijgt uw te vroeggeboren baby nog sondevoeding? Dan mag uw baby ook met sondevoeding naar huis en uiteindelijk thuis verder leren drinken. De verpleegkundige van de afdeling Kindergeneeskunde en uw jeugdverpleegkundige of verpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg begeleiden u hierbij heel goed. Als het nodig is, krijgt u extra begeleiding.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
De JGZ ontvangt automatisch bericht van de (verpleegkundig) specialist over opname van uw baby. Zij nemen meestal al contact met u op als uw baby nog in het ziekenhuis ligt. Zodra uw baby thuis is, begeleidt de JGZ u verder en maakt een afspraak met het consultatiebureau.
Huisarts
Ook uw huisarts ontvangt automatisch bericht van de (verpleegkundig) specialist over opname van uw baby.
Rechten en plichten
Recht op duidelijke informatie
Een patiënt (of ouder) heeft recht op duidelijke informatie van de zorgverlener over:
- de ziekte of aandoening en de gevolgen.
- mogelijke onderzoeken en behandelingen.
- bijwerkingen en risico’s van het onderzoek of de behandeling.
- eventuele andere behandelmogelijkheden.
Alleen ouders krijgen informatie hierover. Van die regel kan worden afgeweken als de ouders daar zelf om vragen. Vindt u de informatie niet duidelijk? Vraag dan om (nog) meer uitleg.
Alleen met uw toestemming
De arts mag een patiënt alleen behandelen en onderzoek doen, als de patiënt daarvoor toestemming geeft. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is toestemming van de ouders of wettelijke vertegenwoordigers noodzakelijk. In overleg met de arts kunt u eventueel de mening van een tweede arts vragen (second opinion). U mag ook bepalen dat uw baby een behandeling of onderzoek niet ondergaat.
Privacy en patiëntendossier bekijken
Het is niet de bedoeling dat andere baby’s op onze afdeling uitgebreid bekeken worden vanwege privacy. De zorgverleners die uw baby behandelen en verplegen, noteren de benodigde gegevens in een patiëntendossier. U mag deze bekijken. Verder mogen alleen zorgverleners die direct bij de behandeling betrokken zijn, de gegevens bekijken.
Wat zijn uw plichten?
Is een behandeling of onderzoek met u afgesproken? Dan rekenen wij op uw medewerking hierin. U bent daarnaast verplicht om de arts duidelijk en volledig te informeren. Zo kan de arts een goede diagnose bij uw baby stellen en uw baby de juiste behandeling bieden. Voor meer informatie lees de folder ‘Kinderen en jongeren in het ziekenhuis’.
Heeft u opmerkingen, klachten of problemen?
Bespreek die dan met de personen die daarbij betrokken zijn. Bijvoorbeeld de verpleegkundige, het afdelingshoofd of de arts. Wilt u dat niet of bent u ontevreden over de voorgestelde oplossing? Dan kunt u terecht bij de klachtenfunctionaris van Isala. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Een klacht en dan?’.
Vereniging Kind en Ziekenhuis
De Vereniging Kind en Ziekenhuis wil het welzijn van kinderen bevorderen voorafgaand, tijdens en na een ziekenhuisopname. U kunt met hen contact opnemen als u informatie wilt over bijvoorbeeld ouderdeelname of voorbereiding van uw kind.
Extra informatie
Kleertjes voor uw baby
Adres waar u kleertjes en folders daarover kunt bestellen:
M. van den Berg - de Jong
De Kolk 6
9078 VH Bildzijl
(0518) 4218 31
Ook op de afdeling NICU kunt u kleertjes kopen.
Om te lezen
- Cora de Vos,‘Vroeggeboorte’ (uitgever Van Holkema en Warendorf);
- Richard de Leeuw en Maya Hugenholz,‘Wij houden uw kindje nog even hier’ (uitgever Bert Bakker);
- Lilian Bakker en Richard de Leeuw,‘Te vroeg geboren’ (uitgever Zomer en Keuning);
- Ingrid Kluwers en Jozien Holm,‘Eén plus één is tweeling’ (uitgever Meulenhoff);
- Sheila Kitzinger, ‘Alles over borstvoeding’ (uitgever Bert Bakker);
- Jetske Spanjer e.a.,‘Bevallen en opstaan’ (uitgever Bert Bakker);
- Maaike Sigar, Dick Bruna en Richard de Leeuw, ‘Ik heb een zusje, maar ik mag alleen maar naar haar kijken’ (uitgever Middernacht Pers).
Verenigingen voor ouders
Behalve door informatie van deskundigen, kunt u zich ook gesteund voelen door ervaringen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, bijvoorbeeld Care4Neo:
Care4Neo (voorheen Vereniging voor Couveuseouders)
Marshallweg 13 (unit2)
3068 JN Rotterdam
(070)38 62353
info@care4neo.nl
www.care4neo.nl
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
Postbus 119, 3960 BC Wijk bij Duurstede
(0343) 57 66 26
www.borstvoedingnatuurlijk.nl
Borstvoedingsorganisatie ‘La Leche League’
Postbus212, 4300 AE Zierikzee
(0111) 41 31 89
www.borstvoeding.nl
Vereniging van Ouders van Meerlingen
Postbus 14, 1300 AA Almere
(078) 615 57 81
www.nvom.nl
Vereniging Kind en Ziekenhuis
Korte Kalkhaven 9, 3311 JM Dordrecht
(078) 614 63 61
www.kindenziekenhuis.nl
Voedingscentrum
www.voedingscentrum.nl
Op onze afdeling zelf vindt u ook informatie over te vroeggeboren en/of zieke baby’s.
Contact
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:
Medium/high care neonatologie
088 624 53 50
of
Kindergeneeskunde
088 624 14 35
Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.