Contact
  1. 5639-Goudmarkers inbrengen voor bestraling prostaat

Bijlage van PID Prostaatkanker

Wanneer u naar de afdeling Radiotherapie komt voor een bestralingsbehandeling van de prostaat, is het belangrijk om precies te weten waar uw prostaat ligt. Hiervoor gebruiken we goudmarkers. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

Goudmarkers

Om bij de bestraling te zien waar uw prostaat precies zit, gebruiken we goudmarkers. Dit zijn hele kleine staafjes van goud. Deze plaatst de uroloog of de radiotherapeut in uw prostaat. Het gaat om een korte, gemakkelijke ingreep (kleine operatie).
Met de goudmarkers controleren we tijdens de behandelingen of de prostaat op de juiste plek voor de bestraling ligt. Hierdoor krijgen de gezonde weefsels rond de prostaat minder straling. De goudmarkers worden na de behandeling niet verwijderd.

Voorbereiding op de ingreep

Voor sommige medicijnen tegen bloedstolling (bloedverdunners) is het belangrijk om een paar dagen voor de ingreep te stoppen. Het verschilt per medicijn hoeveel dagen van tevoren u hiermee moet stoppen. Dit verschilt tussen de 2 en 5 dagen. Wanneer u moet stoppen bespreekt de radiotherapeut met u tijdens het gesprek. De medicijnen ascal en acetylsalicylzuur mag u blijven gebruiken.

Melden

Op de afgesproken dag meldt u zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Vanuit hier wordt u doorverwezen naar de polikliniek Urologie (V4.1).

Ingreep perineale goudmarkers

Een verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderkleding uit kunt doen. De kleding van uw bovenlichaam mag u aanhouden. Hierna gaat u op de behandeltafel liggen. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.
U ligt op een speciale behandeltafel met uw benen gebogen en liggend in beensteunen. De radiotherapeut doet inwendig onderzoek (van binnen) en voelt eerst met de vinger aan de prostaat. Daarna wordt de huid tussen het poepgat (anus) en de balzak (perineum) schoongemaakt en verdoofd met een dunne naald. Daarna brengt de radiotherapeut het echoapparaat in via uw anus. Zo wordt de prostaat op een beeldscherm zichtbaar. Het echoapparaat is iets dikker dan een vinger. Het inbrengen kan ongemakkelijk voelen maar is meestal niet pijnlijk. Daarna wordt de prostaat zelf verdoofd. Er worden 4 goudmarkers in de prostaat geplaatst. 2 rechts en 2 links. Het kan zijn dat u via de huid wat bloed verliest. U krijgt na de ingreep een maandverband om mogelijk bloedverlies op te vangen.

Na de ingreep

  • Na de ingreep kunt u bijna meteen naar huis. We adviseren u iemand mee te nemen die u naar huis rijdt. Zelf autorijden na de ingreep raden wij af.
  • Het is verstandig om de eerste 2 dagen rustig aan te doen en niet te fietsen.
  • Het plassen kan tijdelijk wat moeilijker gaan. De eerste 2 dagen kan er wat bloed(stolsels) in uw plas zitten. Duurt dit langer dan 2 dagen? Drink dan extra, minimaal 2 liter per dag. Neem contact op met de afdeling als dit langer duurt dan een week.
  • Ook bij het klaarkomen kunt u bloed zien. Dat is niet erg. Bloedverlies bij het klaarkomen kan tot wel 3 maanden duren.
  • Verliest u bloed? Slik dan geen Ibuprofen of Diclofenac. En drink geen alcohol. Alcohol verdunt uw bloed. Hierdoor vergroot dit de kans op nabloeden.

BeterDichtbij

Binnen Isala gebruiken we de app BeterDichtbij. Via deze app stuurt u gemakkelijk en veilig berichten en beeldbelt u met uw behandelaar. Als u een tekstbericht verstuurt, ontvangt u binnen 3 werkdagen een reactie. Gebruik deze app niet voor spoed of medische vragen die niet kunnen wachten. Neem in die situaties altijd telefonisch contact op. Meer informatie over berichten sturen en beeldbellen leest u in de folder BeterDichtbij-App.

Contact

Als u koorts krijgt, neemt u dan contact op;

afdeling Radiotherapie

088 624 54 49 

polikliniek Urologie

088 624 27 40

Na 17.00 uur kunt u bellen naar telefoonnummer (088) 624 50 00 en vragen naar de dienstdoende radiotherapeut.

En verder kunt u contact opnemen als:

  • u niet meer kunt plassen.
  • het vaker plassen of pijn bij het plassen langer duurt dan een week.
  • u het niet vertrouwt.
Laatst gewijzigd 14 juli 2025 / 5639 / P