Contact
 1. 6395-Behandeling van voet- en enkelklachten

Bij voet- en enkelklachten kunt u denken aan:

 • scheve grote teen (hallux valgus)
 • scheve tenen (klauwteen/hamerteen)
 • standsveranderingen door slijtage (artrose) of reuma.

Bij de afdeling Orthopedie zijn 3 chirurgen gespecialiseerd in voet- en enkelklachten (dr. Verheyen, drs. van Egmond en drs. Luning). Ook is er een speciale polikliniek. Hier leest u meer over het onderzoek en behandelingen.

Onderzoek

Als u klachten heeft aan uw voet of enkel, maakt u een afspraak op de polikliniek Orthopedie. Hiervoor heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Op de polikliniek spreekt u met een orthopedisch chirurg over uw (pijn)klachten. Ook doet de chirurg lichamelijk onderzoek. Vóór of direct na uw gesprek worden meestal röntgenfoto’s gemaakt. Hierop kan de chirurg vaak zien wat de oorzaak is van uw klachten.

Soms is het nodig aanvullend onderzoek aan te vragen zoals een MRI- of CT- of bot-scan. Dan bespreekt de orthopedisch chirurg de uitslagen op een vervolgafspraak.

Behandelingen

Afhankelijk van de klacht aan uw voet of enkel, bieden we verschillende behandelingen.

Is uw voet of enkel beschadigd door bijvoorbeeld een blessure of letsel?

Dan zijn er de volgende behandelmogelijkheden:

 • Steunzolen. schoenadvies, aangepaste schoenen; Gipsbehandeling, tapebehandeling of gerichte fysiotherapie. Dit kan direct op de polikliniek geregeld worden. Wij hebben op de polikliniek een orthopedisch schoenmaker, gipsmeester en een instrumentmaker die meteen een behandeling kan starten.
 • Kijkoperatie. Bij schade aan het enkelgewricht, bijvoorbeeld bij een kraakbeenbeschadiging, kan een kijkoperatie nuttig zijn. Uw chirurg kijkt dan met een arthroscoop in uw enkel en kan, indien wenselijk, een behandeling uitvoeren.
 • Sportpolikliniek. U kunt doorverwezen worden naar de Sportpolikliniek. Hier wordt u onderzocht door een sportarts en orthopedisch chirurg. Zij stellen gezamenlijk de diagnose en komen tot een passende behandeling. Ook kan dan een afspraak voor een loopanalyse volgen.
 • Marcainisatie. Dit is het injecteren van een verdovend geneesmiddel. Dit geneesmiddel kan uw pijn tijdelijk wegnemen. De juiste plaats voor de injectie bepalen we met een röntgenfoto van uw voet of enkel. Bij het maken van deze foto wordt contrastvloeistof in uw gewricht gespoten. Dit wordt gebruikt om een diagnose te bevestigen en/of therapie in te stellen.

Is de stand van uw teen of voet verkeerd?

Dan zijn er de volgende behandelmogelijkheden:

 • Orthopedische aanpassingen. U kunt geholpen worden met steunzolen, schoenadvies, aangepaste schoenen, een brace of spalk. Deze worden voor u op maat gemaakt door de orthopedisch schoenmaker of instrumentmaker. Uw (pijn)klachten kunnen hierdoor verminderen.
 • Operatie. De orthopedisch chirurg kan de verkeerde stand van uw teen of voet corrigeren met pennen en schroeven. Er zijn diverse operaties mogelijk. Bijvoorbeeld het herstellen en rechtzetten van hamer- en klauwtenen of hallux valgus. De chirurg bespreekt met u welke ingreep geschikt is.

Heeft u artrose aan uw voet of enkel?

Dan zijn er de volgende behandelmogelijkheden:

 • Artrosepolikliniek. U kunt worden doorverwezen naar de Artrosepolikliniek. Dit is een speciaal spreekuur voor patiënten met artrose. Hier wordt u stapsgewijs behandeld voor uw klachten.
 • Operatie (prothese enkel). Als u ernstige artrose heeft aan uw enkelgewricht, behandelen we dit uiteindelijk meestal met een operatie. De passende behandeling wordt besproken op de polikliniek. U kunt hierbij denken aan een prothese die uw enkelgewricht vervangt. Regelmatig kiezen we ervoor om uw enkel vast te zetten. Dan maken we het enkelgewricht schoon van versleten oppervlakken en zetten de botten met schroeven vast. Natuurlijk overleggen we hierover zorgvuldig met u en eventueel uw (huis)arts en familie.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Download nu de app

Met de gratis Isala Beweegcentrum app vindt u op het juiste moment de juiste informatie over uw behandeling, afspraken en nazorgtraject. Open de App Store van Google Play en zoek naar 'Patient Journey' (icoontje met een rood logo).

Laatst gewijzigd 2 mei 2024 / 6395