Contact
  1. 6469-Schisis gebit

Bij een persoon met een schisis, ook wel hazenlip genoemd, is een spleet aanwezig die zich beperkt tot de lip, of doorloopt tot in de bovenkaak. Bij uw kind is de diagnose schisis gesteld. Welke gevolgen heeft dit voor het gebit? Hier vertellen wij u er meer over.

Melkgebit

De eerste boventanden breken meestal door op een leeftijd van zes tot negen maanden. Bij een kind met een kaakspleet komen de tanden vaak scheef te staan. Soms ontbreken er zelfs tanden. In het melkgebit is het meestal nog niet nodig hieraan iets te doen.

Een goede verzorging van het melkgebit van uw kind is echter wel heel belangrijk. Dit betekent:

  • goed poetsen met tandpasta met fluoride;
  • weinig zoetigheid gebruiken;
  • het gebit vanaf een leeftijd van twee-en-eenhalf jaar regelmatig laten controleren door de tandarts.
  • gaatjes moeten net als bij het blijvende gebit gewoon worden gevuld.

Orthodontist

Bij kinderen met een kaakspleet plaatst de kaakchirurg op een leeftijd van ongeveer negen jaar een stukje bot in de kaakspleet waardoor deze dichtgroeit. Daarna volgt vrijwel altijd een behandeling door de orthodontist.

De orthodontist zorgt er met behulp van beugels voor dat kiezen en tanden in de juiste stand komen te staan. Zo vormen ze een mooi gebit. Het duurt zeker drie jaar voordat het gewenste resultaat bereikt is. Orthodontist, kaakchirurg en tandarts werken nauw samen in deze periode.

Operatie

Bij sommige kinderen ontwikkelen de bovenkaak en de onderkaak zich verschillend. De bovenkaak is dan kleiner dan de onderkaak. Een operatie waarbij de bovenkaak naar voren geplaatst wordt, kan dan een oplossing zijn. Deze ingreep vindt rond het achttiende levensjaar plaats.Screenshot video schisis en gebit

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Schisisteam

088 624 26 28 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
schisis@isala.nl

Laatst gewijzigd 5 juli 2023 / 6469