Contact
  1. 6470-Schisis gehoor

Bij een persoon met een schisis, ook wel hazenlip genoemd, is een spleet aanwezig die zich beperkt tot de lip, of doorloopt tot in de bovenkaak. Bij uw kind is de diagnose schisis gesteld. Welke gevolgen heeft dit voor de oren? Hier vertellen wij u er meer over.

Oren

Kinderen met een gehemeltespleet hebben vaak problemen met de oren. Dit komt doordat de eustachiusbuis niet goed werkt. De eustachiusbuis is een dun kanaaltje dat het middenoor met de keel verbindt. Deze buis voert onder andere vocht af en zorgt voor lucht in het middenoor.

Bij kinderen met een gehemeltespleet opent de eustachiusbuis niet goed omdat de gehemeltespieren onvoldoende werken. Daardoor wordt het vocht niet of slecht afgevoerd en hoopt het zich op in het middenoor. Door dit vocht achter het trommelvlies kan het trommelvlies niet goed bewegen. Het kind hoort daardoor vaak slechter en kan eerder last van oorontstekingen hebben. Soms schrijft de arts medicijnen voor om de oren ‘droger’ te maken. Ook kunnen er trommelvliesbuisjes worden geplaatst. Die zorgen ervoor dat er toch voldoende lucht in het middenoor komt.

Er mag dan echter geen water in het oor komen. Wilt u gaan zwemmen met uw kind? Dan is het verstandig dit eerst met de KNO-arts te bespreken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Schisisteam

088 624 26 28 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
schisis@isala.nl

Laatst gewijzigd 16 augustus 2023 / 6470