In deze behandelwijzer vindt u informatie over chemotherapie in Isala Oncologisch centrum. Veel van de informatie die u tijdens gesprekken met artsen en verpleegkundigen krijgt, vindt u terug in de behandelwijzer. Uiteraard lichten wij in de gesprekken toe wat in uw unieke, persoonlijke situatie van toepassing is. Soms kan dit iets afwijken van de algemene informatie in deze behandelwijzer.
In deze behandelwijzer spreken we over de arts en de verpleegkundige. De arts is meestal de behandelend specialist, maar wij bedoelen daarmee soms ook de huisarts. De verpleegkundige kan de oncologieverpleegkundige zijn die u op de afdeling ziet, of de regieverpleegkundige of verpleegkundig specialist oncologie die u vooral op de polikliniek ziet. Tijdens de behandelperiode kan het voorkomen dat u behalve met de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis, ook contact heeft met de huisarts, de tandarts en de thuiszorg. Het is belangrijk dat ook zij weten welke behandeling en adviezen u krijgt.
Chemotherapie is een behandeling van kanker met cytostatica. Cytostatica zijn medicijnen die kankercellen kunnen remmen of doden. Na het toedienen van de chemotherapie komen de cytostatica in uw bloed terecht. Via het bloed worden de medicijnen door het hele lichaam verspreid. Zo kunnen zij kankercellen vrijwel overal in het lichaam bereiken.
Er zijn tientallen verschillende soorten cytostatica. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken wordt vaak een combinatie van verschillende cytostatica gebruikt. Deze vullen elkaars werking dan aan.
Door de chemotherapie kunt u last krijgen van bijwerkingen. Of u bijwerkingen krijgt, kunnen we van te voren niet voorspellen. Of u wel of geen bijwerkingen heeft, zegt niets over hoe goed de chemotherapie werkt. U leest meer over bijwerkingen in hoofdstuk 4 en hoofdstuk 6 'Bijwerkingen en praktische informatie'.
Na het toedienen van de cytostatica volgt doorgaans een “rustperiode”. Deze rustperiode kan uit enkele dagen of weken bestaan. Zo’n periode van toediening en rust noemen we een kuur. Over het algemeen schrijft uw arts u meerdere kuren voor.
Een behandeling met chemotherapie kan gegeven worden:
Als genezende behandeling
Als aanvullende behandeling: de behandeling is gericht op genezing. De behandeling vindt plaats vóór of ná een operatie.
Als palliatieve behandeling: de behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en het voorkomen of verminderen van klachten. Bij een palliatieve behandeling kan de levensverwachting kort zijn, maar er zijn ook patiënten die jarenlang leven met een ziekte die niet te genezen is.
Uw arts en verpleegkundige bespreken uitgebreid met u met welk doel u chemotherapie krijgt.
Andere medicijnen kunnen invloed hebben op de werking van cytostatica. Het is daarom belangrijk dat uw behandelend arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Ook als het gaat om pijnstillers, voedingssupplementen of vitaminetabletten. Voedingssupplementen en vitaminetabletten kunnen de werking van de chemotherapie tegengaan.
Tijdens het toedienen van de chemotherapie via een infuus, verblijft u op de afdeling Dagverpleging of op de verpleegafdeling Oncologie/hematologie. Bekijk hier onze informatie over de bezoekregels.
Met een filmpje laten wij u graag zien hoe de Dagverpleging van Isala Zwolle werkt. Zo weet u wat u te wachten staat. Op de Dagverpleging van Isala Meppel is de werkwijze ongeveer hetzelfde.
Op de dagverpleging werken planners/secretaresses. Zij plannen uw chemotherapie in. Bij het starten van de eerste chemokuur, krijgt u te horen op welke dag en tijdstip u in het ziekenhuis verwacht wordt.