Hartoperatie (PID): H4 Na de operatie Hartoperatie (PID): H4 Na de operatie
- Isala
- Patiëntenfolders
- 7050-Hartoperatie (PID): H4 Na de operatie
Patiënten Informatie Dossier
Intensive care (IC)
Wakker worden
Meestal wordt u een aantal uren na de operatie wakker. Soms zullen we u langer laten slapen. Dit doen we bijvoorbeeld als het om een grote operatie gaat of als er toch problemen zijn zoals meer bloedverlies dan normaal.
Als u wakker wordt, kunt u in het begin niet praten omdat er een buisje in uw keel zit voor de beademing. Dit buisje heeft u gekregen, omdat u door de slaapmedicijnen na de operatie nog niet goed zelf kunt ademen. Wij ‘praten’ dan met u via gebaren, schrijven en een letterbord.
Als de intensivist en verpleegkundige vinden dat u zelf weer goed kunt ademen, haalt de verpleegkundige het buisje uit uw keel. U kunt dan weer gewoon praten, maar nog wat hees zijn. Misschien heeft u last van uw keel. Er is een verpleegkundige in uw buurt die u helpt en uitleg geeft over wat gebeurt.
Zorg op de IC
Op de Intensive care wordt u dag en nacht in de gaten gehouden. Met apparatuur meten we uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. U heeft dan nog slangetjes voor het afvoeren van wondvocht en urine. Geef het bij de verpleegkundige aan wanneer u last heeft van pijn of misselijkheid. De ochtend na de operatie komt de fysiotherapeut bij u aan bed. U krijgt dan hulp bij ademhalingsoefeningen en het gebruik van de uniflow en het hoestkussen.
Bezoek op de IC
De Familiebegeleiding begeleidt het bezoek op de IC. Voor elk bezoek moet uw bezoek zich melden bij de Familiebegeleiding op V3.5.
Een bezoek aan u op de IC kan grote indruk maken op uw naasten doordat er veel apparatuur staat waarop u bent aangesloten. Ook kan het zijn dat u er bleek of geel uitziet. De IC verpleegkundige geeft uitleg over uw situatie op dat moment.
Op de verpleegafdeling
Als u terug mag naar de verpleegafdeling wordt u door verpleegkundigen opgehaald. U wordt aangesloten op een monitor via een draagbaar kastje om uw hartritme te bewaken.
Op de eerste dag na de operatie mag u weer uit bed komen, u wordt daarbij geholpen. Dit helpt u om sneller beter te worden.
Wanneer er voor een omleiding een ader uit uw been is gebruikt, krijgt u een kous die u overdag moet dragen tot 6 weken na de operatie.
Geeft u goed uw pijn aan bij de verpleegkundige, met name wanneer u pijn heeft bij bewegen of diep doorademen.
Klachten zoals vermoeidheid, emotionele gevoelens, spierpijn of een grieperig gevoel zijn normale reacties op de operatie.
Eiwitrijke voeding is belangrijk na de operatie voor wondgenezing en de opbouw van uw spierkracht en conditie. Eiwitrijke producten zijn zuivelproducten, vlees, vis, ei en noten. Meer informatie over voeding kunt u vinden in de folder ‘Energie- en eiwitverrijkt dieet’.
De fysiotherapeut werkt samen met u aan het verbeteren van de ademhaling en beweging.
Voorbereiden op ontslag
Naar afdeling V2.5
Als u onder behandeling bent bij een cardioloog in Isala, kan het zijn dat u wordt overgeplaatst naar V2.5, de verpleegafdeling Cardiologie.
Overplaatsing naar eigen ziekenhuis
Als u onder behandeling bent van een cardioloog in een ander ziekenhuis, kunt u vanaf de derde dag na uw operatie worden overgeplaatst naar uw eigen ziekenhuis. Dit hangt af van hoe het met u gaat (of u lichamelijk fit genoeg bent). En of er plaats is in uw eigen ziekenhuis. De physician assistant bespreekt dit met u. U wordt met de ambulance naar uw eigen ziekenhuis gebracht.
Als u naar huis gaat
De physician assistant bespreekt met u wanneer u met ontslag mag.
Een dag voor uw ontslag heeft u tijdens het bezoekuur een afsluitend gesprek met de verpleegkundige en uw direct betrokkenen.
Dit gesprek gaat over de opname in ons ziekenhuis en over de tijd die nog komen gaat om verder te genezen. Zij bespreekt met u de onderwerpen uit hoofdstuk 5 ‘Herstel thuis’ van dit PID. Leest u dit daarom vooraf door, zodat u uw vragen kunt stellen.
Hartrevalidatie
Na de hartoperatie is het belangrijk dat u meedoet aan hartrevalidatie. Isala Harthuis biedt hartrevalidatie aan. Dit programma helpt u na de operatie. Er wordt een screeningsafspraak voor u ingepland. Als dit vier weken na uw ontslag uit het ziekenhuis nog niet is gebeurd, dan kunt u zelf contact opnemen via telefoonnummer 088 624 26 90.
Als u door de cardioloog van een ander ziekenhuis bent doorgestuurd naar Isala, kunt u als u dat wilt de hartrevalidatie volgen in uw eigen ziekenhuis. Als u hiervoor geen oproep ontvangt, kunt u contact opnemen met uw eigen ziekenhuis.
Voor meer informatie kunt u de volgende filmpjes bekijken over hartrevalidatie bij Isala Harthuis (op de website van Isala Harthuis).
Dag van ontslag
Op de ochtend van het voorgenomen ontslag komt de PA bij u visite lopen. Afhankelijk van hoe het met u gaat en afhankelijk van de uitslagen van eventuele onderzoeken kunt u definitief met ontslag in de loop van de ochtend. De verpleegkundige spreekt met u het tijdstip af waarop u opgehaald kunt worden. Dit is afhankelijk van het in orde maken van de ontslagpapieren, waaronder de brief voor uw huisarts en de medicatierecepten. De verpleegkundige geeft u ten slotte uitleg over de ontslagpapieren die u mee krijgt.
Hartoperatie
Wat gebeurt er allemaal bij een hartoperatie? Dit leggen we uit met een fotoboek. Zo krijgt u een idee van de voorbereidingen, onze afdeling en wat we elke dag doen. Met het fotoboek kunt u uzelf, uw familie en andere betrokkenen voorbereiden op de hartoperatie.

Ambulance
U komt binnen bij Isala Zwolle in de Centrale hal. Als u in een ander ziekenhuis bent opgenomen, gaat u met een ambulance naar Isala Zwolle.

Aanmelden

Onderzoeken
U gaat eerst naar de Bloedafname om bloed te prikken. Soms vinden er meer onderzoeken plaats. Als dat voor u geldt, dan heeft de secretaresse dit eerder aan u doorgegeven. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling.

Medicijnen

De verpleegkundige

De zaalarts

De fysiotherapeut
Een fysiotherapeut geeft uitleg over ademhalingsoefeningen en het hoestkussen. U krijgt ook tips voor het bewegen na de operatie.

Voorbereiding
Op de avond voor de operatie doucht u zich. Laat uw tas zoveel mogelijk ingepakt. Uw toiletspullen en eventuele bril, gehoorapparaat en gebitsprothese gaan mee naar de IC. De verpleegkundige legt het verder uit.

Uw spullen
Tijdens de operatie en uw opname op de IC bewaren wij uw tas in een afgesloten kast op de verpleegafdeling.

Voorbereidingsruimte
Op de dag van de operatie, als u aan de beurt bent, brengen wij u in uw bed naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer.

Familiebegeleiding

Intensive care
Na de operatie gaat u naar de IC. De verpleegkundige van Familiebegeleiding IC begeleidt uw familie bij een eerste bezoek aan u.

Verpleegafdeling
Een dag na de operatie gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.

Pijn
De verpleegkundige vraagt u meerdere keren per dag of u pijn heeft. U moet dan een cijfer geven tussen 0 en 10. Als het nodig is, krijgt u extra medicijnen tegen de pijn.

Bewegen
Na de operatie leert u uit bed te komen met een touw. Daardoor komt er minder druk te staan op uw borstbeen. U krijgt een elastische kous wanneer er een bloedvat uit uw been is gehaald.

Voeding
Het is belangrijk dat u goed eet, dus voedsel waar veel eiwitten in zitten (eiwitrijk). De serviceassistent zorgt voor het eten en drinken.

Artsenvisite
Elke dag komt de zaalarts bij u langs. Uw verpleegkundige is hier altijd bij.

Controles
Op de tweede dag na de operatie krijgt u een aantal onderzoeken, zoals een hartfilmpje, bloedonderzoek en een longfoto. Als de uitslagen van uw controles goed zijn, kunt u terug naar uw eigen ziekenhuis. Patiënten van Isala gaan naar de verpleegafdeling Cardiologie.

Verder herstel
De avond voordat u naar huis gaat, heeft u een ontslaggesprek met de verpleegkundige. U bespreekt samen de leefregels voor de eerste 6 weken na de operatie.

Dag van ontslag
Op de dag van ontslag krijgt u een aantal papieren mee, zoals een brief van de arts en een recept voor medicijnen.

Hartrevalidatie
Hartrevalidatie helpt bij een snellere genezing na uw operatie. Een verpleegkundige van Isala Harthuis neemt hierover contact met u op. Als u uit een ander ziekenhuis komt, kunt u contact opnemen met uw eigen ziekenhuis voor hartrevalidatie.






















