Contact
  1. 7159-Lever stereotactische bestraling

Bijlage van het PID Uitzaaiingen in de lever

Stereotactische radiotherapie is een manier van bestralen. Hierbij wordt een hoge dosis bestraling op een klein gebied in het lichaam gegeven. Hier leest u meer over deze vorm van bestralen.

Zowel de voorbereiding op de bestraling als de bestraling zelf voeren we heel precies uit. Deze manier van bestralen zetten we in als de tumor niet via een operatie verwijderd kan worden. Of als een operatie voor u te zwaar is. De tumoren mogen voor deze manier van bestralen niet te groot zijn.

Het aantal bestralingen dat nodig is, verschilt van drie tot twaalf bestralingen. Per week wordt u twee tot drie keer bestraald.

Blue Bag

Tijdens de bestraling is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Een blue bag helpt u hierbij. Een blue bag is een zacht matras gevuld met kleine bolletjes. U gaat op dit matras liggen met uw armen boven uw hoofd. Het matras vormt zich precies om uw lichaam. Daarna zuigen we het matras vacuüm, waardoor het deze vorm behoudt. Tijdens de bestralingsperiode is dit uw persoonlijke matras. 

Buikband

Uw lever beweegt mee met uw ademhaling. Dit kan het lastig maken om de tumor heel precies te bestralen. Daarom gebruiken we soms een buikband. Dit is een band die strak rondom uw buik zit. U gaat hierdoor oppervlakkiger ademen waardoor de lever minder beweegt.
Als een buikband bij u nodig is, bespreekt uw radiotherapeut dit met u. 

Als u bestraald wordt met een buikband, raden wij u aan om vlak voor de CT-scan en bestraling niet te veel te eten. De buikband kan dan vervelend aanvoelen.

CT-scan en contrast

Zoals u in de folder ‘Afdeling Radiotherapie’ heeft gelezen, wordt er een CT-scan van u gemaakt. Het kan nodig zijn om hierbij een contrastmiddel te gebruiken. Uw arts vertelt u voor de CT-scan of er bij u contrastmiddel nodig is. Contrastmiddel wordt toegediend via een infuus in de arm.

Als er bij u contrastmiddel wordt gebruikt, is het belangrijk dat u zich houdt aan de volgende regels:

  • U moet voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat u 3 uur voor het onderzoek niet meer mag eten of drinken (tip: neem iets te eten mee voor na het onderzoek).
  • Drink na het onderzoek en de dag erna 1,5 à 2 liter water, thee en/of sap. Zo ondersteunt u uw nieren. Het contrastmiddel verlaat zo sneller uw lichaam.
  • Gebruikt u een inhalator? Neem deze dan mee op de dag van het onderzoek. Als u overgevoelig bent voor het contrastmiddel, kunt u hierdoor benauwd worden.

Bestraling

Een stereotactische bestraling duurt langer dan een ‘gewone’ bestraling. Dit komt doordat er een hogere dosis afgegeven moet worden door het bestralingsapparaat. Een stereotactische bestraling duurt tussen de 20 en 30 minuten. Tijdens de bestraling houden de laboranten u goed in de gaten via de camera’s.
Bij de eerste bestraling moet er een arts aanwezig zijn. De arts zit samen met de laboranten in de bedieningsruimte.
Helaas kunnen wij geen rekening houden met uw wensen voor een bepaalde datum of tijd. Wij plannen uw bestraling in volgens uw behandelplan en de aanwezigheid van alle zorgverleners die nodig zijn.

Bijwerkingen

Vermoeidheid

Tijdens en na de behandeling komt vermoeidheid vaak voor. Uw lichaam is veel energie kwijt aan het opruimen van dode kankercellen en het herstellen van gezond weefsel.
Ook kunnen eventuele andere behandelingen zoals chemotherapie of een operatie een rol spelen. Daarnaast kunnen spanningen en emoties rond uw ziekte u extra moe maken. Ook het heen en weer reizen naar het ziekenhuis maken het extra zwaar.

Tips bij vermoeidheid:

  • Probeer zoveel mogelijk uw dagelijkse dingen te blijven doen, maar doe alles in een rustig tempo.
  • Beweeg als het kan regelmatig, vooral in de buitenlucht (wandelen, fietsen, tuinieren, (een beetje) sporten. Zo blijft u zo veel mogelijk in conditie.
  • Regel uw bezoek zo in dat het u niet te veel vermoeid.
  • Drink voldoende: een richtlijn is 1,5 à 2 liter per dag.
  • Een behulpzame app is de Untire app. Deze app helpt u om inzicht te krijgen en om te gaan met vermoeidheid. De app is gratis te downloaden in de Playstore en de App store van Apple.

Misselijkheid

Als uw maag in de buurt van het te bestralen gebied ligt, kunt u last krijgen van misselijkheid. Uw radiotherapeutisch arts kan u hiervoor medicijnen geven.

Ook kunt u soms wat last hebben van uw maag en/of darmen, omdat een stukje van de maag of darm in het te bestralen gebied ligt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiotherapie
088 624 54 49 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7159 / P