Contact

Jong en kanker

  1. Jong en kanker
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Wanneer iemand op jonge leeftijd kanker krijgt, ervaart hij of vaak andere problemen dan ouderen. Samen met het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform biedt Isala Oncologisch centrum  specifieke begeleiding voor jongeren tussen de 18 en 35.

Juist omdat jongeren met nog een heel leven voor zich vaak hele andere vragen en begeleiding willen dan oudere mensen. Over verzekeringen en hypotheken, een kinderwens en seksualiteit, maar ook over re-integratie en opleiding. De ziekte en behandeling kunnen hebben levenslang gevolgen. Daar hebben jongeren andere vragen over of zij denken daar op een andere manier over na. Een aantal specialisten en regieverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de begeleiding van jongeren en hebben daarvoor ook een heel netwerk aan paramedische specialisten ter beschikking. Iedere week kunnen jongeren met kanker ook terecht bij de AYA lounge van IntermeZZo.

Jonge vrouw bij IntermeZZo

Leontien (29, vanwege privacy niet haar echte naam) is één van die jongvolwassenen. ‘Ik ben altijd een enorme bezige bij. Heb een baan in de zorg, een klein eigen bedrijf daarnaast en een druk sociaal leven. En opeens staat je leven, je toekomstplaatje, letterlijk op pauze.’ Lees het volledige interview met Leontien.