Contact

Jong en kanker

  1. Jong en kanker

Als je jong bent en te horen krijgt dat je kanker hebt, staat je wereld op zijn kop. Alles wordt anders. Juist dan heb je zorg en ondersteuning nodig die past bij jouw leven. Isala Oncologisch centrum geeft speciale begeleiding aan jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar. Dit doet Isala samen met het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk en patiëntenvereniging Jongeren en Kanker.

Als je jong bent en kanker krijgt, ervaar je vaak andere problemen dan ouderen. Kanker en de behandelingen kunnen van grote invloed zijn op jouw leven. Het is helemaal niet gek dat je op jongere leeftijd op een andere manier nadenkt over kanker. Juist omdat je nog een heel leven voor je hebt, zijn je vragen anders.

De ziekte en de behandeling kunnen levenslang gevolgen hebben. Dat kan tot vragen leiden over bijvoorbeeld verzekeringen, hypotheken, kinderwens, spiritualiteit, relaties, seksualiteit, maar ook werk of opleiding.

Zorg voor jongvolwassenen met kanker noemen we AYA-zorg. AYA betekent Adolescents & Young Adults. AYA’s zijn dus jonge mensen van 18 tot 39 jaar.
Wanneer je in Isala wordt behandeld voor kanker, heb je een vast aanspreekpunt: een regieverpleegkundige of verpleegkundig specialist die veel weet over jouw ziekte en de behandeling daarvan.
Je aanspreekpunt kan je eventueel de weg wijzen naar andere zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis, die jou kunnen helpen met bepaalde thema’s.

Soms kan het ook fijn zijn om andere AYA’s te ontmoeten, om samen ervaringen uit te wisselen over wat je meemaakt. Hiervoor worden ontmoetingsmomenten georganiseerd. In Zwolle kunnen jongeren met kanker terecht bij de AYA lounge in IntermeZZo.

Ben je geïnteresseerd in AYA-zorg? Lees dan ook de folder Jong en kanker.

Jonge vrouw bij IntermeZZo

Leontien (29, vanwege privacy niet haar echte naam) is één van die jongvolwassenen. ‘Ik ben altijd een enorme bezige bij. Heb een baan in de zorg, een klein eigen bedrijf daarnaast en een druk sociaal leven. En opeens staat je leven, je toekomstplaatje, letterlijk op pauze.’ Lees het complete interview met Leontien.

Ervaringen