
Verpleegkundig onderzoek
Meer kwaliteit en innovatie, verdere ontwikkeling van het verpleegkundig beroep. De verpleegkundig onderzoeker maakt het mogelijk. Deze professionals combineren verpleegkundige taken met wetenschappelijk onderzoek. Zo verbeteren ze de praktijk vanuit de praktijk.
Verpleegkundig onderzoek is van grote meerwaarde voor de Isala, de verpleegkundige beroepsgroep én voor de patiënt. De combi-functie bevordert het onderzoeksklimaat op de afdeling en de multidisciplinaire samenwerking. Ook op het gebied van evidence based practice en primaire patiëntenzorg wordt winst geboekt. Want de verpleegkundig onderzoeker:
- draagt bij aan kwaliteit en innovaties in de zorg
- maakt kennisontwikkeling mogelijk voor verpleegkundigen
- levert een bijdrage aan de verbetering van werkprocessen
Inspiratie uit de werkpraktijk
Onderzoeken zijn gebaseerd op relevante praktijkproblemen. Verpleegkundigen, artsen en andere zorgprofessionals zijn betrokken bij de opzet, analyse en implementatie van onderzoeksresultaten. Zo wordt de patiëntenzorg direct verbetert. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek van Hanneke Rasing over terecht gebruik van infusen en urinekatheters op de verpleegafdeling.
Carrièreperspectief
De functie verpleegkundig onderzoeker betekent ook verdieping en nieuwe mogelijkheden binnen de verpleegkundige beroepsgroep. Het geeft academisch geschoolde verpleegkundigen meer carrièreperspectief. En geeft hen de mogelijkheid zich professioneel te verdiepen. Zij zorgen ook voor kennisontwikkeling op de afdelingen waar ze werkzaam zijn. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek van Janita Post-Bakker over samen beslissen op de verpleegafdeling.
Jonge beroepsgroep
De verpleegkundig onderzoekers zijn een jonge beroepsgroep. Ondanks dat hebben ze hun meerwaarde al echt bewezen!
- Isala maakte de infographic 5 jaar verpleegkundig onderzoek in Isala.
- • In het nieuwsbericht ‘De verpleegkundig onderzoeker is een blijvertje’ vertellen lid van de Raad van Bestuur Ina Kuper en adviseur verpleegkundig onderzoek Job Leenen wat de toekomst brengt.
- Onderzoekers van onderzoeksprogramma RN2Blendhielden de functie van verpleegkundig onderzoeker eerder al gedurende een half jaar tegen het licht. Ze keken mee over de schouders van de verpleegkundig onderzoekers zelf en ze ondervroegen 29 stakeholders. Van ziekenhuisbestuurders en verpleegkundigen tot medisch specialisten en verpleegkundig onderzoekers. Deze grondige analyse resulteerde in vijf podcasts en een omvangrijke leergeschiedenis. Lees meer over het onderzoek in het nieuwsbericht: 'Verpleegkundig onderzoekers bewijzen hun meerwaarde'.
Meer informatie
Op deze pagina staan alle artikelen die verschenen zijn over de verpleegkundig onderzoeker in Isala en de persoonlijke verhalen van de verpleegkundig onderzoekers.
Wil je meer weten over verpleegkundig onderzoek? Bijvoorbeeld over de carrièremogelijkheden of het starten van verpleegkundig onderzoek bij jou op de afdeling. Dan kun je contact opnemen via verpleegkundigonderzoek@isala.nl.
Ervaringen
'Samen beslissen aan bed leidt tot meer betrokkenheid'
Ik ben Janita Post-Bakker. Verpleegkundig Onderzoeker bij de RVE Oncologisch Centrum, dat combineer ik met mijn functie researchverpleegkundige op de polikliniek Oncologie. Op dit moment zijn de hoofdthema’s in mijn projecten: Samen Beslissen en Integratieve zorg. Naast dat ik zelf onderzoek doe, begeleid ik studenten in hun afstuderen voor de HBO-V of MANP. Ik ben ook lid van de Nursing Board van het Oncologisch Centrum.
Lees meer
'Verpleegkundig onderzoekers: nu bestendigen en uitbreiden'
Ik ben Yvonne Jordens, verpleegkundig onderzoeker voor de RVE Anesthesiologie. De thema’s waar ik onderzoek naar doe hebben betrekking op de implementatie van complexe verpleegkundig interventies, gedragsverandering van professionals en het voorbereiden van oudere patiënten op een operatie.
Lees meer
‘Het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor patiënten met een delier bleek een grote wens'
Mijn naam is Hanneke Rasing en ik ben werkzaam als verpleegkundig onderzoeker binnen de RVE Interne geneeskunde. De helft van de tijd werk ik op de verpleegafdelingen Interne geneeskunde en Nefrologie en de andere helft doe ik wetenschappelijk onderzoek en kwaliteitsprojecten. De aandachtsgebieden voor de lopende projecten zijn verpleegkundig leiderschap, zorgevaluatie en gepast gebruik en delierzorg. Daarnaast houd ik me bezig met scholingen en beleid ten aanzien van Evidence Based Practice (EBP).
Lees meer
'Hoe ondersteun en herken je patiënten met lage (digitale) gezondheidsvaardigheden?'
Ik ben Eline Dijkman en werkzaam als verpleegkundig onderzoeker binnen de RVE chirurgie. De thema’s waar ik voornamelijk aan werk hebben betrekking op (digitale) gezondheidsvaardigheden en (digitale) voorlichting bij chirurgische patiënten. Op dit moment ben ik bezig met een promotietraject aan de Universiteit Twente. In dit project willen we onderzoeken hoe we studenten verpleegkunde en verpleegkundigen in het ziekenhuis in staat kunnen stellen effectief te communiceren met patiënten met beperkte (digitale) gezondheidsvaardigheden. De volgende partners zijn betrokken bij dit project: Universiteit Twente, Windesheim, Drenthe college, Pharos en Isala.
Lees meer
‘Thuis gemonitord worden door een slimme pleister’
Ik ben Job Leenen, verpleegkundig onderzoeker voor de afdelingen Connected Care Center, Isala Academie en Chirurgie. Mijn aandachtsgebieden zijn Connected Care (zorg op afstand) & Zorgtechnologie, Innovatie in verpleegkundige zorg, Implementatie en Chirurgie.
Lees meer
'Dankzij VR-bril meer ontspanning bij kinderen op de SEH'
Praktisch onderzoek op de SEH, data aanleveren voor landelijke onderzoeksprogramma’s en een netwerk creëren voor verpleegkundig onderzoek binnen de acute zorg in Nederland: Dat is waar ik, Loes Buijvoets, als verpleegkundig onderzoeker een bijdrage in lever voor de RVE Traumazorg. In de onderzoeken waar ik mee bezig ben is de overkoepelende factor ‘duurzaamheid’.
Lees meer
'Ik combineer verpleegkundig werk met verpleegkundig onderzoek naar palliatieve zorg'
Ik ben Vera Ardesch en sinds oktober 2022 werkzaam als verpleegkundig onderzoeker. Ik combineer verpleegkundig werk binnen de I-Flex met verpleegkundig onderzoek naar palliatieve zorg. Momenteel hou ik mij bezig met het thema “Proactieve zorgplanning/Advance Care Planning”. Naast het doen van onderzoek, begeleid ik studenten van de HBO-V bij hun afstudeeronderzoek en denk ik mee in het herzien van de EBP leerlijn en het ontwikkelen van trainingen.
Lees meer
'Screenen op kwetsbaarbaarheid ouderen'
Ik ben Marian Winters, verpleegkundig specialist AGZ en verpleegkundig onderzoeker binnen de Ouderengeneeskunde. Een groot deel van mijn tijd als verpleegkundig onderzoeker besteed ik aan het uitvoeren van promotieonderzoek naar voorspellende factoren bij ouderen met als doel inzicht te krijgen in relevantie van kwetsbaarheid bij ouderen en het maken van een risico-inschatting in de praktijk en uitkomsten die voor de patiënt relevant zijn. Daarnaast heeft het doen van onderzoek naar delier en de preventie ervan mijn aandacht. Ook geef ik les in de Leergang Ouderengeneeskunde van de Isala Academie en verzorg ik een les aan verpleegkundig specialisten van de afdeling Interne Geneeskunde over PICO’s/Evidence Based Practice. Hieronder, in het kort een aantal onderzoeken waar ik me mee bezighoudt.
Lees meer