Contact
 1. 7023-Peritoneaaldialyse: H3 Hygiëne
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Patiënten Informatie Dossier

Peritoneaaldialyse is een vorm van dialyse die u zelf thuis zelfstandig of eventueel met hulp van familie of Thuiszorg gaat uitvoeren. Tijdens het wisselen van de spoelvloeistof ontstaat er via de katheter een open verbinding naar de buikholte. Het gevaar bestaat dat bacteriën de buikholte binnendringen en daar een infectie veroorzaken. Om deze kans zo klein mogelijk te maken, leren wij u zo schoon mogelijk te werken. Daarnaast leert u hoe u zelf de katheterpoort verzorgt en hoe u de spoelvloeistof wisselt. Ten slotte besteden we aandacht aan het noteren van de gegevens die belangrijk zijn tijdens de peritoneaaldialyse.

Schoon werken

Bij het wisselen van de spoelvloeistof is het belangrijk om zo schoon mogelijk te werken. Hiermee voorkomt u zoveel mogelijk het ontstaan van infecties.
U werkt zo schoon mogelijk door:

 • tijdens elke wisseling de ramen en deuren gesloten te houden;
  Dit voorkomt dat wind en tocht stofdelen en vuil door de kamer blaast.
 • voor elke wisseling uw handen te wassen;
 • te werken vanaf een gladde en schone ondergrond;
  Op een ruwe of beschadigde ondergrond kan vuil zich makkelijker achterblijven tijdens het schoonmaken. Ook bestaat de kans op beschadigingen aan het systeem.
 • gebruik te maken van een mondmasker;
  Hiermee voorkomt u dat bacteriën uit de mond en neus op het systeem terecht komen.
 • tijdens het koppelen niet te praten, niezen of hoesten;
  Ook hiermee voorkomt u dat bacteriën op het systeem terecht komen.
 • ervoor te zorgen dat u het katheterverlengstuk niet met uw handen aanraakt.
  Ondanks het handen wassen, blijven er altijd bacteriën op de handen achter.

Mogelijke problemen rondom het schoon werken

Wanneer het gehele katheterverlengstuk los op de adapter zit of eraf gevallen is, merkt u dit door lekkage van vloeistof. Het is noodzakelijk dat u dan zo snel mogelijk een blauwe klem op de katheter zet en het katheterverlengstuk vastdraait of erop zet. Vervolgens neemt u meteen contact op met de PD-afdeling.

Mocht u toch per ongeluk het uiteinde van de katheter aanraken, is het noodzakelijk dat u hier een schone jodiumdop op draait. Deze laat u vervolgens vijf minuten zitten. Indien u alleen de oude dop binnen handbereik heeft, gebruikt u deze. Vervolgens pakt u een schone dop. Deze laat u dan vijf minuten zitten. Daarna kunt u verder met de wisseling.

Als u bij het aansluiten van de vloeistofzak het steriele uiteinde van de lijnenset aanraakt, gooit u de gehele zak weg. Vervolgens pakt u een nieuwe vloeistofzak.

Wanneer u tijdens het inlopen van de vloeistof merkt dat de inloopzak lek is, neemt u contact op met de PD-afdeling. U krijgt dan een preventieve antibioticakuur om een mogelijke infectie te voorkomen.

Verzorging van de katheterpoort

De katheterpoort is de plek waar de katheterslang de buikwand ingaat. Om infecties te voorkomen is goede verzorging van de katheterpoort noodzakelijk. Elke dag douchen en de katheterpoort verzorgen heeft de voorkeur maar vindt minimaal drie keer per week plaats.

Afbeelding huidpoort katheterAfbeelding 1: Een perfecte huidpoort

 

Verzorging van de katheterpoort

Voor de verzorging is nodig:

 • 2 droge gazen;
 • wattenstokjes;
 • tube Bactroban neuszalf;
 • plakker of pleister.

Werkwijze

 1. Verwijder het verband voor het douchen en zet het katheterverlengstuk vast met leukosilk aan de buik. Dit voorkomt dat de katheter aan de poort gaan hangen.
 2. Inspecteer de huid om de katheterpoort. Een gezonde katheterpoort is schoon, droog, ziet niet rood, heeft geen korstvorming en is niet gevoelig.
 3. Spoel aan het einde van de douchebeurt met de doucheknop de poort goed schoon. Zorg ervoor dat alle zeepresten zijn weggespoeld.
 4. Droog de huid zorgvuldig met 2 droge gazen. U wrijft hierbij de poort van binnen naar buiten in één beweging droog.
 5. Breng Bactroban neuszalf dun rondom de poort aan met een wattenstokje. De tube bactroban is na opening één maand houdbaar. Tip: zet datum van aanbreken tube op het doosje.
 6. Plak de poort met twee pleisters af. De pleisters overlappen elkaar hierbij voor een deel. Zorg ervoor dat de katheter zo afgeplakt wordt dat hij niet aan de poort trekt.

Wanneer bij de poortverzorging het gebruik van bactroban neuszalf niet mogelijk is, gebruikt u de eerste vijf dagen van de maand bactroban neuszalf in de neus. U brengt één cm zalf met de pink in ieder neusgat. Vervolgens knijpt u de neusvleugels dicht om de zalf verder in de neus te verspreiden.
Wanneer u allergisch bent voor bactroban neuszalf krijgt u een andere zalf.

Factoren die schadelijk zijn voor de katheterpoort

De verzorging van de katheterpoort is één onderdeel van het gezond houden van de poort.
Naast deze verzorging let u op het volgende om irritatie van de katheterpoort te voorkomen.
Gebruik geen poeder, lotion, enzovoorts rondom de katheterpoort. Dit vanwege infectiegevaar.
Zorg ervoor dat u de katheter goed op de buikwand vastplakt om trekken aan de katheter te voorkomen. Let er daarnaast op dat de poort niet gaat irriteren door een te strakke broekband of riem.

Baden

Tijdens de peritoneaaldialysebehandeling is het mogelijk om te baden. Belangrijk hierbij is dat de katheterpoort goed afgedekt is. U kunt er ook voor kiezen om voor en na het baden te gaan douchen. Aansluitend verzorgt u de huidpoort volgens de normale werkwijze.
Baden met een geïnfecteerde huidpoort wordt afgeraden. De infectie kan door het baden verergeren.

Zwemmen

Zwemmen is alleen mogelijk in zee en in gechloreerd water. Zwemmen in subtropische zwemparadijzen, meren, rivieren en stilstaand water verhoogt de kans op infecties en wordt daarom afgeraden.

Net als bij het baden is het belangrijk dat u de katheterpoort goed afdekt. Na het zwemmen, verzorgt u de huidpoort volgens de normale werkwijze. Indien gewenst kunt u waterdichte zwempleisters gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij de PD-verpleegkundige. Zij leert u hoe u deze materialen gebruikt.

Zwemmen met een geïnfecteerde huidpoort wordt afgeraden. Net als bij het baden kan dit de infectie verergeren.

Laatst gewijzigd 19 november 2019 / 7023 / P