Contact
  1. 7036-Peritoneaaldialyse met APD

Werkwijze en mogelijkheden met de APD machine

Een van de mogelijke behandelingen bij nierproblemen is APD (Automatische Peritoneaal Dialyse). In deze folder leggen we uit wat APD is en hoe deze de werking van de nieren overneemt. Daarnaast leert u hoe u zelf de APD thuis uitvoert.

Wat is APD?

Behalve CAPD, waarbij de behandeling handmatig wordt uitgevoerd, is APD ook een vorm van Peritoneaaldialyse. Bij APD vindt de behandeling met een machine en in de nacht plaats. Deze machine, de Claria, regelt het in- en uitlopen van de vloeistof.

De machine moet worden opgebouwd met behulp van vloeistofzakken en een lijnenset. Er is een wastafel of toilet (of tankjes) nodig om de PD-vloeistof af te voeren. Deze vloeistof bevat de verwijderde afvalstoffen en het onttrokken vocht. Dit vocht noemen we ook wel ultrafiltratie of UF.                                                              

De machine legt vast hoe de dialyse is gegaan, hoeveel vocht eruit gehaald wordt en of er alarmen zijn geweest. De machine stuurt deze gegevens na de behandeling door, zodat dit op de PD-afdeling bekeken kan worden.

 

Bron: Martine Nijlands / Nierstichting

Van de dialyseverpleegkundige leert u de machine zelf op te bouwen en af te breken. U krijgt hierbij een plaatjesboek als hulpmiddel.

Via onderstaande link of QR-code kunt u ook kijken hoe wij dit in Isala doen. Als het nodig is, kan u voor het opbouwen en afbreken van de machine de thuiszorg gevraagd worden.

APD opbouwen Claria machine

APD: opbouwen van de machine: https://youtu.be/Eq5TjchObm4 

APD aansluiten Claria machine

APD: aansluiten van de machine: https://youtu.be/_7uX99u91h4 

APD afsluiten Claria machine

APD: afsluiten van de machine: https://youtu.be/cCD4GHWI8wg 

APD afbouwen Claria machine

APD: afbouwen van de machine: https://youtu.be/RJ6_Rxldas4 

 

Alarmen

De machine kan 3 soorten alarmen geven:

  • zelf corrigerende alarmen
  • continue alarmen
  • systeemfoutalarmen

Zelfcorrigerende alarmen

Bij een zelfcorrigerend alarm hoort u 3 piepjes. De piepjes zeggen dat er een probleem is. Vaak is het al genoeg als u zich in uw slaap omdraait. Heeft u zich niet omgedraaid of is er nog steeds een reden voor alarm, dan gaan er 6 piepjes. Wanneer het probleem nog steeds niet is opgelost, gaat het over in het continue alarm. Dit alarm klinkt net zoals wanneer u op de patiëntenlijn ligt en u op de vorige alarmen niet heeft gereageerd.

Continue alarmen

Wanneer de machine een alarm blijft geven:

  • Druk op de rode stopknop om het alarm uit te zetten.
  • Lees wat er op de display staat.
  • Los het probleem op.
  • Druk weer op de groene startknop.

Systeemfout alarmen

Bij een systeemfout geeft de machine een getal weer op het scherm. Doe het volgende:

  • Druk op de rode stopknop.
  • Noteer het getal.
  • Zet de machine aan de achterkant uit. Wacht 10 seconden en zet de machine weer aan. Wanneer het niet ernstig is, gaat de machine door met het programma.
  • In het boek Corrigeren van alarmen dat u heeft gekregen, kunt u opzoeken wat u moet doen.

Is daarmee het probleem niet verholpen? Zet de machine dan uit en bel de volgende ochtend de PD-verpleegkundige.

Nog belangrijk

  • Zet de machine minimaal 1 uur voor de start van de behandeling aan. Zo kan de vloeistof warm worden.
  • Bewaar lijnensets niet te koud. Koude lijnensets kunnen alarmen veroorzaken. Leg ze voor opbouwen op tijd op een warmere plaats.
  • Het puffende geluid kan ’s nachts gestopt worden door op Stop en Start te drukken in de verblijfsfase.
  • Er mag niet meer dan 5 liter op de warmhoudschaal gelegd worden.
  • Spoel bij gebruik van voor de afvoer elke dag het metalen Y-stuk door met heet water. Spoel ook de tankjes om met heet water. Wanneer de tankjes niet meer schoon worden, kunt u nieuwe vragen op de PD-afdeling.
  • Bij het gebruik van een extra afvoerlijn, vervang deze wekelijks.
  • U kunt tijdens de behandeling even van de machine af voor een toiletbezoek. Tijdens de verblijfsfase van de vloeistof in de buik kan er losgekoppeld worden. Plaats dan een MiniCap op de MiniSet en een Flexicap op het uiteinde van de patiëntenlijn. De verpleegkundige zal dit tijdens de training uitleggen.
  • Als de patiëntenlijn op de grond valt, moet u opnieuw opbouwen. Dit patiëntenlijn is de lijn die u koppelt aan de MiniSet.

Begrippen die op het scherm van de machine komen te staan

Priming

Automatisch vullen van de lijnen met de PD-vloeistof.

Zie patiëntenlijn aansluiten

De machine heeft de priming afgerond en is klaar voor gebruik. Het is geen probleem als u de machine in de ochtend al opbouwt en er pas in de nacht wordt aangesloten.

Uitloop

De vloeistof die overdag in de buik heeft gezeten, wordt er eerst uitgehaald. Deze uitloop wordt aan het begin van de behandeling uitgevoerd. Op de machine staat bijvoorbeeld eerste uitloop (de machine controleert altijd of er overdag vloeistof in de buik heeft gezeten) of uitloop 1 van 4.

Inloop

De hoeveelheid vloeistof die per cyclus (wisseling) in de buikholte stroomt. Op de machine staat bijvoorbeeld inloop 2 van 4 of laatste inloop.

Verblijf

Tijd dat de vloeistof in de buikholte is. De machine doet nu geen in- of uitloop. Maar de zak op de warmhoudplaat wordt in de verblijfsfase weer gevuld met vloeistof uit de voorraadzakken. Zo kan er weer warme vloeistof in de buik stromen bij de volgende inloop. Op de machine staat bijvoorbeeld verblijf 3 van 4.

Einde behandeling

De machine heeft het programma afgemaakt en is nu klaar. U kunt zich afsluiten, maar u mag hier gerust ook nog even mee wachten en eerst verder slapen.

Aflezen van gegevens

Na de behandeling moeten er enkele gegevens afgelezen worden van het scherm en ingevoerd in de Thuismeten-app. In hoofdstuk 10 geven we meer uitleg over de app.

Laatst gewijzigd 11 juli 2025 / 7036 / P