Contact
  1. 8262-Long stereotactische bestraling

Bijlage van het PID Longkanker

Stereotactische radiotherapie is een manier van bestralen. Hierbij wordt een hoge dosis bestraling op een klein gebied in het lichaam gegeven. Hier leest u meer over deze vorm van bestralen.

Deze manier van bestralen zetten we in als de tumor niet via een operatie verwijderd kan worden. Of als een operatie voor u te zwaar is. De tumoren mogen voor deze manier van bestralen niet te groot zijn.
Het aantal bestralingen dat nodig is, verschilt van drie tot twaalf bestralingen. Per week wordt u twee tot drie keer bestraald.

Blue bag

Tijdens de bestraling is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen, daarom wordt er voor u een passend hulpmiddel gekozen. Een van de opties is een blue bag; deze kan u helpen om stil te liggen. Een blue bag is een zacht matras gevuld met kleine bolletjes. U gaat op dit matras liggen met uw armen boven uw hoofd. Het matras vormt zich precies om uw lichaam. Daarnawordt het matras vacuüm gezogen, waardoor het deze vorm behoudt. Tijdens de bestralingsperiode is dit uw persoonlijke matras.

Bestraling

Een stereotactische bestraling duurt langer dan een ‘gewone’ bestraling. Dit komt doordat er een hogere dosis afgegeven moet worden door het bestralingsapparaat. Een stereotactische bestraling duurt tussen de 20 en 30 minuten. Tijdens de bestraling houden de laboranten u goed in de gaten via de camera’s. Wij plannen uw bestraling in volgens uw behandelplan en de aanwezigheid van alle zorgverleners die aanwezig moeten zijn.

Bekijk hierboven de voorlichtingsfilm over SABR bij longkanker.

Bijwerkingen

Vermoeidheid

Tijdens en na de behandeling komt vermoeidheid vaak voor. Uw lichaam verbruikt veel energie aan het opruimen van dode kankercellen en het herstellen van gezond weefsel. (Mede)oorzaken van vermoeidheid kunnen zijn: chemotherapie, operatie, spanningen en emoties, vervoer naar/van het ziekenhuis. Al deze factoren kunnen een rol spelen bij het optreden van vermoeidheid.

Tips bij vermoeidheid:

  • Probeer zoveel mogelijk uw dagelijkse dingen te blijven doen, maar doe alles in een rustig tempo.
  • Beweeg als het kan regelmatig, vooral in de buitenlucht (wandelen, fietsen, tuinieren, (een beetje) sporten. Zo blijft u zo veel mogelijk in conditie.
  • Regel uw bezoek dat het u niet teveel vermoeid.
  • Drink voldoende: een richtlijn is 1,5 à 2 liter per dag.
  • Een behulpzame app is de Untire app. Deze app helpt u om inzicht te krijgen en om te gaan met vermoeidheid. De app is te downloaden in Playstore/App store. Toegang met code (verkrijgbaar via regieverpleegkundige) of zonder code tot de light versie.

Pijnlijke ribben

Als de tumor in de buurt ligt van de ribben, kunt u na de bestralingsperiode pijnlijke ribben hebben. Het kan voorkomen dat op de langere termijn het bot van een rib brozer wordt als gevolg van de bestraling, doordoor is ook een breuk mogelijk. Neemt u in dat geval contact op.

Misselijkheid

Als uw maag in de buurt van het te bestralen gebied ligt, kunt u last krijgen van misselijkheid. Uw radiotherapeutisch arts kan u hiervoor medicijnen geven.

Ook kunt u soms wat last hebben van uw maag en/of darmen, omdat een stukje van de maag of darm in het te bestralen gebied ligt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiotherapie
088 624 54 49 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 1 september 2023 / 8262 / P