Contact

Bewegen

  1. Bewegen

Overgewicht, roken, stress en inactiviteit. Dat zijn de bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het goede nieuws: op deze risicofactoren heeft u zelf invloed.

Bewegen is de sleutel

Bewegen is de sleutel tot een gezondere toekomst en die invloed is behoorlijk groot. Uit onderzoek blijkt dat als deze risicofactoren niet (meer) van toepassing zijn, het risico op hart- en vaatziekten met 80% afneemt. Bewegen is de manier om deze risicofactoren aan te pakken. Hoe? Daar helpen wij u graag bij in Isala Harthuis.

Door elke dag zo’n 30 minuten matig intensief te bewegen pakt u zowel inactiviteit, overgewicht als stress bij de wortels aan. Tijdens een beweegprogramma in Isala Harthuis kijken we samen met u hoe u dit op een gezonde manier kunt doen. Want niet bewegen is ongezond, maar overbelasting ook. Onder begeleiding van een fysiotherapeut ontdekt u tijdens de trainingen wat uw lichaam wel en niet aankan en kunt u in een veilige omgeving uw grenzen verleggen. Ook als u als sportliefhebber meer dan de aanbevolen 30 minuten wilt bewegen. Wat kan wel in uw situatie? Wat liever niet? Maak gebruik van de kennis van het team van Isala Harthuis. Zij weten wat uw aandoening inhoudt en kunnen u coachen op weg naar een gezondere toekomst.

Patiënten fietsen op cardio apparaat onder begeleiding

Starten met bewegen

Hoe gaat dit in de praktijk? In de meeste gevallen wordt u vanuit het ziekenhuis doorverwezen voor het hartrevalidatieprogramma in Isala Harthuis of Isala Diaconessenhuis in Meppel, bijvoorbeeld door uw cardioloog, uw vaatspecialist of longarts van Isala of een collega-ziekenhuis. Samen met u kijken wij naar de mogelijkheden welk beweegprogramma het beste bij u past en welke workshops u eventueel nog extra wilt volgen.

Adviesgesprek

Besluit u mee te doen met het beweegprogramma, dan volgt een afspraak met de revalidatieverpleegkundige voor een adviesgesprek. Dit gesprek kan in Isala Harthuis plaatsvinden (in Zwolle of in Meppel in het Isala Diaconessenhuis). Wat u prettig vindt.

Ook krijgt u nog een fietstest om uw conditie te bepalen, een kort onderzoek door de cardioloog en bloedprikken. Daarna kunt u van start gaan tijdens de trainingen. De ervaring leert dat door te trainen in groepsverband u elkaar kunt stimuleren, ervaringen kunt uitwisselen en het ook gewoon gezellig is.

Beweegprogramma’s

Het Harthuis biedt verschillende beweegprogramma’s:

In overleg met de revalidatieverpleegkundige kunt u bepalen welk programma het best aansluit bij uw situatie.

Verzekerde zorg

Het volgen van een beweegprogramma wordt in vrijwel alle gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Voor de zekerheid kunt u dit altijd navragen bij uw zorgverzekeraar.

Ervaringen