Contact

Onderzoek en diagnose

  1. Onderzoek en diagnose

Bij het vermoeden van longkanker is het fijn snel duidelijkheid te hebben. We doen zorgvuldig onderzoek om longkanker bij u te kunnen uitsluiten. Of een snelle start van de behandeling mogelijk te maken als u longkanker heeft.

Snel duidelijkheid met sneldiagnostiek

Als op de longfoto of de CT-scan van uw longen een afwijking is te zien, geeft dit veel onzekerheid. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid. Daarom plannen wij in één dag zoveel mogelijk onderzoeken in. U komt in de ochtend om bloed te prikken en voor een PET/CT-scan. Uw longarts bespreekt daarna direct de voorlopige uitslag van de onderzoeken met u. En mocht het nodig zijn, dan kunnen diezelfde dag ook nog andere zoeken plaatsvinden. Soms moet een onderzoek op een andere dag gepland worden. Een week later krijgt u opnieuw een gesprek met de arts en hoort u de definitieve uitslag van de onderzoeken. En stelt uw arts een behandelplan voor.

Verschillende onderzoeken

De meeste patiënten krijgen een aantal van de volgende onderzoeken: lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenonderzoek, CT-scan, bronchoscopie en een PET-scan. Daarnaast krijgt u soms een echo, skeletscintigrafie (botscan), MRI-scan, endobronchial ultrasound (EBUS) of een endo-echoscopie (EUS). Ook wordt er vaak een biopsie van de tumor genomen tijdens een van deze onderzoeken. 

Deze onderzoeken zijn nodig om de diagnose longkanker te kunnen vaststellen. We kijken daarbij onder andere waar de longtumor zit, wat voor soort tumor het is, hoe snel de tumor groeit en of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren of ergens anders in uw lichaam.

Van diagnose naar behandeling

De uitslagen van uw onderzoek worden besproken in een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit longartsen, thoraxchirurgen, radiotherapeuten, radiologen, oncologieverpleegkundigen en soms een patholoog. Deze specialisten met kennis over longkanker overleggen en bepalen samen wat voor u de beste behandeling is. Isala werkt ook nauw samen met de specialisten van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Bijvoorbeeld voor soorten longkanker die niet vaak voorkomen, zeldzame mutaties of protonentherapie.

We vertellen u duidelijk en eerlijk over verschillende behandelvormen, de slagingskansen en gevolgen. Zo kunt u goed geïnformeerd een keuze maken voor het behandelplan waarin u het meeste vertrouwen heeft.

Ervaringen