Contact

Alvleesklierkanker

  1. Alvleesklierkanker

Kwaardaardige tumor

Bij alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor (gezwel) in de alvleesklier ontstaan. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1.900 mensen alvleesklierkanker vastgesteld. Het betreft vooral mensen boven de 60 jaar. Alvleesklierkanker komt ongeveer evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

In de alvleesklier komen diverse soorten cellen voor waaruit verschillende vormen van alvleesklierkanker kunnen ontstaan. In de kop van de alvleesklier komt vaker een tumor voor dan in de rest van het orgaan. Vanwege de plaats van de tumor wordt dit een pancreaskopcarcinoom genoemd. De meest voorkomende vorm van alvleesklierkanker is kanker van de afvoerbuisjes, ook wel adenocarcinoom genoemd. Voor het vaststellen van de juiste diagnose vinden diverse onderzoeken plaats.

Alle bezoeken in één dag

Patienten zien op de polikliniek op een dag alle bij de behandeling betrokken dokters en een regieverpleegkundige, zodat de patient snel duidelijkheid heeft over wat hem of haar te wachten staat. Onze patientenzorg wordt optimaal begeleid door een team van ondersteuners, zoals regieverpleegkundigen en diëtisten, die altijd voor vragen altijd bereikbaar zijn.

Oncologische topzorg

Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologische topzorg. Dit betekent dat alle slokdarm- en maagoperaties plaatsvinden in Gelre Oncologisch centrum in Apeldoorn. En de alvleesklier-, galweg- en leveroperaties in Isala Oncologisch centrum in Zwolle. Door deze samenwerking concentreren wij specifieke operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen. Chirurgen die regelmatig dit soort tumoren verwijderen, zijn meer vertrouwd met de ingreep en beschikken daardoor over meer ervaring en specialistische kennis.

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.