Contact

Stamceltransplantatie

  1. Stamceltransplantatie
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Er zijn twee soorten stamceltransplantaties, autologe met de eigen stamcellen en autogene met de stamcellen van een donor. In Isala kunt u terecht voor een stamceltransplantatie van eigen stamcellen. Stamcellen vormen zich in het beenmerg en groeien daarna uit tot rode of witte bloedcellen of bloedplaatjes.

Voor de transplantatie moeten de stamcellen worden geoogst. Eerst is er een behandeling die er voor zorgt dat er voldoende stamcellen in het bloed zitten. Vervolgens worden deze stamcellen door middel van leukafarese uit het bloed gehaald. Zodra er voldoende zijn, worden deze ingevroren. Na ongeveer vier weken krijgt u een zware chemokuur die het beenmerg uitschakelt en vindt vervolgens de transplantatie plaats. Dat gebeurt tijdens een opname in isolatie, omdat u door het missen van het beenmerg erg vatbaar bent voor infecties. Stamceltransplantatie kan een behandeling zijn bij bijvoorbeeld lymfklierkanker, non-hodgkin lymfoom en de ziekte van Kahler.

Uitstekende kwaliteit van zorg

Isala heeft al 25 jaar ervaring met stamceltransplantaties van eigen stamcellen. Daarnaast werken wij intensief samen met Amsterdam UMC als het gaat om transplantaties van donorstamcellen.

Isala is één van de drie niet-academische ziekenhuizen waar stamceltransplantaties met eigen stamcellen plaatsvinden. Internist-oncologen Juleon Coenen en Rien van Marwijk Kooy stonden 25 jaar geleden beiden aan de wieg van deze behandeling. In een interview op onze website: ‘Wij behandelen regelmatig patiënten uit andere ziekenhuizen en hebben een belangrijke rol in de regio. Gemiddeld behandelen wij zo’n vijftig patiënten per jaar. Stamceltransplantatie is teamwork van het laboratorium en de afdeling Hematologie van Isala Oncologisch centrum.’ Lees het interview met beide specialisten op onze website.

Vast aanspreekpunt

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Zo heeft u tijdens uw zorgtraject één aanspreekpunt.

Meer lezen?

Ze stond op het punt om met haar man op vakantie te gaan naar New York toen ze voor de zekerheid toch langs de huisarts ging. Janneke Hoekerd-Hop (28) voelde zich de laatste tijd zo moe en had allerlei vage klachten die niet overgingen. Na de uitslag van haar bloedonderzoek moest ze met spoed naar Isala. Enkele onderzoeken later hoorde Janneke van haar dokter, Rien van Marwijk Kooy, haar diagnose; acute lymfatische leukemie (ALL). Lees het verhaal van Janneke op onze website.