Contact
  1. 5639-Goudmarkers inbrengen voor bestraling
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bijlage van PID Prostaatkanker

Wanneer u naar de afdeling Radiotherapie bent verwezen voor een bestralingsbehandeling van de prostaat, is het belangrijk om precies te weten waar uw prostaat zit. Hiervoor gebruiken we goudmarkers. Hier vindt u meer informatie over deze behandeling.

Goudmarkers zijn heel kleine staafjes van goud. De radiotherapeut brengt deze goudzaadjes met een naald in uw prostaat. Dit duurt maar kort en is meestal niet al te vervelend.
Dankzij de goudzaadjes kunnen we tijdens de bestraling controleren of uw prostaat helemaal binnen het bestraalde gebied ligt. Zo zorgen we ervoor dat gezonde weefsels rond de prostaat minder straling krijgen.

Voorbereiding

  • Als u bloedstolling-remmende middelen (bloedverdunners) gebruikt, kan het zijn dat u hier tijdelijk mee moet stoppen. Dit hoort u van u behandelend radiotherapeut. Zo verkleint u de kans op een nabloeding. De bloedverdunners ascal of acetylsalicylzuur mag u blijven gebruiken.
  • Neem twee uur vóór de ingreep een antibioticum. U krijgt hiervoor een recept van de radiotherapeut – oncoloog.

Voorbereiding op de ingreep

Melden

Meld u op de afgesproken dag bij de polikliniek Urologie in het hoofdgebouw. U hoeft zich niet te melden bij de aanmeldzuil in de Centrale hal. U kunt direct doorlopen naar de balie van de polikliniek Urologie.

Ingreep

Een verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Hier mag u uw onderlichaam ontbloten. Uw bovenkleding mag u aanhouden. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel.
Bij de ingreep maken we gebruik van echografie via de endeldarm. De radiotherapeut brengt hiervoor een echo-apparaat enkele centimeters uw endeldarm in. Dit gaat op dezelfde manier als bij het afnemen van stukjes weefsel uit de prostaat.
Vervolgens plaatst de radiotherapeut via een naald vier goudmarkers in de prostaat.

Na de ingreep

Na de ingreep kunt u vrijwel meteen naar huis. Rijden met uw eigen auto of reizen via het openbaar vervoer is na de ingreep geen probleem. Het is verstandig om de eerste twee dagen na de biopsie rustig aan te doen en niet te fietsen.

Complicatie

Als u, ondanks de antibiotica, koorts krijgt, (>38°) of koude rillingen krijgt, neem dan contact op met de afdeling Radiotherapie, 088 624 54 49 of de polikliniek Urologie, 088 624 27 40. Na 17.00 uur en in het weekend kunt u bellen naar telefoonnummer 088 624 50 00. Vraag dan naar de dienstdoende radiotherapeut.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiotherapie
088 624 54 49 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5639 / P