Contact
  1. 5639-Goudmarkers inbrengen voor bestraling

Bijlage van PID Prostaatkanker

Wanneer u naar de afdeling Radiotherapie bent verwezen voor een bestralingsbehandeling van de prostaat, is het belangrijk om precies te weten waar uw prostaat zit. Hiervoor gebruiken we goudmarkers. Hier vindt u meer informatie over deze behandeling.

Goudmarkers

Om bij de bestraling te zien waar uw prostaat zich precies bevindt, wordt gebruik gemaakt van goudmarkers. Dit zijn zeer kleine staafjes van goud, die in uw prostaat worden ingebracht door de uroloog of de radiotherapeut. Het gaat om een kortdurende, weinig belastende ingreep.
Met de goudmarkers kan tijdens de bestralingsbehandelingen worden gecontroleerd of de prostaat geheel binnen het bestraalde gebied ligt. Hierdoor krijgen de gezonde weefsels rond de prostaat minder straling.

Voorbereiding op de ingreep

Voor een aantal bloedstolling-remmende middelen, ook wel bloedverdunners, is het belangrijk om een aantal dagen voor de ingreep te stoppen. Het verschilt per bloedstolling-remmend middel hoeveel dagen van tevoren u hier mee moet stoppen. Dit verschilt tussen de 2 en 5 dagen. Op welke termijn u moet stoppen, bespreekt de radiotherapeut met u tijdens het gesprek. Ascal en acetylsalicylzuur mag u blijven gebruiken.

Melden

Op de afgesproken dag meldt u zich bij de polikliniek Urologie in het hoofdgebouw. U hoeft zich niet te melden bij de aanmeldzuil in de Centrale hal, u kunt direct doorlopen naar de balie van de polikliniek Urologie(V4.1).

Ingreep perineale goudmarkers

Een verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderlichaam kunt ontbloten; de kleding van het bovenlichaam kunt u aanhouden. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.
U ligt op een speciale behandeltafel met uw benen opgetrokken en liggend in beensteunen. De radiotherapeut doet inwendig onderzoek en voelt eerst met de vinger aan de prostaat. Daarna wordt de huid tussen de anus en balzak (het perineum) gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd met een dunne naald. Vervolgens brengt de radiotherapeut het echo-apparaatje in via uw anus. Zo wordt de prostaat op een beeldscherm zichtbaar. Het echoapparaat is iets dikker dan een vinger. Het inbrengen kan ongemakkelijk voelen maar is meestal niet pijnlijk. Vervolgens wordt de prostaat zelf verdoofd. Er worden 4 goudmarkers in de prostaat ingebracht, 2 rechts en 2 links. Het kan zijn dat u via de huid wat bloed verliest. U krijgt na afloop een maandverband om eventueel bloedverlies op te vangen.

Na de ingreep

  • Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Zelf autorijden na de ingreep raden wij af. Wij adviseren u om ervoor te zorgen dat iemand u naar huis rijdt.
  • Na het plaatsen van de goudmarkers is het verstandig om een week niet te fietsen, dit is om een eventuele bloeding te voorkomen.
  • Het plassen kan tijdelijk wat moeilijker gaan. Er kan enkele dagen wat bloed(stolsels) in uw urine zitten. Duurt dit langer dan twee dagen? Drink dan extra. Drink minimaal twee liter per dag.
  • Ook bij een zaadlozing kan bloed zichtbaar zijn. Dat is niet erg. Bloedverlies bij een zaadlozing kan tot wel 3 maanden duren.
  • Heeft u bloedverlies? Slik dan géén Ibuprofen of Diclofenac. En drink geen alcohol. Door de bloedverdunnende werking hiervan, vergroot dit de kans op langduriger nabloeden.

Wanneer moet u contact opnemen?

Als u koorts krijgt, neemt u dan contact op;

afdeling Radiotherapie

088 624 54 49 

polikliniek Urologie

088 624 27 40

Na 17.00 uur kunt u bellen naar telefoonnummer (088) 624 50 00 en vragen naar de dienstdoende radiotherapeut.

En verder kunt u contact opnemen als:

  • u niet meer kunt plassen.
  • het vaker plassen of pijn bij het plassen langer duurt dan een week.
  • u het niet vertrouwt.
Laatst gewijzigd 27 februari 2024 / 5639 / P