-
Isala
-
Patiëntenfolders
-
7023-Peritoneaaldialyse: H3 Hygiëne
Patiënten Informatie Dossier
Peritoneaaldialyse is een vorm van dialyse die u zelf thuis of met hulp van familie of thuiszorg gaat uitvoeren. Tijdens het wisselen van de spoelvloeistof ontstaat er een open verbinding naar de buikholte. Het gevaar bestaat dat bacteriën in de buikholte komen en daar een infectie veroorzaken. Om deze kans zo klein mogelijk te maken, leren wij u zo schoon mogelijk te werken. Daarnaast leert u waar u op moet letten bij het wisselen van de spoelvloeistof en hoe u zelf de katheterpoort verzorgt.
Schoon werken
Bij het wisselen van de spoelvloeistof is het belangrijk dat u zo schoon mogelijk werkt. Hiermee verkleint u het ontstaan van infecties.
U werkt zo schoon mogelijk door:
- Sluit tijdens elke wisseling de ramen en deuren
Wind en tocht blazen stof en vuil door de kamer. Deze kunnen op de schone katheter komen.
- Was uw handen met water en zeep voor elke wisseling
- Werk vanaf een gladde en schone ondergrond
- Maak gebruik van een mondmasker
Hiermee voorkomt u dat bacteriën uit de mond en neus op het systeem terechtkomen.
- Desinfecteer uw handen voor het koppelen
- Niet praten, niezen of hoesten tijdens koppelen
Ook hiermee voorkomt u dat bacteriën op het systeem terechtkomen.
- Zorg dat u het uiteinde van de katheter niet met uw handen aanraakt
Ondanks het handen wassen en desinfecteren, kunnen er altijd bacteriën op de handen achterblijven.
Mogelijke problemen rondom het schoon werken
- De gehele MiniSet zit los op de katheter of is eraf gevallen
U merkt dit door lekkage van vloeistof. Het is dan belangrijk dat u de MiniSet zo snel mogelijk weer vastdraait en een blauwe klem op de katheter zet - zo dicht mogelijk bij uw buik. Vervolgens neemt u meteen contact op met de PD-afdeling.
- U raakt per ongeluk het uiteinde van de katheter aan
Het is noodzakelijk dat u hier een schone MiniCap op draait. Deze laat u 5 minuten zitten. Bent u aan het aansluiten en heeft u alleen de oude dop binnen handbereik, gebruikt u deze eerst. Vervolgens pakt u een schone dop. Deze laat u dan 5 minuten zitten, daarna kunt u verder met de wisseling. Gebeurt dit met het afsluiten, dan doet u er na de 5 minuten een nieuwe dop op.
- U raakt bij het aansluiten van de vloeistofzak het steriele uiteinde van de lijnenset aan
Dan gooit u de hele zak weg en pakt u een nieuwe vloeistofzak.
- Tijdens het verwijderen van de buitenverpakking merkt u dat de vloeistofzak lek is
Gebruikt u deze zak dan niet, u pakt een nieuwe zak.
Verzorging van de katheterpoort
De huidpoort is de plek waar de katheterslang uit de buikwand komt. Om infecties te voorkomen is goede verzorging van de huidpoort noodzakelijk. Elke dag douchen en de huidpoort verzorgen heeft de voorkeur, lukt dit niet dan is ons advies minstens 3 keer per week de huidpoort te verzorgen.
Een perfecte huidpoort
Voor de verzorging heeft u nodig:
Voor de verzorging is nodig:
- Gazen (2 keer)
- Wattenstokje
- Tube Mupirocine = Bactroban-neuszalf
- Eilandpleister
- Rol tape-pleister of buikriem
Werkwijze
- Verwijder het verband
- Inspecteer de huid om de huidpoort. Een gezonde poort is schoon, droog, ziet niet rood, heeft geen korstvorming en is niet gevoelig. Bij klachten of twijfel neemt u overdag contact op met de PD-verpleegkundige. Mogelijk raadt zij u het behandelen met zout water aan, een instructie zit in de bijlagen.
- Douchen: Spoel aan het einde van de douchebeurt met de douchekop de huidpoort goed schoon. Zorg ervoor dat alle zeepresten zijn weggespoeld. Droog de huid goed door te deppen met een droge, schone handdoek of gebruik 2 droge gazen. U wrijft hierbij de poort van binnen naar buiten in 1 beweging droog.
- Als u niet kunt douchen: Maak minimaal 2 gazen nat met water en maak de poort schoon door 1 voor 1 met het natte gaasje van binnen naar buiten te wrijven. Dit herhaalt u tot dat de gaasjes op zijn.
- Breng de zalf dun rondom de poort aan met een wattenstokje. De tube is na het openen 3 maanden houdbaar. Tip: zet de datum op het doosje wanneer u de tube hebt geopend.
- Plak de poort af met de eilandpleister. De MiniSet zet u vast met een stukje tape-pleister of via de buikriem.
Wanneer bij de poortverzorging het gebruik van Bactroban-zalf niet mogelijk is, gebruikt u de eerste 5 dagen van de maand deze zalf in de neus. U brengt 1 centimeter zalf met de pink in ieder neusgat. Vervolgens knijpt u de neusvleugels dicht om de zalf verder in de neus te verspreiden.
Verbandmateriaal van Mediq
De eerste bestelling van pleisters en tape doet de PD-verpleegkundige voor u bij de firma Mediq. Daarna kunt u zelf een bestelling plaatsen. Maak hiervoor een account aan op www.mediq.nl. De verpleegkundige kan u hierbij helpen.
Factoren die schadelijk zijn voor de katheterpoort
Een goede verzorging is 1 onderdeel van het gezond houden van de huidpoort. Naast deze verzorging let u op het volgende om irritatie en infectie te voorkomen:
- Gebruik geen poeder, lotion of crème rondom de katheterpoort.
- Zorg ervoor dat u de katheter goed op de buikwand vastplakt om trekken aan de katheter te voorkomen.
- Let er daarnaast op dat de poort niet gaat irriteren door een te strakke broekband of riem.
Baden
Tijdens de PD-behandeling is het mogelijk om in bad te gaan. Wanneer u vóór (bij een vieze huidpoort) en na het baden doucht is het niet nodig om de poort af te plakken, wel moet u de katheter vastzetten op de buik om trekken te voorkomen. Doucht u niet, dan is het belangrijk dat de katheterpoort goed afgedekt is. Een speciale, waterdichte pleister kunt u via de PD-verpleegkundige krijgen. Aangeraden wordt om niet langer dan een 30 minuten te baden. Nadat u uit bad komt verzorgt u de huidpoort op de werkwijze zoals hierboven beschreven. Baden met een geïnfecteerde huidpoort wordt afgeraden. Dit kan de infectie erger maken.
Zwemmen
Zwemmen is alleen mogelijk in zee en in zwembaden met chloorwater. Zwemmen in subtropische zwemparadijzen (met name bubbelbaden), meren, rivieren en stilstaand water verhoogt de kans op infecties en wordt daarom afgeraden.
Het is bij het zwemmen belangrijk dat u de huidpoort goed afdekt. Via de PD-verpleegkundige kunt u speciale, waterdichte pleisters krijgen. Aangeraden wordt om niet langer dan 30 minuten te zwemmen.
Na het zwemmen verzorgt u de huidpoort op normale wijze. Zwemmen met een geïnfecteerde huidpoort wordt afgeraden. Net als bij het baden kan de infectie erger worden.
Laatst gewijzigd 4 juli 2025 / 7023 / P