Contact
  1. 8214-Dialyse (PID): H09 Uw nierziekte, dialyseren en seksualiteit

Patiënten Informatie Dossier

Een chronische nierziekte heeft invloed op uw seksualiteit en intimiteit. In dit hoofdstuk leest u meer over de zowel psychische als lichamelijke klachten die een rol kunnen spelen. Deze klachten komen vaak voor bij nier- en dialysepatiënten. Aarzel niet om er met uw nefroloog over te praten. Er zijn vaak mogelijkheden om de klachten te behandelen.  

Seksuele stoornissen en problemen die zich kunnen voordoen

Een verstoorde hormoonbalans, de ophoping van afvalstoffen en medicijngebruik hebben allemaal invloed op uw seksuele functies. Hierdoor kunt u minder zin hebben om te vrijen. Dit kan ook komen:

  • Door de stapeling van fosfaten in uw lichaam irritante jeuk heeft waardoor aanraking en intimiteit niet prettig voelen.
  • Door uw grauwe(re) huidskleur en een veranderende lichaamsgeur kunt u zich minder aantrekkelijk voelen.
  • Doordat u als vrouw minder vochtig wordt, waardoor vrijen pijn doet.
  • Doordat u als man erectieproblemen heeft door schade van de zenuwen en bloedvaten.
  • Doordat het krijgen van een orgasme moeilijker is door een verstoring van de hormoonbalans.

Na een niertransplantatie herstellen (hormoon) processen in het lichaam zich weer, waardoor de vruchtbaarheid en zin in seks weer kunnen toenemen.

Psychische aspecten

Naast de lichamelijke problemen spelen ook psychische factoren een belangrijke rol als het gaat om seksualiteit en intimiteit. U kunt minder behoefte hebben aan intimiteit en seks door:

  • chronische vermoeidheid;
  • een stressvolle dialyse;
  • gevoelens van onzekerheid, angst, schaamte en schuldgevoelens.

Ook de rol van u en uw partner binnen uw relatie kunnen veranderd zijn door uw ziekte. Door ziekte kan een relatie hechter worden, maar het is mogelijk dat u op seksueel gebied uit elkaar groeit. Voor een partner is het niet makkelijk om tijdens het ziekteproces een zorgende rol te hebben en het volgende moment een aantrekkelijke partner te kunnen zijn.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk dat u en uw partner praten over de problemen die u ervaart op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Het onderwerp bespreekbaar maken is het begin van een oplossing en maakt het onderwerp minder beladen.

Bespreek uw problemen ook met uw nefroloog. Samen kunt u kijken of er mogelijkheden zijn op het gebied van medicatie.
Ook kan uw nefroloog u doorverwijzen naar een seksuoloog. Een seksuoloog kijkt samen met u en uw partner, welke problemen er zijn en welke invloed het heeft op uw partnerrelatie. U kunt het ook altijd aangeven bij uw eerst verantwoordelijk verpleegkundige (EVV ‘er). Uw EVV’er kan met u kijken naar wie u het liefst doorverwezen wordt. U kunt het onderwerp ook bespreken met uw huisarts of maatschappelijk werker.

Vragen en informatie

Voor alle vragen op het gebied van seksualiteit en intimiteit kunt u terecht bij uw behandelend nefroloog en uw evv’er. Mocht u zelf informatie willen opzoeken, dan kunt u kijken op www.seksualiteit.nl Dit is de website van het Rutgers kenniscentrum.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8214 / P