Contact

Dermato-oncologie

  1. Dermato-oncologie

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Per jaar krijgen meer dan 55.000 Nederlanders voor de eerste keer de diagnose huidkanker. Eén op de vijf Nederlanders krijgt voor het 85e levensjaar een vorm van huidkanker.

Een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van huidkanker is overmatige blootstelling van de huid aan UV-straling van zonlicht en zonnebanken. Ook zonverbranding van de huid kan bijdragen aan het ontstaan van huidkanker. Een licht huidtype, erfelijke factoren en sommige medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, kunnen de kans op huidkanker vergroten. Er zijn verschillende soorten huidkanker die onderling van elkaar verschillen in bijvoorbeeld de mate van kwaadaardigheid, maar ook qua uiterlijke kenmerken en klachten (symptomen).

Symptomen bij huidkanker

De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid:

  • Het ontstaan van een nieuwe huidafwijking zoals een ruw plekje dat niet weggaat of een wondje dat niet geneest.
  • Het veranderen van een bestaande plek; een verandering in kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking. Denk aan een moedervlek.

Zorgpad huidkanker

De behandeling van huidkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Hoe uw zorgpad verloopt, hangt af van uw huidafwijking.

Gang Mohs' centrum

Mohs-centrum

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 55.000 mensen de diagnose huidkanker. Meestal gaat het om basaalcelcarcinomen of plaveiselcarcinomen. Vormen van huidkanker die in bijna alle gevallen goed te genezen zijn. Het Mohs-centrum van Isala Dermatologisch centrum is één van de grootste Mohs-centra van Nederland.

Ervaringen