Contact

Algemene dermatologie

 1. Algemene dermatologie

Dermatologie is het specialisme voor alle aandoeningen van huid, haren, nagels en slijmvliezen. Onze dermatologen en medewerkers zijn erop gericht u vakkundig te begeleiden en te behandelen. Dermatologen hebben door hun opleiding en ervaring veel kennis over huidafwijkingen. Zij bespreken de verschillende behandelopties met u.

Onder Algemene dermatologie behoren onderwerpen als: 

Allergologie

Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie kunnen opwekken. Veel voorkomende allergenen zijn:

 • luchtwegallergenen (bijvoorbeeld huisstofmijt, stuifmeel van bomen en planten, huidschilfers van huisdieren)
 • voedingsmiddelen (koemelk, pinda, ei, noten enzovoort)
 • geneesmiddelen (denk aan penicilline)
 • insectengif (bijen en wespen)
 • allergenen die contact maken met de huid ( zoals metalen, conserveringsmiddelen in cosmetica en rubber)

Binnen Isala testen verschillende specialismen op allergieën:

 • Longziekten: wespen- en bijenallergie en luchtwegallergenen
 • KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde): luchtwegallergenen
 • Kindergeneeskunde: voedingsallergieën bij kinderen
 • Interne geneeskunde: geneesmiddelenreactie bij volwassenen
 • Dermatologie: contactallergenen van de huid die eczeem veroorzaken

Bij het Dermatologisch centrum wordt met een ‘plakproef’ met plakkers op uw rug gekeken waar u allergisch voor bent. Afhankelijk van uw situatie worden de allergenen gekozen en met huidvriendelijke pleisters op uw rug aangebracht. Er zijn veel verschillende soorten eczeem. Bij een minderheid van de patiënten wordt het eczeem veroorzaakt door een allergie. Met uw dermatoloog kunt u bespreken of een allergietest zinvol kan zijn.

Dermatologische verrichtingen

Kleine dermatologische ingrepen waarbij huidkanker wordt weggesneden en huid wordt getransplanteerd op wonden, zoals bij een open been.

Haren en nagels

Dermatologen zijn gespecialiseerd in beoordeling en behandeling van huidaandoeningen. Daarbij horen ook haar- en nagelafwijkingen. Heeft u last van haaruitval, kale plekken of overbeharing? Of heeft u nagels die veranderd zijn van vorm of kleur? Uw dermatoloog kan u er meer over vertellen.

Kinderdermatologie

Verschillende huidaandoeningen zijn gerelateerd aan leeftijd. Zo komen bepaalde huidafwijkingen alleen of voornamelijk voor bij baby’s en kinderen. Heeft uw kind een huidaandoening? Maak dan een afspraak bij de dermatoloog via uw huisarts.

Lichttherapie

Dit is een behandeling voor patiënten die last hebben van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, vitiligo en jeuk. De ultraviolette straling (UV) van zonlicht kan een gunstig effect hebben op deze huidziekten. UV wordt dus gebruikt als behandelmethode.

Photodynamische therapie (PDT) en Daylight Photodynamische therapie zijn dagbehandelingen voor behandeling van (voorstadia) van huidkanker, zoals actinische keratose, oppervlakkig basaalcelcarcinoom en soms morbus Bowen. PDT is een behandeling waarbij de kwaadaardige huidcellen tijdelijk extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt met een crème. Vervolgens worden deze cellen belicht waardoor ze afsterven. Na enkele weken worden ze vervangen door nieuwe gezonde huidcellen. Dit bijzondere selectieve effect op alleen de tumorcellen maakt PDT tot een hoogwaardige behandeling met fraai cosmetisch resultaat.

Psoriasis en eczeem

Psoriasis is een huidziekte met rode, schilferende plekken. U kunt deze plekken over uw gehele lichaam krijgen. Psoriasis kan doorgaans goed behandeld worden. Vaak komt psoriasis voor in de familie en speelt aanleg een rol. Psoriasis kan zomaar op elke leeftijd ontstaan. Soms kan het uitgelokt worden door:

 • beschadiging van de huid
 • infecties
 • geneesmiddelengebruik
 • stress

Er zijn veel verschillende soorten eczeem:

 • constitutioneel/atopisch eczeem
 • contacteczeem
 • dyshidrotisch eczeem
 • tylotisch eczeem

Voor psoriasis en eczeem zijn verschillende behandelopties. Uw dermatoloog bespreekt met u welke behandeling voor u geschikt is.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Het Dermatologisch centrum werkt samen met de GGD voor wat betreft SOA-problematiek. Tot SOA behoren geslachtsziekten zoals syfilis en gonorroe (druiper), maar ook andere aandoeningen, zoals herpes, chlamydia-infecties en wratten op de geslachtsorganen.

Vulvapathologie

Vrouwen kunnen klachten ervaren van hun vagina (vulva), zoals jeuk, branderigheid, pijn (bij vrijen, fietsen, plassen enz.). Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals lichen sclerosus, lichen planus, (contact allergisch) eczeem, psoriasis, pruritus. Wij zijn gespecialiseerd in vulvapathologie. Onze dermatologen werken hierbij samen met de gynaecologen van Isala Vrouw-kindcentrum.

Wond expertise centrum

De meeste wonden genezen binnen enkele weken vanzelf. Soms is dat niet het geval, omdat het normale genezingsproces is verstoord. In dat geval spreken we van een complexe wond. Voor de behandeling van dergelijke wonden kan uw behandelend arts of huisarts u verwijzen naar het Wond expertise centrum van het Dermatologisch centrum. ​Het Wond expertise centrum is een van de landelijke expertisecentra voor wonden. Bij ons krijgt u uitstekende wondzorg volgens de laatste wetenschappelijke en praktijkinzichten.

Zweten

Veel mensen hebben last van overmatig zweten. Dit kan over het hele lichaam voorkomen, maar kan zich ook beperken tot bijvoorbeeld oksels, handpalmen of voetzolen. Er zijn meerdere behandelingsmogelijkheden. Soms vallen behandelingen buiten de verzekerde zorg waardoor u rekening moet houden met eigen kosten.

Ervaringen