Contact

Behandelingen

  1. Behandelingen

Het doel van handtherapie is dat u uw hand weer zo goed mogelijk kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten.

Wondverzorging

Na een operatie of bij een open letsel aan uw hand kan een ontsteking ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u de wond goed schoonhoudt. Zo’n tien tot veertien dagen na de operatie of behandeling van het letsel kunnen wij in het Hand-polscentrum de hechtingen verwijderen.

Littekenbehandeling

Littekens in of op de hand kunnen stug aanvoelen en de beweeglijkheid van uw hand beperken. Onze handtherapeuten geven u oefeningen en kunnen het litteken masseren om het litteken weer soepel te krijgen. Wanneer nodig kunt u een littekenpleister krijgen.

Tegengaan van zwellingen

Na een operatie of letsel kan uw hand gaan zwellen. Dit kan de beweeglijkheid van uw hand beperken. Om zwellingen tegen te gaan, kunt u een drukverband krijgen. Ook zal de handtherapeut met u afspreken de hand goed hoog te houden en regelmatig te bewegen met speciale oefeningen.

Oefentherapie

Als u uw hand, pols of onderarm niet goed kunt bewegen of er minder kracht in hebt, is oefentherapie onontbeerlijk. Hiervoor zijn vele soorten oefeningen beschikbaar. Afhankelijk van uw letsel en bewegings- of krachtsbeperking stelt de handtherapeut voor u de juiste combinatie samen. Thuis werken aan uw herstel is essentieel. Of de therapie nu lang of kort duurt, voor het beste resultaat is het belangrijk de oefeningen toe te passen in uw dagelijks leven.

Telerevalidatie

Wij hebben samen met Roessingh (centrum voor revalidatie) een website ontwikkeld met hand- en polsoefeningen. We noemen dit telerevalidatie. Bij telerevalidatie loggen patiënten met handletsel thuis in op het portal van Isala Hand-polscentrum. Vervolgens kunnen zij achter de eigen pc, laptop of tablet hun oefeningen doen aan de hand van instructiefilmpjes en een oefenschema die speciaal voor hen door hun handtherapeut zijn klaargezet.

Spalktherapie

Een spalk kan nodig zijn om een bepaald gebied in uw hand enige tijd rust te geven. Soms heeft een spalk juist als doel om een bepaald gewricht meer beweeglijkheid te geven. De handtherapeut bekijkt of u spalktherapie nodig hebt en in welke vorm.

Functionele training

Het kan zijn dat u in het dagelijks leven bij bepaalde activiteiten hinder ondervindt van uw handprobleem. Bijvoorbeeld bij het vastpakken van spullen of het openen van een fles. Dan kan uw handtherapeut deze handelingen met u oefenen. Daarbij krijgt u adviezen over de juiste houding en manier van bewegen. Wanneer nodig kan de therapeut ook hulpmiddelen adviseren.

Meten

Tijdens de handtherapie doen wij regelmatig metingen om de vooruitgang op het gebied van beweging, kracht, gevoel en zwelling te beoordelen. Voor het meten van de beweging gebruiken wij een goniometer, die de hoek van de gewrichten kan meten. Met de dynamometer meten wij uw knijpkracht. Het gevoel testen wij met de Semmes en Weinstein-monofilamenten. Hiermee kunnen wij bijvoorbeeld bepalen of een gehechte zenuw weer in gaat groeien.

Ervaringen