Het goed functioneren van het lichaam is voor een deel afhankelijk van een goede en stabiele werking van de organen. Als de werking van de nieren achteruitgaat, functioneert het lichaam minder goed.
Een van de mogelijke behandelingen is APD (automatische peritoneale dialyse). In deze folder leggen we uit wat APD is en hoe deze de werking van de nieren overneemt. Daarnaast leert u hoe u zelfstandig de APD thuis uitvoert.
APD (automatische peritoneale dialyse) is een vorm van peritoneaaldialyse. Het principe van APD-dialyse is hetzelfde als bij CAPD (continue ambulante peritoneale dialyse), alleen wordt deze behandeling ’s nachts uitgevoerd met een machine. Deze machine, de Homechoice Claria (=HC), regelt het in- en uitlopen van de vloeistof.
De PD-verpleegkundige voert de gegevens in voor de behandeling in een programma van de firma Baxter. Het programma van de behandeling komt bij u thuis binnen via het modem dat aan de machine is aangesloten en moet door u of de thuiszorg nagekeken en bevestigd worden. Deze bevestiging moet iedere keer uitgevoerd worden wanneer er iets veranderd is in de behandeling. Is er niets veranderd dan vraagt de machine alleen of u de juiste persoon bent.
De machine moet worden opgebouwd met behulp van vloeistofzakken en een lijnenset. Er is een afvoer (of tankjes) nodig om de PD-vloeistof af te voeren. Deze vloeistof bevat de verwijderde afvalstoffen en het onttrokken vocht (=UF), en ziet eruit als urine. Het opbouwen, aansluiten, afsluiten en afbouwen gebeurt volgens protocol.
De HC registreert het verloop van de behandeling, zoals de hoeveelheid UF, de verblijfstijd van de vloeistof en de eventuele alarmen. Dit kunt u aan het eind van de behandeling aflezen in het venster van de machine en eventueel opschrijven op de wissellijst of noteren in de app. Net als bij de CAPD moet u bij de APD ook dagelijks de bloeddruk en het gewicht meten en noteren. De HC registreert de gegevens van de behandeling digitaal en stuurt de gegevens na de behandeling via het modem door naar de firma Baxter en via een beveiligd programma kunnen we op de PD afdeling deze gegevens inzien. Deze gegevens worden niet dagelijks bekeken door de PD verpleegkundigen. De gegevens worden altijd bekeken voordat u op de poli komt. Wanneer u problemen ondervindt met de behandeling, moet u zelf contact opnemen met de PD-afdeling!
Soms doen patiënten een combinatie van CAPD (overdag handmatig wisselen) en APD, dit gebeurt wanneer er met alleen APD te weinig afvalstoffen verwijderd worden.
Op de machine kan gekozen worde voor een programma dat 'Tidal' heet. Dit wordt ingezet wanneer er sprake is van uitlooppijn. De machine laat bij dit programma de buik niet volledig leeglopen en er blijft na iedere uitloop vloeistof achter in de buik. Alleen tijdens de laatste uitloop zal de machine de buik volledig laten leeglopen en kan de uitloop gevoelig/pijnlijk zijn.
De PD-verpleegkundige overlegt met u hoe u het dialyseren het beste kunt inpassen in uw dagelijks leven.
De machine kan drie soorten alarmen geven:
U hoort 3 piepjes, dat wil zeggen, er is een probleem. Vaak is het al voldoende wanneer u zich in uw slaap omdraait. Heeft u zich niet omgedraaid en is er nog steeds een reden voor alarm dan gaan er 6 piepjes. Dat wil zeggen, u moet wel wat doen! Wanneer het probleem dan nog niet is opgelost, gaat het over in een continue alarm. Dit alarm klinkt bijvoorbeeld als u op de patiëntenlijn ligt en u op de voorgaande alarmen niet heeft gereageerd.
Als de machine een alarmsignaal blijft geven:
Bij een systeemfout geeft de machine een getal weer op het scherm.
Is daarmee het probleem niet verholpen? Bel dan de bereikbare dienst van de PD.
Houd u aan de volgende regels:
Controleer of de uitloop helder is door een uitloopzak of monsterzakje aan te sluiten. Als de vloeistof troebel is moet er direct contact opgenomen worden met de PD-verpleegkundige. Troebele vloeistof betekent meestal een peritonitis (buikvliesontsteking) en deze moet zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica. Bij een peritonitis wordt u meestal opgenomen in het ziekenhuis en gaat u tijdelijk over op CAPD wanneer u normaal APD doet.
De vloeistof van overdag wordt er eerst uitgehaald. Deze uitloop wordt aan het begin van de behandeling uitgevoerd.
Hoeveelheid vloeistof die per cyclus (wisseling) in de buikholte stroomt.
Op het beeldscherm van de machine staat bijvoorbeeld:
De laatste inloop is de vloeistof die aan het einde van de behandeling in de buikholte stroomt en er overdag in blijft ('volle buik').
De machine heeft het programma doorlopen en is nu klaar. U kunt zich afsluiten.
Een cyclus bestaat uit een uitloop-, inloop- en verblijfsfase. Een behandeling begint altijd met een eerste uitloop ook al staat de eerste uitloop op 0 ml ingesteld, de machine en eindigt met een laatste inloop.
Afsluitdop gevuld met jodium die nodig is om de MiniSet af te sluiten
Witte beschermhuls met jodiumoplossing, die tijdens de nachtbehandeling om de aansluiting van de MiniSet met de patiëntenlijn gaat.
Is een afsluitdop met jodium voor de patiëntenlijn. Deze is te gebruiken als u ’s nachts tijdens de behandeling van de machine af zou willen bijvoorbeeld voor toiletbezoek. De FlexiCap moet samen met de MiniCap gebruik worden, de MiniCap is voor de MiniSet en de FlexiCapis voor de patiëntenlijn (zie verder werkwijze FlexiCap). Dit kunt u het beste doen tijdens een verblijfsfase.
De lijn met de grote lichtblauwe dop links in de houder met een wit aansluitstuk. Deze lijn moet aan de MiniSet bevestigd worden.
Automatisch vullen van de lijnen met de PD-vloeistof. Tijdens de primingsfase niet meer dan 5 Liter op de schaal leggen en niet aan de vloeistofzak komen.
Hiermee kunt u door naar een volgende fase in het HC-programma. U slaat hiermee een gedeelte van het programma over, dit gaat in overleg met de PD-verpleegkundige.
Kan aangesloten worden om de uitloop te controleren op helderheid. Deze kan aangesloten worden aan het zijlijntje van de uitlooplijn, dit moet wel tijdens een uitloop wanneer u aan de machine zit of overdag aan de MiniSet wanneer u buikpijn klachten heeft.
Het opbouwen, aansluiten en afsluiten gebeurt volgens een (plaatjes) protocol. U krijgt deze van uw PD-verpleegkundige. Bekijk onderstaande filmpjes voor een stap voor stap uitleg.
In het plaatjesprotocol vindt u hoe u de gegevens kunt aflezen.
Werkwijze:
Doel: de behandeling voortzetten
Benodigdheden:
Werkwijze: