Contact
  1. 8383-Longkanker (PID): H5 Veelgestelde vragen

Patiënten Informatie Dossier

Naast vragen over uw gezondheid en uw behandeling kunt u ook praktische vragen hebben. In dit hoofdstuk vindt u antwoorden op zulke praktische vragen. Vragen die vaak gesteld worden zijn: Mag ik autorijden? Mag ik alcohol drinken? Mag ik naar de sauna? Kan ik blijven werken?

Natuurlijk kunt u voor meer informatie of bij andere vragen altijd contact opnemen met de regieverpleegkundige.

Autorijden

  • Bij de eerste behandeling met chemo- en/of immunotherapie raden wij af om zelf auto te rijden op de dag van de kuur. U weet van tevoren niet hoe u op de behandeling reageert.
  • Wanneer u probleemloos meerdere behandelingen heeft gehad, mag u autorijden op de dag van de behandeling. Maar als het niet nodig is, raden wij het u niet aan.
  • Bij gebruik van chemotherapie-tabletten kan de rijvaardigheid beïnvloed worden. Dit staat dan vermeld op de verpakking en in de bijsluiter.
  • Als u medicijnen inneemt of krijgt toegediend die uw reactievermogen kunnen beïnvloeden (bijvoorbeeld Tavegil of Lorazepam), is zelf autorijden niet toegestaan
  • In de periode tussen twee behandelingen mag u autorijden als u het gevoel heeft dat u dat aankunt.

Reiskostenvergoeding

Via uw zorgverzekeraar kunt een vergoeding aanvragen voor de reiskosten die u maakt vanwege een behandeling bij kanker. Dit geldt zowel bij gebruik van eigen vervoer, openbaar vervoer als taxivervoer. Neem op tijd contact op met uw zorgverzekeraar om te informeren hoe u deze vergoeding kunt aanvragen. Soms moet een arts hiervoor een formulier ondertekenen. U kunt hiernaar vragen bij het secretariaat van de polikliniek longgeneeskunde.

Alcohol

Het drinken van alcohol tijdens een behandeling is niet in alle situaties 'verboden'. Drink altijd met mate en houdt er rekening mee dat alles wat u drinkt anders kan smaken en anders kan 'vallen'. Vraag uw arts of er in uw specifieke situatie een reden is om helemaal van het gebruik van alcohol af te zien.

Zwembad-/Saunabezoek

  • Ga niet naar de sauna of het zwembad in de eerste dagen na de chemotherapie. In deze periode zitten er namelijk resten van de chemotherapie in uw lichaam. De regieverpleegkundige kan u vertellen welke dagen u hier rekening mee moet houden.
  • Na de eerste dagen kunt u wel naar het zwembad of een sauna. Het is niet bekend of zwemmen of saunabezoek tijdens uw behandeling meer kans geeft op het oplopen van een infectie. Door het toegevoegde chloor aan het zwembadwater is er waarschijnlijk weinig kans op infectie. Let wel op de voethygiëne rondom het zwembad: draag slippers om zwemmerseczeem te voorkomen.
  • Saunabezoek kan anders aanvoelen dan voor de behandelingen. Als u denkt dat het voor u prettig zal zijn, kunt u het proberen. Houd er wel rekening mee dat u zich de eerste periode na toediening van de medicijnen (of tijdens het gebruik van medicijnen per tablet) 'anders dan anders' kunt voelen.
  • Als uw lichaam vocht vasthoudt door de behandeling, is het niet verstandig om naar de sauna te gaan, omdat door de temperatuurwisselingen de vochtophoping kan verergeren.
  • Bewegen, zoals zwemmen, tijdens uw behandeling is belangrijk om uw conditie zo goed mogelijk te houden.

Contact met (klein)kinderen

Tijdens de periode dat u wordt behandeld, kunt u uw eigen of bezoekende kinderen gewoon aanraken, op schoot nemen en knuffelen. Dit levert geen gevaar op voor hen of voor u als patiënt.

Contact met zieke kinderen is wel af te raden als er geen dringende reden voor is. Uw afweer tegen infecties kan door de chemotherapie verminderd zijn. Houd wat meer afstand bij verkoudheid en was regelmatig uw handen.

Als u vroeger het rijksvaccinatieprogramma hebt doorlopen en de gebruikelijke kinderziektes hebt gehad, dan loopt u geen extra risico als u in contact komt met een kind dat een van de bekende kinderziektes heeft.

Werk en kanker

Als u de diagnose kanker krijgt, denk u waarschijnlijk in eerste instantie niet aan uw werk. Toch heeft de diagnose kanker veel invloed op uw werk, zowel op de korte als de lange termijn. Dit kan ook financiële gevolgen met zich meebrengen.

Tips:

  • Bespreek met uw leidinggevende en (bedrijfs-)arts hoe het verder moet met uw werk.
  • Vraag eventueel advies van een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO).
  • Informeer uzelf goed over uw rechten, plichten en mogelijkheden.
  • Houd contact met uw leidinggevende en met collega’s.
  • Bouw rustig op als u weer aan het werk gaat.
  • Zoek hulp als werken niet (goed) meer lukt.

Voor meer informatie over werk en kanker, kunt u vragen naar de folder bij de regieverpleegkundige of kunt u terecht op verschillende websites:

Vaccinaties

Griepprik

Als u via uw huisarts een oproep krijgt voor de griepprik, raden wij aan om deze vaccinatie te nemen. Als u behandeld wordt met chemotherapie, adviseren wij om de vaccinatie kort voor de volgende behandeling te plannen.

Corona-vaccinatie

Als u via uw huisarts een oproep krijgt voor een Corona-vaccinatie, raden wij aan om deze vaccinatie te nemen. Deze vaccinatie mag op ieder moment tijdens uw behandeling aan u worden gegeven.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8383 / P