Contact
 1. 8384-Longkanker (PID): H6 Uiterlijk en kanker

Patiënten Informatie Dossier

Ook uw uiterlijk kan veranderen door de behandeling. In dit hoofdstuk leest u er meer over.

Haar

Door sommige soorten chemotherapie kan uw haar dunner worden of uitvallen. In de ‘kuur-specifieke informatie’ die u heeft gekregen, staat of u bij deze behandeling last kunt krijgen van haaruitval. Behalve uw hoofdhaar, kunnen ook wimpers, wenkbrauwen, okselhaar en schaamhaar uitvallen. Het haar gaat weer groeien als u de behandeling achter de rug heeft en soms al tijdens de behandeling.

Haarverzorging tijdens chemotherapie

We geven een aantal tips voor de verzorging van uw haar tijdens behandeling:

 • Verzorg uw haar voorzichtig: was het met lauw water, gebruik een milde shampoo en een crèmespoeling. Droog uw haar voorzichtig, föhn niet te heet en niet te lang. Borstel of kam voorzichtig;
 • Verf of permanent uw haar niet tijdens de behandeling;
 • Uw hoofdhuid kan gevoelig en/of pijnlijk worden. Met name voorafgaand aan en bij het begin van de haaruitval. Dit heet haarpijn. U mag hiervoor paracetamol innemen.

Pet, sjaaltje, haarwerk

Als uw haar dun wordt of uitvalt, kunt u een hoed, pet, muts, sjaal of hoofddoekje dragen. Ook kunt u een haarwerk (pruik) laten maken. Als u voor een haarwerk kiest, kunt u het beste voor het haar gaat uitvallen, een afspraak maken bij een haarwerkspecialist. Zo kan hij/zij uw eigen haar zien. Neem ook contact op met uw zorgverzekeraar over de financiële vergoeding. Als u een machtiging nodig heeft, kunt u deze krijgen van de regieverpleegkundige. U vindt onderaan deze bijlage adressen waar u terecht kunt voor een haarwerk.

Hoofdhuidkoeling

Soms kunt u tijdens de chemotherapie hoofdhuidkoeling krijgen. Door hoofdhuidkoeling is de kans dat uw haar uit gaat vallen kleiner. Uw arts of verpleegkundige bespreekt met u of u hoofdhuidkoeling kan krijgen. Lees de folder Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie op de website van Isala voor meer informatie.

Haarverzorging na de chemotherapie

Als uw haar na een chemotherapie terugkomt, is het vaak net zo sterk als voorheen (na het verdwijnen van het eerste donshaar). U kunt uw haar dan dus ook weer laten verven of permanenten. Als er na uw chemotherapie nog wel 'oud' haar aanwezig is, kan dit wel wat breekbaarder zijn dan voor de behandeling. Als u naar de kapper gaat, vertel dan dat u een chemobehandeling heeft ondergaan.

Huid

De conditie van uw huid kan veranderen tijdens uw behandeling. De kans op huidproblemen verschilt erg per soort behandeling. Als er een grotere kans is op huidklachten bij de behandeling die u krijgt, bespreekt de regieverpleegkundige dit met u.

Tips:

 • Uw huid kan droog en schilferig worden, en soms ook jeuken. Smeer uw huid iedere dag in met een vettende crème zoals cetomacrogolcrème.
 • Uw huid kan overgevoelig worden, bijvoorbeeld voor parfum. Kies dan voor crèmes en wasmiddelen zonder parfum.

Zon op uw huid

Uw huid kan gevoeliger zijn voor de zon dan u gewend bent. U kunt daardoor sneller verbranden. Geniet van de zon, maar voorkom verbranding.

 • Gebruik als u in de zon bent een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en smeer u elke twee uur in.
 • Ga tijdens de behandeling niet onder de zonnebank. Laat uw huid voorzichtig wennen aan de zon.
 • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur in de schaduw.
 • Draag een petje of zonnehoed en laat niet te veel huid onbedekt.
 • Sommige chemotherapiemiddelen geven extra kans op het ontstaan van pigmentvlekken. De regieverpleegkundige kan u hier meer over vertellen.

Workshop 'Uiterlijke verzorging van mensen met kanker'

Deze workshop is er voor mensen met kanker. Zowel voor mannen als vrouwen, tijdens en/of (kort) na hun behandeling. U ontvangt tips en adviezen over hoe u om kunt gaan met uiterlijke veranderingen. De ervaring leert dat een goed verzorgd uiterlijk vaak ook direct een beter gevoel geeft. Deelname is gratis.

De workshop wordt gegeven door een schoonheidsspecialist en een haarwerkspecialist met hulp van enkele (getrainde) vrijwilligers.

De workshops vinden plaats in Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle en in Isala Meppel. U kunt zich aanmelden via www.intermezzo-zwolle.nl en voor de workshop in Meppel via de regieverpleegkundige.

Handige adressen haarwerken

Op de volgende websites vindt u meer informatie over beschikbare hoedjes, mutsjes, sjaals:

Adressen van haarwerkspecialisten (deze verkopen ook vaak mutsjes, hoedjes en dergelijke) kunt u vinden via de verwijsgids van het IKNL: www.verwijsgidskanker.nl. U kunt daar zoeken op ‘haarwerkspecialist’ in uw woonplaats of omgeving.

In de omgeving van Isala kunt u onder andere terecht bij de volgende haarwerkspecialisten:

Dalfsen
Salon Ellen de Koning
Kreuleweg 1
06 22 96 98 90

Dronten
HairWish
Het Spaarne 19
06 24 12 63 28

Kampen
Hoofdkwartier
Reigerweg 13
06 41 55 60 26
www.h-jk.nl

Meppel
Heukeroth Hair
Woldstraat 28
(0522) 25 13 66
www.heukerothhaarwerken.nl

Nunspeet
Veluws Haarinstituut
F.A. Molijnlaan 145
(0341) 42 41 30
www.echthaar.nl/Veluw+Haarinstituut

Raalte
Haarstylisten Schuurman
Deventerstraat 89
(0572) 35 23 12
www.kapsalonschuurman.nl

Zwolle

Capelle Haarwerken
Nachtegaalstraat 67
088 621 82 99
www.capelle-haarwerken.nl

Hairlab Zwolle
Menno van Coehoornsingel 4
088 637 02 26
https://hairlab-zwolle.nl/

Cosmo Haarwerken
Oude Vismarkt 26
06 53 81 46 38
www.cosmohaarwerken.nl

Haarzorg Zwolle, onderdeel van kapsalon Hans Kalf
Isala (begane grond hoofdgebouw V4)
Dokter van Heesweg 2
088 624 20 11
www.haarzorgzwolle.nl

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8384 / P