Contact
  1. 7342-Opname Oncologie (PID): H4 Eten en drinken

Patiënten Informatie Dossier

​De serviceassistentes van onze verpleegafdeling dragen mede zorg voor het eten en drinken. Van deze service-assistent krijgt u dagelijks een menukaart waarop u de mogelijkheden voor de warme maaltijd voor die dag kunt inzien.

In de afdelingskeuken liggen koelverse maaltijden op voorraad. De maaltijd van uw keuze wordt vervolgens bereid en uitgeserveerd. Dit is mogelijk tussen 12.00 - 13.00 uur of tussen 17.00 - 19.00 uur. Voor het algemene menu geldt dat er dagelijks een keuze is uit zeven categorieën: rund, kip, varken, vis, vegetarisch, eenpansgerecht kip of eenpansgerecht vegetarisch. Ook als u een dieet volgt, heeft u een ruime menukeuze. De service-assistent kan u adviseren welke maaltijden voor u geschikt zijn. Ook komt de service-assistent regelmatig langs om te vragen of u iets wilt drinken.

De broodmaaltijden worden direct aan uw bed opgevraagd en uitgeserveerd. Er staan menukaarten op de zaal of kamer waarop u kunt lezen wat we aanbieden.

Extra voeding

Voor een zo spoedig mogelijk herstel is het belangrijk om goed te eten en drinken. Afvallen tijdens ziekte komt veel voor, maar is niet gewenst. Daarom krijgt u zo nodig extra voeding aangeboden door de service-assistent. Dit gebeurt in overleg met de diëtist. Wij bieden graag iets extra's op de afdeling. Daarom serveren wij op woensdagmiddag tosti's, maken wij desgewenst op zaterdag een broodje gezond en bieden we op zondag verse soep aan. Op zaterdagavond en op feestdagen schenken wij graag - met toestemming van uw behandelend arts - een glaasje alcohol voor u in. Tevens bieden wij u op de zaterdagavonden hartige hapjes aan.

Minimaaltijden

Vindt u een warme maaltijd van ‘normale’ omvang te groot? Dan bieden wij u met alle plezier minimaaltijden aan. Dit zijn kleine, eiwitrijke maaltijden die in een porseleinen pannetje worden opgediend. Op deze manier krijgt u toch voldoende eiwitten binnen, die juist zo belangrijk zijn voor uw herstel. De minimaaltijden zijn verkrijgbaar in twaalf smaken. Denk aan een stamppotje met kipsaucijs. Ook kunt u kiezen voor een  zoutarme of vegetarische variant. Wilt u meer weten? Informeer dan bij uw verpleegkundige of service-assistent naar de mogelijkheden.

Er wordt gestreefd om rondom de maaltijden de werkzaamheden op de zaal/kamer tot het minimum te beperken. Voor uw bezoek is een koffieautomaat te vinden in de pantry aan het begin van de afdeling.

Hygiënecode voeding

Om voedselinfecties te voorkomen, gelden in Isala strenge eisen en regels voor het bereiden, serveren en bewaren van voedsel. Daarnaast zijn meegebrachte voedingsmiddelen door bezoek ook aan bepaalde regels gebonden. In de folder Voedselveiligheid leest u om welke regels het gaat en krijgt u praktische adviezen.

Beweegprogramma 'Keep moving'

Op onze afdeling loopt het beweegprogramma 'Keep moving'. Mogelijk wordt u gevraagd of u wilt deelnemen aan dit programma. Onderdeel van dit programma is dat we het ontbijt en de lunch aan een gedekte tafel serveren.

Bewezen is dat bewegen tijdens een oncologische behandeling een positief effect heeft op het verloop van de behandeling. ‘Keep moving’ is in nauwe samenwerking met de artsen, fysiotherapie en afdeling diëtetiek opgesteld met als doel om u ook tijdens opname in goede conditie te houden.

Tip
Bekijk de informatiefilm over dit beweegprogramma op www.isala.nl/hematologie. Onder het kopje 'over de afdeling'.
Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7342 / P