Contact
  1. 7341-Opname Oncologie (PID): H3 Bezoek en contact met uw naasten

Patiënten Informatie Dossier

​Bezoek is leuk, maar ook vermoeiend. Vooral als u ernstig ziek bent of een ingrijpend onderzoek of ingreep achter de rug heeft. Daarom zetten we in dit hoofdstuk een aantal punten op een rijtje. Wilt u hier – voor uw eigen bestwil en uw medepatiënten – rekening mee houden?

Graag niet meer dan twee bezoekers tegelijkertijd ontvangen. Houd tijdens het ontvangen van uw bezoek ook rekening met uw medepatiënten.

Bezoekuren

Als u niet in bed hoeft te liggen, kunt u met uw bezoek naar het restaurant of de leestafel bij het liftenblok gaan. Meld dit wel even aan de verpleegkundige van uw afdeling. Door het beperkte aantal vrije ruimtes in het ziekenhuis is er helaas niet veel gelegenheid om met uw bezoek alleen te zijn. In bijzondere omstandigheden kan, in overleg met de verpleegkundige, naar een oplossing gezocht worden.

Als uw naasten niet binnen de gewone bezoekuren kunnen komen, dan kunnen zij hierover afspraken maken met uw verpleegkundige. Ook als zij graag betrokken willen worden bij uw verzorging, kan dit in veel gevallen in overleg met de verpleging.

Op de afdeling zijn de bezoektijden:

  • dagelijks van 14.30 - 17.00 uur en van 18.30 - 20.00 uur;
  • op zaterdag, zondag en feestdagen ook van 10.30 - 12.00 uur.

Rooming-in

In sommige gevallen is het fijn als uw naasten vaker aanwezig zijn. Bijvoorbeeld als u onrustig, angstig of verward bent of als uw medische situatie verslechterd. Dit wordt ook wel rooming-in genoemd. Door de aanwezigheid van een vertrouwd persoon kunnen angst en onrust verminderen of beter verdragen worden. Daarnaast kan het prettig zijn om bij een verslechterde situatie uw naaste in uw buurt te hebben. Mochten deze situaties zich voordoen, dan bespreekt een verpleegkundige de mogelijkheden met u en uw naasten.
Het is in sommige situaties mogelijk dat uw naaste bij u op de kamer overnacht. Er kan een extra bed op de kamer geplaatst worden. Daarnaast kan uw naaste gebruik maken van de wasgelegenheid op de kamer. Handdoeken kunnen gebruikt worden van het ziekenhuis. Wij gaan ervan uit dat uw naaste eigen toiletartikelen en nachtkleding meeneemt. In bovenstaande situaties bieden wij ook ruimere bezoektijden aan. Wij adviseren wel het bezoek te beperken tot maximaal twee personen.

Gedurende de periode van rooming-in krijgt uw naaste maaltijden aangeboden van het ziekenhuis. Thee en koffie kan uit de automaat gehaald worden die aanwezig is op de afdeling. Andere dranken en versnaperingen worden tijdens de vaste ronden aangeboden. Rooming-in vergt veel meer van uw naaste dan een gewoon bezoek. Daarom is het belangrijk om dagelijks te bekijken of rooming-in het gewenste effect heeft op u en uw naaste, hoe het voor u en uw naaste is en wat uw verwachtingen zijn. Met de verpleegkundige die u verpleegt, kunnen u of uw naaste dit dagelijks overleggen.

Meer informatie

Voor meer informatie over onrust en verwardheid, kunt u de folder Acuut optredende verwardheid of delier doorlezen. Mocht u deze (nog) niet ontvangen hebben, dan is deze te vinden op de website van Isala of te verkrijgen via de afdelingsverpleegkundige. 

23 november 2018 / 7341 / P

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.