Contact

Voorzieningen

  1. Voorzieningen

De afdeling Kindergeneeskunde biedt naast voorzieningen voor kinderen ook allerlei voorzieningen voor ouders.

Ouderkamer

Op de afdeling Kindergeneeskunde is een ouderkamer, waar u altijd terecht kunt. Bijvoorbeeld om andere ouders te ontmoeten of om even rustig een kopje koffie of thee te drinken. Ook staat er op de kamer een koelkast waar u gebruik van mag maken. 

Ronald McDonaldhuiskamer

Naast de speelkamer, tegenover de kinderafdeling, bevindt zich de Ronald McDonaldhuiskamer. Hier kunt u als ouder de ziekenhuissfeer even vergeten. U kunt in deze huiselijke omgeving onder andere koffie drinken of lezen. De kamer is geopend van 9.30 tot 21.30 uur.

Speelkamer Isala Zwolle Ronald McDonald huiskamer

Ouderparticipatie

De afdeling Kindergeneeskunde wil u als ouder zoveel mogelijk betrekken bij de zorg voor uw kind. Het contact tussen u en uw kind vinden wij erg belangrijk. 

In het geval van een pasgeborene kunt u bijvoorbeeld uw kind aanraken en strelen, of gebruikmaken van de kangoeroemethode. Hierbij ligt het kind op de blote borst van de vader of moeder. Verder stimuleren wij u om een deel van de verzorging over te nemen, zodat u uw kindje nog beter leert kennen. Luiers verschonen, wassen en temperaturen zijn hier voorbeelden van. 

Kinderen die wat ouder zijn kunt u zelf de dagelijkse verzorging geven. Denk aan wassen, verschonen, eten geven of samen eten en nachtkleding aantrekken. Zeker voor jonge kinderen is dit vertrouwd. De verpleegkundigen verrichten de verpleegkundige handelingen. Overlegt u met hen wanneer u komt en wat de mogelijkheden zijn (deze zijn afhankelijk van de conditie van uw kind).

Meegaan bij onderzoek/operatie

Als uw kind een onderzoek moet ondergaan, kunt u daar als ouder/verzorger bijna altijd bij zijn. Helaas kunnen we niet altijd van tevoren zeggen wanneer een onderzoek precies plaatsvindt. Dit door de (drukke) planningen van de betrokken afdelingen, zoals de röntgenafdeling en het laboratorium. Hiervoor vragen we uw begrip. 

Moet uw kind geopereerd worden, dan kunt u in de operatiekamer blijven totdat uw kind slaapt. Een verpleegkundige of pedagogisch medewerker gaat met u mee. Na de operatie mag u of uw partner naar uw kind op de uitslaapkamer. 

Rooming-in

Rooming-in op de afdeling werkt als volgt:

  • Er kan één ouder of verzorger blijven slapen.
  • U slaapt op een slaapbank, in de ruimte waar uw kind wordt verzorgd.
  • U kunt op de afdeling douchen.
  • Voor beddengoed, handdoek en washand wordt gezorgd.
  • Wij zorgen voor een gratis ontbijt; de overige maaltijden dient u zelf te regelen.
  • Het is verstandig om niet op blote voeten over de gang te lopen.
  • Wilt u gepaste nachtkleding dragen?
Let op
Rooming-in kan vermoeiend zijn. Rooming-in betekent: slapen op een afdeling waar het rumoerig kan zijn. Misschien slapen er nog meer ouders op de kamer waar uw kind (met anderen) verblijft. Ook komt er ‘s nachts regelmatig een verpleegkundige bij uw kind kijken. Als uw kind dan zorg nodig heeft, wordt u daar zoveel mogelijk bij betrokken. Rooming-in kan dus vermoeiend zijn. Zeker voor kraamvrouwen is het belangrijk hiermee rekening te houden. Overdag kunnen kraamvrouwen even rusten. U kunt dit aangeven bij de verpleegkundige, zij helpt u verder.

Ronald McDonald Huis

Voor de afdeling Kindergeneeskunde is een Ronald McDonald Huis beschikbaar. Dit ligt op ongeveer vijf minuten lopen van Isala. 

Het Ronald McDonald Huis biedt gezinnen met een ziek kind een ‘thuis ver van huis’. Het contact met ouders, broertjes en zusjes is voor zieke kinderen erg belangrijk. In het Ronald McDonald Huis kan uw gezinsleven een beetje doorgaan. Ook heeft u steun aan de medewerkers van het Ronald McDonald Huis, de vrijwilligers en andere ouders.

Wilt u met meer personen overnachten in de buurt van uw kind? Ook dan kunt u terecht in het Ronald McDonald Huis. Voor meer informatie, zie www.ronaldmcdonaldhuiszwolle.nl.

Ronald McDonaldhuis

Ervaringen