Contact

Schouder en elleboog

  1. Schouder en elleboog
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Schouderklachten kunnen al langer bestaan, of zijn recent ontwikkeld. Door de uitgebreide ervaring van de orthopedisch chirurgen en goede samenwerking met fysiotherapeuten in de regio bent u in Isala op de juiste plek voor uw behandeling.

Naast het behandelteam voor schouderklachten, is er een gespecialiseerd operatieteam. Ook werken wij intensief samen met fysiotherapeuten in de regio die gespecialiseerd zijn in schouderklachten. Via het SchouderNetwerk Groot Zwolle (SNGZ) wordt de kennis en behandeling van schouderproblemen gedeeld.

De orthopedisch chirurgen zijn verder gespecialiseerd in de behandeling van schouderoperaties, zowel de meest voorkomende als de meer complexe ingrepen. Arthroscopieën (kijkoperaties) voor instabiliteit, peesletsels, kalkdeposities, bepaalde breuken, frozen shoulder worden uitgevoerd. Maar ook minder voorkomende klachten op basis van cysten of zenuwbeknelling behandelen wij via een kijkoperatie.

Ook het plaatsen van een schouderprothese valt binnen onze expertise. Samen met u bespreekt de orthopedisch chirurg de mogelijkheden, zodat u samen kiest voor het beste behandeltraject.

Aandoeningen

  • instabiliteit van de schouder
  • slijtage van de schouder
  • peesletsel van de schouder
  • slijtage van het AC-gewricht

Operaties aan de schouder

De in de schouder gespecialiseerde orthopedisch chirurgen voeren in principe alle ingrepen aan de schouder zelf uit en maken daarbij gebruik van internationaal erkende richtlijnen. Bij zeer hoog complexe ingrepen wordt de ingreep door twee orthopedisch chirurgen uitgevoerd. U revalideert samen met een fysiotherapeut die is aangesloten bij het SNGZ (SchouderNetwerk).

Bij protheses vindt controle van de geleverde kwaliteit plaats door registratie in:

  • PRECIES database voor infecties
  • PROMS database met betrekking tot de ervaren winst voor de patiënt
  • LROI database voor langjarige kwaliteitscontrole

Elleboog

De elleboog bestaat uit drie botten; het spaakbeen, de ellepijp en de bovenarm. Banden en pezen verstevigen het gewricht. Door inwerkend geweld, overbelasting of ontwikkelingsstoornissen kunnen klachten ontstaan.

Behandelteam

Ons behandelteam heeft veel ervaring met de operatieve mogelijkheden bij standsafwijkingen na breuken, losse botfragmenten in het gewricht die slotklachten kunnen geven, slijmbeursontstekingen, OD haard, instabiliteit en beginnende arthrose. Sommige aandoeningen kunnen via een a’scopie worden behandeld, voor andere is een open ingreep nodig.

Orthopedie schouder Van links naar rechts, van boven naar onder: G. Dolleman, dr. Zuurmond, drs. Groot, drs. Van Haastrecht, dr. Janus.