Contact
Kopbeeld

Voet en enkel

 1. Voet en enkel

Uw voeten dragen u de hele dag. Als elke stap u pijn bezorgt, heeft u de beste zorg nodig om van uw klachten af te komen. Het Isala Beweegcentrum biedt de beste zorg bij voet- en enkelklachten. Drie van onze orthopedisch chirurgen zijn gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Behandelingen

Bij alle klachten aan uw voeten of enkels bent u bij ons aan het juiste adres voor specialistische zorg. Voor behandeling van voorvoetklachten en voetvorm- en voetstandafwijkingen. Maar ook voor aandoeningen als een scheve grote teen (hallux valgus), klauw- of hamertenen of standsveranderingen van uw voet- of enkelgewrichten door slijtage (artrose) of reuma.
 

Operatie

Een operatie kan nodig zijn om uw klachten te verhelpen. Aandoeningen die voor een operatie in aanmerking komen zijn:
 • Hallux valgus: scheve grote teen, klachten zijn zwelling aan binnenzijde van het gewricht (knok), vaak schoeiselproblematiek. Hiervoor zijn meer dan honderd operaties beschreven waaruit wij een vijftal selecteerden die we in vrijwel alle gevallen toepassen.
 • Hallux rigidus: artrose/slijtage van het grote teen-gewricht. Het gewricht kan worden 'schoongemaakt' of vastgezet. Uw orthopeed kijkt samen met u wat voor u de beste optie is.
 • Klauwteen: hinderlijke en pijnlijke gebogen teen die met een operatie uitgestrekt kan worden.
 • Mortons neuroom: hinderlijke zenuwknoop in de voorvoet meestal tussen de 2e/3e of 3e/4e teen. Dit kunnen wij vaak goed oplossen met steunzolen en schoenadvies; soms is een operatie de beste optie.
 • Knikplatvoet en holvoet: als een operatie nodig is dan is dit een uitgebreide ingreep met het corrigeren, verplaatsen en vastzetten van bot(ten)/gewricht(en) met platen/schroeven al dan niet gecombineerd met het verzetten van pezen; langdurige gipsperiode (6 - 12 weken).
 • Enkel-artrose: slijtage van de enkel, als een schoenaanpassing geen optie (meer) is dan kan gedacht worden over het vastzetten/verstijven van het enkelgewricht met schroeven/plaat/penfixatie in het merg. Soms is het plaatsen van een enkelprothese ook een optie.
 • Instabiliteit enkelbanden: aantrekken van de eigen enkelband, regelmatig gecombineerd met een kunstenkelband.
 • Artroscopie (kijkoperatie) enkel: verwijderen van extra bot (botuitsteeksels), los bot of behandelen van klein kraakbeendefect. Dit kan via een voorste- en/of achterste enkelartroscopie.
 • Instabiliteit peroneuspezen (pezen achter buitenenkel): herstellen van eventuele schade aan ede pees/pezen met stabiliseren ervan.
 • Achillespeesklachten en fasciitis plantaris (ook aangeduid met verwarrende term 'hielspoor'): erg hinderlijke overbelastingsproblematiek. In heel enkele gevallen helpt een operatie.

Afspraak

Om het spreekuur van de orthopeed te bezoeken, heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Een behandeling door de orthopeed wordt volledig voorgoed door uw zorgverzekeraar. Uiteraard dient u wel rekening te houden met uw eigen risico.

Orthopedie Voet en enkel Van links naar rechts: drs. Luning, dr. Verheyen, drs. Van Egmond

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.