
Behandelcentrum
- Isala
- Praktische informatie
- Opname in Isala
- Behandelcentrum
Het Behandelcentrum ligt aan de achterzijde van het hoofdgebouw. Het gebouw is goed bereikbaar en staat direct naast de parkeergarage.
Het Behandelcentrum heeft 8 operatiekamers en een verpleegafdeling met 51 bedden. De wachtkamer is sfeervol ingericht. De artsen van Isala doen hier geplande operaties waarvoor u of uw kind meestal maar één dag en maximaal een paar nachten hoeft te blijven. Specialismen die in het Behandelcentrum opereren zijn: Orthopedie, Chirurgie, Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, Keel-, neus- en oorheelkunde, Oogheelkunde, Plastische chirurgie, Gynaecologie, Neurochirurgie, Klinisch chemisch laboratorium en Bijzondere tandheelkunde (Vogellanden).
Opname in het Behandelcentrum
Hier leest u meer over de stappen die u neemt tijdens uw opname. Er zijn 2 routes; u komt voor een dagopname of u verblijft een nacht of langer in het Behandelcentrum.
U komt voor dagopname
Komt u voor een dagopname? Dan mag u zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van het Behandelcentrum. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.
Een verpleegkundige roept u op voor een opnamegesprek. Tijdens het opnamegesprek vertelt de verpleegkundige hoe uw dag gaat verlopen. Ook controleert zij uw gegevens. Daarna gaat u terug naar de wachtkamer.
Ongeveer een half uur voor de operatie haalt de serviceassistente u op uit de wachtkamer. Zij laat u zien waar u de operatiekleding aan kan doen. Uw eigen kleding doet u in de tas die u heeft meegenomen. Hierna stapt u in een bed en brengt zij u naar de voorbereidingszaal van de operatieafdeling. Hier sluit een verpleegkundige u aan de monitor en krijgt u een infuus.
U blijft een nacht (of langer)
Blijft u na de operatie een nacht in het Behandelcentrum? Dan mag u zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van het Behandelcentrum. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. Een verpleegkundige roept u op voor een opnamegesprek. Dit gesprek gebeurt op de kamer waar u na de operatie verblijft. Tijdens het opnamegesprek vertelt de verpleegkundige hoe uw dagen gaan verlopen. Ook controleert zij uw gegevens.
Ongeveer een half uur voor de operatie vertelt de serviceassistente dat u de operatiekleding aan kan doen. Uw eigen kleding doet u in de kast. Hierna brengt zij u naar de voorbereidingszaal van de operatieafdeling. Hier sluit een verpleegkundige u aan de monitor en krijgt u een infuus.
Na de operatie
Na de operatie blijft u op de uitslaapkamer. Bent u voldoende wakker? Dan brengt de verpleegkundige u naar de zaal of kamer om te herstellen van de operatie, narcose of ruggenprik. Ook krijgt u iets te eten en drinken.
Bij een dagopname hoort u van de verpleegkundige of arts of uw begeleider u kan ophalen.
Begeleider mee
Tijdens het opnamegesprek mag uw begeleider mee. Wanneer u naar de operatiekamer gaat, mag de begeleider naar huis of in de Centrale hal van het hoofdgebouw wachten totdat u naar huis kan.
Op bezoek
Als u een nacht (of langer blijven) in het Behandelcentrum blijft, dan mag u bezoek ontvangen. Op onze website vindt u alle informatie over de bezoektijden en regels.
Komt u voor een dagopname, dan mag u dezelfde dag naar huis en ontvangt u geen bezoek.
Kinderen
In het Behandelcentrum worden ook kinderen (tussen 1 - 18 jaar) geopereerd. Een kinderverpleegkundige begeleidt u en uw kind tijdens de opname.
Ouder / verzorger is welkom
U bent als ouder / verzorger de hele opname welkom om bij uw kind te blijven. Eén ouder mag mee als uw kind onder narcose gaat en als hij of zij wakker wordt op de uitslaapkamer. Om de rust te bewaren, kunnen broertjes en zusjes helaas niet mee.
Kinderen komen meestal voor een dagopname en gaan dezelfde dag weer naar huis. Als uw kind wel een nacht in het ziekenhuis moet blijven, dan gaat hij of zij naar de kinderafdeling in het hoofdgebouw (V). U kunt als ouder dan ook blijven slapen.
Bereid uw kind goed voor
Het is belangrijk om uw kind goed voor te bereiden op de opname. U ontvangt hier informatie over van uw zorgverlener.
Ervaringen
‘Ik werd goed voorbereid’
Jac van den Bos werd onlangs geopereerd aan zijn stembanden in het Behandelcentrum van Isala. ‘Ik heb de zorg als zeer prettig ervaren. Het voelde huiselijk en daardoor had ik wat minder spanning.’
Lees meer
Een operatie in het Behandelcentrum
Misschien heb je het ziekenhuis al wel eens van buiten gezien, of zelfs van binnen. Daan is laatst geopereerd in het Behandelcentrum in Zwolle. Hij laat jou graag zien hoe het ziekenhuis eruit ziet en hoe een operatie gaat.Kijk je mee? Bekijk ook de video!

Behandelcentrum
Dit zijn Daan en zijn moeder. Daan komt vandaag voor een operatie naar het Behandelcentrum in Isala.

Balie
Daan vertelt bij de balie hoe hij heet en wanneer hij geboren is.

Ophalen
De verpleegkundige komt Daan en zijn moeder ophalen uit de wachtruimte.

Afdeling bekijken
Daan moet nuchter blijven voor de operatie. Dit betekent dat hij tot 6 uur vóór de opnametijd, niet meer mag eten. Wel mag Daan elk uur, 100 ml. heldere ranja, water of thee drinken tot aan de opnametijd.

De kamer
De verpleegkundige brengt Daan naar zijn kamer. Er zijn kamers met 1 bed en kamers met 4 bedden. Er is een bed waar Daans naam op staat en een kastje waar hij zijn spullen in mag leggen.

Opnamegesprek
De verpleegkundige heeft een opnamegesprek met Daan en zijn moeder en legt uit wat Daan kan verwachten.

Armbandje

Temperatuur meten

Uitleg

Oefenen

Speelkamer
In de speelkamer kan Daan spelen tot hij aan de beurt is.

Bellen
De verpleegkundige wordt gebeld als Daan zich om mag kleden om naar de operatiekamer te gaan.

Klaarmaken
Daan gaat nog even plassen en trekt daarna een operatiejasje aan. Er mogen geen sieraden en nagellak worden gedragen. Heb je lange haren? Maak dan even een staart of vlecht.

Pijnstillers
Tijdens de opname houden wij goed in de gaten hoe Daan zich voelt. Daan kan dit aangeven met bijvoorbeeld een cijfer of smiley. En voordat Daan geopereerd wordt, krijgt hij al een tablet of zetpil. Zodat hij zich na de operatie prettiger zal voelen.

Operatie
Daan is aan de beurt voor de operatie, mama gaat mee met Daan. Er mag een ouder of begeleider mee naar de operatiekamer. Hij/zij mag geen handsieraden dragen en de mobiele telefoon is op stil gezet.


Omkleden
Mama en de verpleegkundige trekken in de holding een overall over hun kleren aan en doen een muts op, zodat het schoon blijft op de operatiekamer. Ook Daan krijgt een muts op.

Controle
Meerdere keren vragen medewerkers aan Daan zijn naam, geboortedatum en voor welke operatie hij komt. Dit is een extra veiligheidscontrole.

Operatiebed
Daan mag overstappen op het operatiebed waarop hij naar de operatiekamer wordt gereden. Zijn knuffel mag mee.

Operatiegang
Daan wordt door de operatiegang gereden door de anesthesiemedewerker. Mama loopt mee.

Operatieteam
Daan wordt welkom geheten door het operatieteam. Samen controleren zij nogmaals alle gegevens met Daan en zijn moeder. Er is dan gelegenheid om eventuele vragen te stellen aan de dokter.

Monitor
Daan wordt aangesloten aan de monitor. Aan Daans vinger komt een metertje dat het zuurstofgehalte meet. Op zijn borst worden 3 stickers geplakt om de hartslag te meten. Om zijn arm komt een bloeddrukband.

Bijna slapen
Daan gaat nu bijna slapen. Mama is bij hem en is er ook als Daan wakker wordt na de operatie op de uitslaapkamer.


Een kapje
Daan krijgt een kapje over zijn mond en neus. Uit het kapje komt een slaapmiddel. Het slaapmiddel ruikt een beetje raar. Als Daan door zijn mond ademt, heeft hij hier minder last van.

Slapen
Daan probeert om aan iets leuks te denken en valt in slaap.

Wachtruimte
Zolang Daan in de operatiekamer is, wachten zijn ouders op zijn kamer of in de wachtruimte. Als de operatie afgelopen is, worden zij gebeld door de verpleegkundige en mag een van de ouders naar de uitslaapkamer komen.


Verdovende zalf
Daan krijgt een verdovende zalf. Zo zal hij er minder van voelen als het infuus wordt geplaatst.

Doorzichtige pleister
De verpleegkundige plakt een doorzichtige pleister op Daans hand. Als de zalf goed is ingewerkt, wordt op de operatiekamer de pleister en de zalf er weer afgehaald.

Strakke band
Voordat Daan het infuus krijgt, krijgt hij eerst een strak bandje om. Als hij daarna het infuus krijgt, merkt Daan daar niet al te veel van. Dat komt door de verdovende zalf en/of misschien wel door de afleiding van een iPad.

Plastic buisje
Het infuus bestaat uit een plastic buisje met een dop. Deze wordt goed afgeplakt. Voor de bescherming gaat er een verbandje omheen.

Spuitje
Via een spuitje gaan de medicijnen en het narcosemiddel door het infuus in Daans arm. Hij probeert zich te ontspannen door aan leuke dingen te denken.

Kapje zuurstof
Daan krijgt nog een kapje zuurstof op zijn neus en mond en valt snel in slaap.

Wachtruimte
Zolang Daan in de operatiekamer is, wachten zijn ouders op zijn kamer of in de wachtruimte. Als de operatie afgelopen is, worden zij gebeld door de verpleegkundige en mag een van de ouders naar de uitslaapkamer komen.


Uitslaapkamer
Daan wordt wakker op de uitslaapkamer, de operatie is klaar en mama zit naast hem. De monitor is nog aangesloten. In Daans hand zit een infuus voor vocht en medicijnen.

Ophalen
Als alle controles goed zijn, komt de verpleegkundige Daan ophalen om terug naar de afdeling te gaan.

Eten en drinken
Terug op de kamer mag Daan weer drinken en later ook eten.

Toilet
Als Daan gaat plassen loopt mama of de verpleegkundige mee, want hij kan nog wat draaierig zijn van de narcose.

Infuus eruit
Als Daan gegeten en gedronken heeft en het goed met hem gaat, haalt de verpleegkundige het infuus uit zijn hand en plakt er een pleister op.

Dapperheidsdiploma
De dokter spreekt met de verpleegkundige af wanneer Daan naar huis mag. Hij heeft een dapperheidsdiploma verdiend!

Weer naar huis
De dag in het ziekenhuis is voorbij. Daan gaat naar huis! Als je een nachtje moet blijven in het ziekenhuis, wordt je overgebracht naar de kinderafdeling van Isala. Hier mag ook een ouder blijven slapen.












































