Schisis
- Isala
- Aandoeningen en behandelingen
- Schisis
Spleet in lip, kaak, gehemelte
Een kind met schisis heeft een spleet die zich beperkt tot de lip, of doorloopt tot in de bovenkaak. De letterlijke betekenis van schisis is ‘spleet.’ Soms bevindt de spleet zich alleen in het gehemelte, maar het komt ook voor dat een schisis optreedt in zowel de lip, de kaak, als het gehemelte. Er bestaan enkelzijdige spleten, waarbij de hazenlip links of rechts van het midden zit, en dubbelzijdige spleten.
Kans op schisis
Van elke duizend kinderen worden er ongeveer twee geboren met een schisis. Hoe een schisis ontstaat is niet precies bekend. Meestal ontstaat deze aandoening door een combinatie van genetische factoren en stoornissen van buitenaf in de 'gevoelige periode' van de ontwikkeling van de embryo. Een schisis wordt niet veroorzaakt door infecties of medicijngebruik tijdens de zwangerschap; er heeft dus niemand ‘schuld’ aan deze afwijking.
Hoe gaat het bezoek aan het Schisisteam in zijn werk? Met deze fotoreportage krijgt u een beeld van het bezoek aan het ziekenhuis.

Vandaag gaat Rutger samen met zijn moeder voor een afspraak naar het schisisteam. Een bezoek aan het schisisspreekuur begint in het hoofdgebouw van Isala Zwolle.

Bij binnenkomst meldt Rutger zich aan met zijn identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de Centrale hal.

Vervolgens gaat hij naar afdeling Kindergeneeskunde in bouwdeel V4.3. Hij meldt zich bij de secretaresse van het schisisteam.

Voor het medisch dossier van Rutger worden foto’s van zijn gezicht gemaakt. De secretaresse brengt Rutger naar de medisch fotograaf.

Na het maken van de foto, neemt Rutger met zijn ouders plaats in de wachtruimte.

Rutger wordt opgehaald door de logopediste als logopedisch onderzoek vooraf gewenst is. Niet iedere patiënt hoeft naar de logopediste.

De logopediste beoordeelt hoe het gaat met zijn spraak.

Daarna gaat Rutger naar het schisisteam. In dit team werken onder andere een plastisch chirurg, mond,- kaak- aangezichtschirurg, logopedist, KNO-arts, kinderarts, orthodontist en een schisisconsulente samen aan de behandeling van schisis.

De plastisch chirurg vraagt hoe het gaat en beschrijft wat Rutger kan verwachten tijdens het spreekuur. Vervolgens vraagt de logopedist hoe het gaat met zijn spraak en of hij wat dingen kan nazeggen zoals: ‘Jos heeft feest’.

De KNO-arts vraagt hoe het met Rutger zijn gehoor is. Hij kijkt of het trommelvlies van Rutger rustig is en of er geen vocht achter zit.

De plastisch chirurg kijkt naar Rutger zijn lip en gehemelte.

De kaakchirurg kijkt naar Rutger zijn gehemelte en kaak.

Ook de orthodontist kijkt mee. Hij kijkt naar Rutger zijn kaak en de stand van zijn tanden en kiezen.

Voor de ouders: De specialisten gaan met elkaar in overleg. Tijdens dit overleg kunnen zij allerlei vragen stellen of opnieuw naar uw kind kijken. Dit kan verwarrend overkomen.

Voor de ouders: Na het overleg wordt met u besproken welke stappen in het behandelplan van uw kind genomen moeten worden.

Als alles klaar is mag Rutger een cadeautje uitzoeken uit de koffer.

Voor de ouders: In de dagen na de afspraak belt de schisisconsulente u op om na te praten. Zo vraagt zij of u alles heeft begrepen en hoe uw ervaring was.


















