Contact
 1. 7085-Vruchtbaarheidsbehandeling (PID): H2 Leefstijladviezen tijdens onderzoek en behandeling

Patiënten Informatie Dossier

​Bij een uitblijvende zwangerschap kunnen factoren in uw leefstijl een rol spelen die een ongunstig effect kunnen hebben op uw vruchtbaarheid. Hieronder geven we u daarom een aantal adviezen tijdens de periode van onderzoek en behandeling.

Alcohol

Door het gebruik van alcohol wordt uw kans op een zwangerschap kleiner. Dit geldt zowel voor vrouwen als mannen. Alcohol heeft bij mannen een negatieve invloed op de spermakwaliteit.
De hoeveelheid alcohol die u binnenkrijgt, bepaalt wat het effect ervan is. Ook als u weinig drinkt, kan dit al negatieve gevolgen hebben. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan ernstige consequenties hebben voor uw ongeboren kind. Ons advies is: gebruik geen alcohol in de periode dat u zwanger wilt worden, en zeker niet tijdens uw zwangerschap.

Cafeïne

Als u zwanger wilt raken, kunt u dagelijks enkele kopjes koffie of thee drinken. Maar meer koffie- of theegebruik is niet aan te raden. Dit heeft een negatief effect op uw zwangerschapskans.

Roken

Uit recent onderzoek is opnieuw gebleken dat roken de vruchtbaarheid behoorlijk negatief kan beïnvloeden. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Hoeveel u rookt, bepaalt wat het effect ervan is. Zware rokers verlagen hun kans op zwangerschap behoorlijk en moeten langer wachten op een zwangerschap. Maar ook matig roken brengt schade toe. Roken tijdens de zwangerschap geeft daarnaast meer kans op een miskraam, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen en wiegendood. Ook meeroken is schadelijk voor uzelf en uw ongeboren kind. Ons advies is: stop beiden met roken voordat u zwanger wilt worden. Als mannen stoppen met roken, is hun vruchtbaarheid na twee tot drie maanden weer op peil.

Drugs

Het gebruik van drugs is absoluut onveilig tijdens de periode dat u zwanger wilt worden en zeker ook tijdens de zwangerschap. Iedere drug heeft zijn eigen negatieve effecten, zoals verminderde zaadcelaanmaak, een geremde eisprong, zeer ernstige afwijkingen bij uw kind en overlijden van uw kind. Ons advies is: gebruik geen drugs. Als u dit wel doet, bespreek het dan met uw arts.

Foliumzuur

Foliumzuur is een onmisbare voedingsstof, waarvan u voldoende binnenkrijgt door gevarieerd te eten. Zodra u gaat proberen zwanger te raken, heeft u een hogere dosis nodig. Door het gebruik van foliumzuur kunt u de kans verkleinen op aangeboren ‘neurale-buisdefecten’ bij uw kind, namelijk: een open ruggetje of open schedeldak.

Ons advies is:

 • Gebruik extra foliumzuur als u zwanger wilt raken.
 • Begin hiermee minimaal vier weken voordat u zwanger wilt worden.
 • Neem één tablet foliumzuur van 0,4 - 0,5 mg per dag.
 • Na tien weken zwangerschap kunt u stoppen. U kunt foliumzuur zonder recept krijgen bij de apotheek of drogist.

Andere medicijnen

Als u zwanger probeert te worden, wees dan zorgvuldig met voorgeschreven medicijnen en medicijnen zonder recept. Overleg altijd met uw arts of u de voorgeschreven medicijnen mag gebruiken. Bepaalde medicatie kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bij mannen kunnen bepaalde medicijnen een negatieve invloed hebben op het sperma. In overleg met uw arts kunt u de medicatie wellicht vervangen door een middel dat veilig is tijdens de zwangerschap. Als u medicijnen zonder recept koopt, lees de bijsluiter dan goed. Ook vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Voeding

Gezonde voeding is goed voor de gezondheid van uw kind en vermindert het risico op aangeboren afwijkingen. Het is belangrijk dat u voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit geldt zowel in de tijd rond de bevruchting als tijdens de zwangerschap. Ons advies is: volg de richtlijnen van het Voedingscentrum, dat wil zeggen:

 • eet gevarieerd;
 • eet niet te veel;
 • gebruik minder verzadigd vet;
 • eet volop groente, fruit en brood.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Voedingscentrum via www.voedingscentrum.nl (doorklikken op ‘Mijn kind en ik’) en op de website van het Erfocentrum via www.erfocentrum.nl (doorklikken op ‘Kinderwens’).

Overgewicht bij de vrouw

Bij vrouwen spreken we van overgewicht als de Body Mass Index (BMI) hoger is dan 25. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas (ernstig overgewicht). De BMI geeft aan of uw gewicht goed is in verhouding tot uw lengte. De BMI is: uw gewicht gedeeld door het kwadraat van uw lengte. Op de website van de Hartstichting kunt u eenvoudig uw BMI bepalen. Overgewicht heeft negatieve gevolgen voor uw gezondheid, maar verlaagt ook uw kans op zwangerschap.

Overgewicht gaat vaak samen met:

 • een onregelmatige menstruatiecyclus (dit komt doordat de rijping van ei-blaasjes en de eisprong verstoord worden);
 • verstoorde vruchtbaarheid, terwijl de menstruatiecyclus wel normaal is;
 • verhoogde kans op een miskraam;
 • complicaties tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging. Ons advies is: verminder uw gewicht om uw zwangerschapskans te vergroten. Raadpleeg een diëtiste en doe meer aan lichaamsbeweging, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut of sportschool.
Let op
Vruchtbaarheidsbehandelingen verlopen meestal teleurstellend bij vrouwen met ernstig overgewicht. Daarom behandelt ons centrum alleen vrouwen met een BMI dat lager is dan 35.

Ondergewicht van de vrouw

Bij vrouwen spreken we van ondergewicht als de Body Mass Index (BMI) lager is dan negentien. De BMI geeft aan of uw gewicht goed is in verhouding tot uw lengte. De BMI is: uw gewicht gedeeld door het kwadraat van uw lengte. Op de website van de Hartstichting kunt u eenvoudig uw BMI bepalen. Ondergewicht kan de menstruatiecyclus verstoren doordat de eisprong geremd wordt. Ons advies is: probeer uw gewicht op peil te brengen. Raadpleeg een diëtiste voor voedingsadvies.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)

Door sommige soa’s kunnen eileiders en zaadleiders verstopt raken. Dit kan uw vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Ons advies is: laat u onderzoeken als er kans is dat u een soa heeft. Zo nodig kunt u beiden behandeld worden om nieuwe besmetting te voorkomen.

Sporten en bewegen

Lichaamsbeweging is goed voor iedereen, ook voor vrouwen die zwanger willen worden. Regelmatig sporten is prima. Overmatig sporten kan echter negatief uitwerken op uw vruchtbaarheid.

Stress

De invloed van stress op de kansen op zwangerschap is moeilijk te meten. Maar uit onderzoek blijkt dat de invloed van stress beperkt is.

Vaccinatie rodehond (rubella)

Rodehond (rubella) is een onschuldige kinderziekte. Maar als een zwangere vrouw de ziekte krijgt vóór zestien weken zwangerschap, is er grote kans op aangeboren afwijkingen bij het kind. In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen rodehond. Meestal biedt dit levenslang bescherming tegen de ziekte. Maar soms is dit niet het geval. Als u niet in Nederland bent geboren of opgegroeid, bestaat de kans dat u helemaal niet tegen rodehond bent gevaccineerd. Als uw verwijzende arts u niet heeft gecontroleerd op rodehond, dan kunnen wij dit onderzoek aanvragen. Zo nodig raden we u aan zich (opnieuw) te laten vaccineren. Na deze vaccinatie mag u binnen drie maanden niet zwanger worden.

Werk

Wanneer u op uw werk in aanraking kunt komen met schadelijke stoffen en/of straling, kan dit een negatieve invloed hebben op uw vruchtbaarheid. Bij de man kunnen de zaadcellen beschadigd raken, bij de vrouw de eicellen. Deze beschadigingen kunnen de kans op aangeboren afwijkingen vergroten.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7085 / P