Contact

Medische microbiologie

  1. Medische microbiologie
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

 

Bericht diagnostiek LMMI

Geachte collega,

In deze – voor iedereen nieuwe – coronatijden komen vrijwel alle systemen enorm onder druk te staan. Dat geldt ook voor onze diagnostiek.

U bent van ons gewend dat we altijd ons uiterste best doen om u te voorzien van diagnostiek van topniveau. De druk is nu echter zo hoog dat we niet al onze diagnostiek in de volle breedte kunnen volhouden wat betreft pakket en doorlooptijden.

Om dit in zijn volledigheid en in detail met u te communiceren is ondoenlijk, omdat de situatie steeds verandert. Deels omdat we keuzes hebben moeten maken en deels omdat we verwachten dat we geleidelijk aan in de toekomst toch weer op ons oude niveau zullen kunnen gaan opereren.

We houden de actuele stand van de afwijkingen voor u bij in een tabel.

Daarnaast het volgende:

Door de coronavirusuitbraak zijn leverings- en voorraadproblemen ontstaan. Hierdoor zijn wij genoodzaakt (tijdelijk) over te gaan op twee afnamesystemen:

  • De Copan eSwab (met roze dop) mag alleen gebruikt worden voor diagnostiek op COVID-19 / respiratoire verwekkers (viraal en atypisch) / SOA.
  • Voor alle overige diagnostiek (bacteriële kweek) moet de Transwab MW 170 (wattenstok met blauwe dop) worden gebruikt. Deze wattenstok is dus NIET geschikt voor virus- en SOA-diagnostiek.

NB: voor de combinatie bacteriële kweek en SOA (b.v. fluordiagnostiek SOA) kan worden volstaan met een Copan eSwab.

De Transwab MW 170 set bestaat uit een wattenstok en een buisje met transportmedium. Na afname steekt u het stokje in het buisje, waarna u de dop stevig vastduwt. De informatie en afname-instructies op de LMMI-website (www.isala.nl/lmmi) worden z.s.m. bijgewerkt naar de nieuwe werkwijze. Hier vindt u overigens instructies voor afname van alle mogelijke materialen bestemd voor microbiologische diagnostiek.

We hopen op uw begrip.

Met vriendelijke groet, namens het LMMI,

Dr. Sylvia Debast, arts-microbioloog

========

Over het LMMI

Het Laboratorium voor medische microbiologie en infectieziekten (LMMI) onderzoekt op uw verzoek patiëntenmateriaal op verwekkers van infectieziekten.

Er wordt gebruik gemaakt van bacteriologische, virologische, mycologische, parasitologische, sero-immunologische en moleculair biologische laboratoriumdiagnostiek. Dit onderzoek wordt verricht op aanvraag van bijvoorbeeld een huisarts, medisch specialist, verloskundige, keuringsarts, deskundige infectiepreventie of andere aanvragers werkzaam in (zorg-)instellingen in de regio Zwolle en Meppel.

Hier vindt u informatie voor:

Diagnostiekwijzer: