Contact

Inflammatory Bowel Disease (IBD)

  1. Inflammatory Bowel Disease (IBD)

Chronische ontstekingsziekten

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingsziekten die zweren veroorzaken op het slijmvlies van de darmwand. Colitis ulcerosa komt alleen in de dikke darm voor, terwijl de ziekte van Crohn daarnaast ook de dunne darm kan aantasten. Ook zijn bij colitis ulcerosa de ontstekingen wat oppervlakkiger van aard. Bij de ziekte van Crohn kan het zijn dat iemand last krijgt van zogenaamde fistels. Fistels zijn wonden in de darmwand die zelfs door het slijmvlies heengaan.

Beide darmziekten vallen onder de verzamelnaam IBD. Dit is een afkorting van de Engelse naam inflammatory bowel disease (ontstekingsziekte van de darm).

U kunt terecht in ons IBD-centrum

Binnen Isala worden wordt u voor de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa behandeld door een multidisciplinair team binnen het IBD-centrum. In dit centrum werken maag-, darm- en leverartsen, IBD-verpleegkundigen, chirurgen, pathologen, radiologen en diëtisten samen om zo bij elke klacht gespecialiseerde zorg te bieden.

De IBD- verpleegkundigen zijn een laagdrempelig aanspreekpunt waar u als patiënt met al uw vragen terecht kunt. Zij geven u informatie, helpen met praktische zaken en bieden een luisterend oor. Doel is om u als patiënt te helpen grip te krijgen op uw ziekte, ermee te leren omgaan in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven te vergroten.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!