Contact
  1. 8734-Stoppen met roken als u ziek bent

Bent u ziek (door het roken)? Stoppen met roken helpt uw klachten te verminderen. Stoppen heeft dus altijd zin. Deze folder legt dit uit.

Stoppen met roken is de beste behandeling

Stoppen met roken is het beste wat u kunt doen voor uw gezondheid. Roken veroorzaakt veel ziektes en maakt veel ziektes erger. Behandelingen werken vaak beter als u niet rookt. Uw lichaam krijgt dan meer zuurstof. En medicijnen werken beter. Ook herstelt uw lichaam sneller na een behandeling of operatie. En u voelt zich fitter.

Een aantal voorbeelden wat stoppen met roken voor u kan betekenen:

  • Ik heb astma
    Als u stopt met roken, worden uw astmaklachten minder. U kunt makkelijker ademen en heeft minder kans op een astma-aanval. Ook werken uw medicijnen beter.
  • Ik heb COPD
    Door te stoppen met roken zorgt u ervoor dat COPD minder snel erger wordt. Uw benauwdheid kan na een tijdje minder worden. U krijgt meer lucht en voelt zich fitter. Ook werken uw medicijnen beter en heeft u minder kans op een longaanval.
  • Ik heb diabetes
    Als u rookt, reageert uw lichaam minder goed op insuline. Stoppen met roken zorgt ervoor dat u vaak minder insuline nodig heeft. Roken maakt ook de bloedvaten stugger, wat bij diabetes al een probleem is. Door te stoppen met roken verkleint u de kans op hart- en vaatziekten.
  • Ik heb een hart- en/of vaatziekte
    Stoppen met roken is heel belangrijk voor een gezond hart. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten en voorkomt dat uw ziekte erger wordt. Uw bloedvaten kunnen herstellen, waardoor de kans op een hartaanval kleiner wordt en u deze beter kunt overleven.
  • Ik heb kanker
    Stoppen met roken verbetert de werking van uw behandeling. U heeft minder kans op complicaties tijdens een operatie. Door te stoppen wordt uw conditie beter, waardoor u de behandeling beter aankunt.
  • Ik heb een oogziekte
    Roken vernauwt de bloedvaten, ook de kleine vaten in uw ogen. Dit kan ervoor zorgen dat u slechter gaat zien. Stoppen met roken kan deze klachten verminderen.
  • Ik heb multiple sclerose (MS)
    Als u stopt met roken, verloopt MS vaak minder snel. U heeft minder kans dat klachten erger worden of langer duren. Ook zorgt stoppen ervoor dat uw hersenen minder snel krimpen dan bij mensen die blijven roken.
    Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Uw arts kan u vertellen welke positieve effecten stoppen met roken op uw ziekte heeft.

De voordelen merkt u snel

Stoppen met roken helpt altijd, hoe lang u ook gerookt heeft. Stoppen met roken heeft dus altijd zin. Na het stoppen met roken voelt u al snel de voordelen:

  • Na 20 minuten: Uw bloeddruk en hartslag worden normaal.
  • Na 8 uur: U heeft minder nicotine en koolmonoxide in uw bloed. Uw zuurstofniveau wordt weer normaal.
  • Na 24 uur: U heeft geen koolmonoxide meer in uw lichaam. Uw longen beginnen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken.
  • Na 48 uur: U heeft geen nicotine meer in uw lichaam. U proeft en ruikt beter.
  • Na 72 uur: U kunt al makkelijker ademhalen.
  • Na 2-12 weken: Uw bloed stroomt makkelijk door uw lichaam en uw conditie gaat vooruit.
  • Na 3-9 maanden: Hoesten, piepen en benauwdheid worden minder.
  • Na 5 jaar: Het risico op een hartaanval is de helft van dat van een roker.
  • Na 10 jaar: De kans op longkanker en een hartaanval is bijna gelijk aan iemand die nooit heeft gerookt.

Ontwenningsverschijnselen gaan snel over

Als u stopt met roken, kunt u klachten krijgen of last hebben van ontwenningsverschijnselen (afkickverschijnselen). Dit komt door de nicotine in tabak en e-sigaretten. Uw lichaam went aan nicotine, en als u stopt, vraagt het om meer. Na 20 minuten zonder roken kunt u onrustig worden en zin krijgen om te roken. Door te roken verdwijnen de klachten even, maar dit lost het probleem niet op. Roken verlicht dus alleen tijdelijk de ontwenningsverschijnselen.

Dit zijn de klachten die u kunt krijgen

Niet iedereen heeft last van ontwenningsverschijnselen. Ook heeft de één er meer last van dan de ander. Waar kunt u last van hebben:

  • Meer hoesten: Uw longen beginnen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken, het hoesten kan hierdoor eerst erger worden).
  • Hoofdpijn of duizeligheid: Uw bloed krijgt meer zuurstof, dit is uw lichaam niet gewend.
  • Verstopping (obstipatie): Bij verstopping lukt het minder goed om te poepen. U kunt dan buikpijn krijgen of pijn tijdens het poepen.
  • Prikkelbaarheid en rusteloosheid: Uw lichaam is aan het afkicken van de nicotine.

Ontwenningsverschijnselen kunnen vervelend zijn

Als u helemaal stopt met roken kunnen de ontwenningsverschijnselen even heel erg zijn. Maar daarna went uw lichaam eraan. Dan worden de ontwenningsverschijnselen veel minder. De klachten zijn meestal na 2 tot 3 weken voorbij.

Heeft u last van ontwenningsverschijnselen? Op moeilijke momenten vinden mensen het lastig om het stoppen met roken vol te houden. Bedenk waar u het ook al weer voor doet. De moeilijke momenten duren maar even. Zoek afleiding en voorkom moeilijke situaties. Lees er meer over op de website Ikstopnu.nl.

Zoek hulp bij het stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken? We raden u aan hulp te zoeken. Wie goede begeleiding zoekt bij het stoppen met roken heeft meer kans dat de stoppoging lukt.

Isala kan u helpen bij het vinden van hulp die bij u past. Wilt u hulp? Vertel dit aan uw arts of aan de verpleegkundige. Zij zorgen voor een telefonische afspraak met de stoppen-met-roken consulent van Isala. Omdat wij stoppen met roken belangrijk vinden, bespreekt uw arts of verpleegkundige dit vaak ook met u tijdens uw afspraak.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te stoppen met roken

Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen bij het stoppen met roken:

  • 1-op-1 begeleiding
  • Groepsbegeleiding
  • Digitale ondersteuning
  • Met ondersteuning van nicotinepleisters of medicijnen

De stoppen-met-rokenconsulent vertelt u meer over wat mogelijk is en wat goed werkt. Samen kijken jullie welke begeleiding het beste bij u past. Isala werkt samen met regionale huisartsen en diverse organisaties om u zo goed mogelijk te helpen bij het stoppen met roken.

Stoppen met roken wordt vergoed door uw zorgverzekering

Alle zorgverzekeraars vergoeden begeleiding of coaching bij het stoppen met roken vanuit de basisverzekering. U betaalt ook geen eigen risico. Dit geldt ook voor hulpmiddelen zoals nicotinepleisters. De voorwaarden verschillen per zorgverzekering. Neem hiervoor contact op met uw eigen zorgverzekeraar.

Contact

Heeft u vragen over de stoppen met roken? Of zoekt u hulp die bij u past? Bespreek dit dan met uw arts in Isala of uw huisarts.

Laatst gewijzigd 10 februari 2025 / 8734