Contact

De (geplande) keizersnede

  1. De (geplande) keizersnede

Bevallen is een ingrijpende gebeurtenis; bevallen via een keizersnede zo mogelijk nog meer. Het kan zijn dat ouders het gevoel hebben een deel van het geboorteproces te missen. Bij een natuurlijke keizersnede bootsen we een natuurlijke bevalling zo veel mogelijk na. Dat is beter voor jou en jouw baby!

Een natuurlijke keizersnede in het kort:

  • Je krijgt alleen een ruggenprik, zodat je de geboorte bewust meemaakt.
  • Je kunt samen jouw partner de geboorte zien via een beeldscherm in de operatiekamer. Jullie kunnen ook meekijken via een venster in het afscheidingsdoek.
  • Na de geboorte wordt jouw baby na een korte controle door de kinderarts, bij jou op de borst gelegd. Wat een bijzonder moment!
  • Jouw baby wordt bloot op je borst gelegd en warm toegedekt met een dekentje. Zo kunnen jullie met elkaar kennismaken en stimuleren we het hechtingsproces. Door dit contact blijven bovendien hartslag, ademhaling, temperatuur en bloedsuikers van je baby vaker stabiel.

De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een bevalling via de vagina niet mogelijk is. Of als een vaginale bevalling te grote risico’s voor jou en/of jouw baby oplevert. Omdat bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, wordt de operatie alleen uitgevoerd als er medisch gezien een goede reden voor is.

Lees alles over een keizersnede of bekijk onze film over de keizersnede hieronder.

Ervaringen