Contact

Pijnbestrijding

  1. Pijnbestrijding

Pijn hoort bij een bevalling. Hoeveel pijn u krijgt en hoelang de pijn duurt, verschilt per bevalling en is van te voren niet te voorspellen.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen die u bijvoorbeeld leert tijdens een zwangerschapscursus, kunnen u helpen de weeën op te vangen. Toch kan het zijn dat u de pijn ondraaglijk vindt en pijnbestrijding wenst. Ook als u door de pijn niet voldoende kan ontspannen om uw kindje geboren te laten worden, kan pijnstilling helpen. Bekijk het filmpje over pijnbestrijding.

Wat zijn de mogelijkheden?

In Isala zijn verschillende vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling mogelijk. Samen met u kijken we welke vorm van pijnstilling voor u de beste optie is:

Remifentanyl

Dit is een pijnbestrijdingsmiddel dat u zichzelf via een pompje kan toedienen. Dit gaat via een infuus. Remifentanyl heeft een zeer snelwerkend effect op de pijn en zorgt voor ontspanning. Naast de onderhoudsdosering kunt u zichzelf om de twee minuten een bolus van het medicijn geven. Het voordeel van dit medicijn is dat het zeer snel is uitgewerkt. Deze manier van pijnbestrijding kan op indicatie 24 uur per dag worden toegepast.

Epidurale pijnbestrijding (ruggenprik)

Bij een epidurale ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof rondom uw ruggenmergvlies in het midden van uw ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld, voelt u de pijn van de weeën niet meer.

Spinale anesthesie bij een keizersnede

Bij een keizersnede kan zowel de epidurale als de spinale ruggenprik worden toegepast. Soms vindt een combinatie van beide technieken plaats, maar in de praktijk wordt spinale anesthesie het meest gebruikt - zeker als er haast geboden is.
Bij een spinale ruggenprik wordt de verdovingsvloeistof ingespoten in de ruimte waar de ruggenmergvloeistof zit. Het voordeel van spinale anesthesie is dat het middel snel werkt en alle onaangename gevoelens onderdrukt die tijdens het opereren kunnen optreden, zoals pijn aan de huid en de spieren en het gevoel van duwen en trekken aan baarmoeder en buikvlies.

Lees alles over pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Ervaringen