Contact

Zwangerschapscontroles

  1. Zwangerschapscontroles

In Nederland begeleidt een verloskundige de zwangerschap en bevalling als er geen bijzondere risico’s worden verwacht. U mag dan thuis bevallen of u kunt ervoor kiezen om met uw eigen verloskundige in Isala te bevallen.

De controles tijdens uw zwangerschap vinden plaats in de verloskundigenpraktijk. Als u een verhoogd risico heeft op problemen tijdens de zwangerschap of bij de bevalling, dan neemt een gynaecoloog de begeleiding over van de verloskundige. In dat geval komt u voor uw zwangerschapscontroles bij ons langs op de polikliniek Verloskunde in Isala en bevalt u ook in het ziekenhuis. Dit heet een klinische bevalling om medische reden of ‘op medische indicatie’.

Zwangerschapscontroles in Isala

Uw eerste bezoek aan de afdeling Verloskunde is een uitgebreid counseling gesprek. Tijdens dit gesprek neemt de klinisch verloskundige en/of een gynaecoloog (in opleiding) samen met u het verdere verloop van uw zwangerschap, de zwangerschapscontroles, de bevalling en de kraamtijd door. Ook brengt hij uw gezondheid en de eventuele risico’s voor uw zwangerschap in kaart. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van uw situatie en medische voorgeschiedenis.
Daarnaast vertelt hij u over de 20-wekenecho. Tijdens deze uitgebreide echo kunnen eventuele afwijkingen bij uw baby worden opgespoord. De 20-wekenecho is niet verplicht. Het is dan ook belangrijk dat u goed nadenkt of u het onderzoek wel of niet wilt laten uitvoeren. Er kunnen namelijk afwijkingen aan het licht komen die u voor moeilijke keuzes stellen, bijvoorbeeld om de zwangerschap al dan niet af te breken. De meeste ouders laten de echo echter wel doen, maar zijn er door dit gesprek goed op voorbereid.

20-wekenecho

De 20-wekenecho neemt meer tijd in beslag dan de vervolgbezoeken. Uw baby wordt tijdens deze echo van top tot teen bekeken. De echoscopist, gespecialiseerd in het maken van echo’s, bekijkt nauwkeurig het hart, de hersenen, nieren, maag, buikwand, ruggetje, blaas, armen, benen, botten en schedel van uw baby. De 20-wekenecho is bedoeld om de gezondheid van uw baby te onderzoeken en niet om het geslacht te bepalen. Toch wil de echoscopist best even voor u kijken of u in verwachting bent van een jongetje of meisje. In sommige gevallen is het geslacht echter moeilijk te bepalen, omdat de baby zo ligt dat het op de echo slecht te zien is. Lees ook het verhaal van Aresh Mohammadi, verloskundige, over de 20-wekenecho.

Prenataal diagnostisch centrum

Bij elke zwangerschap bestaat er een kans van twee tot drie procent dat de baby ter wereld komt met een aangeboren afwijking. Vaak zijn die afwijkingen niet of nauwelijks van betekenis, maar soms is een afwijking ernstig. Om zeker te weten of uw ongeboren kindje een afwijking heeft, kan er na de 20-wekenecho een vervolgonderzoek nodig zijn, zoals een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of geavanceerd ultrageluidonderzoek. Dergelijke onderzoeken brengen echter een risico op miskraam met zich mee, vergen relatief veel tijd en zijn relatief duur. Daarom biedt uw gynaecoloog u deze onderzoeken niet standaard aan, maar alleen als er bij uw baby een verhoogd risico is op een ernstige afwijking. Dit heet screening. U leest er meer over in de folder over het Prenataal diagnostisch centrum.

 

Ervaringen