Contact

Zwangerschapscontroles

  1. Zwangerschapscontroles

In Nederland begeleidt een verloskundige uw zwangerschap en bevalling als er geen bijzondere risico’s worden verwacht. U mag dan thuis bevallen of u kunt ervoor kiezen om met uw eigen verloskundige in Isala te bevallen.

De controles tijdens uw zwangerschap gebeuren in de verloskundigenpraktijk. Als u een verhoogd risico heeft op problemen tijdens uw zwangerschap of bevalling, dan neemt een gynaecoloog de begeleiding over van de verloskundige. In dat geval komt u voor uw zwangerschapscontroles bij ons langs op de polikliniek Verloskunde in Isala en bevalt u ook in het ziekenhuis. Dit heet een klinische bevalling om medische reden of ‘op medische indicatie’.

Zwangerschapscontroles in Isala

Intakegesprek

Uw eerste bezoek aan de afdeling Verloskunde is een uitgebreid intakegesprek. De klinisch verloskundige en/of een gynaecoloog (in opleiding) bespreekt dan met u het verdere verloop van uw zwangerschap, de zwangerschapscontroles, uw bevalling en kraamtijd. Ook brengt hij uw gezondheid en eventuele risico’s voor uw zwangerschap in kaart. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van uw situatie en medische voorgeschiedenis.

Spreekuur

Als u dat wilt, krijgt u ook een afspraak voor het ‘counselingsspreekuur’. Hier krijgt u meer informatie over aanvullende testen die informatie kunnen geven over de gezondheid van uw kindje:

  • NIPT
  • 13-weken echo
  • 20-weken echo

NIPT

Hiermee wordt in het bloed van de moeder gekeken of er aanwijzingen zijn, dat uw kindje Down syndroom, Edwards syndroom of Patau syndroom heeft. Met de 13-weken echo en de 20-weken echo, kunnen eventuele afwijkingen in de aanleg van organen bij uw baby worden opgespoord.

De NIPT, 13-weken echo en 20-weken echo zijn niet verplicht. Het is belangrijk dat u goed nadenkt of u het onderzoek wel of niet wilt laten doen. Er kunnen namelijk afwijkingen worden gevonden, die u voor moeilijke keuzes stellen. Bijvoorbeeld om uw zwangerschap wel of niet af te breken. De meeste ouders laten de echo wel doen, maar zijn door dit gesprek er goed op voorbereid.

13- en 20-weken echo

Deze echo’s duren langer dan uw vervolgafspraken. Wij bekijken uw baby dan van top tot teen. De echoscopist, gespecialiseerd in het maken van echo’s, bekijkt nauwkeurig het hart, hersenen, nieren, maag, buikwand, ruggetje, blaas, armen, benen, botten en schedel van uw baby. De 13 en 20-weken echo’s zijn bedoeld om de gezondheid van uw baby te onderzoeken en niet om het geslacht te bepalen. Toch wil de echoscopist best even voor u kijken of u in verwachting bent van een jongetje of meisje. Soms is het geslacht moeilijk te bepalen, omdat de baby zo ligt dat het op de echo slecht te zien is.

Prenataal diagnostisch centrum

Bij elke zwangerschap bestaat er een kans van 3 tot 5 procent (lichamelijke en chromosomale afwijkingen samen) dat de baby ter wereld komt met een aangeboren afwijking. Vaak zijn die afwijkingen niet of nauwelijks van betekenis, maar soms is een afwijking ernstig.

Vervolgonderzoek

Om zeker te weten of uw ongeboren kindje een afwijking heeft, kan er na de NIPT, 13-weken echo of 20-weken echo een vervolgonderzoek nodig zijn. Denk aan een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of geavanceerd ultrageluidonderzoek. Deze onderzoeken kunnen een risico op een miskraam met zich mee brengen en eisen in verhouding veel tijd en kosten. Daarom biedt uw gynaecoloog u deze onderzoeken niet standaard aan, maar alleen als er bij uw baby een verhoogd risico is op een ernstige afwijking. Dit heet diagnostiek. U leest er meer over in de folders Prenatale screening en Prenatale diagnostiek.

Ervaringen