Contact

Zorgen voor uw baby

  1. Zorgen voor uw baby

Het is nu tijd om van uw baby te gaan genieten. Daar komt ook de nodige zorg bij kijken. Wij helpen u graag door het geven van belangrijke informatie.

Moeder en baby

Baden

Als u uw kindje in bad doet, moet het badwater ongeveer 37 graden Celsius zijn. Dit kunt u controleren met uw elleboog of met een badthermometer. Zorg ervoor dat uw baby niet te veel afkoelt, door uw kindje na het badderen vlot maar zorgvuldig af te drogen: eerst het hoofdje en dan de rest van het lichaam. Bij het baden is een omgevingstemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius aan te bevelen.

Temperaturen van de baby

De eerste 24 uur temperatuurt u uw baby ongeveer elke drie uur (vóór de voeding). De temperatuur meet u rectaal (in de anus). Wilt u tussendoor controleren of uw baby niet te warm of te koud is, voel dan in het nekje; handjes en voetjes voelen altijd wat kouder aan, waardoor dit geen goede graadmeter is. 

Als uw baby zich goed warm kan houden, kunt u de eerste week thuis twee keer per dag, vóór de voeding of het bad, temperaturen om na te gaan of uw baby zich op temperatuur kan houden in zijn of haar nieuwe omgeving. De normale temperatuur ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Als uw baby het koud heeft, kunt u een kruik in de wieg leggen. Leg deze altijd op de dekentjes en niet direct tegen uw kindje aan! Uw kraamverzorgende geeft u hierover advies.

Kamertemperatuur

Een normale temperatuur voor een babykamer is tussen de vijftien en achttien graden. U kunt beter een extra dekentje of kruik gebruiken om uw kindje op temperatuur te houden, dan de kachel harder zetten. Het raam mag zelfs best een beetje openblijven, zolang de temperatuur tussen de vijftien en achttien graden Celsius blijft. Als het buiten koud is, zet dan slechts af en toe het raam open voor frisse lucht, bijvoorbeeld als uw baby uit de kamer is om gevoed te worden. Voorkom tocht in de babykamer. 

Navelverzorging

Controleer de navelstomp en de huid rondom de navel bij iedere voeding op tekenen van infectie (vurigheid of extreem rode kleur, vochtig, ruikend). Het navelstompje zal indrogen en valt er na ongeveer een week vanzelf af.

Ontlasting

Bij baby’s is de eerste ontlasting zwart van kleur. Dit wordt ook wel meconium genoemd. Binnen 48 uur na de bevalling hoort een baby zijn of haar eerste ontlasting gehad te hebben. Krijgt uw baby borstvoeding, dan verschilt het aantal keren ontlasting per dag enorm. Als de voeding goed op gang komt (na een paar dagen), verandert de ontlasting van kleur en samenstelling; dit wordt ook wel overgangsontlasting genoemd. De ontlasting is dan vaak geel gekleurd en erg dun en korrelig, en kan gepaard gaan met darmkrampjes.

Houding in bed

De beste slaaphouding voor baby’s is vanaf de geboorte op de rug met het hoofdje afwisselend naar links of rechts gedraaid. Uw kraamverzorgende vertelt u hier meer over. Het is belangrijk dat uw baby op de juiste manier in bed gelegd wordt, onder andere om wiegedood te voorkomen. Kijk voor meer informatie hierover op www.wiegedood.nl.

Ervaringen