Contact

Als uw zwangerschap anders verloopt

  1. Als uw zwangerschap anders verloopt

Het is mogelijk dat uw verloskundige na een aantal weken ontdekt dat uw zwangerschap anders verloopt dan gepland, of dat u in verwachting bent van een tweeling of drieling. Bij het Isala Vrouw-kindcentrum bent u dan in goede handen.

Wij zijn gespecialiseerd in medisch afwijkende zwangerschappen en de begeleiding van meerlingzwangerschappen. Redenen om u door te verwijzen naar Isala zijn:

Zwanger van een tweeling of drieling

Zwanger zijn van een tweeling of drieling is geen complicatie, maar brengt wel extra zorg en vaak veel extra vragen met zich mee. Als u zwanger bent van een meerling, komt u daarom onder controle bij de gynaecoloog. Er vinden bij een meerlingzwangerschap doorgaans vaker controles plaats.
Meer informatie: zwanger van een meerling

Groeiachterstand

Als uw kindje te klein is in verhouding tot de zwangerschapsduur wordt u in enkele gevallen opgenomen op de afdeling Obstetrische High Care (OHC).
Meer informatie: intra-uteriene groeivertraging

Stuitligging

Ligt uw baby in de baarmoeder met de billen, in plaats van het hoofdje, omlaag, dan noemen we dit een stuitligging. Een stuitligging kan extra risico’s met zich meebrengen tijdens een bevalling.
Meer informatie: een stuitligging, wat nu?

Zwangerschapsdiabetes

Als het suikergehalte in uw bloed te hoog is, kan het nodig zijn dat u tijdens uw zwangerschap insuline-injecties toegediend moet krijgen. Dit is een reden (indicatie) om de zwangerschapscontroles en de bevalling in Isala te laten plaatsvinden, onder begeleiding van een gynaecoloog.
Meer informatie: zwangerschapsdiabetes

Vaginaal bloedverlies

Er zijn vele soorten bloedverlies tijdens de zwangerschap. Soms is het een onschuldig wondje op de baarmoedermond of een ontsteking, maar het kan ook het eerste teken zijn van een miskraam. Bij de helft van de vrouwen met bloedverlies of wat buikpijn is er gelukkig niets aan de hand en verloopt de zwangerschap verder ongestoord. Bij veel bloedverlies of bloedverlies na zestien weken zwangerschap, is het wel belangrijk direct contact met ons op te nemen.
Meer informatie: problemen tijdens de vroege zwangerschap

Dreigende vroeggeboorte

Een zwangerschap duurt normaal 37 tot 42 weken. In ongeveer zeven procent van alle zwangerschappen kondigt de geboorte zich echter ruim vóór de uitgerekende datum aan. Als er sprake is van een dreigende vroeggeboorte is een ziekenhuisopname nodig om u zo goed mogelijk te begeleiden.
Meer informatie: dreigende vroeggeboorte

Perinatologisch centrum

Het Isala Vrouw-kindcentrum is één van de tien perinatologische centra in Nederland en bestaat uit de Neonatale intensive care (intensive care voor te vroeggeboren baby’s) en Obstetrische high care (intensive care voor zwangeren). Een Perinatologisch centrum biedt intensieve zorg aan zwangeren en te vroeg geboren baby’s.

Ervaringen