
Herstel na de bevalling
- Isala
- Specialismen en centra
- Verloskunde
- Mijn baby is geboren
- Herstel na de bevalling
Na uw zwangerschap en bevalling heeft uw lichaam tijd nodig om te ontzwangeren. Wij geven u graag tips om uw herstel zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Herstel
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie. De volgende veranderingen kunnen bij u optreden:
- Veranderingen in de bloedcirculatie. Misschien moet u hierdoor vaker plassen of transpireert u meer.
- Na zes weken is uw baarmoeder terug in het kleine bekken en weegt dan nog slechts 60 gram.
- Na ongeveer drie dagen zijn de zwangerschapshormonen uit uw lichaam verdwenen en worden andere hormonen aangemaakt. Het hormoon prolactine zorgt voor stimulatie van de productie van moedermelk en oxytocine zorgt voor de toeschietreflex van moedermelk. Er ontstaat vaak stuwing van de borsten.
- Het hormoon oxytocine kan naweeën veroorzaken. Door deze samentrekkingen van de baarmoeder kunt u bloed verliezen. Het bloedverlies kan tot zes weken na de bevalling duren. Wanneer de afscheiding gaat ruiken, u koorts krijgt of steeds stolsels blijft verliezen en/of ruim blijft vloeien, is het verstandig contact met ons op te nemen.
- Het herstel van bekkenbodem, vagina en buikwand duurt vijf tot acht weken. Het herstel van de buikwandspieren kan enkele maanden duren. Het is verstandig om snel weer te gaan bewegen (zie kopje hieronder ‘Voeding en bewegen’). Luister hierbij naar uw eigen lichaam.
Hechtingen
Als u hechtingen heeft, kunt u daar de eerste weken last van hebben. Rond de hechtingen kan de huid blauw of gezwollen zijn. Tegen de eventuele pijn mag u paracetamol gebruiken, ook als u borstvoeding geeft. Daarnaast kunt u gebruikmaken van koude kompressen tegen de zwelling. Denk er bij het zitten om dat u plaats neemt op een rechte en harde ondergrond. Knijp hierbij uw billen tegen elkaar en ga daarna recht zitten (dus niet scheef op één bil). Dit komt de genezing ten goede. De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. Wanneer uw wond ontstoken is, meld dit dan bij uw verloskundige.
Voeding en bewegen
Eet gevarieerd, vezelrijk, voedzaam en regelmatig. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, minimaal twee liter per dag.
Rust nemen
Het is belangrijk om tijdens uw kraambed nog veel rust te nemen. Verdeel het kraambezoek goed en maak ook tijd vrij voor uzelf, de baby en uw partner. Naast het nemen van rust is het ook belangrijk om te bewegen. Dit bevordert het herstel van uw lichaam. Onze fysiotherapeuten hebben een aantal adviezen en oefeningen voor u opgesteld:
- Kom in de eerste zes weken na de bevalling via zijligging uit/in bed.
- Na de bevalling kunt u al vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen. Span uw bekkenbodemspieren rustig aan en ontspan weer. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, wat het herstel van de bekkenbodem bevordert. Ook als u hechtingen heeft, kunt u de bekkenbodemspieroefeningen rustig doen: dit bevordert de genezing.
- Span de eerste tijd bij houdingsveranderingen en hoesten de bekkenbodem en buikspieren aan en laat daarna weer los. Voorbeelden van houdingsveranderingen zijn: draaien in bed, opkomen tot zit, en gaan staan.
- Als u staat: ga goed rechtop staan, met het gewicht verdeeld over beide benen. Houd de knieën licht gebogen.
- In geval van naweeën: adem rustig in en uit; probeer de buikademhaling.
Bovenstaande adviezen gelden ook na een keizersnede. Daarnaast geldt dan ook:
- Ondersteun bij hoesten, niezen en lachen de wond met één of twee handen, en maak eventueel gebruik van een badhanddoek of laken. Span hierbij buik en bekkenbodemspieren aan.
Medicijnen
Als u pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken. Overige medicijnen alleen in overleg met uw arts of verpleegkundige innemen.
Hygiënische verzorging
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje. Plas zes tot acht keer per dag en in elk geval voor elke voeding van uw kind. Bij een volle blaas kan de baarmoeder namelijk niet goed samentrekken. Was na elke toiletgang goed uw handen. Verschoon ook minimaal bij elke toiletgang uw maandverband. Ontlasting komt vaak ongeveer na drie tot vier dagen weer op gang.
Vruchtbaarheid en seksualiteit
Uw vruchtbaarheid kan op een onverwacht moment terugkeren. Onverwachts kan er weer een eisprong optreden. Wanneer het eitje niet bevrucht wordt, begint de menstruatie twee weken later. Het is dus mogelijk vóór de eerste menstruatie opnieuw zwanger te worden. Het geven van borstvoeding kan de eisprong verhinderen, maar dat is zeker niet altijd het geval. U kunt dus zwanger worden terwijl u borstvoeding geeft. Bij gebruik van orale anticonceptie kan de productie van borstvoeding teruglopen. Bij vragen over de anticonceptie kunt u terecht bij uw (huis)arts.
In verband met infectiegevaar is het verstandig te wachten met geslachtsgemeenschap tot u niet meer vloeit en de wond van de knip of de keizersnede volledig is geheeld. Geslachtsgemeenschap kan in het begin nog wel pijnlijk zijn. Het is bovendien normaal dat de behoefte aan geslachtsgemeenschap niet zo groot is in de eerste periode na de bevalling. Dat kan zowel voor u als voor uw partner gelden.
