Contact

Neonatale intensive care

  1. Neonatale intensive care

Op de Neonatale intensive care (NICU) worden pasgeboren baby’s opgenomen die extra zorg en aandacht nodig hebben. De NICU en afdeling Obstetrische high care vormen samen het Perinatologisch centrum van Isala. Zo kunnen wij samen intensieve en speciale zorg bieden aan pasgeborenen en zwangeren. Hier vindt u uitgebreide informatie over onze zorg, (de nieuwste) behandelingen en hoe wij u kunnen bijstaan in deze moeilijke tijd. Lees meer over de afdeling.​

contact

Neem contact op met Neonatale intensive care

U kunt ons altijd bellen. Wij zijn dag én nacht bereikbaar. 

Contact en locaties

Welkom op de Neonatale intensive care

Is uw pasgeboren kind opgenomen op de Neonatale intensive care afdeling (NICU) van Isala? De start die u en uw kind dan maken, is ongetwijfeld anders dan dat u zich heeft voorgesteld. Wij zullen al het mogelijke doen om u bij te staan. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft! In de folder 'Welkom op de NICU' leest u meer over onze afdeling.

Lees verder

Wat gebeurt er op de NICU?

De Neonatale intensive care (NICU) kan voor (aankomende) ouders een onbekende en misschien ook wel spannende plek zijn. In deze film nemen wij u mee achter de schermen van de NICU, waar u kunt zien hoe onze artsen en verpleegkundigen werken om de kleinste en meest kwetsbare patiënten te verzorgen. U krijgt een kijkje in de dagelijkse handelingen, de moderne technieken die we gebruiken en de liefdevolle zorg die we bieden.

Neonatale intensive care

Wat gebeurt er op de Neonatale intensive care? Om dit kort en krachtig uit te leggen, hebben we een fotoreportage gemaakt. Zo krijgt u letterlijk een beeld van onze afdeling en de dagelijkse handelingen. Het fotoboek is uniek in heel Nederland.

Met het fotoboek kunt u uzelf, familie of bekenden voorbereiden op een bezoek aan de afdeling. U ziet een groot aantal handelingen die een rol spelen in de zorg voor uw kind.

Welkom

Welkom bij de Neonatologische Intensive Care Unit (NICU). In deze fotoreportage krijgt u een beeld van onze afdeling en de dagelijkse handelingen.

Intensieve zorg

Onze afdeling heeft plaats voor baby’s die intensieve zorg nodig hebben. We nemen kinderen op uit Zwolle en een groot deel van de regio oost.

Transportcouveuse

Als uw kind vanuit de regio naar Isala komt, gebruiken we een speciale transportcouveuse. Deze is voorzien van beademings- en bewakingsapparatuur.

Hygiëne

Hygiëne is op onze afdeling erg belangrijk, omdat uw kind vatbaar is voor infecties. Bij binnenkomen en weggaan reinigt u uw handen.

Gegevens

Uw kind krijgt een kaartje met zijn/haar naam en andere gegevens.

Namenkaartje op de couveuse met kindje daarin

Artsenvisite

Elke ochtend is er een artsenvisite op de afdeling. Uw kind wordt dagelijks door een arts onderzocht.

Bewakingsapparatuur

Uw kind ligt aan bewakingsapparatuur. Ook op de balie staat een centrale bewakingsmonitor. Hierop kunnen de verpleegkundigen de controles van alle kinderen observeren.

Bewakingsapparatuur

Elektrodes

Uw kind krijgt elektrodes op de borst. Hiermee meten we de hartslag en ademhaling.

Rood lampje

Uw kind krijgt een rood lampje geplakt om het handje of voetje. Hiermee meten we de zuurstofverzadiging in het bloed.

Infuus

De meeste kinderen op de afdeling hebben een infuusje. Hiermee krijgen ze vocht en medicijnen.

Navellijnen

Het infuusje kan ook worden ingebracht via de navel.

Infuuspomp

De infuuspomp wordt aangesloten op het infuus van uw kind. De pomp zorgt ervoor dat uw kind voedingsstoffen en medicijnen krijgt.

Beademingsapparaat

De kinderen op de afdeling hebben hulp nodig bij de ademhaling. Het beademingsapparaat kan tijdelijk de ademhaling van uw kind overnemen.

'Lange sprieten'

Met de ‘lange sprieten’ in de neus ondersteunen we de ademhaling door een bepaalde druk in de longen achter te laten.

Kolven

Als afdeling stimuleren wij het geven van borstvoeding. U kunt op de afdeling in alle privacy kolven.

Kolfapparaat

Maagsonde

Veel kinderen op de afdeling moeten nog zelf leren drinken. Als uw kind nog niet kan drinken, krijgt het voeding via een maagsonde (slangetje door de neus).

Bloed afnemen

Wij nemen regelmatig bloed af bij uw kind om te onderzoeken hoe het met hem/haar gaat. Via een lijn in de slagader kunnen we pijnloos bloed afnemen.

Bloed afnemen

Prikje

 

Lukt het bloed afnemen niet via de slagader, dan nemen we bloed af via een prikje in de hiel.

 

Prikje in de hiel

Dag en nacht

Dag en nacht zijn er verpleegkundigen en artsen aanwezig die uw kind de zorg geven die hij/zij nodig heeft.

Dagboekje

 

Als ouders kunt u, voor uzelf en uw kind, een dagboekje bijhouden. Ook bezoekers en verpleegkundigen kunnen hierin schrijven.

 

Dagboekje

Buidelen

Buidelen versterkt de binding tussen ouders en kind. Ouders ervaren het als een intens contact.

Geurdoekje

Als ouder kunt u een doekje bij zich dragen dat vervolgens bij uw kind wordt gelegd. Door het geurdoekje kan uw kind uw geur ruiken en herkenning en vertrouwen ervaren.

Snuggle en fopspeen

Om uw kind veiligheid en begrenzing te geven, ligt het in een snuggle. Ook krijgt uw kindje een speciale fopspeen voor prematuren.

 

Volgen

Thuis of in het Ronald McDonald Huis kunt u uw baby volgen op internet .

Baby is zichtbaar op de monitor

Telefonisch contact

Als ouders kunt u ons dag en nacht bellen om te vragen hoe het met uw kindje gaat.

Wachtkamer

Voor familie en bekenden is er een wachtkamer op de afdeling. Er staat een koffieapparaat in de pantry naast deze wachtruimte.

Wachtruimte
Namenkaartje op de couveuse met kindje daarin
Bewakingsapparatuur
Kolfapparaat
Bloed afnemen
Prikje in de hiel
Dagboekje
Baby is zichtbaar op de monitor
Wachtruimte

Meer informatie

Folders

Ervaringen

Onze keurmerken