Als u een afspraak heeft op de polikliniek op één van de locaties van Isala, dan meldt u zich voor iedere afspraak aan bij de aanmeldzuil. Lees meer over aanmelden bij de digitale aanmeldzuil.
Veelgestelde vragen
- Isala
- Veelgestelde vragen
Dit kunt u doen door telefonisch contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek. Telefoonnummers poliklinieken.
Ga naar MijnIsala, log in met uw DigiD en vul uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres in. Of geef uw gegevens door bij de Centrale balie tijdens uw volgende bezoek aan de polikliniek.
- A. Harsevoort, verpleegkundig specialist en coördinator expertisecentrum
- M. Mulder, physician assistent en coördinator expertisecentrum
- dr. A.J.M. Janus, orthopedisch chirurg
- dr. J. Feenstra, internist-endocrinoloog
- A.M.V. Dommisse, revalidatiearts
- A.F.M. van de Grijn, ergotherapeut
- M. de Jong, ergotherapeut
- R. Dijkhuizen, ergotherapeut
- H. Withaar, klinisch psycholoog-psychotherapeut
- A.M. de Wagt, GZ-psycholoog
- J. Blokzijl, arts-onderzoeker
- dr. M.W. Elting, klinisch geneticus (Amsterdam UMC)
-
M. Reitsma, secretaresse en gastvrouw
Daarnaast werken we samen met:
- dr. J.W. Beijen, keel-, neus- en oorarts
- W. van Schaick, oogarts
- M.H. Veldhorst, cardioloog
- dr. N. Schoenmaker, neuroloog
- dr. G.T.R. Manten, gynaecoloog-perinatoloog
- dr. H.L. van Westreenen, chirurg
- J.M. van der Sleen, mond-, kaak- en aangezichtschirurg
- B. Tomlow, longarts
- dr. C.G. Olthof, anesthesioloog
- dr. M.F. Boomsma, radioloog
- T.R. de Jong, plastisch chirurg
- L. Blokland, bijzondere tandheelkunde (Vogellanden)
U kunt parkeren op:
- P1 (ingang Dr. van Heesweg): voor patiënten en bezoekers hoofdgebouw (V) en gebouwen D, P, R en W
- P2 (ingang Dr. Spanjaardweg): voor patiënten en bezoekers gebouwen A, B en C
- P3 (ingang Dr. van Thienenweg): voor patiënten en bezoekers hoofdgebouw (V) en gebouwen D, P, R en W
- Spoed: alleen voor bezoekers Spoedeisende hulp en Huisartsenpost
Voor gebouw L geldt: waar u uw auto parkeert voor een bezoek aan Isala Harthuis ligt aan het doel van uw bezoek.
- Heeft u een polikliniekafspraak in gebouw L bij de cardioloog, de verpleegkundig specialist of de ECG-laborante, parkeer dan uw auto op de nabij gelegen parkeerterreinen P1 of P2. Daarna volgt u lopend de bewegwijzering naar gebouw L.
- Volgt u een hartrevalidatieprogramma in Isala Harthuis, parkeer uw auto dan op de eigen parkeerplaats van Isala Harthuis (gebouw L). Deze parkeerplaatsen zijn gemarkeerd met een bordje ‘Isala Harthuis’.
- P1: buiten bij de hoofdingang aan de achterzijde
- P2: centraal op het parkeerterrein
- P3: bij de in-/uitgang van de parkeergarage
U kunt afrekenen bij alle parkeerautomaten.
Het is mogelijk om iemand af te zetten bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Dit kan zowel aan de kant van de Dr. van Heesweg als aan de achterzijde (bereikbaar via P1). Begeleidt u een patiënt die slecht ter been is? Dan kunt u diegene ook eerst afzetten bij de hoofdingang. Daar kunt u eventueel een gastvrouw/heer vragen om de patiënt even op te vangen, totdat u uw auto heeft geparkeerd.
Komt u met de taxi, dan kan deze u afzetten voor de hoofdingang aan de Dr. van Heesweg. Daar is ook de taxistandplaats.
Komt u voor Isala spoed of de huisartsenpost dan kunt u afgezet worden bij de ingang van Isala spoed. Hier is een beperkt aantal parkeerplaatsen voor kort parkeren beschikbaar. U kunt de auto ook parkeren op één van de overige parkeerplaatsen.
Voor fietsers en bromfietsers is er direct links naast de hoofdingang aan de Dr. van Heesweg een grote overdekte fiets- en bromfietsstalling.
Motoren kunnen geparkeerd worden in een parkeervak van P1, P2 of P3.
Deze arts heeft tot en met 1993 bij het fertiliteitscentrum van het Sophia ziekenhuis gewerkt. Dit betekent dat als u na 1994 bent geboren, deze arts uw spermadonor niet kan zijn. Bent u tussen 1981 en september 1994 geboren? Dan kunt u zich gratis inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank.
NB. Het gaat hier om donorinseminatie tussen de periode van 1981 tot en met eind 1993 (dus niet om inseminatie met eigen sperma of reageerbuisbevruchtingen).
Deze arts heeft tot en met 1993 bij het fertiliteitscentrum van het voormalige Sophia ziekenhuis gewerkt. Bent u met donorsperma behandeld voor 1994? Dan is deze arts mogelijk de spermadonor en kunt u per mail contact opnemen met ons via secretariaat.fertiliteit@isala.nl. Hiervoor is wel toestemming nodig van het donorkind.
In verband met het recht op privacy doen wij daar geen uitspraken over. Het is aan de betrokkene zelf (dus als donorkind of als moeder van donorkind) te bepalen om zelf te beslissen om hierop actie te ondernemen, zoals
contact opnemen met Fiom of Isala.
Nee, dat weten wij niet.
U kunt hierover contact opnemen met het FIOM.
Voor meer informatie over donorgegevens en afstammingsvragen, kunt u contact opnemen met Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.
Deze arts heeft tot en met 1993 bij het fertiliteitscentrum van het Sophia ziekenhuis gewerkt. Dit betekent dat als u na oktober 1994 bent geboren, deze arts uw biologische vader niet kan zijn. Bent u na 1 juni 1981 en vóór 1 oktober 1994 geboren, dan vragen wij u contact met ons op te nemen. Op deze wijze kan Isala nagaan wat wij voor u kunnen betekenen.
Deze arts heeft in de periode van 1981 tot en met 1993 bij het fertiliteitscentrum van het voormalige Sophia ziekenhuis gewerkt. Bent u met donorsperma of sperma van eigen partner behandeld (=KIE-behandeling; Kunstmatige Inseminatie met Eigen sperma) tussen 1 januari 1981 en 1 januari 1994? Dan kunt u contact opnemen met ons via telefoonnummer (038) 424 2355 of via berichtfertiliteit@isala.nl.
U mag te allen tijde uw medisch dossier op vragen. Wij gaan onze uiterste best doen om dit dossier te vinden.
In verband met het recht op privacy doen wij daar geen uitspraken over. Het is aan de betrokkene zelf (dus als donorkind of als moeder van donorkind) te bepalen om zelf te beslissen om hierop actie te ondernemen, zoals contact opnemen met Isala, via telefoonnummer (038) 424 23 55 of berichtfertiliteit@isala.nl.
Voor meer informatie over donorgegevens en afstammingsvragen, kunt u contact opnemen met Fiom, specialist afstammingsvragen.
Heeft u nog andere vragen naar aanleiding van de berichtgeving, dan kunt u die stellen via telefoonnummer (038) 424 23 55 of berichtfertiliteit@isala.nl.
Keuze testmoment en locatie is afhankelijk van je eerst volgende dienst. Kies het juiste moment, zodat de uitslag zo ruim mogelijk voor aanvang van je dienst bekend is.
Tijdschema testuitslagen Zwolle
Inlevertijd | Waar | Uitslag |
08.00-16.30 uur | V1.2 balie LMMI | Dezelfde dag (ia SMS) |
Na 16.30 uur | V1.2 in de koelkast | Volgende ochtend (via SMS) |
Tijdschema testuitslagen Meppel, doordeweeks
Inlevertijd | Waar | Uitslag |
08.45-15.15 uur | Poliplein 642 in de koelkast | Dezelfde dag (via SMS) |
Na 15.15 uur | Poliplein 642 in de koelkast | Volgende ochtend (via SMS) |
Tijdschema testuitslagen Meppel, weekend
Inlevertijd | Waar | Uitslag |
Zaterdag na 8.45 uur | Poliplein 642 in de koelkast | Uitslag zondagochtend (via SMS) |
Zondag na 8.45 uur | Poliplein 642 in de koelkast | Uitslag maandagochtend (via SMS) |
Wacht de uitslag via SMS af. Heb je op het hierboven genoemde tijdstip nog geen uitslag ontvangen, neem dan contact op met de arbolijn 6600 of het AWN hoofd.
- Heeft u of uw kind bij binnenkomst in het ziekenhuis klachten zoals koorts, neusverkouden, hoesten, keelpijn, kortademigheid? Draag dan een mondkapje.
- Bent u ziek? Wijzig of annuleer uw afspraak via MijnIsala.
De afdeling Longgeneeskunde vraagt alle patiënten met COPD die onder behandeling zijn van Isala zich aan te melden voor COPD beeldbellen. Wij willen u ook in deze tijden zo goed mogelijk zorg blijven bieden ondanks dat u nu niet naar het ziekenhuis kunt komen. Aanmelden COPD beeldbellen
Met een app die u installeert op uw eigen smartphone, iPad of tablet, krijgt u met regelmaat een aantal vragen over uw gezondheid. Uw antwoorden worden door de polikliniek Longgeneeskunde beoordeeld.
Mocht u na het lezen van de informatie vragen hebben die op uw persoonlijke situatie van toepassing zijn, neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde. Of bekijk de veel gestelde vragen over COPD beeldbellen in de patiëntenfolder COPD Beeldbellen.
Mensen met diabetes hebben geen grotere kans om het coronavirus te krijgen. Er zijn wel aanwijzingen dat de ziekte ernstiger kan verlopen, mogelijk met name bij mensen met diabetes en complicaties.
Het Isala Diabetescentrum adviseert mensen met diabetes de adviezen van het RIVM in de gaten te houden. Net als alle Nederlanders is het verstandig sociale contacten zo veel mogelijk te mijden en goede hygiënemaatregelen te nemen, zoals handen wassen.
Heeft u een kind met diabetes? U kunt uw kind kunt met een gerust hart weer naar school laten gaan. In dit nieuwsbericht geven wij antwoord op een aantal veel gestelde vragen van ouders.
Zorg dat u voldoende insuline in huis hebt. Bij griepachtige klachten adviseren we u de temperatuur op te nemen. Bij temperatuur boven 38 graden en hoesten of moeilijk ademen: neem contact op met de huisarts. Als het niet lukt voldoende te drinken en/of bij braken, neem dan contact met de dienstdoende diabetesverpleegkundige.
Als een patiënt met kanker het coronavirus krijgt, kan de patiënt zieker worden dan een gezond persoon. We willen de risico’s zoveel mogelijk beperken voor onze patiënten en willen ook de kanker zo goed mogelijk blijven behandelen. U kunt erop vertrouwen, dat u ook in deze periode de beste zorg krijgt.
Bent u patiënt van het Oncologisch centrum en heeft u vragen? Kijk dan bij onze meestgestelde vragen.
Wij wensen u veel sterkte en zijn er voor u.
Voor mensen met reumatische aandoeningen in het algemeen en voor mensen die afweer-onderdrukkende medicatie gebruiken in het bijzonder, adviseert de afdeling Reumatologie van Isala te kijken op de site van ReumaNederland.
Mensen die weerstand-onderdrukkende medicijnen gebruiken hebben in het algemeen een iets hoger risico op infecties. Het voorkomen van een besmetting is daarom de eerste prioriteit.
Coronavaccinatie bij reumatische aandoeningen
Lees voor meer informatie de veelgestelde vragen over de coronavaccinatie en reuma van ReumaNederland. Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie).
Meer Informatie
Mocht u na het lezen van de informatie vragen hebben die op uw persoonlijke situatie van toepassing zijn, neem dan contact op met de afdeling Reumatologie.
Voor patiënten die het coronavirus (COVID-19) hebben of een verdenking op besmetting hebben, heeft Isala verschillende patiëntenfolders gemaakt:
Spoed
- Coronavirus: Opname op de Spoed
- Coronavirus: Opname op de Eerste hartlonghulp. Informatie voor naasten.
- Coronavirus: Leefregels voor thuis na bezoek Spoed
Verpleegafdeling
- Coronavirus: Opname op de verpleegafdeling in cohort
- Coronavirus: Behandeling op de verpleegafdeling
- Coronavirus: Behandeling op de verpleegafdeling. Informatie voor naasten.
Intensive care (IC)
Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat mensen met MS meer kans hebben op een ernstiger ziektebeloop na besmetting met COVID-19. Ook het risico op besmetting ligt niet hoger dan voor de rest van de Nederlandse bevolking.
Het coronavirus is met name een risico voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Sommige mensen met MS vallen binnen deze risicogroep, zeker wanneer zij andere gezondheidsproblemen hebben of minder mobiel zijn.
Bent u patiënt van Neurologie en heeft u vragen? Kijk dan bij onze meestgestelde vragen.
Uitgangspunt voor al onze informatie zijn de adviezen van: de MS Internationale Federatie (MSIF), de MS werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en het RIVM.
Mensen met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa die afweer-onderdrukkende medicatie gebruiken behoren tot de mogelijke risicogroep voor het coronavirus. Dat betekent niet dat de kans om de infectie te krijgen groter is, maar wel dat de verschijnselen ernstiger kunnen verlopen dan bij mensen zonder de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Het voorkómen van een besmetting is daarom het allerbelangrijkste. Probeert u daarom sociale contacten en drukke omgevingen zo veel mogelijk te mijden en goede hygiënemaatregelen te nemen, zoals handen wassen.
Werkt u in een vitaal beroep, maar is er ook een verhoogde kans is op blootstelling aan het virus, overleg dan met uw leidinggevende of bedrijfsarts wat in uw situatie verstandig is om te doen. Meer informatie vindt u op de site van de patiëntenvereniging CCUVN.
Mocht u na het lezen van de informatie vragen hebben die op uw persoonlijke situatie van toepassing zijn, neem dan contact op met de afdeling MDL.
Patiënten zien graag familie en bekenden als zij zijn opgenomen in het ziekenhuis. Op de pagina Op bezoek bij Isala vindt u alle informatie voor bezoekers.
- Heeft u of uw kind bij binnenkomst in het ziekenhuis klachten zoals koorts, neusverkouden, hoesten, keelpijn, kortademigheid? Draag dan een mondkapje.
- Bent u ziek? Neem dan z.s.m. contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.
U mag één begeleider meenemen
- U mag één begeleider meenemen naar uw afspraak.
- Uw begeleider heeft geen coronaklachten.
- Ga 5 minuten voor uw afspraak in de wachtkamer zitten. Als u eerder bent, wacht u buiten het ziekenhuis.
- Bent u klaar in het ziekenhuis? Ga dan meteen het ziekenhuis uit.
- Tip: Kan er geen begeleider meekomen? Laat een begeleider via de luidspreker op uw telefoon meeluisteren en praten. Of neem het gesprek op en luister het thuis af met uw naaste.
- Heeft u of uw kind bij binnenkomst in het ziekenhuis klachten zoals koorts, neusverkouden, hoesten, keelpijn, kortademigheid? Draag dan een mondkapje.
- Bent u ziek? Neem dan z.s.m. contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.
Heeft u of uw kind bij binnenkomst in het ziekenhuis klachten zoals koorts, neusverkouden, hoesten, kortademigheid? Meld dat dan na binnenkomst bij de balie van de afdeling Spoed. Dan krijgt u een medisch mondneusmasker van ons.
Eén begeleider
Bij de Spoed is ruimte voor maximaal één begeleider per patiënt. De begeleider mag mee naar de behandelkamer. Overig bezoek of begeleider mag buiten wachten.
Er is sprake van hyperglycemie bij een bloedglucosewaarde hoger dan 15 mmol/l. Bij het gebruik van een insulinepen, adviseren wij u extra insuline te spuiten aan de hand van onze bijspuitregel.
De 2-4-6 regel
- Glucose van 15 mmol/l of hoger: 4 Eh kortwerkend insuline (bij)spuiten.
- Glucose van 20 mmol/l of hoger: 6 Eh kortwerkend insuline (bij)spuiten.
Meet uw bloedglucosewaarde na 2 uur en herhaal wanneer nodig de bovenstaande stap. Heeft u hyperglycemie voor het slapen? Spuit dan de helft bij van bovenstaande adviezen.
Blijf uw bloedglucosewaarden extra meten en probeer de oorzaak te achterhalen.
Er is sprake van hyperglycemie bij een bloedglucosewaarde hoger dan 15 mmol/l. Bij het gebruik van een uitwendige insulinepomp, adviseren wij u:
- het infuussysteem van de pomp met naald en insuline te vervangen;
- vervolgens een bolus te geven;
- na anderhalf uur uw bloedglucosewaarde meten.
Spuit bij onvoldoende daling met de pen kortwerkende insuline bij en meet uw bloedglucosewaarde na anderhalf uur.
Controleer de houdbaarheidsdatum van de kortwerkende insuline!
Er is sprake van hyperglycemie bij een bloedglucosewaarde hoger dan 15 mmol/l. Bij het gebruik van een inwendige insulinepomp, adviseren wij u:
- een extra bolus te geven;
- uw bloedglucose extra te meten;
- eventueel uw bolus en/of basaal te verhogen.
Mocht dit niet het gewenste effect geven, dan kunt u met de pen bijspuiten volgens de 2-4-6 regel om verdere ontregeling te voorkomen.
De 2-4-6 regel
- Glucose van 15 mmol/l of hoger: 4 Eh kortwerkend insuline (bij)spuiten.
- Glucose van 20 mmol/l of hoger: 6 Eh kortwerkend insuline (bij)spuiten.
Meet uw bloedglucosewaarde na 2 uur en herhaal wanneer nodig de bovenstaande stap.
Er is sprake van een hypoglycemie bij een bloedglucosewaarde lager dan 3,5 mmol/l. Wij adviseren u:
- Extra koolhydraten te eten in de vorm van 3-6 stuks dextro of 30 ml. ranjasiroop. Meet na 20 tot 30 minuten opnieuw uw bloedglucosewaarde. Wanneer uw glucosewaarde na 20 tot 30 minuten niet hoger dan 4.0 mmol/l is, blijf dan bovenstaande herhalen. Neem eventueel daarbij langwerkende koolhydraten (zoals volkorenbrood).
- Wanneer uw glucosewaarde hersteld is, bepaal dan na 1 tot 2 uur opnieuw uw bloedglucosewaarde.
- Probeer de oorzaak te achterhalen.
Bij een teveel aan langwerkende insuline (insuline NPH (Insulatard), insuline detemir (Levemir), insuline glargine (Lantus)) kan na een hypo de glucosewaarde na aanvankelijk herstel weer dalen. Hetzelfde kan gebeuren bij een teveel aan langwerkende sulfonylureum-preparaten, bijvoorbeeld bij glimepiride (Amaryl). Het is van belang in dat geval uw bloedglucosewaarde te blijven controleren. Neem bij herhaalde hypoglycemieën laagdrempelig contact op met de spoeddienst.
- Eet zo normaal mogelijk, vervang maaltijden zo nodig voor zoete dranken of fruit.
- Drink minstens 2 liter helder vocht.
- Meet uw bloedglucosewaarde regelmatig, minstens 4 keer per dag.
- Stop nooit zomaar met uw medicatie.
- Neem contact op met de spoeddienst bij herhaalde hypoglycemie.
- Neem in ieder geval contact op met de spoeddienst als u vocht en voedsel niet goed binnenhoudt (diarree en/of braken).
- Extra meten: meet uw bloedglucosewaarde direct, na 30 minuten en gedurende de eerste uren. Daarna eventueel met langere tussenpozen, afhankelijk van de soort insuline.
- Neem extra koolhydraten, ook bij het spuiten van teveel insuline.
- Neem contact op met spoeddienst.
Neem bij technische problemen van uw insulinepomp of sensor rechtstreeks contact op met de fabrikant van uw pomp. De contactgegevens vindt u in uw folder over uw pomp of sensor.
Neem bij leveringsproblemen contact op met uw leverancier. Ook als u vragen heeft over de levertijd.
Als u insuline gebruikt worden teststrips voor het meten van uw bloedglucosewaarden vergoed. Afhankelijk van hoe vaak u insuline spuit en uw regulatie, krijgt u per kwartaal een aantal teststrips vergoed. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar worden bepaalde merken wel/niet vergoed.
- stuur een mail aan het Slaapcentrum: slaapcentrum@isala.nl
- geef in de mail aan dat u door gaat met de behandeling met de Dreamstation 1
- vermeld in de mail uw naam en geboortedatum
- daarnaast is het belangrijk om de schoonmaakinstructies te raadplegen en te volgen.
Als u stopt met het gebruik van de Dreamstation, dan hoeft u ons hier niet over te informeren. Volg wel onze informatie op de Isala website.
Invloed op uw rijvaardigheid
Als u stopt met het gebruik van de Dreamstation 1, dan kan dit uw rijvaardigheid negatief beïnvloeden. U bent zelf verantwoordelijk voor het besluit om wel of niet deel te nemen aan het verkeer. Wij verwijzen hierbij ook naar de site van het CBR.
Dreamstation-apparaten worden door mensen thuis gebruikt om slaapapneu te behandelen. Twijfelt u of u de Dreamstation 1 of 2 gebruikt? Hieronder ziet u het verschil tussen beide apparaten.
Dreamstation 1
Dreamstation 2
De Dreamstation 2 is zwart. Gebruikt u de Dreamstation 2, dan kunt u die blijven gebruiken en is dit bericht niet van toepassing.
Gaat uw Dreamstation 1 stuk? Dan wordt uw Dreamstation via uw hulpmiddelenzorgbedrijf vervangen. U ontvangt hetzelfde apparaat als dat u heeft. In uw geval de Dreamstation 1. Dit vervangende apparaat wordt later alsnog vervangen of gerepareerd volgens het actieplan van Philips.
We begrijpen dat de veiligheidswaarschuwing voor veel onzekerheid hebben gezorgd en dat u uw apparaat zou willen omwisselen. Alle apparaten worden omgeruild of vervangen. Hiervoor maakt Phillips een actieplan. Voordat het actieplan klaar is, kunnen de hulpmiddelenzorgbedrijven zoals Mediq, Vital Air en Vivosol geen apparaten omwisselen.
Die keuze is aan u. Maar wees u ervan bewust dat Isala Slaapcentrum u met dit nieuwe apparaat niet de gewenste behandeling en begeleiding kan bieden voor uw slaapapneu. Zo is een ander apparaat niet op afstand in te stellen of uit te lezen. Dit nieuwe apparaat wordt ook niet vergoed voor uw verzekering.
Wij adviseren u contact op te nemen met het hulpmiddelenzorgbedrijf die uw Dreamstation 1 heeft geleverd.
Als u naar het ziekenhuis gaat, start uw zorgpad. Uw arts legt vast welke zorg u heeft gekregen.
Om tussentijds de kosten voor uw zorg in rekening te kunnen brengen, knipt het ziekenhuis uw zorgpad op in meerdere periodes. De zorg die u in één periode heeft gehad, wordt gebundeld in één pakketje. Dat pakketje noemen wij een Diagnose Behandelcombinatie (DBC). De periode die daarbij hoort noemen we DBC-periode.
De lengte van een DBC-periode is wettelijk vastgelegd. Als een DBC-periode eindigt, opent vanzelf een nieuwe periode waarin uw arts uw zorg weer verder voortzet en vast legt.
Elke keer als een DBC-periode eindigt, bundelt het ziekenhuis alle zorg uit die periode tot een zorgpakket en stuurt hiervoor een rekening naar u of uw verzekeraar.
Op de rekening voor ziekenhuiszorg staan alle behandelingen die u in het ziekenhuis heeft gehad bij een specialisme. Denk hierbij aan onderzoeken, bezoeken, operaties, dagbehandelingen en opnames.
Alle kosten voor uw zorg zijn bij elkaar gebracht onder één code: het DBC-zorgproduct.
Als u meerdere zorgvragen heeft bij één of meerdere specialismen in het ziekenhuis, heeft u per zorgvraag een apart DBC-zorgproduct.
U krijgt een rekening na elke (landelijk) vastgestelde DBC-periode. Als de afspraken met de verzekeraars over de prijzen nog niet rond zijn, kan een rekening ook later verstuurd worden.
U kunt controleren of de DBC-zorgproductcode klopt via de website van de Nederlandse Zorgautoriteit. Door op deze site de code in te vullen, krijgt u de omschrijving van uw behandeling.
Twijfelt u dan nog, neem dan contact op met de afdeling Zorgfacturatie van Isala.
- Een DBC duurt maximaal 120 dagen na de opening.
- In sommige gevallen wordt een DBC al eerder afgesloten, bijvoorbeeld 42 dagen na een operatie.
- De eerste DBC binnen het zorgtraject duurt maximaal 90 dagen.
- Wanneer u langere tijd in het ziekenhuis wordt behandeld, mag er na het sluiten van de vorige DBC een vervolg-DBC worden geopend.
- Komt u na sluiting van een DBC binnen een jaar weer terug met dezelfde zorgvraag, dan kan er ook een vervolg-DBC geopend worden.
- Ook een vervolg-DBC kan maximaal 120 dagen openstaan.
Een DBC is niet gebonden aan een kalenderjaar. Zorgverzekeringen zijn dat echter wel. Daarom is landelijk de afspraak gemaakt dat voor het eigen risico de begindatum van de DBC geldt. Dus als de begindatum van de DBC in 2019 valt, wordt uw eigen risico van 2019 aangesproken.
Wordt er een vervolg-DBC gevuld met een behandeling in een nieuw kalenderjaar, dan wordt uw eigen risico voor het nieuwe kalenderjaar aangesproken.
Als verzekerde heb je te maken met een wettelijk verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Het eigen risico is ingevoerd, zodat mensen bewuster omgaan met zorg en niet onnodig naar de dokter gaan. Daarmee maken we samen de kosten voor zorg beheersbaar. De hoogte van het eigen risico wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid.
Voor bepaalde vormen van zorg hanteert de overheid een eigen bijdrage. In feite moet je, net als bij het eigen risico, eerst zelf een bedrag betalen voordat je voor een vergoeding in aanmerking komt. Zo kent men in Nederland bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer en voor kraamzorg. De hoogte van de eigen bijdrage kan per jaar nogal verschillen en is bovendien sterk afhankelijk van de zorgsoort.
De zorg die u in één periode heeft gehad, wordt gebundeld in één pakketje. Alle kosten voor uw zorg zijn bij elkaar gebracht onder één code: het DBC-zorgproduct. Voor de DBC-zorgproducten worden prijsafspraken gemaakt met de zorgverzekeraar. De prijs van een DBC-zorgproduct is bepaald op basis van een gemiddelde behandeling. Over het algemeen geldt: hoe meer zorg er in het pakketje zit, hoe duurder het DBC-zorgproduct.
Doordat de prijzen zijn gebaseerd op een gemiddelde behandeling, kan het voorkomen dat iemand voor één afspraak hetzelfde betaald als iemand met twee afspraken en een onderzoek.
Voor een deel van de zorg (het gereguleerde segment, voorheen A-segment) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maximum prijzen vast.
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars maken over het grootste deel van de zorg afspraken over prijs en kwaliteit. Dit wordt ook wel het vrije segment genoemd (voorheen B-segment).
- Voor het A-segment gelden de landelijke NZa-prijzen. Landelijke prijzen van DBC-zorgproducten uit het A-segment kunt u opzoeken via de website van de Nederlandse Zorgautoriteit
- Als uw zorgverzekeraar een contract heeft met Isala, gelden voor het B-segment de prijzen die zijn afgesproken tussen uw zorgverzekeraar en Isala.
- Het is mogelijk dat uw zorgverzekeraar de behandeling niet volledig vergoed. Vraag daarom altijd eerst aan uw zorgverzekeraar of u verzekerd bent, voordat u een behandeling start.
Als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met Isala, dan geldt voor het vrije segment (B-segment) de passantenprijs. U vindt deze prijzen in de passantenprijslijst.
Op de rekening staan een aantal bijzondere begrippen. Hieronder vindt u de belangrijkste begrippen uitgelegd.
- Begindatum: De datum van het eerste bezoek aan het ziekenhuis voor de behandeling die weergegeven wordt in de DBC-zorgproductcode. De begindatum van een vervolg-DBC is de eerste datum na het sluiten van de voorgaande DBC.
- Einddatum: De datum waarop het DBC-zorgproduct is beëindigd.
- Uitvoerder: Deze code geeft aan welk specialist als hoofdbehandelaar is opgetreden.
- Zorgproductcode: De code voor het pakketje zorg dat u heeft ontvangen.
- Omschrijving/prestatie: Een beknopte omschrijving van de geleverde zorg.
- Hashtotaal: Controlegetal waaruit blijkt dat de te declareren zorgproductcode op juiste wijze is bepaald aan de hand van vastgelegde diagnose en verrichtingen.
- Bedrag: De kosten van het ziekenhuis en het honorarium van de specialist. Ziekenhuiskosten zijn onder andere kosten voor apparatuur, voor het gebruik van een kamer en voor de inzet van alle ondersteunende medewerkers.
Er zijn verschillende redenen waarom u de rekening thuis krijgt:
- U bent niet verzekerd.
- U moet een eigen bijdrage betalen voor de behandeling.
- U bent poliklinisch bevallen.
- Uw zorgverzekeraar heeft voor uw behandeling geen contract afgesloten met Isala.
- De behandeling valt onder uw aanvullende verzekering.
- Uw verzekeringsgegevens zijn onjuist of niet bekend bij Isala.
Het kan zijn dat u niet in het ziekenhuis bent geweest, maar op uw overzicht van de zorgverzekeraar wel een rekening van het ziekenhuis staat. Dat komt bijvoorbeeld voor als:
- uw huisarts een onderzoek heeft aangevraagd bij het laboratorium van het ziekenhuis.
- u bloed heeft geprikt bij een prikpost.
-
u ‘een afspraak op afstand’ heeft gehad in plaats van een afspraak op de polikliniek. Met een 'afspraak op afstand' bedoelen wij telefonisch contact, per mail of beeldbellen. Tijdens de corona-periode zijn veel afspraken op afstand uitgevoerd. Op uw rekening vindt u dit in de corona-periode terug als een ‘eerste polikliniekbezoek’ of een ‘herhaal polikliniekbezoek’, terwijl u dus niet fysiek in Isala bent geweest. Onder normale omstandigheden vindt u een afspraak op afstand op uw rekening terug als een ‘belconsult’, ‘screen-to-screen consult’ of ‘schriftelijke consultatie’. Het belconsult is financieel gelijk aan een afspraak op de polikliniek. Hiervoor worden dezelfde kosten berekend en ontvangt u een rekening. Lees ook 'Waarom ontvang ik een rekening voor een afspraak op afstand?'
U kunt uw rekening altijd naar uw verzekeraar sturen. De vergoeding die u krijgt is afhankelijk van de voorwaarden die in uw polis staan. Ook moet uw verzekeraar een contract hebben met Isala. Voor meer informatie over vergoedingen kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar. Doe dit voordat u start met uw behandeling. Dan komt u niet onverwacht voor vervelende verrassingen te staan.
Op uw rekening is het verschil te zien tussen het totale bedrag van de kosten en het deel (voorschot) dat u al betaald heeft. U krijgt dus een rekening voor het deel van de kosten dat u nog moet betalen.
Om onze patiënten te ontlasten, vinden afspraken steeds vaker op afstand plaats. U hoeft niet meer naar het ziekenhuis te komen voor een herhaalafspraak op de polikliniek, maar u ontvangt schriftelijk (brief of mail) of telefonisch advies. In dit geval vervangt de afspraak op afstand het herhaalbezoek aan de polikliniek in het ziekenhuis. Het doel van de afspraak verandert dus niet.
Als u gebruik maakt van deze afspraken, kunt u hier een rekening voor ontvangen. Dat is het geval als:
- u niet uitbehandeld bent en de arts met u een controle-afspraak heeft gemaakt die enkele maanden later plaatsvindt. Dit doet zich onder andere voor bij chronisch zieke patiënten.
- u bent uitbehandeld (de DBC is gesloten) en u op een later moment de arts opnieuw om een advies vraagt.
- er in een DBC-periode (90 of 120 dagen) naast de afspraak op afstand geen andere zorg geleverd is.
- er nog geen volledige aanspraak is gedaan op uw eigen risico.
- uw afspraak na februari 2020 plaats vond. Veel afspraken in het ziekenhuis zijn vervangen door telefonische afspraken vanwege corona-maatregelen.
Isala stuurt alleen een rekening als deze afspraken op afstand voldoen aan de volgende criteria:
- Tijdens de afspraak is er contact tussen patiënt en een arts, verpleegkundig specialist, specialist ouderengeneeskunde, physician assistent of arts-assistent.
- De afspraak op afstand vervangt de zorg die ongeveer hetzelfde is als de inhoud en tijdsomvang van een poliklinisch herhaalbezoek.
Het gaat dus alleen om afspraken ter vervanging van een (herhaal)bezoek aan de polikliniek.
Als u een vraag heeft over de prijs voor uw behandeling of over een rekening die u heeft ontvangen voor ziekenhuiszorg, bekijk dan eerst de lijst met veel gestelde vragen op de pagina Rekening en toelichting prijs.
Als u dan toch nog vragen heeft, kunt u bellen met de afdeling Zorgfacturatie. De afdeling Zorgfacturatie is telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur via 088 624 22 16.
Wilt u weten of u verzekerd bent voor de zorg die u krijgt bij Isala?
Wij adviseren u voor uw afspraak in het ziekenhuis uw polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.
Bent u niet verzekerd? Dan dient u voorafgaand aan de behandeling een voorschot van 300 euro te betalen. Isala vraagt een voorschot aan:
- Nederlandse patiënten die niet aan kunnen tonen dat ze in Nederland een geldige zorgverzekering hebben. Wilt u voorkomen dat u een voorschot moet betalen? Sluit dan direct een zorgverzekering af. Anders moet u een voorschot maar óók de definitieve ziekenhuisrekening zelf betalen, in plaats van dat de zorgverzekering dit voor u doet.
- Buitenlandse patiënten die geen zorgverzekering in Nederland hebben en geen geldige Europese verzekeringspas (European Health Insurance Card) kunnen laten zien.
Let op: Het voorschotbedrag is niet het totaalbedrag van de behandeling. U krijgt nog een rekening voor het deel van de totale kosten dat u nog moet betalen. Op de rekening kunt u het verschil zien tussen het totale bedrag voor uw behandeling en het voorschot dat u al betaald heeft.
Deze bijsluiters vindt u in onderstaand overzicht:
- Bijsluiter Augmentin
- Bijsluiter Clomid
- Bijsluiter Microgynon 30
- Bijsluiter Progynova
- Bijsluiter Provera
Waar vind ik spuitinstructies?
Op www.menopur.nl en www.youtube.com staan diverse filmpjes over spuitinstructies. Zoek op:
- Spuitinstructie Pregnyl-Geertgen.nl (5000 IE)
- Spuitinstructie dubbele dosis Pregnyl-Geertgen.nl (10.000 IE)
- Spuitinstructie Puregon-Geertgen.nl
- Spuitinstructie Gonal-F-Geertgen.nl
- Spuitinstructie Cetrotide-Geertgen.nl
Vanaf 2013 is een nieuwe regelgeving van kracht ten aanzien van het aantal terug te plaatsen embryo’s. Deze is tot stand gekomen omdat bij IVF/ICSI-behandelingen veel meerlingen onstaan. Deze meerlingen brengen extra risico’s voor kinderen en moeder mee en leiden tot hoge kosten voor de gezondheidszorg. De nieuwe regelgeving bepaalt dat bij vrouwen tot 38 jaar bij de eerste en tweede IVF/ICSI-behandeling (bij een derde behandeling eventueel twee embryo’s in overleg met het paar), in alle gevallen, één embryo geplaatst mag worden. Onafhankelijk van bijvoorbeeld embryokwaliteit en of ze ingevroren kunnen worden. Van deze regel kan niet afgeweken worden, omdat de verzekeraar de behandeling dan niet vergoedt.
Bij vrouwen van 38 tot 43 jaar mogen maximaal twee embryo’s geplaatst worden. Als u hiervoor in aanmerking komt, is het ook mogelijk om slechts één embryo terug te laten plaatsen, omdat u niet het risico wil lopen op een meerlingzwangerschap. Dit kunt u bij uw behandelend arts aangeven. Het kan dat u volgens de regelgeving in aanmerking komt voor plaatsing van twee embryo’s. Maar dat er medische redenen zijn waarom het niet verantwoord is om zwanger te worden van een tweeling. In die gevallen zal op medische indicatie maar één embryo geplaatst worden. Als dit op u van toepassing is, bespreekt uw behandelend arts dit met u.
Als embryo’s al twee jaar ingevroren zijn, stuurt het IVF-laboratorium u een brief. Hierop kunt u als volgt reageren:
- U neemt contact op met het Fertiliteitscentrum (of uw eigen behandelende kliniek) en laat de embryo’s ontdooien en plaatsen.
- U geeft per telefoon door dat de ingevroren embryo’s bewaard moeten blijven.
- U geeft per brief door dat de ingevroren embryo’s bewaard moeten blijven.
- U stuurt ons de ‘Verklaring voor vernietiging van ingevroren embryo’s’. De embryo’s worden dan vernietigd.
- U laat niets horen en krijgt na een tot twee jaar opnieuw een brief. Als u dan weer niet reageert, worden de embryo’s volgens contract vernietigd.
Het invriezen van embryo’s gaat in grote lijnen als volgt:
- De embryo’s worden in een vloeistof gebracht die water aan het embryo onttrekt. Hierdoor lopen de embryo’s weinig of geen schade op bij het invriezen. De cellen van het embryo lijken dan te krimpen.
- De embryo’s worden uit de vloeistof opgezogen in een rietje en langzaam ingevroren. Dit gebeurt met een vriesapparaat dat gekoppeld is aan vloeibaar stikstof (-196ºC). Dit hele proces duurt ongeveer 2,5 uur.
- Na het invriezen worden de rietjes met embryo’s in een buisje gedaan en bewaard in een groot stikstofvat.
Het ontdooien van embryo’s voor plaatsing gaat in grote lijnen als volgt:
- De embryo’s worden in aflopende concentraties van het invriesmedium gezet. Hierdoor krijgen ze langzaam hun oorspronkelijke grootte terug; de cellen zwellen weer op. Nu wordt zichtbaar of de embryo’s schade hebben geleden door het invriezen.
- Een uur na het ontdooien wordt beoordeeld of de embryo’s geplaatst kunnen worden.
Het kan voorkomen dat er nog meer embryo’s ontdooid moeten worden. Of dat de kwaliteit van de embryo’s twijfelachtig is. In het laatste geval maken we met u een afspraak onder voorbehoud voor een plaatsing. Let op: een embryo waarvan enkele cellen kapot zijn (degeneratie), kan zich verder normaal ontwikkelen. Degeneratie van cellen wil ook niet zeggen dat het toekomstige kindje hierdoor afwijkingen krijgt. Dit komt omdat de cellen nu nog totipotent zijn, iedere cel bezit nog alle kenmerken die nodig zijn om een embryo gezond verder te laten groeien. De enige voorwaarde voor een zwangerschap is dat er nog voldoende van die totipotente cellen zijn.
Na de beoordeling van de embryo’s wordt u gebeld. Een laboratoriummedewerker vertelt u hoeveel embryo’s er ontdooid zijn. Ook hoort u of een plaatsing mogelijk is, en zo ja, wanneer.
Bij een IUI-behandeling is de maximum leeftijd 43 jaar mits er geen andere factoren meespelen. Een IVF- of ICSI-behandeling is mogelijk voor vrouwen tot maximaal 41 jaar en tot 43 jaar, mits zij een normale FSH-AFC waarde hebben.
Wij hanteren een leeftijdsgrens tot 43 jaar voor inseminaties en IVF- of ICSI-behandelingen. Deze grens is nationaal vastgesteld.
Bij een medische indicatie vergoedt uw zorgverzekeraar een KID behandeling. Voor alleenstaande vrouwen en lesbische paren heeft het ministerie van VWS een subsidieregeling. Daarbij worden maximaal 12 KID behandelingen vergoed. Kijk voor meer informatie over kosten en vergoedingen van vruchtbaarheidsbehandelingen op onze pagina Kosten en vergoedingen.
Hoe is de vergoeding geregeld?
- Als tijdens onderzoek of behandeling blijkt dat er een medische oorzaak voor verminderde vruchtbaarheid is (anders dan de afwezigheid van een mannelijke partner), dan wordt uw behandeling vergoed door uw ziektekostenverzekering.
- Zonder medische oorzaak worden onderzoeken en behandelingen vergoed vanuit de subsidieregeling.
- Het onderzoeks- of behandeltraject kan ook beginnen met vergoeding vanuit de subsidieregeling. Maar als tijdens het traject blijkt dat er een medische oorzaak is, vindt vergoeding plaats vanuit uw ziektekostenverzekering.
Wat betaalt u zelf?
- Iedereen die onderzoek en/of een behandeling ondergaat die door de ziektekostenverzekering wordt vergoed, spreekt eerst zijn eigen risico aan. De hoogte van het eigen risico is minimaal € 385,-. Dit is afhankelijk van uw verzekeringspolis. Dit bedrag betaalt u elk kalenderjaar eerst zelf, voordat het door uw zorgverzekeraar wordt vergoed.
- In de subsidieregeling is een eigen bijdrage opgenomen van € 192,50. Dit is een eenmalige eigen bijdrage. Ook als uw behandelingen in meer dan één kalenderjaar vallen.
- Afhankelijk van hoe uw onderzoeks- of behandeltraject gaat, kan het gebeuren dat u zowel uw eigen risico voor de zorgverzekering als de eigen bijdrage van € 192,50 moet betalen. Afhankelijk van het verloop van uw onderzoeken en behandeling, zijn de extra kosten vergeleken met de huidige vergoedingswijze dan maximaal € 192,50.
- Het bedrag € 192,50 kan niet in termijnen worden betaald. U ontvangt hiervoor thuis een rekening.
- De genoemde kosten zijn exclusief de kosten van donorsperma.
Er zijn 3 mogelijkheden om een spermadonor te selecteren:
Spermadonor van spermadonorbank van het Isala Fertiliteitscentrum
- Voor het gebruik van een spermadonor van de spermadonorbank van het Isala Fertiliteitscentrum is een wachtlijst.
- Een medewerker van het Isala Fertiliteitscentrum selecteert de donor. Dit gebeurt aan de hand van uw (pas)foto en van uw eventuele partner. Ook uw persoonlijke kenmerken worden hierin meegenomen.
- Meer informatie over kosten van het gebruik van donorsperma van de Spermadonorbank van het Isala Fertiliteitscentrum, vindt u in de tarievenlijst onder Kosten en vergoeding.
Spermadonor van spermadonorbank Cryos in Denemarken
- Voor het gebruik van een spermadonor van de spermadonorbank Cryos in Denemarken is geen wachtlijst.
- U mag zelf de donor kiezen.
- Een buitenlandse donor kan wereldwijd veel kinderen hebben. Daarom accepteren wij vanaf 1 september 2025 alleen nog donorsperma van donoren die wereldwijd gebruikt worden bij maximaal 25 gezinnen. Zo zorgen we ervoor dat donorkinderen niet te veel halfbroers en -zussen hebben. Vraag bij de buitenlandse spermabank naar deze '25-gezinslimiet' of 'familie 25-limiet'.
- Omdat de donor ver weg woont, is contact zoeken voor uw kind moeilijker.
- De bijkomende kosten voor gebruik van een spermadonor van Cryos zijn hoger. Dat komt door de aankoop en verzending van sperma. De kosten zijn afhankelijk van de donorkeuze en het aantal behandelingen dat u nodig heeft om zwanger te worden.
- Voorafgaand aan het intakegesprek ontvangt u meer informatie over de voor- en nadelen en over de bestelprocedure.
- U kunt pas met een behandeling starten, na akkoord van uw behandelend arts. En als u een bevestiging heeft ontvangen, dat het sperma in bewaring is bij het Isala Fertiliteitscentrum.
Spermadonor die u zelf kent (een eigen donor)
-
Intakegesprek wensmoeder
Voor behandeling met sperma van een eigen donor, maakt u als wensmoeder eerst een afspraak voor een intakegesprek bij het Isala Fertiliteitscentrum. -
Afspraak donor
De donor maakt daarna ook een afspraak voor een spermaonderzoek en een intakegesprek. Een afspraak maken kan via ons secretariaat: 088 624 52 24. Geef aan dat het om een ‘intake eigen donor’ gaat en voor wie de donatie is. -
Vragenlijst invullen
De donor vult voor de afspraak een vragenlijst in. -
Registratie en controle
De donor wordt geregistreerd bij het landelijk register. Daarnaast wordt gecontroleerd of er nog beschikbare moedercodes zijn. -
Gesprek en onderzoek
De donor heeft een gesprek met een embryoloog en levert sperma in om in te vriezen. Hij laat zijn bloed en urine onderzoeken op mogelijk seksueel overdraagbare aandoeningen. -
Meer donaties
Er zijn vaak meer donaties nodig. Het aantal donaties hangt af van het aantal ingevroren rietjes met sperma en het aantal behandelingen dat daarmee kan worden gedaan. -
Gebruik van sperma
Pas als alle gegevens compleet en in orde zijn, kan het donorsperma worden gebruikt. Uw arts informeert u wanneer uw behandeling start. De hele procedure duurt meestal zo’n 3 maanden. -
Kosten
Voor meer informatie over kosten ga naar Kosten en vergoeding. -
Tweede kind
Wilt u graag een tweede kind? Dan vragen wij uw donor eerst om toestemming.
Nee, u hoeft niet in de buurt van Zwolle te wonen om voor een KID-behandeling bij het Isala Fertiliteitscentrum in aanmerking te komen.
Ja, u heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Ja dat mag. Wilt u dan wel aangeven dat u niet langer gebruik wil maken van de wachtlijst? Zo hoeven anderen op de wachtlijst niet onnodig lang te wachten.
De lengte van de wachtlijst varieert. Voor het gebruik van donorsperma tijdens een behandeling kunt u rekening houden met de volgende bijkomende wachttijden.
- Behandeling met donor van Zwolse donorbank: De wachtlijst varieert. De actuele wachttijden vindt u onder Wachttijden.
- Behandeling met sperma van eigen donor: kosten voor invriezen van sperma. U dient ook rekening te houden met een quarantaineperiode van het sperma van een half jaar.
- Behandeling met donorsperma uit buitenland: kosten voor donorsperma en transport (zie website Cryos). U kunt zelf uw donor uitzoeken en u kunt snel beginnen met behandelingen.
Na het eerste intakegesprek, tenzij eerst nader onderzoek wordt gedaan.
U heeft eerst een intakegesprek. Daarna eventueel een telefonisch consult voor de uitslag. Als er geen afwijkingen zijn bij het oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek, dan heeft u pas weer een gesprek bij de start van de behandelingen (startgesprek KID).
Ja, de spermabank is een onderdeel van het Isala Fertiliteitscentrum. Hier wordt sperma opgeslagen voor medische doeleinden. De spermabank voorziet mensen van donorsperma, als zij niet op een andere manier kinderen kunnen krijgen. Ook wordt er sperma bewaard van mannen die vruchtbaarheidsproblemen (kunnen) krijgen, bijvoorbeeld door een medische ingreep. De spermabank maakt het voor hen mogelijk om in de toekomst toch vader te worden. De spermabank van Isala is als orgaanbank erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wij werken volgens de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal.
Neem dan contact met ons op via spermadonorbank@isala.nl. Ook als u iemand kent die spermadonor wil zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij geven u graag meer informatie.
Sinds begin 2021 loopt er een ingrijpend verbetertraject voor de werkwijze en het werkklimaat bij de vakgroep Cardiologie, waarbij een externe voorzitter en vice-voorzitter zijn aangesteld. Er is gewerkt aan een betere artsenplanning en een nieuw vakgroepreglement. Het stelsel van rangen en standen verdwijnt. Isala werkt mee aan een fraudeonderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) waar ook twee cardiologen van Medisch Specialistisch Bedrijf Isala bij betrokken zijn. Deze cardiologen is de toegang tot Isala ontzegt. Als mogelijk benadeelde partij willen we de onderste steen boven hebben. Een van die maatregelen is onderzoek naar de huidige inkoopprocedures door accountant KPMG. Het herinrichten van de onderzoekspraktijk van alle wetenschappelijke studies en het verbreken van de banden met Diagram B.V. is ook onderdeel van het verbetertraject.
We vinden het belangrijk om te blijven benadrukken dat de genoemde problemen zich voordoen bij de vakgroep Cardiologie. Niet bij de vakgroep Thoraxchirurgie, die met de cardiologen samenwerkt binnen Isala Hartcentrum.
Zolang het fraudeonderzoek loopt, kunnen we niets vertellen over het verloop hiervan, waar het onderzoek precies om gaat en wie betrokken zijn. Ook al leest u hier veel over in de kranten. We geven het OM alle ruimte om hun onderzoek te doen en verlenen hierin alle medewerking.
Zolang het fraudeonderzoek loopt, kunnen we niets vertellen over het verloop hiervan, waar het onderzoek precies om gaat en wie betrokken zijn. Ook al leest u hier veel over in de kranten.
Dat kunt u op de volgende manieren doen:
- telefonisch via (038) 424 54 79 van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.
- in het ziekenhuis bij de centrale balie in het hoofdgebouw (V). Neem wel een identiteitsbewijs mee.
- door in te loggen op MijnIsala.
Ga naar wijzigen huisarts-/relatiegegevens.
Patiënten moeten nu vaak te lang wachten op een controleafspraak. Dat vinden we heel ernstig. Daarom nemen we nu maatregelen omdat er geen patiëntonveilige situaties mogen ontstaan. Bij het maken van de planning/afspraken kijken we samen met de artsen welke patiënten als eerste gezien moeten worden.
We doen er alles aan om voor patiënten, die al te lang wachten op een controleafspraak, zo snel mogelijk een afspraak te plannen. We kijken samen met de artsen welke patiënten als eerste gezien moeten worden. Patiënten krijgen hierover zo snel mogelijk bericht van de polikliniek. We plannen steeds een paar weken vooruit.
U krijgt zoveel mogelijk een afspraak bij uw vaste cardioloog. Dat kan allen niet altijd. Het kan zijn dat u niet dezelfde behandelend cardioloog heeft tijdens uw controle afspraak bij Isala. Doordat we wijzigingen hebben bij artsen en personeel, kan het zijn dat een andere cardioloog op de afspraak ziet dan u verwacht of gewend bent. Daar waar mogelijk wordt er gezorgd voor een vaste cardioloog die de controles uitvoert. De komst van enkele nieuwe cardiologen gaat ons daar hopelijk bij helpen.
Maakt u gebruik van thuismonitoring of zorg op afstand? Hierin verandert niks. Zien wij met thuismonitoring dat het niet goed gaat met uw hart of pacemaker/ICD, dan nemen wij direct contact met u op.
Ook de begeleiding met de Thuismeten app gaat gewoon door volgens het behandelplan dat u met uw cardioloog besproken heeft.
Nee, de wachtlijst voor een (open)hartoperatie, uitgevoerd door de thoraxchirurgen, is niet langer dan voorheen.
De wachttijden voor enkele specialistische ingrepen op de Hartkatheterisatiekamers kunnen langer zijn dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld voor een geplande behandeling tegen ritmestoornissen. In bijzondere situaties hebben we afspraken met andere hartcentra dat zij bij acute situaties patiënten kunnen overnemen.
Doet u mee aan een wetenschappelijk onderzoek? Dit gaat gewoon door. Er wordt behandeld en begeleid volgens het behandelplan dat u met uw cardioloog besproken heeft.
Isala gaat de manier waarop wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd de komende maanden wel veranderen. Nu wordt u begeleid door een onderzoeksverpleegkundige van Diagram B.V. Vanaf dit voorjaar gaat Isala Hartcentrum zelf het cardiologisch wetenschappelijk onderzoek doen. Met eigen onderzoeksverpleegkundigen. We zijn nu per studie aan het kijken hoe we het onderzoek gaan overnemen. De doelstelling en de uitvoering van het wetenschappelijk onderzoek verandert niet. We nemen contact met u op als we weten wanneer u toe bent aan een volgende controle in het kader van wetenschappelijk onderzoekt voor u betekent.
Bent u onder behandeling en verergeren uw klachten of krijgt u opnieuw klachten aan uw hart? Neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie. We overleggen met u of u zo snel mogelijk een afspraak kunt krijgen op de polikliniek. Of dat het nodig is om, na overleg met uw huisarts, een verwijzing te krijgen voor de Eerste hartlonghulp in Zwolle of Eerste harthulp in Meppel moet.
Bij nieuwe klachten is uw huisarts altijd uw eerste aanspreekpunt.
Heeft u acute, levensbedreigende hartproblemen? Bel altijd 112.
U kunt zelf kiezen bij welk ziekenhuis u onder behandeling wilt zijn. Wilt u in een ander ziekenhuis verder behandeld worden, dan kan dat. U kunt dit aangeven bij uw behandelend cardioloog of de polikliniek Cardiologie. Uw cardioloog zal na overleg met u een doorverwijzing regelen naar een cardioloog in een ander ziekenhuis.
Overweegt u een overstap naar een ander ziekenhuis? We hopen dat u met ons uw zorgen wilt delen. Door ze met uw behandelend cardioloog te bespreken. We gaan graag met u in gesprek.
Ik heb een verwijzing van mijn huisarts gekregen, kan ik bij Isala Hartcentrum op tijd terecht?
Ook wanneer u onder behandeling bent bij een cardioloog in een ander ziekenhuis en een ingreep bij Isala Hartcentrum nodig is, kunt u bij ons terecht. Zowel bij spoedeisende als planbare ingrepen. We hebben regelmatig contact met de cardiologen uit andere ziekenhuizen. Mocht er in uitzonderlijke situaties geen plek zijn voor een ingreep? Dan kijken we met uw eigen cardioloog in welk ander hartcentrum u terecht kunt. Hierover hebben we afspraken met andere hartcentra in de regio.
Voor mensen die acuut iets aan hun hart krijgen, bijvoorbeeld een hartinfarct, is in Isala altijd plaats. Isala heeft een belangrijke rol in de regio als traumacentrum. Isala Zwolle heeft een Eerste hartlonghulp en Isala Meppel een Eerste harthulp waar patiënten met acute hartproblemen terecht kunnen. Ook houden we altijd ruimte voor patiënten die een spoedingreep aan het hart moeten ondergaan. Mocht er in uitzonderlijke situaties geen plaats zijn voor een spoedingrijpen, bijvoorbeeld voor een dotterbehandeling, dan hebben we afspraken met hartcentra in de regio en wordt daar de ingreep gedaan.
Huisdieren zijn niet toegestaan in het ziekenhuis. Dieren kunnen namelijk micro-organismen bij zich dragen die voor andere patiënten schadelijk kunnen zijn. Soms maken we een uitzondering, bijvoorbeeld als u afhankelijk bent van een hulphond. Uw hulphond is uiteraard van harte welkom in Isala. Deze moet wel altijd aangelijnd zijn én herkenbaar zijn als hulphond (door bijvoorbeeld het dragen van een dekje met het logo van uw hulphond-organisatie).
Daarnaast vragen wij u het volgende:
- Heeft u een poliklinische afspraak? Meld dan bij het maken van de afspraak dat u uw hulphond wilt meenemen.
- Wordt u opgenomen op een verpleegafdeling? Laat dan vóór uw opname aan de afdeling weten dat u afhankelijk bent van uw hulphond. Uw hulphond kan bij opname niet tijdens de opnameperiode in het ziekenhuis verblijven.
- Komt u op bezoek bij een patiënt? Vraag dan voorafgaand aan uw bezoek bij de afdeling of u uw hulphond mag meenemen. Het kan zijn dat uw hulphond een afdeling niet mag betreden in verband met verminderde weerstand van patiënten.
In de zomer bereiden we de inhaalzorg voor. We streven ernaar om in september te starten met inhaalzorg door extra te opereren op zaterdagen. Ook overleggen we met andere ziekenhuizen en behandelcentra of patiënten bij hen geopereerd kunnen worden. In deze voorbereidingstijd kunnen onze medewerkers rust nemen. Want ook na de zomervakantie zal er weer veel van hen gevraagd worden.
Wij doen ons uiterste best om op zaterdagen te kunnen opereren. Op zondagen en avonden opereren lukt helaas niet. Daarvoor zijn er simpelweg niet genoeg medewerkers. Daarom is Isala in overleg met andere ziekenhuizen en behandelcentra om samen te bekijken hoe we elkaar kunnen helpen. Zo kunnen we de wachtlijsten wat sneller korter maken.
Het duurt nog maanden voordat de wachttijden voor een operatie weer normaal zijn; zeker tot in 2022. Hoe lang het precies gaat duren kunnen we niet zeggen.
Het is voor ons nu niet te zeggen wanneer u aan de beurt bent voor uw operatie. Patiënten die het langst op de wachtlijst staan, zijn het eerst aan de beurt. Natuurlijk gaat spoedzorg en de zorg voor ernstig zieken altijd voor. Het is heel begrijpelijk dat we hier veel vragen over krijgen. Helaas kunnen we daar geen duidelijk antwoord op geven. Wij vragen u vriendelijk ons niet te bellen om te vragen wanneer uw operatie plaatsvindt. Wij bellen iedere patiënt die aan de beurt is, of wij sturen een bericht.
Goed om te weten: Als Isala u belt, leest u ‘privé-nummer’ of ‘anoniem’ in het scherm van uw telefoontoestel.
Isala neemt contact met u op als uw operatie wordt ingepland. Het liefst bellen wij u daarover. Als dat niet lukt sturen wij u een bericht. Wij willen u op tijd laten weten wanneer u aan de beurt bent. Soms valt een operatie onverwacht uit. Dan kan het zijn dat we u kort voor de operatie bellen. Zo proberen we alle operatietijd zo goed mogelijk te gebruiken.
Bel met uw huisarts of de polikliniek als uw klachten erger worden. De huisarts of de specialist bekijkt samen met u wat het beste is om in uw situatie te doen.
Isala overlegt met andere ziekenhuizen of behandelcentra welke operaties daar kunnen plaatsvinden. Zo komen patiënten eerder aan de beurt. Wij nemen contact met u op, als dat voor u zo is. Dan mag u zelf kiezen of u ergens anders geopereerd wilt worden of dat u liever wacht op de operatie bij Isala.
Natuurlijk maken wij hierover eerst goede afspraken met de ziekenhuizen en behandelcentra.
Als u buiten Isala geopereerd kunt worden, leggen we u precies uit hoe dat in z’n werk gaat.
Dat kan. Uw zorgverzekeraar kan voor u kijken of u eerder in een ander ziekenhuis geopereerd kunt worden. Misschien is deze zorgbemiddeling voor u een goede oplossing. We vragen u om het aan ons door te geven als u ergens anders bent geopereerd. U kunt hiervoor bellen met de polikliniek bij Isala. We halen u dan van onze wachtlijst af.
Bel met de polikliniek bij Isala als u al ergens anders bent geopereerd. Dan halen wij u van onze wachtlijst af.
Als u een klacht heeft of een opmerking probeer deze dan eerst te bespreken met diegene die daarvoor verantwoordelijk is, bijvoorbeeld uw arts. Komt u er niet uit? Of u praat liever met iemand die meer afstand heeft? Dan kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris van Isala.
Bij het Isala klantenpanel staat de mening van patiënten, bezoekers en de inwoners van het verzorgingsgebied van Isala centraa. U kunt zich inschrijven om mee te denken met Isala. U ontvangt een aantal keer per jaar een vragenlijst over actuele onderwerpen.
Het klantenpanel is belangrijk voor ons, omdat wij zo goed mogelijk op uw wensen willen inspelen. Hiervoor moeten wij de mening van onze klanten en belanghebbenden uit onze branche kennen. Het klantenpanel levert Isala informatie over de wensen en de mening van patiënten, bezoekers en de inwoners van het verzorgingsgebied. Wij kunnen met deze gegevens onze zorg en dienstverlening nog beter afstemmen op uw wensen.
Meedoen aan vragenlijsten gaat als volgt: wanneer u zich heeft ingeschreven op deze website krijgt u een uitnodiging via e-mail. In deze e-mail staat een link waarmee u rechtstreeks toegang krijgt tot de enquête waarvoor u uitgenodigd bent.
Nee, u krijgt geen overbodige e-mails of reclame toegestuurd als u zich inschrijft of als u aan onderzoeken meewerkt. Uw e-mailadres wordt niet aan derden verkocht of voor andere doeleinden gebruikt dan voor het Isala klantenpanel. De beveiliging van het klantenpanel zorgt ervoor dat uw gegevens te allen tijde beschermd zijn.
Uw gegevens zijn alleen bekend bij de beheerders van het Isala klantenpanel. Uw gegeven antwoorden worden nooit gekoppeld aan medische gegevens. De onderzoekers van Isala hebben inzicht in de gegeven antwoorden, maar rapportage hierover vindt uiteraard anoniem plaats. Isala vindt uw privacy zeer belangrijk en hecht hier veel waarde aan.
Nee, dat kan niet. Per e-mailadres kan maar één keer hetzelfde onderzoek worden ingevuld. Het is dus noodzakelijk dat er voor meerdere personen ook meerdere e-mailadressen worden gebruikt.
Nee hoor, bij het klantenpanel bent u nergens toe verplicht. Als u een uitnodiging van ons krijgt en u kunt op dat moment niet deelnemen, dan kunt u de e-mail negeren en verwijderen. Soms herinneren we u er aan dat u nog niet heeft deelgenomen, want misschien heeft u onze mail over het hoofd gezien.
De meeste onderzoeken duren ongeveer 5 minuten. Van te voren wordt altijd de geschatte invultijd vermeld. Zo kunt u bekijken of u de tijd heeft om de enquête in te vullen. Het is ook mogelijk het invullen van een enquête tussentijds af te breken en een andere keer af te maken.
Als u zich wilt uitschrijven voor het Isala klantenpanel dan kunt u een e-mail sturen naar panelservice@isalapanel.nl onder vermelding van 'uitschrijven'. U wordt dan uitgeschreven.
Bent u onder behandeling bij het IBD centrum voor uw Crohn of colitis en worden uw klachten erger? En heeft u advies nodig over uw medische situatie? Bel dan met de polikliniek op telefoonnummer (088) 624 62 23 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur). In de avond, nacht en weekenden belt u de huisartsenpost.
Wilt u voordat u ons belt alvast de volgende vragen beantwoorden? Dan kunnen we u sneller helpen.
- Welke medicijnen gebruikt u nu en hoe neemt u deze in?
- Hoe vaak gaat u naar de wc voor ontlasting?
- Is er sprake van bloed of slijm bij de ontlasting?
- Heeft u koorts? Zo ja, hoe hoog?
- Moet u overgeven?
- Voelt u zich erg ziek of verzwakt?
- Sinds wanneer heeft u de (nieuwe) klachten
- Wanneer u de ziekte van Crohn heeft: heeft u een fistel of abces? Heeft u klachten daarvan? Wat zijn deze klachten?
De secretaresse gaat u een aantal vragen stellen om te kunnen beoordelen of er overlegd moet worden met de MDL arts of met de IBD verpleegkundige / VS.
Bent u onder behandeling bij een MDL-arts en wilt u een herhaalrecept aanvragen? Dit kunt u doen via Mijnisala.nl > aanvraag herhaalrecept. Binnen een tot twee werkdagen wordt uw aanvraag verwerkt en kunt u de medicijnen ophalen bij uw eigen apotheek.
Neem telefonisch contact op met de polikliniek op telefoonnummer 088 624 62 23 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur). Onze medewerkers verzetten dan uw afspraak.
Heeft u vragen over bijwerkingen van medicijnen of andere vragen over uw ziektebeeld? Bel dan met de polikliniek op telefoonnummer (088) 624 62 23 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).
U krijgt dan de secretaresse aan de telefoon. Zij stelt u vragen en daarna kunt u een terugbelafspraak krijgen bij de verpleegkundige of de verpleegkundig specialist.
Als de voorbereiding voor uw darm- of maagonderzoek niet lukt, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Endoscopie op telefoonnummer 088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur). Zij bespreken met u hoe u zich kunt voorbereiden en of een onderzoek mogelijk is. Lees ook altijd goed de informatie in de patiëntenfolder door.
Nee, dit is niet toegestaan vanwege veiligheid. Wij willen ons tijdens het onderzoek volledig concentreren op de patiënt en het onderzoek.
Bepaalde onderzoeken vinden plaats onder lichte sedatie. Door de sedatie wordt u slaperig. Zo is het onderzoek minder belastend voor u.
- U kunt na het onderzoek gelijk naar huis wanneer u geen sedatie heeft gehad.
- Heeft u een sedatie gehad, dan wordt u kort opgenomen op de dagverpleging. Hier kunt u uitslapen totdat het slaapmiddel volledig is uitgewerkt en u zich weer goed voelt. U mag daarna alleen onder begeleiding naar huis. Lees meer over sedatie.
Ja, u heeft altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.
Neem telefonisch contact op met de polikliniek op telefoonnummer 088 624 62 23 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur). Onze medewerkers verzetten dan uw afspraak.
U kunt om inzage vragen aan uw zorgverlener of u kunt schriftelijk of per e-mail een verzoek indienen bij de privacyfunctionaris. Er zijn speciale formulieren die u kunt gebruiken. Hierop kunt u ook aangeven of u een kopie wilt van uw medisch dossier. Dat kan tegen betaling. Vergeet niet om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te sturen. Ga naar Recht op patiëntendossier.
De psycholoog die werkzaam is in een ziekenhuis heeft specifieke kennis op het gebied van het grensvlak tussen de psychologie en de medische wetenschap. Hij of zij heeft kennis van het omgaan met:
- chronische of ernstige ziekten;
- de relatie tussen spanning en lichamelijke verschijnselen;
- het functioneren van de hersenen en de invloed hiervan op gedrag en emoties;
- methoden om de pijnbeleving te beïnvloeden;
- de invloed van medicatie op gedrag.
Er is nauw overleg tussen de medisch specialist en de psycholoog. Verwijzing naar de psycholoog vindt plaats door de medisch specialist. Dit kan gebeuren op zijn advies maar ook op uw eigen verzoek.
Verwijzing naar de psycholoog vindt plaats door de medisch specialist. Dit kan gebeuren op zijn advies, maar ook op uw eigen verzoek. In beide gevallen neemt de afdeling Medische psychologie zo snel mogelijk contact met u op.
In Isala werken enkele kinder- en jeugdpsychologen. Afhankelijk van de hulpvraag, doen zij psychologisch onderzoek en begeleiden en behandelen kinderen tot 18 jaar. Ze richten zich op mogelijke ontwikkelingsproblematiek bij het kind, en/of op de wisselwerking tussen ziekte, ontwikkeling en opvoeding. Als ouder wordt u intensief betrokken bij het onderzoek en de behandeling.
De psychologische behandeling in Isala is doorgaans kortdurend en gericht op de bestrijding van klachten. De psycholoog stelt samen met u een behandelplan op, waarbij het doel en de werkwijze worden besproken.
Naast individuele behandelingen bieden wij ook voor patiënten met dezelfde aandoeningen psycho-educatieve bijeenkomsten. Hier wordt voorlichting gegeven over leefstijl en u leert vaardigheden om zich aan te passen aan een nieuwe situatie. Bijvoorbeeld na een hartinfarct. Ook kunt u leren van tips en ervaringen van anderen.
Als langdurige behandeling noodzakelijk is, verwijzen wij u door naar een andere instantie of hulpverlener. Dit kan een eerstelijns psycholoog zijn buiten het ziekenhuis, of een instelling binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
De psycholoog én psychologisch medewerker hebben beide beroepsgeheim. U bent er dus van verzekerd dat er met uw persoonlijke gegevens op een zorgvuldige manier wordt omgegaan.
- Verkregen informatie wordt, indien van belang voor de hulpverlening, gerapporteerd aan andere ziekenhuismedewerkers die direct betrokken zijn bij uw behandeling, bijvoorbeeld de medisch specialist die u doorverwezen heeft.
- Informatie wordt alleen aan hulpverleners of andere instanties buiten het ziekenhuis verstrekt met uw toestemming. Denk bijvoorbeeld aan uw huisarts.
Nee, deze zorg wordt via de verzekeraar vergoed (basisverzekering).
Als u digitaal een afspraak kunt plannen, kunt u dit zien op het beginscherm via “nieuwe meldingen” of via het keuzemenu: Agenda – ‘Afspraak maken’ MijnIsala.
Hoe u digitaal een afspraak maakt, vindt u op de pagina 'Online een afpraak maken' of in de Handleiding.
In het patiëntbericht dat u van uw huisarts meekrijgt, staat duidelijk vermeld of u de afspraak via MijnIsala kunt maken. U kunt met uw verwijsnummer inloggen op MijnIsala. Ga hiervoor eerst naar www.mijnisala.nl en kies vervolgens voor 'Inloggen met verwijsnummer'. Hier kunt u vervolgens met uw verwijsnummer, geboortedatum en geslacht inloggen om een afspraak in te plannen.
Voor steeds meer afspraken is het mogelijk om tot 5 dagen voor de afspraak de afspraak te veranderen of af te zeggen.
Hoe u een afspraak verandert of afzegt, vindt u op de pagina ‘Online een afspraak maken’ of in de Handleiding.
In sommige gevallen kunt u het medisch dossier van uw kind inzien. Lees hiervoor de folder MijnIsala voor kinderen. Als u digitaal een afspraak kunt plannen voor uw kind, kunt u dit zien op het beginscherm en in het keuzemenu ‘Afspraak maken’ in MijnIsala. Hoe u digitaal een afspraak maakt, vindt u op de pagina ‘Online een afspraak maken’ of in de Handleiding.
Voor algemene vragen of opmerkingen over MijnIsala kunt u contact met ons opnemen. U mailt dit dan samen met uw naam, geboortedatum en patiëntnummer (als u dit weet) naar mijnisala@isala.nl. Dan helpen we u graag verder.
Voor algemene klachten kunt u contact met ons opnemen. Het helpt ons als u precies kan aangeven waar u op klikte of naar keek toen u merkte dat MijnIsala niet werkte zoals u had verwacht. U mailt dit dan samen met uw naam, geboortedatum en patiëntnummer (als u dit weet) naar mijnisala@isala.nl. Dan helpen we u graag verder.
Voor klachten over uw behandeling bij Isala, kunt u terecht bij de afdeling waar u onder behandeling bent.
De gegevens (bijvoorbeeld uitslagen van onderzoeken en diagnoses) zijn zichtbaar in MijnIsala zodra deze bekend zijn. U bepaalt zelf of u de uitslagen wilt bekijken. De zorgverlener die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, bijvoorbeeld uw arts in het ziekenhuis of uw huisarts, vertelt tijdens uw volgende afspraak wat de uitslag betekent.
Van bepaalde uitslagen, zoals die van Radiologie, worden alleen de gegevens getoond vanaf 2 november 2018. Op die datum zijn we overgestapt op een nieuw elektronisch patiëntendossier.
Als u bent opgenomen bij Isala ziet u in MijnIsala de volgende gegevens die de verpleegkundige registreert: metingen (bijvoorbeeld bloeddruk), ingebrachte materialen (bijvoorbeeld katheter) en informatie over hulpmiddelen (bijvoorbeeld rolstoel) en beperkingen (bijvoorbeeld begeleid wonen). Daarnaast vindt u onder het kopje Dossier bij ‘Verpleegkundige overdracht’ de vragenlijst die de verpleegkundige met u doorneemt als u naar huis gaat. Isala kiest ervoor om de verpleegkundige rapportage nog niet in MijnIsala te tonen. Wij willen eerst ervaring op doen met de basis (Basisgegevensset Zorg).
Het is technisch niet mogelijk om beelden te tonen van onderzoeken die u heeft gehad bij Isala, bijvoorbeeld röntgenfoto, echo en CT-scan. U vindt in MijnIsala wel het verslag van het onderzoek.
Heeft u vragen over uw dossier omdat de gegevens niet kloppen of omdat er informatie ontbreekt? Bespreek dit dan met uw behandelend arts. Is dit niet mogelijk, dan kunt u contact opnemen met de afdeling waar u onder behandeling bent.
Nee. Via MijnIsala kunt u onderdelen van uw medisch dossier zien. Uw gegevens staan echter niet op internet. MijnIsala is een beveiligde omgeving die tussen de beveiligde computeromgeving van het ziekenhuis en het internet staat. Nadat u bent ingelogd met DigiD wordt er tijdelijk een verbinding gemaakt met uw dossier op het beveiligde netwerk van Isala. Zodra u uitlogt, wordt deze verbinding direct verbroken en stopt de online toegang tot uw gegevens. Uw gegevens zijn dus alleen online te benaderen als u dat zelf wilt.
Met een e-consult kunt u contact hebben met uw zorgverlener zonder dat u naar het ziekenhuis hoeft te komen.
Als u geen e-consult kunt versturen, heeft uw zorgverlener deze optie nog niet mogelijk gemaakt voor u. Pas als uw zorgverlener het e-consult voor u 'aan' zet, kunt u hier gebruik van maken.
Ja, u ontvangt een e-mailbericht als er een e-consultbericht voor u klaar staat in MijnIsala. U moet inloggen op MijnIsala om het bericht te kunnen lezen. Zorg er wel voor dat uw e-mailadres is ingevuld bij 'Mijn gegevens'.
Kies in het keuzemenu voor 'e-consult' en vink vervolgens de regel 'Gesloten e-consults tonen' aan. Nu kunt u al uw e-consults teruglezen.
Sinds 1 januari 2018 kan een e-consult in rekening gebracht worden bij u of bij uw zorgverzekeraar. Dit is alleen als het e-consult een herhaalafspraak vervangt bij uw arts of verpleegkundig specialist op de polikliniek in het ziekenhuis. Dit 'consult op afstand' telt mee voor het eigen risico dat u betaalt. Een berichtje aan uw specialist om te vertellen dat het intussen beter met u gaat of een vraag waarop bijvoorbeeld de spreekuurassistent u het antwoord kan geven, wordt niet in rekening gebracht.
- Het inzien van medische informatie brengt risico’s met zich mee. Het is mogelijk dat u de informatie niet begrijpt of dat u ongerust wordt. De zorgverlener die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, bijvoorbeeld uw arts in het ziekenhuis of uw huisarts, vertelt tijdens uw volgende afspraak wat de uitslag betekent.
- Er kan tijd zitten tussen het moment dat een uitslag bekend is en het moment dat u hierover met uw arts in gesprek kunt gaan.
- U bepaalt zelf of u uitslagen van onderzoek vooraf wilt bekijken. Uitslagen zijn een momentopname en vormen een onderdeel van de diagnosestelling. Meestal zijn uitslagen van verschillende onderzoeken niet allemaal tegelijk bekend. Uw zorgverlener vertelt tijdens uw volgende afspraak wat de uitslagen betekenen.
- Afwijkende uitslagen hoeven geen reden tot zorg te zijn. Er kan een verklaring voor zijn. Uw zorgverlener zal de uitslagen met u bespreken en uitleggen. Indien een onderzoek door uw huisarts is aangevraagd, bespreekt uw huisarts de uitslagen met u. Is een onderzoek door uw zorgverlener in Isala aangevraagd, dan bespreekt uw specialist de uitslagen met u. Hij/zij gebruikt daarvoor eventueel ook de uitslagen van andere onderzoeken.
- Indien u gebruik wilt maken van uw recht om niet te weten, logt u niet in op het portaal MijnIsala.
Alle patiënten van Isala hebben toegang tot MijnIsala. Om in te kunnen loggen, moet u wel in het bezit zijn van een DigiD, uitgebreid met een sms-controle, of de DigiD app. Om toegang tot MijnIsala te krijgen moet er een identiteitscontrole plaatsvinden. Dit gebeurt bij het aanmelden bij de aanmeldzuil in de Centrale hal of op de polikliniek.
Komt u voor het eerst als patiënt in Isala, dan moet u zich eerst registeren bij de Centrale balie in de Centrale hal van het ziekenhuis. Neemt u dan een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart), uw verzekeringspasje en een actueel medicatieoverzicht mee. Wij controleren uw burgerservicenummer (BSN) om uw identiteit vast te stellen. Zodra u geregistreerd bent, kunt u inloggen in MijnIsala.
Bent u langer geleden bij Isala geweest, dan kan het zijn dat de identiteitscontrole nog niet heeft plaatsgevonden, waardoor u niet kunt inloggen in MijnIsala. Meldt u zich dan bij de Centrale balie in de Centrale hal van het ziekenhuis en neem een geldig identiteitsbewijs mee, zodat wij de identiteitscontrole kunnen doen.
U kunt zich aanmelden/inloggen met uw DigiD. Voor vragen over DigiD kijkt u op www.digid.nl.
Meestal duren deze storingen niet lang en kunt u op een later moment inloggen. Op de website allestoringen.nl ziet u of er een storing is bij DigiD. Als u een vragenlijst moet invullen voor uw afspraak bij Isala en u kunt niet inloggen in MijnIsala, dan kunt u de vragenlijst ook op een speciale computer in het ziekenhuis invullen. Neemt u dan contact op met de afdeling en dan helpen zij u graag verder.
U bent dan waarschijnlijk nog niet bekend in ons ziekenhuis of uw burgerservicenummer (BSN) staat nog niet bij ons geregistreerd. U kunt zich registreren bij één van onze balies op alle locaties van Isala. Neemt u dan een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart), uw verzekeringspasje en een actueel medicatieoverzicht mee. Wij controleren uw burgerservicenummer (BSN) om uw identiteit vast te stellen. Zodra u geregistreerd bent, kunt u inloggen in MijnIsala.
Het kan ook zijn dat er een landelijke storing is van DigiD. Probeert u het later nog eens.
U kunt uw medische gegevens in MijnIsala ook even snel in kijken via uw telefoon of tablet. Op ieder moment van de dag, waar u ook bent. Om snel toegang te krijgen kunt u bovendien op uw telefoon of tablet een snelkoppeling maken. Bekijk het filmpje voor uitleg gebruik MijnIsala op uw telefoon of tablet.
Alle patiënten van Isala hebben toegang tot MijnIsala. Ook kinderen. Als uw kind onder behandeling is bij Isala, of is geweest, dan heeft hij of zij een medisch dossier. Om dit dossier via MijnIsala in te zien heeft uw kind nodig: een eigen identiteitsbewijs en een eigen DigiD. U mag het medisch dossier van uw minderjarige kind inzien, maar dit is wel afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Lees de folder MijnIsala voor kinderen voor meer informatie.
Als u patiënt bent (geweest) bij Isala dan heeft u een patiëntnummer, u vindt dit nummer in MijnIsala linksboven in het scherm onder uw naam, geboortedatum en geslachtsaanduiding.
Als u na het inloggen op MijnIsala 15 minuten lang nergens op klikt of typt, dan wordt automatisch de verbinding met MijnIsala verbroken. U moet daarna opnieuw inloggen met uw DigiD.
Heeft u MijnIsala en uw computer/tablet/smartphone afgesloten en opnieuw opgestart? Werkt het dan nog niet? Het helpt ons als u precies kunt aangeven waar u op klikte of naar keek toen u merkte dat MijnIsala niet werkte zoals u had verwacht. U mailt dit dan samen met uw naam, geboortedatum en patiëntnummer (als u dit weet) naar mijnisala@isala.nl. Dan helpen we u graag verder.
Bij aanpassing van uw gegevens wordt gecontroleerd hoe deze geregistreerd staan bij uw gemeente. Die gegevens kunt u overnemen. Handmatig zelf gegevens invoeren kan alleen bij het mobiele telefoonnummer en e-mailadres. Het vaste telefoonnummer kunt u niet via MijnIsala wijzigen.
Kies in het keuzemenu voor 'Mijn gegevens'. Via de knoppen 'Veranderen' kunt u gegevens aanpassen.
Kies in het keuzemenu voor 'Mijn gegevens'. Via de knoppen 'Veranderen' kunt u gegevens aanpassen. Bij tandarts en apotheek wordt gekeken welke praktijken in uw postcode gebied bekend zijn. Hieruit maakt u een keuze. Staat uw keuze er niet tussen? Dan kunt u dit laten aanpassen bij één van onze balies op alle locaties van Isala of mail of bel de afdeling Patiëntenregistratie. Geef uw naam, geboortedatum en patiëntnummer door via patientenregistratie@isala.nl of via 088 624 54 79 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur).
Kies in het keuzemenu voor 'Mijn gegevens'. Klik op de knop 'Veranderen' onder 'Verzekering'. Uw meest actuele verzekeringsgegevens worden automatisch opgevraagd en getoond aan de rechterkant op het volgende scherm onder 'Gegevens van uw zorgverzekeraar'. Deze kunt u via de knop 'Overnemen' opslaan. Worden hier ook (nog) niet de juiste verzekeringsgegevens getoond? Dan kunt u dit laten aanpassen bij één van onze balies op alle locaties van Isala of mail of bel de afdeling Patiëntenregistratie. Geef uw naam, geboortedatum en patiëntnummer door via patientenregistratie@isala.nl of via 088 624 54 79 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur).
Kloppen de gegevens niet of wilt u een persoon toevoegen? U kunt dit laten aanpassen bij één van onze balies op alle locaties van Isala of mail of bel de afdeling Patiëntenregistratie. Geef uw naam, geboortedatum en patiëntnummer door via patientenregistratie@isala.nl of via 088 624 54 79 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur).
Geef dit door aan uw behandelaar of de afdeling waar u onder behandeling bent bij een volgend bezoek aan het ziekenhuis. Het is belangrijk om te weten hoe u woont om goed in te kunnen schatten welke zorg u nu of in de toekomst nodig hebt na bijvoorbeeld een opname in het ziekenhuis.
Kies in het keuzemenu voor 'Mijn gegevens => Mijn toestemming'. Klik op de omschrijving, bijvoorbeeld 'Zorgverlenersportaal'. Klik in het volgende scherm op de knop 'Toestemming geven' of, als u dat een vorige keer al had gedaan en weer wilt intrekken, op 'Toestemming intrekken'. U gaat vanzelf terug naar de vorige pagina. Vernieuw de pagina (op een computer kan dit met de toets 'F5') en u ziet uw aangepaste keuze staan. Uw toestemming is per direct aangepast en bekend bij Isala.
Dan kunt u dit laten aanpassen bij één van onze balies op alle locaties van Isala of mail of bel de afdeling Patiëntenregistratie. Geef uw naam, geboortedatum en patiëntnummer door via patientenregistratie@isala.nl of via 088 624 54 79 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur).
U kunt uw persoonlijke folders terugvinden door in het keuzemenu naar 'Patiëntvoorlichting' te gaan. Als hier geen folder te zien is, staat er geen folder voor u klaar. Als u van het ziekenhuis gehoord hebt dat er wel een folder zou moeten staan, neem dan contact op met de afdeling waar u onder behandeling bent.
Ja, op MijnIsala worden altijd de nieuwste versies van de folders getoond.
Kies in het keuzemenu voor 'Patiëntvoorlichting' en vink vervolgens de regel 'Toon ook gelezen items' aan. Nu kunt u ook uw eerder gelezen folders nogmaals lezen.
Ja, zodra er een patiëntenfolder voor u klaar staat, ontvangt u hiervan een emailbericht. Zorg er wel voor dat uw e-mailadres is ingevuld bij 'Mijn gegevens'.
U kunt uw persoonlijke vragenlijsten terugvinden door in het keuzemenu naar 'Vragenlijsten' te gaan. Als hier geen vragenlijst te zien is die u kunt invullen, staat er geen vragenlijst voor u klaar. Als u van het ziekenhuis gehoord hebt dat er wel een vragenlijst zou moeten staan, neem dan contact op met de afdeling waar u onder behandeling bent.
Nee. Het is helaas (nog) niet mogelijk om een vragenlijst tussentijds op te slaan.
Het is helaas (nog) niet mogelijk om tussentijds te zien hoe ver u bent in de vragenlijst. Meestal wordt voor het invullen van de vragenlijst aangegeven hoe lang het invullen van de vragenlijst ongeveer in beslag neemt.
Dit verschilt per vragenlijst. Meestal wordt voor het invullen van de vragenlijst aangegeven hoe lang het invullen van de vragenlijst ongeveer in beslag neemt.
Ja, zodra er een vragenlijst voor u klaar staat, ontvangt u hiervan een e-mailbericht. Zorg er wel voor dat uw e-mailadres is ingevuld bij 'Mijn gegevens'.
Als u een vraag heeft over de inhoud van de vragenlijst, neemt u contact op met de afdeling waar u onder behandeling bent. Houd er rekening mee dat u de vragenlijst niet tussentijds kunt opslaan.
Ja, voor een afspraak op de polikliniek heeft u een verwijzing van uw neuroloog nodig.
Het terrein van Neurochirurgie omvat het centrale zenuwstelsel. Dat zijn de hersenen en het ruggenmerg, maar ook hun benige omhulsels. Omdat deze omhulsels (schedel en wervels), heel dicht om het zenuwstelsel liggen. Hierdoor zijn bij aandoeningen van schedel of wervels al spoedig de hersenen of het ruggenmerg betrokken. Verder omvat Neurochirurgie het terrein van het perifere zenuwstelsel. Dat zijn bijvoorbeeld de zenuwen die naar de ledematen lopen. Lees meer bij Over de afdeling.
Ja, voor een afspraak op de polikliniek is een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.
Ja, rijbewijskeuringen op verzoek van het CBR zijn voor rekening van de te keuren persoon (houder resp. aanvrager rijbewijs) en omvat 15 min. patiëntgebonden tijd en 15 min. indirecte tijd (inlezen en rapport schrijven) en kost € 94,42. Als de keuring deze tijd overschrijdt, wordt een toeslag in combinatie met bovenstaande berekend per 15 min. extra patiëntgebonden tijd ter hoogte van € 47,21. Hiervan krijgt u een nota thuisgestuurd.
Nee, eventueel wel bij andere specialismen. Daarvoor kunt u contact opnemen met het secretariaat van desbetreffende polikliniek. Voor een second opinion is een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist bij wie u op dat moment in behandeling bent. Vraag aan uw zorgverzekeraar of een second opinion wordt vergoed. De zorgverlener bij Isala geeft alleen zijn mening, maar neemt de behandeling niet over.
Ja. De algemene regel is dat uw behandeling voor MS met medicijnen doorgaat, omdat anders de MS onvoldoende behandeld wordt. Soms adviseren we een aanpassing van de behandeling. Dit is gebaseerd op de medicijnen die u gebruikt en uw persoonlijk risicoprofiel.
We hebben inmiddels een beter beeld gekregen van het beloop van COVID-19 bij mensen met MS en de rol die medicijnen hierbij spelen. Dit beeld is gebaseerd op gegevens die wereldwijd worden verzameld van mensen met MS die besmet zijn geraakt met COVID-19. Natuurlijk zijn de aantallen nog maar klein, vooral als we het uitsplitsen naar soort medicatie en nog verder naar persoonlijke risicofactoren. Het zou dus kunnen dat onze adviezen veranderen als er meer informatie beschikbaar komt.
Het voorkómen van een besmetting is nog steeds het allerbelangrijkste.
- Probeer sociale contacten en drukke omgevingen zo veel mogelijk te mijden.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Denk aan goede hygiënemaatregelen, zoals regelmatig handen wassen.
- Draag een mondkapje in openbare ruimtes.
- Voorkom het aanraken van uw ogen, neus en mond zoveel mogelijk.
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog of gebruik papieren zakdoekjes.
- Reinig en desinfecteer oppervlakken regelmatig, vooral als ze regelmatig worden aangeraakt.
Blijf in beweging
Verder is het natuurlijk belangrijk om actief te blijven en deel te nemen aan activiteiten die uw geestelijke gezondheid en welzijn verbeteren. Lichaamsbeweging en sociale activiteiten die buiten en met voldoende afstand kunnen plaatsvinden moedigen wij aan.
Het VUmc MS centrum heeft een uitgebreide informatiepagina voor mensen met MS. Mocht u na het lezen van de informatie vragen hebben die op uw persoonlijke situatie van toepassing zijn, neem dan contact op met polikliniek Neurologie.
Nee. Het RIVM heeft hoog-risicogroepen vastgesteld voor versnelde vaccinatie met een COVID-19 vaccin. Personen die in een hoog-risicogroep vallen, hebben het hoogste risico op een gecompliceerd beloop en/of sterfte ten gevolge van COVID-19. Mensen met MS vallen niet onder de hoog-risicogroep.
Nee, mensen met MS krijgen geen vervroegde oproep voor vaccinatie. Vanuit het Isala MS centrum hebben we niet de mogelijkheid u eerder te laten vaccineren of u een ander vaccin voor te schrijven dan degene waarvoor u opgeroepen wordt.
Ja. Van de nu beschikbare vaccins is aangetoond dat deze veilig zijn, maar dit is niet getest bij mensen met MS. Van wat bekend is over de manier waarop deze vaccins werken, is er geen reden om aan te nemen dat deze vaccins voor mensen met MS minder veilig zijn. De nu beschikbare vaccins hebben geen levensvatbaar virus en zijn dus ook veilig bij een verminderde afweer.
Samengevat kunnen mensen met MS zich veilig laten vaccineren tegen COVID-19, ook als zij medicatie gebruiken die de afweer onderdrukt. Het advies vanuit het MS centrum is dan ook om u te laten vaccineren met het vaccin waarvoor u opgeroepen wordt.
Ja, dat kan. Gebruikt u ocrelizumab (ocrevus) of bent u ingepland voor cladribine (mavenclad) of alemtuzumab (lemtrada)? Neem dan contact op met polikliniek Neurologie, zodra u uw vaccinatiedatum weet. Dit in verband met mogelijke aanpassingen in de planning van uw kuur. Het vaccineren verloopt via uw huisarts of de GGD.
Wij hebben op onze afdeling apparatuur met verschillende functies. Als andere patiënten eerder worden geholpen terwijl ze later binnen kwamen, dan komen ze voor een ander type onderzoek.
Bij de meeste onderzoeken mag u iemand meenemen. Maar vraag het voor de zekerheid even na op het moment dat u aan de beurt bent.
Op de website vindt u uitgebreide informatie over de verschillende onderzoeken. Over ieder onderzoek is er een patiëntenfolder. U kunt natuurlijk ook altijd uw vragen stellen aan de medewerkers van onze afdeling.
De radioactieve vloeistof die gebruikt wordt bij uw onderzoek, kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee wanneer u aangeeft op reis te gaan met het vliegtuig.
Na afloop van het onderzoek zal de nucleair geneeskundige de beelden bekijken en beoordelen. De uitslag gaat vervolgens naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslag van uw onderzoek krijgt u dus altijd van uw behandelend arts. Deze is er binnen enkele dagen, soms eerder.
U krijgt een licht radioactieve vloeistof toegediend. Dankzij de straling die de radioactieve stof uitzendt, kunnen we met behulp van een gammacamera of een PET-camera een foto maken van de verschillende organen. Dit noemen we een scan.
Daarnaast gebruiken we een aantal radioactieve stoffen ook voor therapie en behandeling.
De hoeveelheid straling die u krijgt toegediend is zeer gering. Het levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Het verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, meestal via de urine. Door op de dag van het onderzoek veel te drinken en regelmatig uit te plassen bevordert u dit proces.
Dit gebeurt meestal met een injectie in uw arm en soms via een infuus. De plaats van de injectie is afhankelijk van het onderzoek en de radioactieve stof die gebruikt wordt.
Als u zwanger bent of denkt te zijn, moet u dit vertellen aan uw behandelend arts. Deze kan in overleg met u beslissen of het onderzoek door moet gaan of indien mogelijk kiezen voor een alternatief onderzoek. Is uw onderzoek al afgesproken, meldt dan uw (mogelijke) zwangerschap bij de medewerker van de balie op de afdeling of bij een röntgenlaborant voordat het onderzoek plaatsvindt.
De regieverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt. Zij is bereikbaar via het secretariaat op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Zo nodig overlegt zij met de oncoloog en soms verwijst zij u naar uw huisarts. In de Behandelwijzer leest u wanneer u contact met het ziekenhuis moet opnemen.
Bij acute, ernstige klachten buiten kantooruren belt u met het algemene nummer van het ziekenhuis: (038) 424 50 00. Vertel de telefoniste dat u wordt behandeld met chemotherapie en dat er een probleem is.
Ja, een besmetting met het griepvirus is in uw geval mogelijk extra zwaar. Daarom raden wij u om de "griepprik" te krijgen. De griepprik is een vaccinatie tegen griep. Vanaf ongeveer twee weken na het plaatsen van de griepprik biedt deze bescherming. De bescherming duurt vier tot zes maanden.
Na vaccinatie wordt de kans dat u griep krijgt kleiner, maar ondanks de griepprik kunt u toch griep krijgen. Zonder vaccinatie is de kans om griep te krijgen iedere winter zo’n tien procent. Met een griepprik is deze kans nog maar twee tot drie procent. De prik biedt alleen bescherming tegen de meest voorkomende echte griepvirussen.
Het advies dat wij geven komt tot stand op basis van op dit moment beschikbare en betrouwbare onderzoeksgegevens.
Uiteraard staat het u vrij op basis van dit advies tot een eigen beslissing te komen. De griepprik kunt u gratis laten toedienen via de huisarts. Het is het beste deze te laten toedienen voor de start van de behandeling of in de week voorafgaand aan een volgende kuur.
Jazeker. U heeft op dit moment minder weerstand, daarom is het extra belangrijk dat u zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Lees ook de veel gestelde vragen over het vaccin tegen corona bovenaan deze pagina.
Voor een afspraak op de polikliniek Oncologie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Zodra wij deze ontvangen hebben, krijgt u een afspraak. Bent u bekend op de polikliniek, dan kunt u telefonisch een afspraak maken door contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek Oncologie: (038) 424 60 40.
Bent u onder behandeling op de Mammapolikliniek of een andere polikliniek? Dan neemt u contact op met het secretariaat van de betreffende afdeling.
De regieverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt, zij is bereikbaar via het secretariaat op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur.
U kunt in dat geval het best de regieverpleegkundige bellen. Dat gaat vaak het snelst. Wilt u toch de arts spreken, dan kunt u dat vragen via de secretaresse van de arts. Zij kan u vaak ook vertellen wie op dat moment het best antwoord kan geven.
Helaas behoort mailen met de arts of secretaressen (nog) niet tot de mogelijkheden.
Wanneer u de regieverpleegkundige belt, krijgt u eerst de secretaresse aan de lijn. Zij wil graag in het kort weten waar uw vraag over gaat. Zij zal altijd naar uw naam en geboortedatum vragen, zodat duidelijk is om wie het gaat. Doorgaans kan de regieverpleegkundige u niet direct te woord staan, maar zal zij u terugbellen wanneer zij niet meer met een patiënt in gesprek is.
Heeft u acute lichamelijke klachten? Geef dit dan duidelijk aan. Wij vragen u vriendelijk te vermelden of u bereikbaar bent op het nummer dat bij uw inschrijvingsgegevens staat genoteerd. Zo niet, geef dan een ander nummer door.
De regieverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt. Zij is bereikbaar via het secretariaat op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Zo nodig overlegt zij met de oncoloog en soms verwijst zij u naar uw huisarts. In de Behandelwijzer leest u wanneer u contact met het ziekenhuis moet opnemen.
Bij acute, ernstige klachten buiten kantooruren belt u met het algemene nummer van het ziekenhuis: (038) 424 50 00. Vertel de telefoniste dat u wordt behandeld met chemotherapie en dat er een probleem is.
Tijdens uw polikliniek bezoek kunt u aangeven voor welke medicijnen u een herhaalrecept nodig heeft, dit geldt alleen voor medicatie die is voorgeschreven door uw oncoloog. Als u wilt, kunt u deze medicijnen ook direct afhalen bij de Isala apotheek. U kunt de medicijnen ook ophalen bij uw eigen apotheek.
Wanneer u ontdekt dat u niet genoeg medicijnen heeft tot aan uw volgende bezoek aan de polikliniek, bel dan zo snel mogelijk uw regieverpleegkundige.
Ja. Door kanker en de behandelingen zoals chemotherapie kan je weerstand af nemen, waardoor je een grotere kans hebt om ziek te worden.
Het is daarom extra belangrijk, dat u zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt, zoals handen wassen, afstand houden, mondkapje dragen en u op tijd laten testen bij klachten.
Ook raden wij u aan om het vaccin tegen corona te halen, als u een oproep krijgt.
We willen bij onze patiënten de kans op een verminderde afweer kleiner maken, zodat zij beter beschermd zijn tegen de gevolgen van COVID-19. We wegen dan ook de risico’s van de behandeling op verminderde afweer af, tegen de winst die de behandeling oplevert. Dit betekent dat we soms andere kuren zullen geven, kuren zullen overslaan of een behandeling zullen uitstellen. We doen dit alleen als we denken dat we de kanker zo nog steeds goed kunnen behandelen.
Ja. We willen de kans voor patiënten om in aanraking te komen met COVID-19 zo klein mogelijk maken. Zo proberen we het aantal bezoeken van een patiënt aan het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. Een consult zal daarom vaker telefonisch verlopen, controles worden soms uitgesteld, we zullen zo min mogelijk scans en röntgenfoto’s laten maken en proberen ziekenhuisopnames te beperken. Dit doen we alleen als het voor uw kankerbehandeling veilig kan.
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om een begeleider mee te nemen naar de dagbehandeling.
Voor actuele informatie over bezoek, bekijk dan onze pagina Op bezoek bij Isala.
Uit onderzoek blijkt dat de coronavaccinaties minder goed werken bij mensen met een verminderde afweer. Zij komen daardoor vaker in aanmerking voor een boosterprik om voldoende bescherming op te bouwen. Indien dit nodig is krijgt u hierover bericht.
We raden u aan zich ook na vaccinatie te houden aan de beschermende voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden, handen wassen en u te laten testen bij klachten.
Ja, laat u vaccineren. Wij raden u aan om het advies van het RIVM te volgen en de prik te halen.
Wanneer u chemotherapie en/ of doelgerichte therapie krijgt, heeft u minder weerstand. Een besmetting met het coronavirus is dan extra zwaar en gevaarlijk. Door u te laten vaccineren beschermt u ook uw familie, vrienden, zorgverleners en andere patiënten.
Er zijn geen risico’s bekend bij vaccinatie van patiënten met kanker (vóór, tijdens of na een behandeling).
Het kan zijn dat u voor uw coronavaccinatie een vragenlijst moet invullen. U heeft hiervoor geen verklaring nodig van uw behandelend oncoloog of hematoloog.
Als het mogelijk is, haal dan de vaccinatie(s) voordat uw behandeling start.
Bent u al begonnen met uw behandeling? Dan kunt u zich laten vaccineren op de datum die in uw uitnodiging staat.
Heeft u vragen over het coronavirus en het vaccin? Kijk dan op de website van het RIVM of bel het (gratis) landelijk informatienummer van GGD 0800-1351. Hier kunt u ook al uw vragen stellen. Dit nummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 t/m 20.00 uur.
Ja, een overzicht kunt u opvragen via het secretariaat van uw behandelend arts.
Ja, u kunt deze brief aanvragen via het secretariaat van uw behandelend arts.
Nieuwe patiënten kunnen, als dat nodig is, binnen een week terecht op de polikliniek, en na overleg vaak nog sneller.
Isala Orthopedie behoort tot de grootste orthopedische afdelingen van Nederland voor behandelingen van aandoeningen aan het ‘bewegingsapparaat’, zowel chronisch als acuut. Hierbij gaat het om de botten, gewrichten, pezen en banden. Jaarlijks worden op onze locaties meer dan 2.000 prothesen geplaatst.
Bij onze afdeling Orthopedie kunt u met allerlei klachten van het bewegingsapparaat terecht. Denk bijvoorbeeld aan klachten aan uw gewrichten door slijtage, pijn in uw spieren en pezen, een spierscheur of een sportblessure. De afdeling Orthopedie werkt nauw samen met de afdelingen Revalidatiegeneeskunde en Sportgeneeskunde in Isala Beweegcentrum. Deze samenwerking biedt u de juiste zorg op de juiste plek!
Wij beschikken daarnaast over speciale kennis van bepaalde deelgebieden binnen de Orthopedie. Hierdoor hebben we een regionale verwijsfunctie voor de behandeling van bepaalde aandoeningen.
Denk hierbij aan:
- Orthopedische klachten bij kinderen, zoals een klompvoetje of scoliose.
- Behandeling van een geïnfecteerde knie- of heupprothese en revisie van een prothese.
- Expertisecentrum Osteogenesis imperfecta.
- Ongevalsletsels (traumatologie).
Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel. Bijzonder aan onze afdeling is onze opleidingsbevoegdheid en de grote aandacht voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast dragen we actief bij aan een aantal goede doelen.
Wij behandelen patiënten met sportblessures binnen onze Sportpolikliniek. De Sportpolikliniek is er voor patiënten die een hoog activiteitenniveau nastreven en zwaardere eisen stellen aan hun lichaam. U kunt op de polikliniek terecht met complexe problemen aan het bewegingsapparaat, ontstaan vanuit sportsituaties. U ziet een orthopedisch chirurg en een sportarts. Ook zijn één of twee arts-assistenten aanwezig. Zij stemmen samen met u het behandeltraject af.
Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:
- U blijft onder behandeling van de sportarts. Doel is uw lichaam op de juiste manier te belasten en te zorgen dat uw lichaam steeds meer belasting aankan.
- U wordt geopereerd door de orthopedisch chirurg. Samen met de sportarts kan een vervolgtraject worden afgesproken.
Ja, wij werken nauw samen met uw fysiotherapeut, met als doel betere kwaliteit van zorg en sneller herstel. Patiënten met een indicatie voor een voorste kruisbandreconstructie, een totale heup of een knie krijgen sinds kort de mogelijkheid om een intensief behandeltraject te volgen bij Fysio+ praktijken in nauwe samenwerking met de afdeling Orthopedie. Daarnaast werken we samen met fysiotherapeuten van het rugnetwerk en het schoudernetwerk om een optimale behandeling te kunnen bieden.
Bij sommige onderzoeken is het nodig een contrastmiddel te gebruiken. Hierdoor worden weefsels of organen beter zichtbaar en kunnen ze worden bestudeerd.
Afhankelijk van welk deel van het lichaam onderzocht moet worden, kan een contrastmiddel op verschillende manieren worden toegediend: via de mond, via de bloedbaan of via de anus.
Soms kunt u een allergische reactie krijgen op het contrastmiddel dat bij u is gebruikt. Deze kans is klein. Weet u dat u overgevoelig bent voor het contrastmiddel? Vertel dit altijd aan uw arts. Hij kan dan in overleg met de radioloog bekijken of voor u een ander onderzoek mogelijk is. Als die er niet is, dan kunnen in overleg met u preventieve maatregelen nemen getroffen worden. Zo kan toch een onderzoek of behandeling uitgevoerd worden.
Soms kunt u een allergische reactie krijgen op het contrastmiddel dat bij u is gebruikt. Deze kans is klein. Weet u dat u overgevoelig bent voor het contrastmiddel? Vertel dit altijd aan uw arts. Maar het kan ook goed zijn dat u dit niet weet.
Vaak merkt u 15 minuten na het onderzoek of u overgevoelig bent. Meestal krijgt u een lichte reactie. U moet niezen, krijgt jeuk of galbulten. In zeldzame gevallen kun u ook een shock krijgen. De laborant houdt u na het onderzoek daarom goed in de gaten. Wanneer u een allergische reactie krijgt behandelen we u met medicijnen.
Röntgenstraling is een bepaalde vorm van straling, net zoals licht een vorm van straling is. In tegenstelling tot licht heeft röntgenstraling de eigenschap door voorwerpen heen te kunnen gaan. In de radiologie wordt hiervan gebruik gemaakt om in het menselijk lichaam te kijken en dit vast te leggen op een scherm.
Röntgenstraling wordt vaak verward met radioactiviteit. Net als bij het licht uit een lamp is de röntgenstraling direct verdwenen, wanneer het apparaat uit staat (voor en na het onderzoek). Dit in tegenstelling tot radioactiviteit, waarbij sprake is van een stralingsbron die niet kan worden uitgezet. Na een röntgenonderzoek blijft er dus geen straling ‘hangen’.
Al snel na het ontdekken van de röntgenstralen voor medisch gebruik werd ook een effect bekend van ongewilde weefselbeschadigingen bij patiënten. Door verdere technische ontwikkelingen en scholing van personeel is de stralingsdosis bij de meeste medische röntgenonderzoeken zeer laag en is er geen of nauwelijks risico. Bij een aantal onderzoeken kan de stralingsdosis iets hoger zijn, bijvoorbeeld bij sommige CT-scans of onderzoek met doorlichting (zoals een angiografie of hartkatheterisatie). Ook bij deze onderzoeken is het risico op weefselschade echter laag. Röntgenstraling heeft geen schadelijk effect op voorwerpen als sieraden, bankpassen, etenswaren e.d.
Na afloop van het onderzoek zal de radioloog de beelden bekijken en beoordelen. De uitslag gaat vervolgens naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslag van uw onderzoek krijgt u dus altijd van uw behandelend arts. Deze is er binnen enkele dagen, soms eerder.
Als u zwanger bent of denkt te zijn, kunt u het beste contact opnemen met uw behandelend arts om te bekijken welk onderzoek voor u en uw kind het minst belastend is. In de meeste gevallen kan gebruik gemaakt worden van röntgenstraling en weegt het medisch voordeel op tegen het lage risico van de straling. Met de huidige, moderne apparatuur en technieken is röntgenonderzoek over het algemeen veilig voor zwangeren. Voor slechts enkele onderzoeken met röntgenstraling zijn specifieke overwegingen wel noodzakelijk. De verwijzend arts, radioloog en radiodiagnostisch laborant overwegen altijd of medisch onderzoek zonder gebruik van straling (zoals echografie of MRI) een mogelijk alternatief is.
Dit overzicht kunt u aanvragen bij de privacyfunctionaris van Isala. Vul hiervoor het aanvraagformulier in. Stuur deze naar Isala en vergeet niet om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te sturen. Ga naar Onkostenvergoeding.
Ja, u heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend specialist om een afspraak te maken op de polikliniek Reumatologie.
Moet u voor uw afspraak bij de reumatoloog bloed laten prikken? Dan kunt u bij Isala terecht bij een groot aantal prikposten in de regio. U hoeft dan niet elke keer daarvoor naar het ziekenhuis te komen.
Via een locatiekaart kunt u eenvoudig de gewenste priklocatie opzoeken, afhankelijk van het soort onderzoek. Bijvoorbeeld dicht bij u in de buurt of op een bepaalde dag of tijdstip.
In principe krijgt u de uitslag tijdens de eerstvolgende afspraak met de reumatoloog. Mocht hier reden voor zijn, dan ontvangt u de uitslag eerder.
Ja, kinderen met schisis mogen gewoon zwemmen. Na een operatie mag
zwemmen tijdelijk niet, het hangt af van het soort operatie wanneer het weer mag. Vraag uw schisisteam om advies hierover.
Nee, sommige kinderen hebben baat bij oordoppen tijdens het zwemmen, maar water in de oren geeft over het algemeen geen problemen. Bij vaak terugkerende oorontsteking of gehoorproblemen kunt u altijd contact opnemen met de KNO arts van het schisisteam.
Ja, kinderen met schisis mogen mee in het vliegtuig. Na een operatie wordt in
overleg met de arts bepaald hoe lang het beter is niet te vliegen (bijvoorbeeld
vanwege controles).
Ja, dit kan. De meeste kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kunnen kinderen met schisis gewoon plaatsen. Bij speciale aandachtspunten voor bijvoorbeeld voeding, adviseren we hierover van te voren met de betreffende instantie in gesprek te gaan. Na een operatie heeft uw kind tijd nodig om te herstellen, afhankelijk van hoe het gaat met uw kind, kan het na 1 tot 2 weken weer naar de opvang.
Het helpt vaak om van te voren na te denken over hoe je kunt reageren als mensen kijken of opmerkingen maken over je kind. Het is belangrijk je te
realiseren dat “kijken naar “niet betekent “oordelen over” (we kijken allemaal als we iets zien wat anders is). Kinderen reageren vaak anders dan volwassenen. Laat u adviseren door uw schisisteam als u hier meer over wilt weten.
Veel ouders hebben deze zorg. Voor ouders is het belangrijk om kinderen niet te beschermend op te voeden, zelf te laten oefenen om moeilijke situaties aan te gaan, om zodoende weerbaarheid te versterken. Het is belangrijk dat ouders goed durven kijken hoe zij zelf omgaan met weerbaarheid en voor zichzelf opkomen, omdat dat een voorbeeld
kan zijn wat kinderen overnemen of kopiëren. Zelfs alle goede bedoelingen kunnen niet altijd voorkomen dat een kind gepest wordt. Als
kinderen daaraan toe zijn kan het helpend zijn om uitleg te geven aan de klas (of een spreekbeurt te houden over schisis). In elk multidisciplinair schisisteam is ook een maatschappelijk werkende of psycholoog
die hierbij kan adviseren. Daarnaast kunnen ervaringen van andere ouders heel helpend zijn. Je kan in contact komen met andere
ouders en meer informatie vinden via een patiëntenvereniging (www.schisisnederland.nl).
Dit hangt van uw kind af, sommige kinderen hebben meer nodig dan anderen. Op indicatie kunt u paracetamol de eerste dagen thuis ook geven.
De eerste 24 uur alleen koud eten, door warm eten kan zwelling ontstaan. De eerste weken is het belangrijk het eten zacht en vloeibaar te houden. Ook harde voorwerpen in de mond moeten vermeden worden. Voor specifiekere voedingsadviezen raden wij u aan contact op te nemen met uw schisisteam.
Afhankelijk van hoe het gaat, mag uw kind na 1 a 2 weken weer naar school.
Ja, dat kan. Soms is een van de neusgaten iets smaller dan de andere, het kan gemakkelijker zijn dan de test via het bredere neusgat te doen.
Logopedie wordt na een pharynxplastiek ongeveer na 6 weken weer opgestart. Uw schisisteam kan u hier meer informatie over geven.
Na het sluiten van de kaakspleet is het belangrijk dat het bot goed vast groeit, hiervoor is het belangrijk dat al het eten de eerste weken zacht en gepureerd is, zodat uw kind niet hoeft af te bijten of te kauwen. De MKA-chirurg geeft aan wanneer dit niet meer nodig is.
Bij schisis kunnen tanden scheef groeien, er kunnen teveel of te weinig tanden zijn en tanden kunnen doorkomen in de kaakspleet of in het gehemelte. Het is belangrijk de tanden goed schoon te houden, omdat gaatjes pijnklachten kunnen geven. Zolang uw kind verder geen last van scheve tanden heeft, wordt hier in het melkgebit niets aan gedaan. Bij twijfel kan de tandarts van het schisisteam meer advies geven met uw schisisteam.
Het schisisteam coördineert de behandeling. Indien voorafgaand aan de kaaksluiting een beugel nodig is, gebeurt dit altijd door de orthodontist van het schisisteam, vaak in samenspraak met de kaakchirurg. De reguliere behandeling na de kaaksluitingsoperatie gebeurt soms bij een orthodontist uit de buurt. Het advies is uw schisisteam hierover te raadplegen.
Dat is niet altijd nodig. De hoeveelheid bot uit de kin dat gebruikt kan worden is beperkt. Afhankelijk van de hoeveelheid bot die nodig is voor het sluiten van de kaakspleet, wordt bot uit de kin of heup gebruikt, eventueel aangevuld met een botvervangingsmiddel. Raadpleeg voor specifieke vragen over uw kind uw schisisteam.
Afhankelijk van het welbevinden van uw kind kan het 1-2 weken na de operatie weer naar school. Sporten, gymmen, voetballen op het schoolplein etc. is dan nog niet toegestaan. Ook op school moet er goed op gelet worden dat het eten zacht/gepureerd is. Voor een goed resultaat is het belangrijk de adviezen die u mee krijgt uit het ziekenhuis na de operatie op te volgen.
Er wordt bot in de kaakspleet geplaatst voordat de blijvende hoektanden doorbreken, deze gaan groeien in het nieuwe stukje bot. Dit wordt beoordeeld door het schisisteam rond de leeftijd van 9 jaar.
Dit hangt van uw kind af, sommige kinderen hebben meer pijnstilling nodig dan anderen. Als u denkt dat uw kind pijn heeft, kunt u paracetamol de eerste dagen thuis ook geven.
Omdat het bot moet vastgroeien, is het belangrijk dat uw kind de eerste weken rustig aan doen en niet sport, ook afbijten, neus snuiten en hard blazen mag niet. De MKA chirurg geeft aan wanneer alles weer mag.
Waar het kan, mogen tanden gepoetst worden, bij mondhygiëne rondom het wondgebied worden u en uw kind na de operatie begeleid. Daarnaast moet er meerdere keren per dag gespoeld worden met een speciale vloeistof die u mee krijgt in het ziekenhuis. Goed maar wel voorzichtig schoonhouden van de tanden rondom de gesloten kaakspleet is belangrijk voor de wondgenezing.
Dit hangt van uw kind af, sommige kinderen hebben meer nodig dan anderen. Als u denkt dat uw kind pijn heeft, mag u thuis paracetamol geven.
De eerste tijd na de operatie moet de wond rustig kunnen genezen en wordt afgeraden te smeren of masseren. Na een aantal weken mag het litteken gemasseerd worden (dit kan met gewone vaseline), maar het moet niet. Vraag binnen uw schisisteam naar specifieke adviezen voor uw kind.
Nee, er zijn vaak nog wel hechtingen aan de buitenkant zichtbaar, maar deze zijn oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden.
Dat is geen probleem, bij veel krabben of peuteren kunt u eventueel sokjes over de handjes doen om te voorkomen dat hechtingen los gaan. (Sommige teams zien liever dat kinderen geen vingers in de mond doen, vraag dit na bij uw eigen schisisteam.)
Als het gehemelte een klein beetje open gaat heeft dit meestal geen directe gevolgen, u hoeft dan niets te doen. Bij twijfel neemt u contact op met de contactpersoon van het schisisteam. Bij een forse bloeding kunt u ’s avonds of in het weekend altijd terecht bij de spoedeisende hulp van uw ziekenhuis.
Dit mag gelijk na de operatie van zowel de lip als het gehemelte. Soms hebben kinderen even tijd nodig om weer te gaan drinken. Als uw kind al gewend is aan een lepeltje, kan dat helpen bij de eerste hapjes/slokjes.
Vocht achter de trommelvliezen komt vaker voor bij kinderen met schisis, dit zorgt ervoor dat het gehoor tijdelijk slechter is. Goed kunnen horen is essentieel om goed te leren spreken. Buisjes zorgen ervoor dat de ruimte achter het trommelvlies weer belucht wordt, dit verbetert het gehoor en voorkomt vochtophoping en oorontsteking.
Ja, dat mag. Direct na de operatie van het gehemelte adviseren sommige schisisteams even geen speen te gebruiken, vraag dit na bij het schisisteam waar uw kind onder behandeling is.
Ja, dat mag. Het vasthouden van een fopspeen is bij een gehemeltespleet lastig, want het kind kan deze niet naar binnen zuigen en zo vasthouden. Een grotere speen (voor 6 maanden) kan helpen. Een doekje door de ring van de speen of een knuffeltje eraan zorgen dat de speen op zijn plek blijft. Vaak worden verschillende spenen uitgeprobeerd. Het is voor de groei en ontwikkeling van de kaak en tanden het beste als de speen rond het eerste jaar wordt afgeleerd.
Borstvoeding kan alleen aan de borst gegeven worden als het gehemelte dicht is. Als er sprake is van een gehemeltespleet, kan borstvoeding afgekolfd gegeven worden met een fles, bijvoorbeeld de Special Needs Feeder van Medela of de Dr. Brown’s Medical waarbij de toevoer van melk minder zuigkracht vraagt.
Ja, dat mag. In het begin kan fruit, groente en brood door de opwaartse beweging van de tong in de gehemeltespleet en de neus komen. Dit kan geen kwaad.
Kinderen met een gespleten gehemelte hebben vaak moeite met het uitspreken van bepaalde klanken. Woorden of namen met een p, b, d, t, s, f, zoals fiets, poes, Piet, Casper of Flip zijn dan moeilijk om uit te spreken. De meeste kinderen met een gehemeltespleet krijgen logopedie om klanken en letters goed te leren uitspreken. Spraakproblemen zijn in de meeste gevallen van voorbijgaande aard. Op de leeftijd van 6 jaar zijn de meeste kinderen met een gehemeltespleet goed verstaanbaar, soms na veel oefenen. De meeste kinderen kunnen dan alle klanken uitspreken.
Een aangeboren aandoening valt onder de basisverzekering, inclusief logopedie en orthodontie, vanaf 18 jaar moet wel jaarlijks het wettelijke eigen risico betaald worden.
Daarvoor kunt u contact opnemen met het secretariaat van de polikliniek. Voor een second opinion is een verwijzing nodig van de huisarts of de medisch specialist bij wie u op dat moment in behandeling bent. Vraag tevens aan uw zorgverzekeraar of zij een second opinion vergoedt. De zorgverlener bij Isala zal alleen zijn mening geven en neemt de behandeling niet over. Telefoonnummers poliklinieken. Telefoonnummers poliklinieken.
Ja, u heeft een verwijzing nodig.
De Apneuvereniging is erg actief en heeft ook een eigen website en magazine. Deze vereniging organiseert ook voorlichtingsavonden voor patiënten met slaapapneu.
Een slaaponderzoek vindt doorgaans thuis plaats. Voor het onderzoek brengt de longfunctieanalist of medisch assistent in Isala Slaapcentrum de meetinstrumenten aan. Daarmee gaat u 's avonds in uw eigen omgeving slapen. In sommige gevallen vindt het onderzoek in het ziekenhuis plaats.
Slaaponderzoeken die thuis plaatsvinden, kunnen ook op vrijdagavond ingepland worden. U krijgt de apparatuur dan vrijdag overdag aangemeten.
Op zaterdag en zondag voeren we geen onderzoeken uit. Ook een slaaponderzoek in het ziekenhuis kan alleen op een doordeweekse dag.
De wachttijd voor het slaaponderzoek is ongeveer twee weken. Het eerste gesprek in het slaapcentrum vindt een week daarna plaats. De resultaten van het slaaponderzoek worden met u besproken in uw eerste gesprek.
De komende jaren stijgt de zorgvraag en verandert de manier van werken in de zorg, doordat:
- Mensen ouder worden en langer thuis blijven wonen. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid worden dus belangrijker.
- Er door medische ontwikkelingen steeds meer mogelijk is, waardoor de verwachtingen over de resultaten van zorg toenemen.
- Er krapte is op de arbeidsmarkt. Het aantal medewerkers in de zorg zal naar verwachting de komende jaren niet toenemen.
- We de komende jaren geconfronteerd zullen worden met stevige uitdagingen en meer onvoorspelbaarheid op allerlei terreinen. De energie- en grondstofprijzen stijgen, zodat we niet alleen voor een gezondere planeet, maar ook voor een gezonde bedrijfsvoering moeten investeren in duurzaamheid.
- Wij geven patiënten steeds meer de regie over hun zorg en gezondheid, vanuit hun eigen leefsituatie, ondersteund met de modernste e-healthoplossingen.
- Onze artsen en zorgverleners staan als partner naast de patiënt en zijn of haar naasten om hen bij te staan bij het maken van de juiste keuze en het geven van passende zorg. Samen beslissen is het uitgangspunt.
- Isala ziet het als zijn taak om patiënten zoveel mogelijk op de juiste plek te diagnosticeren en te behandelen. Samen met de huisartsen en andere partners in de eerste lijn willen we zorgen voor passende zorg, zo dicht mogelijk bij huis. Thuis als het kan en in het ziekenhuis als het moet.
- Om te borgen dat we onze zorg ook in de toekomst kunnen blijven aanbieden, wil Isala de beste en meest aantrekkelijke opleider en werkgever zijn.
- Door in te zetten op smart hospital-voorzieningen zorgen we ervoor dat we de beschikbare technologie maximaal inzetten, zodat medewerkers meer tijd kunnen besteden aan de echte zorg.
- Om hoogwaardige zorg te leveren en te innoveren is wetenschappelijk onderzoek van groot belang. Daarnaast is wetenschappelijk onderzoek belangrijk om talentvolle en ambitieuze zorgprofessionals aan te trekken en te behouden. De focus voor wetenschappelijk onderzoek komt met name te liggen bij de topklinische zorg en onze thema’s rond passende zorg (waardegedreven zorg, connected care, zorgevaluatie en gepast gebruik). Een goede data-infrastructuur is hierbij cruciaal.
- We zetten in op het versterken van de kwaliteit van het verpleegkundig onderzoek.
- De komende jaren intensiveren we de samenwerking met andere kennisinstellingen (universiteiten en hogescholen).
- We zien een toenemende tendens van concentratie van complexe zorg. Isala wil ook in de toekomst topklinische zorg kunnen blijven aanbieden en zijn topklinische karakter in brede zin bevorderen. We realiseren ons dat topzorg vraagt om focus. Daarom zullen we in de komende periode met specialisten en centra gesprekken voeren om onze keuzes nog nader te bepalen. Bij het maken van deze keuzes streven we ernaar om deze zorg voor de regio te behouden door samen te werken met andere ziekenhuizen in de regio.
- Voor 2026 willen we 60 tot 80% van al onze zorg in zorgketens hebben ondergebracht, waarbij een multidisciplinair team integraal verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de zorgketen. Het team wordt aangestuurd door een tripartite ketenbestuur waarin de cure, care en het management vertegenwoordigd zijn.
- Om de zorg gezond, betaalbaar en toekomstbestendig te houden moet het anders. Er is een transformatie nodig, waarin we ons niet alleen richten op ziekte en zorg maar ook op gezondheid en gedrag. Isala onderzoekt samen met partners in de regio hoe we de zorg in de keten kunnen verbeteren en een gezonde sociale leefomgeving in de regio kunnen verbeteren.
- Binnen Isala stimuleren we patiënten om zo weinig mogelijk tijd in bed door te brengen en in beweging te komen. In het ziekenhuis is liggen verleden tijd. Want weinig bewegen leidt tot een verminderde conditie, afname van spierkracht, functieverlies en bij ouderen zelfs tot afname van zelfstandigheid.
- In de komende periode wordt de zorg voor de grote groep ouderen een van onze aandachtspunten. We zetten onze organisatie, kennis en kunde in om te voorkomen dat kwetsbare ouderen onnodig in het ziekenhuis komen.
- De komende jaren zetten we – allereerst voor specifieke patiëntgroepen – ziekenhuisbrede prehabilitatie programma’s’ op voorafgaand aan alle belastende interventies. Dankzij zo’n programma ondergaat een patiënt zo fit mogelijk een ingreep, waardoor de uitkomst van de ingreep ook beter is.
- De afgelopen jaren heeft COVID-19 ons geleerd dat we te allen tijde voorbereid moeten zijn op een pandemie. Isala voelt het als zijn taak om bij te dragen aan deze pandemische paraatheid.
- Als Isala geloven we in vooruitgang. Al een aantal jaren investeren we flink in digitalisering, innovaties en connected care, zodat we kunnen meebewegen met wat er in de toekomst aan zorg nodig is.
- We zetten digitale technologie en connected care op zo’n manier in dat ze echt bijdragen aan betere zorg voor onze patiënten en tegelijkertijd helpen de schaarste aan personeel en de toenemende vraag aan zorg op te vangen.
- In Isala krijgt de slimme inzet van data de komende periode een prominentere plek.
Zorginstellingen zijn in ons land verantwoordelijk voor maar liefst 7% van de CO2-uitstoot. Isala wil haar steentje bijdragen om dit te veranderen en is een van de ondertekenaars in de zorgsector van de Green Deal. De pijlers die zijn beschreven in de Green Deal zijn ons richtsnoer. Met ingang van het verslagjaar 2023 verwoorden we dit transparant en toetsbaar in onze jaarverslaglegging.
Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag u tot uw 36e zwangerschapsweek vliegen. Bij sommige maatschappijen is het vanaf 32 weken alleen nog mogelijk met een doktersverklaring. Of het in uw situatie verstandig is om te vliegen, kunt u het beste overleggen met uw verloskundige of gynaecoloog.
Het is niet direct nodig om contact op te nemen wanneer u af en toe een wee voelt opkomen. Maar wanneer moet u dan wel bellen?
- Is het uw eerste kind? Neem dan contact op als de weeën een uur lang om de vijf minuten of vaker komen.
- Heeft u al een kind? Neem dan contact op wanneer de weeën om de vijf á tien minuten komen, gedurende een uur.
- Als u denkt vruchtwater verloren te hebben. De meeste bevallingen komen binnen 24 uur nadat de vliezen zijn gebroken op gang.
- Als u bloed verliest.
- Als u ongerust bent, bijvoorbeeld omdat u buikpijn heeft of minder leven voelt.
- Als uw arts dit met u afgesproken heeft.
- Bij twijfel mag u altijd contact opnemen.
Contactgegevens
- Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur: polikliniek Verloskunde, telefoonnummer (038) 424 56 04.
- Buiten deze tijden kunt u rechtstreeks bellen naar de verloskamers, telefoonnummer (038) 424 81 61. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.
Voordat u naar het ziekenhuis komt, moet u altijd eerst bellen. De medewerkers van de verloskamers kunnen zich dan op uw komst voorbereiden.
Ja, dat kan. Een parkeerabonnement is verkrijgbaar bij de Centrale balie in het hoofdgebouw. Voor meer informatie over parkeertarieven en -abonnementen verwijzen wij u graag naar parkeren bij Isala Zwolle.
Nee, dit gebeurt niet automatisch. Meld uw kindje na de geboorte binnen vier maanden aan bij uw zorgverzekeraar. Daarmee voorkomt u dat u zelf moet betalen voor medische kosten.
Wij begrijpen dat het corona-virus onzekerheid en vragen bij u als zwangere kan oproepen. Daarom verwijzen wij u graag naar de website van het College Perinatale Zorg. Zij hebben de veelgestelde vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet: www.kennisnetgeboortezorg.nl. Staat uw vraag hier niet bij? Dan kunt u ook bellen met de verpleegkundige via 088 624 79 24. Bereikbaar op werkdagen van 13.00 tot 13.30 uur.
Voor de meest actuele informatie over het corona-virus en bijvoorbeeld de maatregelen die Isala neemt, ga naar www.isala.nl/corona.
Neem hiervoor contact op met het secretariaat van de polikliniek. Telefoonnummers poliklinieken.
Isala plaatst de meest actuele wachttijden per specialisme op de website.
Ga voor informatie over werken bij Isala naar www.isalawerkt.nl.
Ja, vrijwilligers werken bijvoorbeeld op afdelingen of zijn gastvrouw of gastheer in de centrale hal. Iets voor u? Kijk voor meer informatie op Vrijwilligerswerk bij Isala.
De Isala Academie heeft een overzicht van alle stageplekken en afstudeeropdrachten en bemiddelt tussen jou en de afdeling waar je stage loopt of je afstudeeropdracht doet. Kijk voor meer informatie op de website van de Isala Academie.
In Isala is het voor leerlingen van het voortgezet onderwijs niet mogelijk om een snuffelstage of oriënterende stage te lopen. Om leerlingen toch de mogelijkheid te bieden een indruk te krijgen van het werken in een ziekenhuis, organiseren wij een opleidingsmarkt en/of open dag. Voor actuele data raden wij aan de agenda van de Isala Academie in de gaten te houden.
Ja, dat kan. De aanvraag blijft 12 maanden geldig.
Nee, dat is niet nodig. Een formulier kan ook digitaal, bijvoorbeeld op de telefoon worden getoond.
Als u wilt, kan de aanvraag worden terug geschreven naar uw HIS. Dit kunt u zelf aan- en uitzetten in uw profiel in ZorgDomein.
U kunt ook een collega machtigen om de aanvraag te doen. Meer informatie over machtigen.
Het formulier wordt, zodra u dit vaker heeft gebruikt, vanzelf als eerste getoond. ZorgDomein toont automatisch de meest gevraagde aanvraag als eerste.
Ja, hiervoor heeft u een gecontroleerd e-mailadres van de patiënt nodig.
Vanwege de drukte en lange wachttijden bij het Contact Centrum Isala heeft het de voorkeur om online via www.mijnisala.nl een afspraak te maken. Inloggen kan met behulp van het Digi-D of ZD-nummer (het ZD nummer is bovenaan het patiëntbericht te vinden). Voor vragen kunt u de patiënt verwijzen naar: isala.nl/bloedprikken.
De hybride vorm blijft bestaan, echter heeft digitaal aanvragen sterk de voorkeur. Indien er digitaal wordt aangevraagd, zal de verwerking sneller verlopen waardoor de uitslagen eerder beschikbaar zijn.
Toch een papieren aanvraag? Om de papieren aanvraag in ons systeem te kunnen verwerken dient deze te zijn ingevuld zoals aangegeven in de
- Invulinstructie aanvraagformulier huisartsen Zwolle of
- Invulinstructie aanvraagformulier huisartsen Meppel.
Bij een papieren aanvraag hoort ook een digitale verwijzing voor het maken van een bloedafname afspraak via Zorgdomein. Zonder deze verwijzing is het voor de patiënt niet mogelijk om een afspraak voor bloedprikken via www.mijnisala.nl te maken.
Het inzamelen van urine of andere materialen is op vrije inloop. Hier hoeft uw patiënt dus geen afspraak voor te maken.
Het is helaas niet mogelijk om via een mobiel een digitale aanvraag via Zorgdomein te plaatsen. Bij een huisbezoek kunt u de papieren formulieren nog gebruiken en deze achter laten voor de bloedafnamemedewerker. Het is ook mogelijk dat u in uw praktijk deze aanvraag digitaal doet en deze e-mailt naar de patiënt. Het is echter noodzakelijk dat de patiënt het patiëntbericht print en aan de bloedafnamemedewerker overhandigt. Het daarnaast telefonisch aanmelden van een thuisprikker blijft noodzakelijk omdat onze medewerkers anders niet weten op welk adres zij moeten zijn voor de bloedafname.
Bij het digitaal aanvragen wordt de patiënt NIET automatisch aangemeld voor bloedafname. U dient de patiënt als nog aan te melden. In Zorgdomein kan de keuze gemaakt worden voor product: thuisprikken. Hiermee wordt deze aanvraag verwerkt door KCL Infopunt. Indien medisch noodzakelijk afgeweken moet worden van de reguliere afnamedagen, dan kan er contact op worden genomen met KCL Infopunt 088 624 24 68.
De patiënt wordt opgenomen in de eerstvolgende route. Het aanmelden van de patiënt is noodzakelijk omdat het adres waar de patiënt geprikt moet worden (bijvoorbeeld een tijdelijk adres) kan afwijken van het thuisadres.
Bij het aanmelden van een thuisprikker wordt de patiënt opgenomen in de eerstvolgende route. Indien er spoed is kunt u bellen met 088 624 24 68. Wij gaan er vanuit dat de aanvrager aan de patiënt doorgeeft op welke dag de bloedafnamemedewerker thuis komt. Indien u dit niet weet, omdat u bijvoorbeeld niet op de hoogte bent van de standaard routes, kunt u bellen met 088 624 24 68.
Het zorgproduct Labdiagnostiek Fundusfoto ALLEEN regio Meppel/Steenwijk is alleen bedoeld voor aanvragen van fundusscopie (eventueel in combinatie met aanvullende diagnostiek) in de regio Meppel en Steenwijk volgens de overeenkomst HZD Zorg BV - Isala Diaconessenhuis Diabetes Mellitus type 2. Voor bloedafname zonder fundusfoto kunt u het zorgproduct Labdiagnostiek Klinische Chemie en Infectieserologie gebruiken.
Zorgdomein werkt met subkopjes/hoofdstukken zoals gedefinieerd in de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA's). Zorgdomein noemt dit Probleemgroepen. Deze probleemgroepen kan Isala niet aanpassen. Hierdoor zult u aan het begin mogelijk wat meer moeten zoeken waar welk pakket staat. Alle pakketten die op het papieren aanvraagformulier staan, staan ook in Zorgdomein. Soms onder een andere probleemgroep dan u gewend bent. Als voorbeeld: het oriënterend onderzoek onder het kopje Moeheid op het papieren aanvraagformulier kunt u nu vinden onder de Probleemgroep Algemeen onderzoek.
In principe staan alle losse bepalingen in Zorgdomein onder het kopje Bepalingen A-Z. Ook kunt u bovenin het scherm gebruik maken van de zoekfunctie om een bepaling te zoeken. Mocht u een bepaling toch niet kunnen vinden, dan kunt u gebruik maken van de bepaling Afwijkende aanvraag (keuze voor overige bepaling LMMI voor serologie en overige bepaling KCL). Bij het selecteren van deze bepaling kunt u onderaan in het tekstveld het gewenste onderzoek aangeven.
Pakketten kunt u aanvragen onder het kopje Probleemgroepen. Indien u daarnaast nog een losse bepaling wilt toevoegen aan de order kan dit op twee manieren. U kunt via het zoekveld bovenin het scherm zoeken naar de bepaling. Of u kunt via het kopje Bepalingen A-Z de gewenste bepaling opzoeken.
Pakketten aanpassen en toevoegen kan niet op individueel niveau maar geldt voor alle gebruikers. Om onzinnige en overbodige diagnostiek te voorkomen is met de huisartsorganisaties afgesproken dat aanpassingen van pakketten via de kwaliteitscommissie van de huisartsorganisatie gaat. Deze commissie zal de wijziging beoordelen en indien nodig doorgeven aan het KCL om deze te laten aanpassen.
Artsen Verstandelijk Gehandicapten hebben ook toegang tot het digitaal aanvragen via Zorgdomein voor de zorgproducten Labdiagnostiek Klinische Chemie en Infectieserologie; gehandicaptenzorg en Labdiagnostiek Klinische Chemie en Infectieserologie; Thuisprikken.
Alle microbiologische diagnostiek voor externe aanvragers is aan te vragen via ZorgDomein, dit heeft de voorkeur. Indien gewenst kunnen papieren aanvraagformulieren nog steeds worden besteld via de Diagnosepunt-Webshop.
Inzamelen van urine of andere materialen is op vrije inloop. Hier hoeft uw patiënt dus geen afspraak voor te maken.
Nee, dit is niet nodig. Er zijn onder “Zwangerschap en geboorte” vastgestelde pakketten te vinden:
- Zwangerschapscreening 12e week
- Zwangerschapscreening 12e Exclusief HIV
- Zwangerschapscreening 27e week
- Zwangerschapscreening 27e week + foetale RhD typering
Graag bovenstaande pakketten gebruiken.
De aanvragen kunnen in zorgdomein gedaan worden. Het patiëntbericht uit Zorgdomein kan geprint worden en bij het materiaal worden gevoegd.
In plaats van de aanvraagformulieren histologie of cytologie kan de aanvraag uit Zorgdomein geprint worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur het aanvraagformulier uit Zorgdomein en niet het patiëntbericht.
De aanvraag kan via Zorgdomein gedaan worden. Echter dient er wel telefonisch contact te worden opgenomen met de afdeling pathologie (088 624 31 10) voor het maken van een afspraak. De geprinte aanvraag kan dan aan de patiënt meegegeven worden.
U bent door uw huisarts verwezen met een verdachte plek. De huisarts zal u over het algemeen verwijzen naar de polikliniek Dermatologie. De planners en/of dermatoloog bekijken uw verwijzing en plannen een afspraak met u in.
De dermatoloog controleert de huid op afwijkingen. Dit gebeurt met het blote oog, maar ook met behulp van een dermatoscoop. Dit is een vergrootglas met lichtbron waarmee wat dieper in de huid gekeken kan worden. Er zijn structuren te zien die met het blote oog niet zichtbaar zijn.
Bij een verdachte huidafwijking nemen wij in veel gevallen een stukje huid afgenomen (biopt) voor onderzoek. Wij bellen u over de uitslag/diagnose. Afhankelijk van de diagnose maken wij daarna samen met u een behandelplan.
U heeft van de dermatoloog te horen gekregen dat u huidkanker of een voorstadium van huidkanker heeft. Er zijn veel verschillende vormen van huidkanker en voorstadia. Voor elke vorm hebben we passende behandelmogelijkheden.
Welke huidaandoeningen bestaan er:
- Actinische keratose
- Atypisch fibroxanthoom
- Basaalcelcarcinoom
- Dermaal sarcoom
- Dermatofibroma sarcoma protuberans
- Melanoom
- Merkelcelcarcinoom
- Morbus Bowen
- Plaveiselcelcarcinoom
Registratie
Als u de diagnose huidkanker krijgt, noteren zorgverleners diverse gegevens in uw medisch dossier. Sommige gegevens worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse kankerregistratie. Om onderzoek te kunnen doen naar kanker. Zo kunnen betere inzichten en effectievere behandelingen ontstaan. En dat leidt uiteindelijk tot betere zorg voor patiënten met kanker. De commissie die toezicht houdt op deze registratie, bewaakt de bescherming van uw privacy. Dat doen zij aan de hand van wettelijke regels die daarvoor van toepassing zijn. Wilt u meer lezen over deze registratie? Lees dan de folder 'Registratie van kanker' van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Er zijn ook andere registraties (per ziektebeeld) die landelijk worden uitgevoerd voor kwaliteitscontrole en verbetering. U kunt eventueel bezwaar maken tegen opname van uw gegevens in deze registraties. Bespreek dit met uw medisch specialist.
Welke behandeling u krijgt, hangt af van uw huidaandoening. Uw zorgverlener bespreekt met u de verschillende mogelijkheden.
Of er na uw behandeling nacontroles nodig zijn, hangt af van uw huidafwijking. U krijgt deze informatie van uw zorgverlener.
De dermatoloog zal u adviseren om zelf uw huid goed te controleren op nieuwe of veranderde plekken. Meer informatie leest u in deze folder.
U bent door uw huisarts verwezen met een verdachte plek. De huisarts zal u over het algemeen verwijzen naar de polikliniek Dermatologie. De planners en/of dermatoloog bekijken uw verwijzing en plannen een afspraak met u in.
De dermatoloog controleert de huid op afwijkingen. Dit gebeurt met het blote oog, maar ook met behulp van een dermatoscoop. Dit is een vergrootglas met lichtbron waarmee wat dieper in de huid gekeken kan worden. Er zijn structuren te zien die met het blote oog niet zichtbaar zijn.
Als de dermatoloog vermoedt dat het om een melanoom gaat, haalt de dermatoloog deze in de meeste gevallen op (zeer) korte termijn weg door middel van een chirurgische ingreep onder lokale verdoving. De patholoog kijkt dan vervolgens onder de microscoop naar de weggesneden verdachte plek om te bepalen of het daadwerkelijk om een melanoom gaat. De patholoog zal het melanoom ook verder classificeren.
Afhankelijk van het type melanoom kan het zijn dat er aanvullend onderzoek gedaan wordt naar de lymfeklieren. Dit doen wij met de schildwachtklierprocedure (sentinel node procedure). Hiermee kijken wij of het melanoom verspreid is naar de dichtstbijzijnde lymfklier(en). Hiervoor wordt u geopereerd door een oncologisch chirurg.
In het MDO (multidisciplinair overleg) bespreken wij wekelijks de uitslagen van patiënten met melanoom besproken. Het doel van dit overleg is om per patiënt een passende vervolgbehandeling te bepalen. Bij dit overleg zijn aanwezig: oncologisch chirurg, internist oncoloog, dermatoloog, plastisch chirurg, radiotherapeut, patholoog, radioloog en nucleair geneeskundige. Ook zijn de physician assistant/verpleegkundig specialist van het melanoom zorgpad aanwezig. Afhankelijk van de uitbreiding van het melanoom maken wij voor u een behandelplan op maat.
Mochten er naast de schildwachtklier nog meer uitzaaiingen gevonden worden in een van de lymfeklieren dan kan het zijn dat deze lymfklieren in de oksel of lies verwijderd moeten worden.
Na behandeling kan het zijn dat u eenmalig voor nacontrole komt en daarna over gaat op zelfcontrole. Bij sommige melanomen is het belangrijk dat u vijf jaar onder controle blijft. Is bij u een melanoom verwijderd? Controleer dan regelmatig uw huid en lymfeklieren. In deze folder leest u hoe u dat doet.
Tijdens dit traject krijgt u begeleiding door de physician assistant of verpleegkundig specialist van het melanoom zorgpad. Zij zijn gespecialiseerd in de zorg van patiënten met meanoom.
Is er bij u een uitzaaiing aangetroffen waarvoor u behandeld moet worden? Uw internist oncoloog bespreekt met u de mogelijkheden.
Bij uitzaaiingen van het melanoom bestaan twee verschillende mogelijkheden van behandeling:
Maandag 13 februari verscheen er een artikel in NRC met verhalen van vier patiënten die door een cardioloog uit Isala (advies voor) een pacemaker of ICD kregen. In Isala beslissen artsen in teamverband en samen met de patiënt wat de beste behandeling voor iemand is. Bij deze patiënten is niet in alle gevallen geheel voldaan aan de standaarden die Isala hanteert en dat trekken wij ons zeker aan. Een patiënt mag nooit druk ervaren om voor een bepaalde behandeling te kiezen. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat deze patiënten met een naar gevoel terugkijken op hun ervaringen. We nemen de signalen van deze patiënten zeer serieus.
In Isala beslissen artsen in teamverband en samen met de patiënt wat de beste behandeling voor iemand is. Dat geldt ook voor de keuze van een ICD of pacemaker. Een cardioloog moet u goed voorlichten over de voor- en nadelen van een behandeling. En u als patiënt beslist uiteindelijk. U mag nooit de druk ervaren om wel of niet voor een behandeling te kiezen.
U als patiënt beslist of en welke u behandeling of operatie het beste bij uw situatie past. Een cardioloog moet u goed voorlichten over de voor- en nadelen van een behandeling. Bijvoorbeeld over de impact van een ICD op uw verdere leven. U bespreekt dit altijd persoonlijk met uw cardioloog. Er zijn ook patientenfolders om u te informeren. Voor patiënten die een ICD krijgen is er ook een voorlichtingsbijeenkomst. Ook patiëntenverenigingen geven informatie of bieden een keuze-hulpen aan. Bijvoorbeeld de Harteraad. Deze informatie kan u ook helpen een keuze te maken.
Twijfelt u over uw keuze naar aanleiding van de berichtgeving? Bespreek dit met uw behandelend cardioloog.
Het gebeurt nu dat patiënten met een ICD of pacemaker langer dan we zouden willen niet voor controle op de poli zijn geweest. Dat vinden we heel ernstig. Daarom nemen we maatregelen omdat er geen patiëntonveilige situaties mogen ontstaan. We zijn daarom sinds november 2022 begonnen met een inhaalslag. Bij het maken van de planning/afspraken kijken we samen met de artsen welke patiënten als eerste gezien moeten worden.
Het overgrote deel van de patiënten met een ICD maakt daarnaast gebruikt van thuismonitoring. Zien wij met thuismonitoring dat het niet goed gaat met uw hart of ICD, dan nemen wij direct contact met u op voor een afspraak op de polikliniek.
Pacemaker
Wij zien patiënten met een pacemaker regelmatig op de poli, waar wij de pacemaker uitlezen. Pacemakers hebben een levensduur van meer dan 10 jaar. De levensduur kent verschillende stadia. Als we constateren dat de batterij van de pacemaker nog maar 1 jaar meekan, dan komt een patiënt vaker voor controle naar de polikliniek. Blijkt bij controle nog een levensduur van de batterij <6 maanden, dan krijgt een patiënt het advies de pacemaker te laten vervangen. Het komt bijna nooit voor dat pacemakers pas in een volgende fase (ERI = Elective Replacement Indicator) vervangen worden; dan is overigens de resterende levensduur van de pacemaker nog 3 tot 6 maanden.
Wij erkennen dat patiënten met een pacemaker langer dan gebruikelijk moesten wachten op een controle-afspraak. Dat vinden we heel ernstig. Daarom nemen we maatregelen omdat er geen patiëntonveilige situaties mogen ontstaan.
ICD
Het overgrote deel van onze patiënten met een ICD volgen wij via de thuismonitoring. Een heel enkele keer komt het voor dat we door thuismonitoring zien dat de batterij een resterende levensduur van 3-6 maanden heeft. In dat geval nemen we direct contact met u op voor een afspraak op de polikliniek.
In Isala beslissen artsen in teamverband en samen met de patiënt wat de beste behandeling voor iemand is. Een arts is daarbij gehouden aan de richtlijnen van de medische beroepsgroep. Dat geldt ook voor het plaatsen van een ICD of pacemaker.
Misschien wilt u na de berichtgeving in de media met ons praten over uw eigen ervaring? Of heeft u vragen over waarom er bij u een ICD of pacemaker is geplaatst. We gaan graag met u in gesprek. U kunt contact opnemen met de polikliniek Cardiologie.
Het plaatsen van een ICD is een bewezen levensreddende behandeling voor patiënten met een verhoogde kans op een acute hartdood. Een ICD heeft impact op het dagelijks leven van patiënten. Dat mag niet onderschat worden. Lees meer in de folder ICD-implantatie
Tijdens het eerste consult bespreken wij uw klachten. Vervolgens doet de dermatoloog onderzoek. Heeft u voorkeur voor een dermatoloog? Geef het dan door aan de arts die u naar ons centrum verwijst. Bij het maken van de afspraak houden we daar dan rekening mee. In ons centrum werken ook arts specialisten in opleiding. Zij werken altijd onder verantwoordelijkheid (supervisie) van een dermatoloog.
- Wij bekijken eerst uw benen en voeten.
- Vervolgens doen wij een vaatonderzoek met een echoapparaat. Dit onderzoek wordt ook wel echoduplex genoemd.
- Een echo maakt beelden van weefsel met geluidsgolven.
- Tijdens het onderzoek staat u rechtop en worden uw aderen in beeld gebracht.
- U mag meekijken, terwijl de arts uitleg geeft.
- Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt maximaal 15 minuten.
Direct aansluitend aan het echoduplexonderzoek geeft de arts u uitleg over de bevindingen.
Spataderen
Spataderen (varices) zijn afwijkingen aan de aders van vooral de benen. Aders zijn bloedvaten die zorgen voor het afvoeren van het bloed van uw voeten terug naar uw hart. In de grotere aders zitten kleppen. Als de kleppen niet goed werken, dan stroomt het bloed terug in uw benen in plaats van naar het hart. Zo ontstaan spataderen. Spataderen hoeven niet altijd zichtbaar te zijn. Het kan dat ze dieper onder de huid zitten; ze zijn dan alleen te zien met een echoduplexonderzoek. 1 op de 4 mensen heeft last van spataderen.
Wat zijn mogelijke oorzaken van spataderen?
- erfelijkheid
- staand werk
- zwangerschap
- overgewicht
- leeftijd
- hormonen
Welke klachten kunt u krijgen door spataderen?
- Moe en/of zwaar gevoel in de benen.
- Rusteloze benen.
- Kramp tijdens het slapen.
- Jeuk en/of vocht in de benen.
- Soms zorgt het vocht in de benen voor meer problemen. De huid kan licht ontsteken, waardoor huidafwijkingen kunnen ontstaan. Zoals bruine of witte verkleuring, eczeem of zelfs een open been.
- Spataderen kunnen als zichtbare vaten op het been als ontsierend beschouwd worden.
Andere oorzaken
Soms komen de klachten in de benen niet door spataderen, maar door andere oorzaken. Tijdens het onderzoek wordt daar door de arts ook naar gekeken. U kunt bijvoorbeeld last hebben van lipoedeem, lymfoedeem of een open been.
Lipoedeem
Bij lipoedeem is sprake van een abnormale en toegenomen vetafzetting. Meestal in de benen en soms in de armen. Het komt eigenlijk alleen bij vrouwen voor en de klachten nemen toe na de puberteit. U kunt dan klachten hebben van dikke benen die pijnlijk of vermoeid aanvoelen. Sommige vrouwen hebben ook snel blauwe plekken. Vaak hebben vrouwen een verschil in kledingmaat tussen het boven- en onderlichaam. Als iemand met lipoedeem afvalt, verdwijnt het vet wel van de buik, borsten en uit het gezicht, maar minder snel van de benen en armen.
Lymfoedeem
Als u last heeft van gezwollen benen, voeten en tenen kan het zijn dat u lymfoedeem heeft. Dit ontstaat als de lymfebanen het lymfevocht niet goed afvoeren. Dit kan komen door beschadiging van de lymfebanen door bijvoorbeeld wondroos, operaties of ongevallen aan de benen.
Het is van belang dat andere oorzaken van zwelling (zoals lipoedeem, spataderen) uitgesloten worden. De behandeling van lymfoedeem hangt af van de ernst van de klachten.
Open been
Misschien heeft u wel eens van een open been gehoord (ulcus cruris). Dat is een wond aan een been die niet of nauwelijks geneest. Als u een wond aan uw been heeft die maar niet wil genezen, dan is het zinvol om op zoek te gaan naar de oorzaak. Als de oorzaak behandeld kan worden, dan is de kans op voorspoedige genezing groter en/of wordt de kans op een nieuw open been kleiner. Uw huisarts of specialist kan u verwijzen voor het ‘ulcus cruris zorgpad’. Dan doen we op een ochtend onderzoek naar de aderen en de slagaderen. Bovendien onderzoeken we het been en de wond en stellen een plan op voor wondzorg voor uw huisarts of thuiszorg.
Wanneer er sprake is van spataderen die behandeld kunnen worden en de verwachting is dat door een spataderbehandeling de klachten kunnen verminderen, zal er een behandeling voorgesteld worden.
Een behandeling gebeurt nooit direct na het stellen van de diagnose. Wij vinden het namelijk belangrijk dat u eerst het behandelvoorstel thuis kunt overdenken en de eventueel uitgereikte informatie kunt doorlezen.
Er zijn verschillende spataderbehandelingen. Het type spatader bepaalt welke behandeling het meest geschikt is:
- Endovasculaire behandeling bij spataderen
- Müllerse flebectomie bij spataderen
- Echogeleide foamsclerose bij spataderen
- Sclerocompressietherapie bij spataderen
Meer informatie over lipoedeem
Meer informatie over lymfoedeem
Of er na de behandeling controles nodig zijn, hangt af van de behandeling en wordt per patiënt beoordeeld en afgesproken.
Wij beoordelen en bespreken dat per patiënt. Soms maken wij een telefonische afspraak met de assistente. De assistente bespreekt dan met u of uw klachten verminderd zijn en of de behandeling geslaagd is.
Dat klopt niet. De diëtist van het ziekenhuis houdt zich met name bezig met mensen die door ziekte ongewenst afvallen. Deze patiënten worden begeleid om zo een optimaal mogelijke voeding te krijgen, waardoor ze sneller herstellen. Daarnaast behandelt de diëtist van het ziekenhuis bijvoorbeeld veel mensen met diabetes en/of nierziekten.
Elk dieetadvies wordt op maat gemaakt, aangepast aan de persoonlijke en medische omstandigheden. Daar zijn we in gespecialiseerd.
Wilt u tips over gezonde voeding? Kijk dan bijvoorbeeld bij het Voedingscentrum.
Ja, u kunt alleen op de polikliniek Diëtetiek terecht met een verwijzing van een medisch specialist van Isala.
De afdeling Dietetiek werkt nauw samen met diëtisten in de regio. U kan ook doorverwezen worden naar een gespecialiseerde diëtist bij u in de buurt. Bijvoorbeeld wanneer de diëtist gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding die u nodig heeft.
U kunt zonder verwijzing een afspraak maken bij een diëtist met een zelfstandige praktijk. Of soms via een thuiszorgorganisatie.
Via de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vindt u diëtisten bij u in de buurt. De NVD kan ook helpen wanneer u op zoek bent naar een diëtist met een specifieke deskundigheid. Bel (030) 63 46 222 of kijk op vind een diëtist.
Kijk voor een kinderdiëtist bij u in de buurt op www.kinderdietisten.nl.
Patiënten die willen stoppen met roken worden, naast de telefonische coaching, via een app begeleid met het stoppen met roken. De juiste informatie en motivatie wordt op het juiste moment aangeboden. Daarnaast wordt de app ingezet om de telefonische coaching momenten te triëren.
Patiënten slapen een nacht met een device. Dat device helpt bij het stellen van de diagnose. Dit scheelt een bezoek aan het ziekenhuis.
Patiënten met de ziekte van Parkinson kunnen bij Isala, en ondersteund door de transmurale Parkinson keten, gebruik maken van een e-coach. In deze e-coach kunnen patiënten informatie over Parkinson lezen, leren zij hiermee om te gaan en wordt zelfregie gestimuleerd. Patiënten kunnen op afstand worden begeleid en gemonitord waardoor zij minder vaak op controle hoeven te komen en/of een afspraak beter voorbereid is door zowel patiënt als zorgprofessional.
Ketamine infuus werden in het ziekenhuis toegediend. Patiënt lag dan diverse dagen opngenomen. Nu wordt patiënt op de Pijnpoli aangesloten op het ketamine-infuus en komt een aantal dagen later weer terug voor afkoppelen. De thuiszorg is achterwacht voor het geval er iets met de pomp of de lijn thuis aan de hand is.
Patiënten kunnen na de ziekenhuisopname eerder terug naar hun vertrouwde thuissituatie, omdat het vervolg van de behandeling met intraveneuze antibiotica, thuis voortgezet wordt door verpleegkundigen van de thuiszorg.
Oncologische patiënten ontvangen een deel van de behandeling thuis of op een buitenpoli. Bij de 5FU wordt een pomp bij de patiënt in het ziekenhuis aangesloten en 2 dagen later door de thuiszorg thuis afgekoppeld. Er zijn diverse toedieningen van de dagverpleging die thuis of op een buitenpoli toegediend worden, waardoor de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft te komen.
Hierover is een podcast gemaakt, beluisteren kan via onderstaande link.
Zwangere vrouwen met overmatig braken worden in de thuissituatie behandeld, in plaats van in het ziekenhuis. Ze krijgen door de verpleegkundige van de thuiszorg vocht en evt medicatie toegediend, via het infuus.
Hierover is een podcast gemaakt, beluisteren kan via onderstaande link.
Podcast 8: Overmatig braken tijdens zwangerschap thuis behandelen
Ontwikkelen Transmurale parkinsonzorg door aan te sluiten bij Punt voor Parkinson, het realiseren van een e-coach voor patiënten en ketensamenwerking.
Patiënten met een ketamine infuus worden begeleidt tijdens de behandeling, de klachten en het effect worden geïnventariseerd, om zo sneller te anticiperen op klachten en om te triëren of een telefonische afspraak nodig is.
Het op afstand monitoren van de bloeddruk bij patiënten die bekend zijn met een hoge bloeddruk zodat de patiënt niet altijd meer op de poli hoeft te komen en afwijkingen eerder worden gesignaleerd.
Het op afstand monitoren van de benauwdheidsklachten bij patiënten die bekend zijn astma zodat de patiënt beter in staat is om hiermee om te gaan en hierdoor mogelijk niet altijd meer op de poli hoeft te komen.
Patiënten met Hartfalen worden door de verpleegkundigen van chance@home thuis gemonitord. Er wordt gebruik gemaakt van een applicatie van Luscii, waar de patiënt zelf zijn waarden invult zoals bloeddruk, hartfrequentie en gewicht. Afhankelijk van deze waarden prioriteert de verpleegkundigen haar bezoeken thuis aan deze patiënten.
Hierover is een podcast gemaakt, beluisteren kan via onderstaande link.
Zwangere patiënten met hypertensie kunnen bij Isala gebruik maken van de Luscii Thuismeten app. Middels deze app kunnen zwangeren in de thuissituatie zelf de bloeddruk opmeten met een gekoppelde bloeddrukmeter. Wanneer de bloeddrukmeting hier aanleiding tot geeft, wordt ook een vragenlijst uitgezet. Ook wordt de patiënt middels de app van de nodige patiëntinformatie voorzien en bestaat de mogelijkheid tot berichtenverkeer met de zorgverlener middels de BeterDichtbij integratie. Wanneer de bloeddrukmeting en/of ingevulde vragenlijst aanleiding geeft tot contact met de spoedpoli Verloskunde, ontvangt de patiënt een bericht met het verzoek om direct contact op te nemen. De app analyseert gegevens, herkent risico's en geeft de zorgprofessional een seintje als er aandacht nodig is. Het gebruik van deze app leidt tot minder polikliniekbezoeken.
Patiënten kunnen binnen het hersenrevalidatieprogramma gebruik maken van een CVA e-coach (Luscii). Door gebruik van deze e-coach krijgen patiënten informatie, tips en adviezen hoe zij het beste om kunnen gaan met de gevolgen van een CVA. Ze krijgen vragenlijsten en worden op afstand gemonitord door het Medisch Coördinatie Bureau Isala. Door deze monitoring en begeleiding krijgt de patiënt sneller antwoord op vragen, wordt hij/zij goed in de gaten gehouden en hoeft de patiënt minder vaak op afspraak te komen in het ziekenhuis.
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes worden op afstand gemonitord door het Diabetes Centrum Isala. Deze monitoring wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van de Thuismeten app (Luscii). Via de app worden de glucose waarden gemonitord en krijgen de zwangere vrouwen informatie over zwangerschapsdiabetes, tips over voeding en gezondheid en het eventueel toedienen van insuline. Door het gebruik van deze app zijn minder telefonische consulten nodig, wordt het zelfmanagement en regie van patiënten vergroot en wordt een bijdrage geleverd aan het verhogen van de kwaliteit van zorg.
IBD patiënten worden op afstand gemonitord in Luscii door middel van korte vragenlijsten. Ook krijgen patiënten informatie met als doel om ziekte acceptatie en zelfmanagement te bevorderen en krijgen zij tips voor gezonde leefstijl. Dit zorgt voor preventie en reductie van het aantal IBD-flares bij patiënten. Door het op afstand monitoren kunnen verslechteringen in gezondheid eerder worden opgemerkt. Door IBD-flares snel en effectief te behandelen ontstaat er minder schade aan het darmstelsel en treden er minder complicaties op bij de patiënt. Patiënten hoeven dan minder vaak naar het ziekenhuis te komen en hebben meer regie over hun eigen gezondheid.
Een cardiale emboliebron (bloedpropje uit het hart) is één van de meest voorkomende oorzaken van een herseninfarct of een TIA. Het zoeken naar een mogelijke cardiale emboliebron is een belangrijk onderdeel van de diagnostiek naar de onderliggende oorzaak van de TIA of het herseninfarct en is mede van belang voor bepalen van geschikte behandeling. Bij Isala worden patiënten met een TIA of herseninfarct met onduidelijke oorzaak via cardiale monitoring, thuis verder onderzocht en behandeld. Dit gebeurt door middel van cardiale monitoring op afstand, via Senselink.
Hierover is een podcast gemaakt, beluisteren kan via onderstaande link.
Podcast 4: Thuis herstellen na een hersenbloeding of - infarct
Patiënten die willen stoppen met roken worden, naast de telefonische coaching, via een app begeleid met het stoppen met roken. De juiste informatie en motivatie wordt op het juiste moment aangeboden. Daarnaast wordt de app ingezet om de telefonische coaching momenten te triëren.
Het aanbieden van digitale voorlichtingsmaterialen zoals tekst en filmpjes in aanloop naar een vaatchirurgische ingreep zodat de patiënt beter geïnformeerd is over de operatie en het herstel.
Het gebruik van een e-coach ter ondersteuning van medicatieinname van patiënten met de ziekte van Kahler.
De inzet van telebegeleiding bij patiënten die thuis revalideren na een ziekenhuisopname onder leiding van de fysiotherapie.
Patiënten met een colorectaal carcinoom worden begeleidt tijdens chemotherapie, de klachten worden regelmatig geïnventariseerd, om zo sneller te anticiperen op klachten. Ook worden patiënten actief gewezen op tips die kunnen helpen bij het verminderen van de klacht.
Digitale ondersteuning voor zowel de patiënt als de fysiotherapeut, tijdens de fysiotherapeutische behandeling. Patiënt krijgt via 1 kanaal alle informatie aangeleverd rondom ingreep/behandeling. Filmpjes met uitvoering van verschillende oefeningen worden in een tijdlijn getoond. Op termijn wens om wearables te koppelen om beweging te kunnen meten.
Doel; meer regie bij de patiënt, kwaliteitsverbetering in aanbieden van patiënt informatie en afname van duur en frequentie consulten fysiotherapeut.
Patiënten met uitgezaaide prostaatkanker worden thuis gecoacht. Via een applicatie van Luscii krijgen zij digitale informatie aangeboden, passend bij de aandoening en behandeling. Ook vult de patiënt periodiek verschillende vragen in. Op deze manier is voor de zorgverlener inzichtelijk hoe het met de patiënt gaat en kan er, indien nodig, vroegtijdig contact opgenomen worden met de patiënt.
Patiënten met MS worden bij Isala begeleid en gemonitord via een online applicatie, MS monitor. Deze is ontwikkeld door MS neurologen. Patiënten en MS-team krijgen meer inzicht in uw het ziekteverloop en behandeling wordt meer persoonlijk op maat vormgegeven. Daarnaast wordt de regie en zelfmanagement vergroot. Door deze monitoring zijn minder afspraken in het ziekenhuis nodig.
Patiënten gebruiken, voor medisch psychologische begeleiding en behandeling bij Isala, therapieland als online tool. Project is afgerond en overgedragen naar de lijn.
Patiënten met recidiverende urineweginfecties wordt de e-coach rUWI aangeboden, waarin zij gedoseerd tips en adviezen krijgen aangeboden ter preventie van een urineweginfectie of ten tijde van een urineweginfectie.
De inzet van telemonitoring bij patiënten die thuis peritoneaal dialyse uitvoeren waardoor beter inzicht is in de gezondheidsstatus van de patiënt waardoor behandeling op afstand kan worden gevolgd en eerder complicaties kunnen worden herkend.
Patiënten met een influenza of COVID infectie kunnen na opname in het ziekenhuis, eerder terug naar hun vertrouwde thuissituatie. De patiënt krijgt thuis zuurstof toegediend en meet zelf verschillende waarden zoals het zuurstofgehalte in het bloed, temperatuur en hartslag. Met behulp van een applicatie van Luscii worden deze waarden gedeeld met verpleegkundigen in het Isala ziekenhuis. Zij hebben dagelijks telefonisch contact met de patiënt. Indien overleg met een longarts noodzakelijk is, wordt er contact opgenomen met de eigen longarts.
Tijdens uw eerste afspraak bespreken wij uw klachten. Vervolgens onderzoekt de chirurg of dermatoloog u.
- Voordat de arts u kan onderzoeken, doet u eerst uw ondergoed uit. Wij hebben daarvoor een aparte ruimte.
- U krijgt een handdoekje van de assistente om u te bedekken.
- Vervolgens gaat u op een speciale stoel zitten. Uw benen liggen daarbij elk in een beensteun.
- De arts kantelt de stoel, zodat u op uw rug ligt. Zo kan de arts u goed onderzoeken.
- De arts bekijkt eerst de buitenkant van de anus en het gebied eromheen.
- Vervolgens onderzoekt de arts meestal gelijk ook de binnenkant van de anus.
- De arts brengt dan een buisje (proctoscoop) met glijmiddel in in uw anus. Zo kan de arts het laatste stukje van het anale kanaal ook bekijken.
- Het onderzoek is meestal niet pijnlijk, maar kan wel vervelend zijn.
Aambeien
Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen (soort ‘kussentjes’) in of rondom de anus. Een zwellichaam is een sponsachtig geheel van bloedvaatjes. Deze zijn bedekt door slijmvlies binnen de sluitspier van de anus. Wanneer er druk op deze zwellichamen komt, kunnen ze opzwellen en naar buiten komen. Dit kan vervelend zijn en zelfs leiden tot bloedingen.
Waardoor kunnen aambeien ontstaan? Door:
- te weinig voedingsvezels
- te weinig drinken
- te weinig lichaamsbeweging
- te veel persen op de wc
Fissuren
Fissuren zijn kleine kloofjes of scheurtjes in de anus. We weten niet precies waarom ze ontstaan. Maar een mogelijke oorzaak is een te hoge spanning van de spieren rond uw anus. Dat kan de bloedtoevoer verstoren. Het scheurtje geneest daardoor niet of minder snel. Fissuren in de anus doen meestal pijn. Maar wij kunnen fissuren goed behandelen met een zalf en/of door uw voeding aan te passen.
Marisken
Marisken zijn onschuldige huidplooien rond de anus. Marisken worden ook wel huidflapjes genoemd. Ze komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Marisken kunnen irriteren, vooral als er wat ontlasting (poep) achterblijft. Marisken worden bijna nooit behandeld.
AIN
AIN staat voor anale epitheliale neoplasie. Het is een verandering van slijmvlies in en rond uw anus. AIN komt door het Humaan Papilloma Virus (HPV). Heeft u een verminderd immuunsysteem of heeft u een HIV infectie? Dan kunt u meer risico hebben op anale kanker, als u met het HPV virus besmet raakt.
Heeft u last van anale problemen, waarvan uw arts verwacht dat deze na een behandeling weg zijn of minder? Dan stelt de arts een behandeling voor die voor uw situatie het meest geschikt is. Soms kan hij u direct behandelen. Maar dat gebeurt altijd eerst in overleg met u.
Wilt u meer informatie? Kijk dan ook eens op:
Het hangt van de behandeling af of een nacontrole nodig is. Als dat zo is, dan bespreekt uw arts dat met u.
Uw dokter of een andere zorgverlener stuurde u naar ons ziekenhuis. Dit heet een “verwijzing” en deze heeft u nodig om een afspraak te maken bij ons.
U leest in de verwijsbrief (zorgdomeinbrief) of het mogelijk is deze afspraak online in te plannen en vanaf wanneer u de afspraak kunt inplannen.
Indien dit online kan, kan dit op de volgende wijze:
Inloggen met verwijsnummer (ZorgDomein)
U logt in met uw verwijsnummer (te vinden op uw ZorgDomein patiëntbericht) uw geboortedatum en geslacht.
U vindt hier de in te plannen verwijzing. Maak een afspraak op een voor u geschikt moment op een beschikbare locatie.
Klik hier om uw afspraak direct te plannen.
Inloggen in MijnIsala via DigiD
- U logt in op MijnIsala met uw DigiD
- Ga naar de afspraak via “nieuwe meldingen” op het beginscherm of via het keuzemenu: Agenda - Afspraak maken.
- U vindt hier uw in te plannen afspraak onder ‘in te plannen verwijzingen’ of ‘in te plannen wachtlijstitem’. (Dit is afhankelijk van hoe de polikliniek deze afspraak voor u klaarzet in het systeem).
- Klik op ‘inplannen’ en maak een afspraak op een voor u geschikt moment op een beschikbare locatie.
Klik hier om uw afspraak direct te plannen.
(dit staat beschreven in de verwijsbrief) of is een digitale afspraak maken voor u lastig? Bel dan met de afdeling waar u naar verwezen bent via telefoonnummer vermeld in de verwijsbrief of te vinden op de website van Isala.
Steeds meer vervolgafspraken kunnen via MijnIsala ingepland worden. Als uw vervolgafspraak via MijnIsala te plannen is wordt u hierover geïnformeerd.
Vaak is 2 tot 3 maanden voor de datum waarop de afspraak ingepland kan worden de afspraak al in te plannen in MijnIsala. Dit kan per polikliniek verschillen en hangt af van de beschikbaarheid op de betreffende polikliniek.
Inloggen in MijnIsala via DigiD
- U logt in op MijnIsala met uw DigiD
- Ga naar de afspraak via “nieuwe meldingen” op het beginscherm of via het keuzemenu: Agenda - Afspraak maken.
- U vindt hier uw in te plannen afspraak onder ‘in te plannen wachtlijstitem’.
- Klik op ‘inplannen’ en maak een afspraak op een voor u geschikt moment op een beschikbare locatie.
Klik hier om uw afspraak direct te plannen.
Let op: Vindt u 2-3 maanden vooraf aan de te plannen datum geen beschikbare plekken en u heeft al wel een uitnodigingsbericht ontvangen voor het inplannen van de afspraak, probeer het dan na een aantal dagen opnieuw of neem contact op met de afdeling waar u zorg krijgt. Zie website voor contactgegevens.
Voor steeds meer afspraken is het mogelijk om tot 5 dagen voor de afspraak de afspraak te veranderen of af te zeggen.
- Via het keuzemenu: Agenda – Afspraken- ziet u in een overzicht de afspraken die gaan komen. Via de knop “veranderen” en “afzeggen” kunt u de afspraak veranderen of afzeggen.
- Wanneer dit mogelijk is, is de knop “veranderen ”of “afzeggen” donker gekleurd. Is de knop licht gekleurd dan is het (nog) niet mogelijk om de afspraak te veranderen of af te zeggen via mijnisala.nl. Neem dan telefonisch contact op met de afdeling waar u zorg krijgt. Kijk op de website voor de contactgegevens.
Isala kan, met uw toestemming, berichten sturen over uw afspraak via email en/of sms. Bijvoorbeeld:
- Om u te laten weten dat er een nieuwe afspraak voor u klaarstaat om online in te plannen;
- Om u te herinneren aan uw afspraak, enkele dagen voorafgaand aan de afspraak;
- Om u een bevestiging van uw afspraak te sturen;
- Om u alvast informatie te sturen over uw behandeling of afspraak.
Om deze berichten te ontvangen is het van belang dat uw contactgegevens bij ons bekend zijn en uw contactvoorkeur op digitaal staat.
U kunt uw gegevens en contactvoorkeur aan ons doorgeven;
- Digitaal via MijnIsala
- Tijdens uw bezoek aan de polikliniek
Kijk voor meer informatie op Gegevens en toestemmingen
Tijdens uw eerste afspraak bespreken we uw klachten. Soms stellen we vragen over huidaandoeningen die u mogelijk op jongere leeftijd had of die in uw familie voorkomen. Daarna doet de dermatoloog een lichamelijk onderzoek. Onze dermatologen hebben uitgebreide kennis en ervaring in algemene dermatologie. Sommigen hebben ook een specifiek aandachtsgebied. In ons centrum werken ook dermatologen in opleiding. Zij werken altijd onder verantwoordelijkheid (supervisie) van een ervaren dermatoloog.
De dermatoloog onderzoekt u om de afwijkingen van uw huid, haar, nagels en/of slijmvliezen te kunnen bekijken. Vaak betekent dit dat u wat kleding moet uittrekken, zodat de dermatoloog het goed kan zien. De dermatoloog gebruikt soms een dermatoscoop. Dat is een soort vergrootglas om de huid beter te kunnen bekijken. Soms is extra onderzoek nodig, zoals het nemen van een klein stukje huid (biopt).
De diagnose is het vaststellen van wat er precies aan de hand is. Er zijn veel verschillende soorten huidaandoeningen. Hieronder vindt u meer informatie over een aantal veel voorkomende diagnoses:
• Acne
• Alopecia
• Eczeem
• Geneesmiddelenreactie
• Hidradenitis suppurativa
• Hyperhidrosis
• Lichen planus
• Lichen sclerosus
• Moedervlekken
• Netelroos of galbulten
• Psoriasis
• Rosacea
• Vitiligo
• Wratten
Verschillende vormen van huidkanker of het begin ervan, zoals:
• Actinische keratose
• Basaalcelcarcinoom
• Keratoacanthoom
• Melanoom
• Morbus Bowen
• Plaveiselcelcarcinoom
Wilt u meer weten over de behandeling van huidkanker? Ga dan naar onze website.
Kort uitleg over de diagnoses
Acne
Acne, oftewel jeugdpuistjes, is een huidaandoening waar veel mensen last van hebben. Bij sommige mensen zijn het maar een paar puistjes. Maar bij anderen kan het veel erger zijn en een grote invloed hebben op hun leven. Wilt u meer weten? Lees dan onze folder ‘Acne’.
Alopecia
Alopecia betekent haarverlies of kaalheid. Er zijn verschillende vormen, zoals pleksgewijze kaalheid (alopecia areata), waarbij plotseling kale plekken ontstaan. Mannen én vrouwen kunnen last hebben van haarverlies; alopecia androgenetica. Meer informatie over deze vormen van kaalheid vindt u in de volgende folders.
• Alopecia areata
• Alopecia androgenetica
Eczeem
Eczeem is een ontsteking van de huid. De huid is vaak rood en schilferend. Ook kan de huid jeuken en kunnen er blaasjes, zwelling of korstjes zichtbaar zijn. Er zijn veel verschillende soorten eczeem. De dermatoloog kan u meer vertellen over welk soort eczeem u heeft en wat voor u de beste behandeling is. U leest meer over eczeem in de volgende folders:
• Constitutioneel eczeem
• Beheersing en behandeling eczeem
• Handeczeem
• Seborrhoisch eczeem
Geneesmiddelenreactie
Een geneesmiddelenreactie is een reactie op medicijnen, die huiduitslag veroorzaakt. Deze reactie wordt veroorzaakt door een stofje in het medicijn. U leest hier meer over in de folder van Huidarts.com.
Hidradenitis suppurativa
Hidradenitis suppurativa is een huidziekte van de huidplooien zoals liezen en oksels. Er ontstaan pijnlijke ontstekingen in de haarzakjes. Het lichaam probeert deze ontsteking op te ruimen en reageert hierop met een nieuwe ontsteking. U leest meer informatie in de folder ‘Hidradenitis suppurativa’.
Hyperhidrosis
Hyperhidrosis betekent dat u heel veel zweet. Dit kan op verschillende plekken van uw lichaam voorkomen, zoals handen, voeten, oksels of uw gezicht. Het kan erg vervelend zijn en invloed hebben op uw dagelijks leven. Meer informatie leest u in onze folder ‘Overmatig zweten’.
Lichen planus
Lichen planus is een ziekte van de huid en/of slijmvliezen (zoals mond of geslachtsdelen). Deze huidziekte veroorzaakt vaak platte rood-paarse bultjes op de huid en jeuken meestal. Op de slijmvliezen kunnen het pijnlijke wondjes of zweertjes zijn. Meer informatie leest u in onze folder ‘Lichen planus’.
Lichen sclerosus
Lichen sclerosus is een huidziekte die meestal voorkomt op de geslachtsdelen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Mensen kunnen het op elke leeftijd krijgen, maar het begint meestal tussen de 45 en 60 jaar, vaak na de overgang. Ook kinderen kunnen lichen sclerosus krijgen, vooral vóór de puberteit. Meer informatie leest u in de folder van de NVDV.
Moedervlekken
Bijna iedereen heeft moedervlekken. Dit zijn goedaardige plekjes met pigmentcellen in de huid. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het 3e en 20e levensjaar. Een gewone moedervlek is meestal bruin van kleur. Ze kunnen vlak, bol of hobbelig zijn en verschillen in vorm en grootte. Meer informatie leest u in de folder van de NVDV.
Netelroos / galbulten (urticaria)
Netelroos of ook wel galbulten genoemd, is een huiduitslag die vaak erg jeukt en snel ontstaat. Verschillende oorzaken of prikkels kunnen ervoor zorgen dat er histamine in het lichaam vrijkomt. Dit stofje maakt de bloedvaten wijder. Daardoor wordt de huid rood en ontstaan er bultjes. Histamine veroorzaakt ook jeuk. Lees meer informatie in onze folder ‘Netelroos’.
Psoriasis
Psoriasis is een huidziekte met rode plekken en witte schilfers. Het kan overal op het lichaam voorkomen. Maar meestal zit het op ellebogen, knieën, handen, voeten of het hoofd. Psoriasis is meestal goed te behandelen. Meer informatie leest u in de folder van de NVDV.
Rosacea
Rosacea wordt ook wel couperose genoemd. Het is een huidaandoening in het gezicht, die veel voorkomt. Het komt vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. De belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, bultjes en puistjes. U leest meer over rosacea in de folder van de NVDV.
Een variant van rosacea die vooral bij mannen voorkomt, is rhinophyma. Hierbij kan de neus na verloop van tijd dikker, hobbeliger en roder worden. Lees er meer over in onze folder ‘Rhinophyma’.
Vitiligo
Bij vitiligo verdwijnt de kleur (pigment) uit de huid, waardoor er witte plekken ontstaan. Deze witte plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. Lees meer informatie in onze folder ‘Vitiligo’.
Wratten
Wratten zijn meestal dikke, bloemkoolachtige plekken op de huid die vaak ruw aanvoelen. Ze zitten vaak op handen en voeten, maar kunnen overal op het lichaam voorkomen. Wratten komen veel voor, bij kinderen en volwassenen. De behandeling van wratten gebeurt meestal bij de huisarts. Hiervoor hoeft u meestal niet naar een dermatoloog. Lees meer informatie in onze folder ‘Wratten’.
Welke behandeling u krijgt, hangt af van de huidaandoening die u heeft. Vaak kan er direct met een behandeling worden gestart. Maar soms duurt het wat langer. Soms is behandeling niet nodig of niet mogelijk. De dermatoloog zal dit tijdens uw bezoek met u bespreken en uitleggen.
- Podcast: Échte verhalen van patiënten en zorgprofessionals over ziekenhuiszorg aan huis.
- Podcast 1: Verpleegkundige Teske zorgt voor thuiszittende patiënten vanuit het ziekenhuis. Hoe werkt dat?
- Podcast 2: Thuis gemonitord worden door een 'Slimme Pleister'. Hoe is dat? Verpleegkundig onderzoeker Job vertelt.
- Podcast 3: Zorgvragen stellen via een app, waardevol of extra werk? Projectmedewerker Yvette van Digitaal Patiënt Contact deelt ervaringen.
- Podcast 4: Thuis herstellen na een hersenbloeding of -infarct. Neuroloog Heleen en verpleegkundig specialist Gina over een hechte samenwerking in de regio.
- Podcast 5: Thuis herstellen bij hartfalen. Gespecialiseerd verpleegkundige Joke van Chance@Home deelt haar ervaringen.
- Podcast 6: Kanker behandelen buiten het ziekenhuis? Linda en Pauline van Buitenpoli Heerde delen de mogelijkheden.
- Podcast 7: "Radicaal de patiënt centraal". In gesprek met Rob Dillmann.
- Podcast 8: Overmatig braken tijdens zwangerschap thuis behandelen. Gynaecoloog Selma deelt eerste ervaringen.
- Podcast 9: Stomazorg in eigen hand. Met Lianne Dijkhof, leidinggevende zorgpad Buikchirurgie.
- Podcast 10: Hoe we ziekenhuisopnames voorkomen. Met Annemirre & Eline van het Medisch Coördinatiebureau.
Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw behandelend specialist. Zodra wij deze ontvangen hebben, maken wij een afspraak met u. Bent u al onder behandeling of onder controle bij deze afdelingen? Dan kunt u telefonisch een afspraak maken door contact op te nemen met het secretariaat via 088 624 2787.
Onze wachttijd bestaat uit de toegangstijd en de wachttijd. De toegangstijd is de tijd van het maken van de afspraak tot uw eerste gesprek in (of met) het ziekenhuis. De wachttijd is het moment na uw eerste gesprek tot dat uw onderzoek of behandeling echt start.
De wachttijd kan verschillen per arts. Soms is de wachttijd langer als u een voorkeur heeft voor een bepaalde arts. Soms is de wachttijd korter als uw specialist dat nodig vindt. De wachttijd hangt af van uw klachten, de behandeling en hoe druk het is in het ziekenhuis. Voor spoedeisende klachten zijn er geen wachttijden.
Als u de wachttijd te lang vindt, kunt u contact met ons opnemen of uw zorgverzekeraar vragen om hulp. Uw zorgverzekeraar kan helpen om de wachttijd te verkorten. De toegangstijdnorm voor een eerste afspraak bij de polikliniek of diagnostiek is 28 dagen. De wachttijdnorm voor een behandeling is 49 dagen. Dit hebben zorgaanbieders en zorgverzekeraars afgesproken. Deze toelichting op de wachttijdentabel is een landelijk geldende bepaling van de wachttijden.
We vernieuwen de wachttijden elke 2 weken. Als er geen wachttijd staat, is de wachttijd nog niet bekend. Als er een streepje (-) staat, vindt de behandeling op die locatie niet plaats.
Bij klachten van bijwerkingen van medicijnen of andere vragen over uw ziekte beeld krijgt u de secretaresse aan de lijn. Zij stelt aanvullende vragen, waarna u een terugbelafspraak kunt krijgen bij de verpleegkundige of de verpleegkundig specialist.
U kunt een herhaalrecept aanvragen via e-consult of de BeterDichtbij app.