Contact
  1. 5515-Opname in Isala

Handige informatie voor uw opname

Binnenkort wordt u opgenomen in Isala voor 1 of meer dagen. Wij vertellen u graag meer over hoe het gaat in ons ziekenhuis. Lees de hele folder goed door. Zo bent u goed voorbereid, ongeacht de locatie waar u naar toe gaat.

Neem deze folder mee als u wordt opgenomen in het ziekenhuis. U heeft de informatie dan meteen bij de hand.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan gerust contact op met de locatie waar u onder behandeling bent.

Wij wensen u een prettig verblijf en een goed herstel toe.

medewerkers Isala

Over uw opname

U heeft met uw arts gesproken over een operatie of behandeling in Isala. Dat betekent dat u 1 of meer dagen wordt opgenomen in ons ziekenhuis. Alle medische informatie die u nodig heeft over uw behandeling of operatie, ontvangt u van uw arts of een medewerker van de afdeling waar u onder behandeling bent. In deze folder vindt u vooral tips en handige informatie over uw opname in ons ziekenhuis.

Datum opname

Zodra bekend is op welke dag u wordt opgenomen, hoort u dit van ons. Dit gebeurt schriftelijk, telefonisch of via de mail. Wij doen ons uiterste best om u op de afgesproken datum te behandelen. Maar er kunnen onverwachte situaties ontstaan, waardoor dit niet lukt. In overleg met u proberen we dan zo snel mogelijk een nieuwe datum te prikken.

Hoe vervelend ook; voor financiële schade die u hier mogelijk door lijdt, is het ziekenhuis niet aansprakelijk.

Niet fit, verkouden of griep?

Bent u verkouden, heeft u griep of koorts? Of denkt u dat u besmet bent met een resistente bacterie of een andere infectieziekte zoals, corona (COVID-19), diarree, bof of TBC? Meld u dit dan alstublieft aan ons binnen 1 week voorafgaand aan uw opname. U kunt dit telefonisch doorgeven aan de afdeling van wie u de oproep voor uw opname heeft ontvangen. Vaak kan uw onderzoek of behandeling gewoon doorgaan. Tijdens de zorg voor u worden dan speciale regels gevolgd om ervoor te zorgen dat andere patiënten of medewerkers niet besmet raken.

Patiënte heeft keelpijn en zit op bed

Preoperatief onderzoek

Als u een operatie of behandeling krijgt met narcose of een ander soort verdoving, dan heeft u eerst een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. U ontvangt hiervoor een uitnodiging. Om u goed voor te bereiden heeft u een afspraak met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. De afspraken vinden (op verschillende momenten) telefonisch plaats. 

Verpleegkundige en patiënt

Thuis voorbereiden

Nadat u de opnamedatum heeft ontvangen, kunt u zich thuis voorbereiden op uw opname in het ziekenhuis. Wij hebben voor u een paar zaken op een rij gezet:

Contactpersoon

Het is verstandig om binnen uw familie of kennissenkring 2 contactpersonen aan te wijzen. Wij weten dan aan wie wij informatie mogen geven over uw situatie en met wie mogelijk contact kan worden opgenomen. De namen en telefoonnummers van deze contactpersonen geeft u op de eerste dag van uw opname door aan de verpleegkundige op de afdeling. Neem deze gegevens dus mee naar het ziekenhuis.

Vervoer naar huis

Meestal mag u na uw opname of dagbehandeling niet zelf naar huis rijden. Dit kan gevaarlijk zijn voor u en andere deelnemers aan het verkeer. Ook loopt u bij een ongeval het risico dat u verantwoordelijk wordt gesteld. Als u dus niet zelf naar huis mag rijden, regel dan alvast hoe u na uw ontslag uit het ziekenhuis weer naar huis gaat. U bent samen met uw naasten zelf verantwoordelijk voor het regelen van vervoer bij ontslag.

Blijf zo fit mogelijk

Gebruik de tijd thuis voor uw opname om zoveel mogelijk in conditie te blijven. Vooral als u wordt geopereerd, is een goede conditie belangrijk voor een goed herstel. Probeer dus zoveel mogelijk te blijven bewegen, gezond te eten en drinken, en te stoppen met roken.

Oudere vrouw loopt met haar hond door het park

Thuiszorg

Heeft u na uw operatie of opname thuiszorg nodig als u weer naar huis gaat? Neem dan vooraf contact op met een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. Tijdens het preoperatief onderzoek bespreekt de verpleegkundige dit met u. Zo is nazorg van tevoren al geregeld. Meer informatie leest u in de folder ‘Zorg na ziekenhuisopname’ op onze website.

Hulpmiddelen

Soms heeft u thuis hulpmiddelen nodig. Denk aan krukken, rollator, looprek, douchestoel, wc-verhoger of een bed. Deze kunt u huren of kopen via een thuiszorgwinkel of apotheek. De thuiszorgorganisatie kan u helpen bij het aanvragen van deze hulpmiddelen.

Hulp bij het huishouden

Heeft u thuis hulp nodig bij het huishouden, zoals schoonmaken en koken? Dan moet u dit zelf regelen. Informeer bij het WMO-loket van uw gemeente naar de werkwijze. U kunt uw zorgverzekeraar vragen om u hierbij te helpen.

Tip
Denk ook alvast na over wie u thuis kan helpen. Zoals met boodschappen doen en koken. Maar ook wie u kan helpen met het gebruik van medicijnen.

Uw eerste nacht thuis

Mag u op dezelfde dag van uw operatie of opname weer naar huis? Vraag dan bijvoorbeeld een familielid om bij u te overnachten.

Wat neemt u mee?

Er is weinig opbergruimte. Neem daarom zo min mogelijk mee. En neem uw spullen mee in een boodschappentas (big shopper):

Denk verder aan:

  • Geldig identiteitsbewijs: paspoort, rijbewijs of ID-kaart.
  • Medicijnen: Als u thuis medicijnen gebruikt, neem deze dan mee in de originele verpakking. U kunt bij uw apotheek een actuele lijst opvragen van uw medicijnen. Het is handig om deze lijst ook mee te nemen naar het ziekenhuis. Voeg aan de lijst ook zelfzorg¬medicijnen toe, als u die gebruikt. Denk aan paracetamol of ibuprofen.
  • Makkelijk zittende kleding, zowel voor overdag als ’s nachts. Denk ook aan een badjas, pantoffels/slippers, stevige schoenen en een tasje voor vuile kleding. Het is niet nodig om de hele dag in uw pyjama te lopen.
  • Toiletspullen zoals shampoo, (elektrische) tandenborstel en tandpasta, scheerapparaat, trimmer, maandverband, brillenkoker, lenzendoosje, lenzenvloeistof en bakje voor uw gebit.
  • Oplader van uw mobiele telefoon of tablet.
  • Koptelefoon/oortjes (géén draadloze) om tv te kunnen kijken.
  • Eigen medische hulpmiddelen zoals een glucosemeter / CPAP / INR-meter.
  • Hulpmiddelen die u thuis gebruikt zoals krukken of een rollator. Het is vaak vertrouwder om uw eigen hulpmiddelen ook in het ziekenhuis te gebruiken.
Komt u voor een dagbehandeling?
Dan gaat u vaak dezelfde dag naar huis en is het niet nodig om alle toiletspullen, badjas en extra kleding voor ’s nachts mee te nemen.

U mag de eerste nacht na uw operatie niet alleen slapen. Vraag een naaste (voordat u wordt opgenomen) om bij u te overnachten.

Wat neemt u niet mee?

  • Handdoeken. Deze zijn aanwezig op de verpleegafdeling.
  • Waardevolle bezittingen zoals portemonnee, horloge, trouwring of andere sieraden kunt u beter thuis laten. Voor verlies of diefstal van uw eigendommen kan het ziekenhuis niet aansprakelijk worden gesteld. Als u iets kwijtraakt, geef het dan aan bij uw verpleegkundige.
  • Neemt u toch waardevolle bezittingen mee? Dan kunt u deze opbergen in een kluisje op uw verpleegkamer. Iedere patiënt heeft een eigen kluisje.
  • U mag geen eigen huishoudelijke apparatuur meenemen. Denk aan een elektrische deken, haardroger, krultang, stijltang, voetenzak en radio. Dit mag niet vanwege regels rondom brandveiligheid.

In het ziekenhuis

Tijdens uw opname in ons ziekenhuis proberen wij het zo prettig mogelijk voor u te maken. Op welke locatie u voor een operatie of behandeling wordt opgenomen; wij staan graag voor u klaar. Met onderstaande informatie krijgt u een beeld van hoe het gaat op onze locaties.

Aanmelden in Meppel

  • Op de dag van uw opname meldt u zich bij de aanmeldzuil.
  • De aanmeldzuil print uw afsprakenticket. Hierop staat de tijd van uw afspraak en waar u zich mag melden.
  • Daar meldt u zich bij de secretaresse. De secretaresse vertelt u op welk tijdstip uw onderzoek of operatie is ingepland.
  • U verblijft in de ontvangstruimte tot kort voor uw onderzoek of operatie. De ontvangstruimte is ingericht met stoelen.
Wordt u geopereerd? Houd dan rekening met ongeveer 1 uur wachttijd
Na uw onderzoek of operatie gaat u niet terug naar de afdeling Opname. U gaat dan naar een andere afdeling, waar u de rest van uw opname verblijft.
Goed om te weten als u wordt geopereerd:
  • Uw begeleider mag bij u blijven, totdat de verpleegkundige u ophaalt. Gaat u dezelfde dag nog naar huis? Dan informeren wij uw begeleider wanneer u kunt worden opgehaald.
  • Om uw privacy en van andere patiënten te beschermen, mag uw begeleider niet mee naar de opnamekamer.
  • Uw spullen doet u in een boodschappentas (big shopper). Deze neemt u zelf mee. Uw tas krijgt een naamkaartje en daarna bewaard in een afgesloten ruimte. De verpleegkundige zorgt ervoor dat u uw tas terug krijgt na uw operatie of behandeling.
  • Zodra u aan de beurt bent voor uw operatie of behandeling, haalt de verpleegkundige u op. De verpleegkundige brengt u naar de opnamekamer en bereidt u verder voor.
U loopt zelf naar de operatiekamer
Wordt u geopereerd? Dan loopt u (in uw operatiekleding) met de verpleegkundige naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer.

Aanmelden in Zwolle

  • Op de dag van uw opname meldt u zich bij de Centrale balie.
  • De medewerker van de Centrale balie controleert uw persoonsgegevens, legt uit op welke verpleegafdeling u wordt opgenomen en hoe u deze kunt vinden.
  • Daarna wordt u opgevangen op de verpleegafdeling.
  • Als u door uw opname nog bepaalde onderzoeken moet krijgen, wordt dit eerst gedaan.

Polsbandje

Op de afdeling heeft u een kennismakingsgesprek met een verpleegkundige en kunt u zich installeren. U ontvangt van de verpleegkundige een polsbandje om verwisselingen met andere patiënten te voorkomen. U bent verplicht dit polsbandje tijdens uw verblijf in ons ziekenhuis te dragen.

Verpleegkamer

Als u wordt opgenomen, ligt u op een 1, 2, 3 of 4-persoons verpleegkamer. Op de kamers worden zowel mannen als vrouwen verpleegd. Isala wil de beschikbare bedden in het ziekenhuis namelijk zo goed mogelijk gebruiken. Elke verpleegkamer heeft een eigen toilet en badkamer. Elke patiënt heeft een eigen nachtkastje, een kledingkast en een bel bij het bed om de verpleegkundige op te roepen.

Verpleegkamer

Medicijnen

Geef de lijst met medicijnen van de apotheek aan de verpleegkundige op de afdeling. Ook de medicijnen die u mogelijk thuis gebruikt. Gebruikt u medicijnen anders dan aangegeven op de lijst? Vertel dit er dan bij. Bent u voor bepaalde stoffen of medicijnen overgevoelig (allergisch)? Geef dit dan door aan de verpleegkundige. Gebruik tijdens het verblijf in Isala nooit meegebrachte medicijnen zonder overleg met uw arts. Deze kunnen invloed hebben op uw behandeling.

Het kan gebeuren dat de medicijnen die u in het ziekenhuis krijgt, er anders uitzien dan u gewend bent. Dit komt omdat onze eigen ziekenhuisapotheek dan een ander merk levert. Gebruikt u een medicijn dat niet in het aanbod van de ziekenhuisapotheek zit, dan vervangt de ziekenhuisapotheek het door een medicijn van dezelfde kwaliteit. De werking van deze medicijnen kun je met elkaar vergelijken.

Medische zorg

Isala is een groot opleidingsziekenhuis. In ons ziekenhuis komt u artsen-in-opleiding, verpleegkundigen-in-opleiding en andere zorgverleners die in opleiding zijn, tegen. Zij zijn betrokken bij uw behandeling, maar de medisch specialist is als behandelend arts altijd verantwoordelijk voor uw behandeling. Als u vóór uw opname al op de polikliniek bent geweest, heeft u de medisch specialist waarschijnlijk al ontmoet.

De medisch specialist werkt samen met de arts-assistent. Dit is een afgestudeerde arts die tot medisch specialist wordt opgeleid. De arts-assistent kan u ook behandelen of opereren, maar altijd onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist. Ook werken er coassistenten in ons ziekenhuis. Dit zijn artsen-in-opleiding die onder leiding van de medisch specialisten en arts-assistenten werken.

De medisch specialisten en arts-assistenten houden u op de hoogte over uw medische behandeling. Bijvoorbeeld tijdens de visiteronde op de verpleegafdeling of op een ander moment. Zij vertellen u over de onderzoeken, de behandeling, de medicijnen, de operatie, de uitslag van de operatie en leefregels voor thuis.

Is de uitleg van een zorgverlener niet duidelijk of worden er woorden gebruikt die u niet kent? Vraag dan om uitleg. Informeer ook gerust naar de gevolgen van een behandeling zoals pijn, ongemak en mogelijk andere gevolgen. U heeft recht op deze informatie. Ook als u het met een behandeling niet eens bent, bespreek dit dan met uw zorgverlener.

Pijnbestrijding

Op de verpleegafdelingen wordt pijn geregistreerd. Dit doen wij om te kunnen bepalen hoeveel pijnstilling u nodig heeft. Goede pijnbestrijding is nodig, omdat:

  • dit bijdraagt aan een sneller herstel.
  • door onvoldoende pijnstilling u moeite kan hebben met hoesten, slechter slaapt en uw herstel vertraagt.
  • te veel pijnmedicatie voor bijwerkingen kan zorgen. Het is dus belangrijk dat u precies genoeg pijnstilling krijgt.

Meer informatie hierover vindt u op onze website in de folder ‘Pijnbestrijding en pijnregistratie’.

Gebruik van lichaamsmateriaal

Soms neemt een zorgverlener bij u wat lichaamsmateriaal af. Het ziekenhuis kan dit lichaamsmateriaal gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarmee kunnen we medisch onderzoek en behandelingen verbeteren.

Wij vragen u dan om mondelinge toestemming. Als u toestemming geeft, hoeft u niets te doen. Als u geen toestemming geeft, moet u een formulier invullen. Meer informatie hierover vindt u op onze website in de folder ‘Gebruik resterend lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek’.

Geestelijke verzorging

Ziek zijn brengt vragen en onzekerheden met zich mee. Daarom werken er in Isala geestelijk verzorgers. Zij kunnen u en uw naasten bijstaan bij vragen over ethische kwesties. De verpleegkundige kan voor u een geestelijk verzorger oproepen, als u dat wenst.

Eten en drinken

Op de verpleegafdeling werken serviceassistenten. Deze medewerkers zorgen elke dag voor het eten en drinken. Er is een ruime keuze waaruit u kunt kiezen, ook voor patiënten met een dieet. Wij houden bij het samenstellen van de menu’s zoveel mogelijk rekening met verschillende levensovertuigingen.

Voor een goed herstel is het belangrijk dat u goed eet en drinkt. Afvallen tijdens ziekte komt voor, maar is niet gewenst. Als dat wel zo is, krijgt u extra eten aangeboden door de serviceassistent. Dit gebeurt in overleg met de diëtist.

In ons ziekenhuis gelden strenge eisen en regels voor het bereiden, serveren en bewaren van eten. Isala volgt hierin de wettelijke Hygiënecode. Deze regels gelden ook voor eten dat door bezoek wordt meegenomen. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Voedselveiligheid’ op onze website.

Bezoek bij meerdaagse opname

Patiënten die in het ziekenhuis liggen, waarderen het bezoek van een dierbare of kennis erg. Isala doet er alles aan om een gastvrij ziekenhuis te zijn, ook voor bezoekers. Op www.isala.nl/bezoektijden vindt u onze actuele bezoektijden en een aantal tips en aandachtspunten. Of vraag naar de bezoektijden op de afdeling waar u bent opgenomen.

Weekkaart parkeren

Als u voor langere tijd wordt opgenomen, wijzen we u graag op de mogelijkheid dat uw bezoek een weekkaart kan kopen voor het parkeerterrein. Deze is te koop bij de Centrale balie.

Vrouw met bloemen

Praktische zaken

Tijdens uw opname op de verpleegafdeling kunt u gebruik maken van verschillende voorzieningen. Ook gelden er een aantal huisregels. De belangrijkste zijn:

  • Bellen
    In Isala is bellen met een mobiele telefoon toegestaan.
  • Internet
    In Isala kunt u gebruikmaken van gratis draadloos internet (Wifi).
  • TV en radio
    Op uw verpleegkamer kunt u gratis TV kijken en radio beluisteren vanuit uw bed. In Meppel kunt u via een tablet TV kijken en naar de radio luisteren. U kunt bij uw verpleegkundige terecht voor meer informatie.
  • Post en gratis e-cards
    Natuurlijk is het leuk om tijdens uw opname post te ontvangen. Dat kan van maandag tot en met vrijdag. Isala heeft ook een gratis e-cardservice. Meer informatie over het sturen van post of e-cards vindt u op www.isala.nl/post.
  • Bloemen
    Van een mooie bos bloemen fleurt iedereen op. Bloemen zijn dan ook op alle verpleegafdelingen welkom. Alleen op de Intensive care (IC), afdeling Hematologie (V2.3) en Neonatale intensive care (NICU) zijn bloemen en potplanten niet toegestaan.
  • Isala is een rookvrij ziekenhuis
    Ook op het buitenterrein en in de binnentuin mag u niet roken; ook geen e-sigaretten. Wilt u roken? Ga dan naar de rookplekken buiten het terrein:
    - Zwolle: Dokter van Heesweg (bij V3 en V4) of Dokter Spanjaardweg (bij gebouwen Q en C)
    - Meppel: aan het einde van het fietspad bij P2
    Wilt u stoppen met roken?
    En wordt u binnenkort opgenomen of geopereerd? Wij helpen u graag. Vraag uw arts of verpleegkundige om hulp. Lees ook onze folder ‘Stoppen met roken bij een ziekenhuisopname’. Weet wat niet meer roken doet voor uw herstel!
  • Alcohol en drugs
    U mag geen alcohol en/of drugs gebruiken in en rondom ons ziekenhuis.
  • Foto’s, filmpjes of geluidsopnames
    Uiteraard mag u via social media laten weten wat u van Isala vindt. Graag zelfs! Maar u mag niet zomaar foto’s, filmpjes of geluidsopnames die u in Isala heeft gemaakt op social media zetten. Om iemand te mogen filmen, fotograferen of opnemen moet u van tevoren toestemming vragen. U vindt de spelregels op www.isala.nl/socialmedia.
  • Respect voor elkaar
    Net als ieder ander verwachten wij ook als ziekenhuis, dat u respectvol omgaat met zowel patiënten, bezoekers als medewerkers. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor uw en onze eigendommen. Agressie en geweld zijn niet toelaatbaar.

In beweging blijven

Als u zich fit genoeg voelt en niet in bed hoeft te blijven, mag u in overleg met de verpleegkundige de afdeling verlaten. U kunt bijvoorbeeld een wandeling maken naar de Centrale hal of een kopje koffie drinken in het bezoekersrestaurant.

Wilt u de verpleegkundige informeren als u de afdeling verlaat? Zo mist u de visiteronde van de arts niet.

Naar huis

Uw arts bespreekt met u wanneer uw medische behandeling is afgerond en u het ziekenhuis kunt verlaten. Om ook uw thuiskomst goed voor te bereiden, hebben we een paar zaken voor u op een rij gezet:

Ontslag

Bij een opname van een aantal dagen, hoort u 1 of 2 dagen voor uw ontslag dat u naar huis mag. Voordat u met ontslag gaat, heeft u een gesprek. Tijdens dit gesprek komen zaken aan de orde als medicijnen, leefregels, andere voeding, controleafspraken of doorverwijzingen voor bijvoorbeeld een fysiotherapeut of maatschappelijk werker. U krijgt regels en uitleg op papier mee voor thuis.

Krijgt u een dagbehandeling in Isala Meppel? Dan begeleidt een vrijwilliger u van de afdeling naar de Centrale hal.

Medicijnen

Misschien schrijft de arts u nieuwe of andere medicijnen voor in verband met uw herstel thuis. Hoe en waar u de medicijnen kan ophalen, hoort u op de verpleegafdeling. U krijgt, als er iets wijzigt, bij ontslag een actuele lijst van uw medicijnen mee.

Huisarts

Uw arts informeert uw huisarts over het verloop van uw opname in het ziekenhuis, mogelijke medicijnen en nazorg. Zo is uw huisarts geïnformeerd over uw thuiskomst en kan u verder begeleiden.

Thuiszorg

Misschien heeft u thuis extra verzorging of verpleging nodig via een thuiszorgorganisatie. Voordat u naar huis gaat, bespreekt de verpleegkundige met u wat u nodig heeft. De verpleegkundige kan de afdeling Transferbureau van Isala vragen om de extra zorg te regelen. Deze afdeling brengt u dan in contact met een thuiszorgorganisatie.

Naar een andere zorginstelling

Soms is naar huis gaan niet mogelijk. Na uw opname in het ziekenhuis gaat u dan (tijdelijk) naar een andere zorginstelling zoals een verpleeghuis, verzorgingshuis, revalidatiecentrum of hospice. De afdeling Transferbureau van Isala regelt dit. De verpleegkundige van de verpleegafdeling zorgt ervoor dat het Transferbureau voor u een andere zorginstelling zoekt. Meer informatie over de mogelijkheden leest u in de folder ‘Zorg na ziekenhuisopname’ op onze website.

De afdeling Transferbureau probeert voor u een plek te krijgen bij de zorginstelling waar u het liefst naartoe wilt. Soms is daar (nog) geen plaats voor u vrij. Dan zoekt de afdeling Transferbureau een plek voor u in een andere zorginstelling, waar u een tijdje kunt blijven. Het is helaas niet mogelijk om in het ziekenhuis te wachten tot er plaats is in de zorginstelling waar u het liefst naartoe wilt. Soms kunt u ook thuis of bij familie wachten op een plek in een zorginstelling. Als het nodig is, kunt u ook dan thuiszorg krijgen. De transferverpleegkundige helpt u graag om die zorg te regelen.

Samen zorgen voor veilige zorg

Natuurlijk zijn de medewerkers van Isala verantwoordelijk voor veilige zorg tijdens uw behandeling en opname in ons ziekenhuis. Zij moeten er voor zorgen dat u bijvoorbeeld de juiste medicijnen krijgt en de juiste behandeling passend bij uw situatie. Zelf kunt u ook een bijdrage leveren aan veilige zorg en samen met ons zoveel mogelijk fouten voorkomen.

Wat kunt u doen?

  • Geef alle informatie over uw gezondheid aan ons door. Controleer ook altijd uw naam en geboortedatum. Vertel hoe u zich voelt en wat u van de medewerker verwacht.
  • Schrijf op welke medicijnen u gebruikt en neem deze lijst mee. Vraag uw apotheker om een uitdraai van uw medicijnlijst. Zeg het als u twijfelt over de medicijnen die u krijgt.
  • Zeg het als u iets niet begrijpt en meld het als u ergens over twijfelt of bezorgd over bent.
  • Stel vragen als iets anders gaat dan u verwacht. Als de medewerker u bijvoorbeeld een andere behandeling geeft dan volgens u is afgesproken, durf dan vragen te stellen.
  • Volg regels en adviezen goed op. Vraag wat u wel en niet mag doen. Laat het weten als u adviezen of informatie krijgt die voor uw gevoel niet kloppen.
  • Neem gerust een familielid of goede bekende mee tijdens uw gesprek met de arts of een andere medewerker van het ziekenhuis. Twee horen meer dan één.

Een veilige thuissituatie

Uw veiligheid en die van uw familie is heel belangrijk. Daarom letten de zorgverleners in Isala tijdens elke behandeling op signalen van onveiligheid thuis. Zij zijn daarop getraind en ze weten hoe ze zorgvuldig stappen kunnen zetten voor een veilige situatie voor u en de mensen om u heen. Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners hebben een belangrijke taak en wettelijke plicht in het signaleren van huiselijk geweld, verwaarlozing of kinder- of ouderenmishandeling. We handelen volgens de ‘Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling’. In sommige situaties doen we daarbij melding bij ‘Veilig Thuis’. Lees hier meer over in de folders ‘Een veilige thuissituatie’ en ‘Een zorgmelding bij Veilig Thuis’.

Uw rechten en plichten

Wij willen u graag beloven dat wij goede zorg en diensten leveren. Als u patiënt bent bij Isala of Isala bezoekt, gelden er regels voor u en onze medewerkers: de rechten en plichten. Die regels zorgen ervoor dat we u goed kunnen informeren en veilig behandelen. Rechten en plichten zijn vaak gebaseerd op wettelijke regels. U vindt onze regels in de folder ‘Rechten en plichten’ op onze website.

Heeft u een klacht? Praat erover

Gaat iets niet zoals u wilt of heeft u het gevoel dat er fouten worden gemaakt? Praat er dan over met uw zorgverlener. Meer informatie vindt u in de folder ‘Een klacht melden’ op onze website.

This leaflet is also available in English on our website: 'Admission to Isala'.

Laatst gewijzigd 5 maart 2025 / 5515 / L / 335582